Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy

Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza

Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.
Magdalena Kieblesz
styczeń 17, 2021

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pyszna jajecznica 

Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.  

Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce.

Jajecznica na maśle czy z masłem?

Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu.

Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza! 

Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 2 suszone pomidory
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie.
  2. Na paseczki pokrójcie również szynkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie na nie jajka.
  4. Do jajek wrzućcie pokrojoną szynkę i suszone pomidory. 
  5. Całość smażcie, aż się jajka lekko zetną. Nie za długo, aby jajka nie wyszły zbyt suche.
  6. Na koniec gotową jajecznicę doprawcie solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku.

Jajecznica będzie smakować najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze