Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy

Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza

Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna jajecznica 

Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.  

Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce.

Jajecznica na maśle czy z masłem?

Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu.

Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza! 

Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 2 suszone pomidory
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie.
  2. Na paseczki pokrójcie również szynkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie na nie jajka.
  4. Do jajek wrzućcie pokrojoną szynkę i suszone pomidory. 
  5. Całość smażcie, aż się jajka lekko zetną. Nie za długo, aby jajka nie wyszły zbyt suche.
  6. Na koniec gotową jajecznicę doprawcie solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku.

Jajecznica będzie smakować najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
Jajka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Jeśli jeszcze dodacie do nich szparagi, macie wykwintne i zdrowe śniadanie w kilka minut!

Jajka są nieocenionym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także ogromnych ilości białka czy wapnia. Są one polecane absolutnie wszystkim – jednak w rozsądnych ilościach.  Szparagi z kolei są jednym z najbardziej wartościowych warzyw, po które możecie sięgnąć wiosną. Warto wykorzystać dość krótki sezon na nie i dodawać je do wielu potraw, także tych śniadaniowych. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi bogate są w kwas foliowy oraz wiele witamin (A, B, C oraz E). Zawierają także wapń, fosfor i potas. Szparagi, zarówno zielone, jak i białe, mają w sobie niewiele kalorii, a duże ilości błonnika, dlatego zalecane jest sięganie po nie na diecie – także tej redukcyjnej.  Przepis na jajecznicę z szynką i szparagami (2 porcje) Składniki: 4 jajka 2 plastry boczku 2 plastry szynki ok. 8 białych szparagów łyżka masła klarowanego 1 pomidor łyżka cukru sól czarny pieprz tymianek szczypiorek Przygotowanie: Szparagi umyjcie, dokładnie obierzcie i ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę z nich pokrójcie na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawcie w całości do dekoracji.  Pomidora pokrójcie w grube plastry. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Smażcie plastry pomidora z obu stron, doprawicie solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem.  Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażcie krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odłóżcie na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażcie pokrojona w kostkę szynkę i boczek.  Dodajcie pokrojone szparagi, a następnie wbijcie jajka. Doprawcie sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę udekorujcie smażonymi pomidorami i szparagami i posypcie posiekanym szczypiorkiem.  Serwujcie z kromką...

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
Jeśli przepadacie za jajecznicą, to spróbujcie ją zrobić z dodatkiem pomidorów z pomocą tego prostego przepisu.

Idealne śniadanie to takie, po którym czujecie się najedzeni i macie dużo energii do działania. Dobrym pomysłem na pierwszy posiłek jest smaczna jajecznica z dodatkiem pomidorów i boczku – takie ciepłe śniadanie syci na długo i świetnie smakuje. Poznajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Co powinno się jeść na śniadanie? Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego dużą uwagę powinno się przywiązywać do tego, co znajdzie się rano na talerzu. Najlepszym pomysłem na śniadanie jest posiłek składający się głównie z białka i tłuszczu – da wam solidną dawkę energii na kilka godzin, a przy tym nie spowoduje znużenia. Świetnym pomysłem na takie śniadanie jest na przykład twaróg z dodatkiem śmietany, kanapki z wędliną albo jajecznica. Wszystkie te dania przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne i sycą na długo, w przeciwieństwie do słodkich owsianek lub płatków śniadaniowych. Przepis na jajecznicę z pomidorami Do przygotowania sycącej jajecznicy z pomidorami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 5 jajek 2 nieduże pomidory 200 g boczku, wędliny lub kiełbasy 5 pieczarek Pół małej cebuli Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw obierzcie pomidory. By to zrobić, należy je na kilka sekund włożyć do wrzątku i obrać. O tym, jak łatwo sparzyć i obrać pomidory piszemy w tym artykule. Następnie obrane pomidory wraz z cebulą pokrójcie w kostkę. Umyjcie pieczarki i pokrójcie je w cienkie plasterki. Boczek lub kiełbasę albo wędlinę (zależnie od tego, co wybraliście) pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie razem. Kiedy cebula już się zeszkli, dodajcie pokrojone pomidory i pieczarki. Do miski...

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...

Magda Gessler jajecznica
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na puszystą jajecznicę. Radzi, by zrobić ten trik z jajkami przed smażeniem
Delikatna i puszysta jajecznica to idealny przepis na rozpoczęcie dnia. Magda Gessler zdradza, co zrobić by była jeszcze lepsza. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Weekend to czas, kiedy można nadrobić tygodniowe śniadania. Zazwyczaj w ciągu tygodnia nie ma czasu na wyszukane posiłki i najczęściej goszczą wówczas kanapki bądź owsianki. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować coś wykwintniejszego. Idealną propozycją na weekendowe śniadanie jest delikatna, aromatyczna jajecznica z dodatkiem kurek. Magda Gessler zdradza, co zrobić, by jajka były jeszcze smaczniejsze! Właściwości zdrowotne jajek Jajka to cenne źródło białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Poza tym są niskokaloryczne przez co idealnie sprawdzą się dla osób będących na diecie. Zawierają one wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Luteina zawarta w jajach chroni oczy, poprawia wzrok oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Idealnie puszysta jajecznica Magda Gessler to niekwestionowany autorytet. Prowadzi wiele restauracji, a także ma swój autorski program w telewizji. W mediach społecznościowych lubi dzielić się ze swoimi odbiorcami przepisami i patentami na różne dania. Ostatnio podzieliła się świetnym trikiem na idealnie puszystą jajecznicę. Aby wyszła idealnie do jaj trzeba dodać odrobinę śmietany i całość wymieszać bardzo energicznie, a później masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Dzięki tym prostym zabiegom, będziecie mieć gwarancję, że jajecznica wyjdzie delikatna i kremowa. Przygotujcie ją na weekendowe śniadanie, a z pewnością zaskoczycie bliskich. Przepis na puszystą jajecznicę z kurkami Składniki: 12 jajek 500 g kurek 2 cebule 60 g gęstej śmietany 50 g masła pęczek koperku szczypta kurkumy sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie...