Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy

Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza

Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna jajecznica 

Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.  

Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce.

Jajecznica na maśle czy z masłem?

Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu.

Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza! 

Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 2 suszone pomidory
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie.
  2. Na paseczki pokrójcie również szynkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie na nie jajka.
  4. Do jajek wrzućcie pokrojoną szynkę i suszone pomidory. 
  5. Całość smażcie, aż się jajka lekko zetną. Nie za długo, aby jajka nie wyszły zbyt suche.
  6. Na koniec gotową jajecznicę doprawcie solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku.

Jajecznica będzie smakować najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Jajecznica z kabanosem
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Najprostszy sposób na przepyszną jajecznicę. Jeden dodatek deklasuje wszystkie inne!
Jajecznica na śniadanie to nieodłączny punkt programu dla nas wszystkich. Jak sprawić, by jajka nie przestały nam się nudzić? Wypróbujcie ten przepis.

Tak, przyznajemy wam rację – mało jest wśród nas osób, które muszą uczyć się przygotowywania jajecznicy. Nieprzypadkowo kulinarne niezdary często opowiadają o tym, że jedyne co mogą przygotować w kuchni to woda na herbatę i jajecznica. Nawet jeżeli do gotowania mamy dwie lewe ręce, możemy zwykle przygotować jajka na swój ulubiony sposób. Doświadczeni w „jajecznicowym” fachu mają swoje wymagania – jedni lubią mocno wysmażone jajka na smalcu, inni delikatnie ścięte na równie delikatnym maśle. Opcji jak wiadomo jest wiele. My polecimy wam dzisiaj jeden z przepisów z portalu gotujmy.pl. Znajdziemy w nim jeden kluczowy składnik – będzie nim mianowicie kabanos. Cienkie kiełbaski wymieszane z jajami mogą być naszym asem w rękawie zwłaszcza, gdy chcemy podać jajecznicę naszym dzieciom. Wybredne maluchy na pewno nie pogardzą chudym i aromatycznym mięsem kabanosów. Jak już wspomnieliśmy – tylko od naszych upodobań zależy to, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia naszych jajek. Jeżeli przygotowujemy śniadanie dla dzieci, możemy wybrać masło. Jeżeli lubimy bardziej „zdecydowane” smaki, nie wahajmy użyć się smalcu – tak samo jak robiły to przecież nasze babcie. Poniżej, dla formalności, zamieszczamy przepis na wspomnianą jajecznicę z kabanosami. Składniki: 4-5 jaj (najlepiej od „szczęśliwych kur” z zagrody) 1 kabanos Sól Opcjonalnie pieprz Smalec bądź inny tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cienko kiełbaskę. Następnie wbijamy na patelnię jaja, doprawiamy do smaku. Mieszamy delikatnie i smażymy wedle uznania – skończmy smażenie w zależności od tego, czy chcemy zjeść jajecznicę „na miękko”, czy nieco bardziej przysmażoną. Podajemy z...

Jajecznica
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto sekretny składnik najbardziej puszystej jajecznicy w historii. Zakochasz się w jej obłędnym smaku!
Podstawą udanego i pożywnego śniadania są oczywiście… jajka, z których możesz wyczarować w swojej kuchni mnóstwo przysmaków. Sama jednak przyznasz, że z apetyczną jajecznicą nic nie może się równać. Ujawniamy więc jej sekretny składnik!

Sekretny składnik Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak twojej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana! Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez ciebie śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a twoja rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę! Jajecznica na wodzie Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejesz trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używasz 5 jajek, dodaj 5 łyżek wody. Tak przygotowaną miksturę wylej na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóż całość na talerz, dopiero wtedy posól. Jeśli chcesz, możesz również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe! Druga szkoła Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możesz więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujesz kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejesz na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniesz na kilka minut pod pokrywką. Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbuj więc obu i gotuj zgodnie z tą, która bardziej ci odpowiada! Pamiętaj jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobra.  

pasztet z soczewicy
Adobe
Newsy
Przepyszny warzywny pasztet z uwielbianym przez wszystkich Włochów dodatkiem. Ty także się na niego skusisz?
Kto powiedział, że pasztet musi być wykonany z mięsa? Ten w wersji wegetariańskiej smakuje równie obłędnie, jak ten tradycyjny.

Co powiecie na smakowity pasztet z soczewicy z ulubionym dodatkiem wszystkich Włochów, czyli suszonymi pomidorami? Taki pasztet z powodzeniem możecie postawić na wigilijnym stole. Jego smak z pewnością oczaruje wszystkich waszych domowników. Jak przygotować ten pyszny i niezwykle aromatyczny warzywny pasztet? Podpowiadamy! Będziesz potrzebowała:     2 szklanki soczewicy     1 cebulę     2 ząbki czosnku     70g suszonych pomidorów     3 łyżki bułki tartej     sól i  pieprz do smaku     1 łyżeczkę słodkiej papryki     1/2 łyżeczki papryki chili Przygotowanie: Na początku wypłucz soczewicę, wrzuć ją do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania soczewicy możesz się zająć przygotowaniem pozostałych składników. Obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Całość usmaż na patelni na rumiany kolor razem z przyprawami. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę. Ugotowaną soczewicę dokładnie odcedź i wymieszaj z cebulą, czosnkiem, pomidorami i bułką tartą, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Całość wylej do formy, w której chcesz upiec pasztet, nie zapominając, żeby wcześniej natłuścić ją olejem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pasztet przez 35-40 minut.  Smacznego!  

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.