rolada z kurczaka
AdobeStock
Newsy

Nie macie pomysłu na wielkanocny obiad? Przygotujcie roladę z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. 1 ze składników zaskakuje

Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już czym poczęstować gości na obiad? Z pomocą przychodzi obłędny przepis na roladę z kurczaka w wykonaniu Roberta Makłowicza. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!
Anna Borkowska
marzec 17, 2021

Do świąt zostało już naprawdę niewiele czasu. To świetny moment, aby zastanowić się nad wielkanocnym menu.

Podczas Wielkanocy, na stołach Polaków nie może zabraknąć kilku klasycznych dań, zarówno tych na słodko, jak i na słono.

Polskie gospodynie i gospodarze domu, co roku przygotowują sałatkę jarzynową, białą kiełbasę, żurek, faszerowane jajka oraz słodkie ciasta, takie jak mazurek, babka, drożdżówki czy serniki. A co ze świątecznym obiadem? Ten powinien być pyszny i uroczysty. Tu idealnie sprawdzi się rolada z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Rolada z kurczaka Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz ma dla was świetną propozycję na wielkanocny obiad. To przepyszna rolada z kurczaka faszerowana omletem, szpinakiem i rodzynkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste. To bardzo wykwintne i smakowite danie, które z pewnością wzbudzi zachwyt wśród waszych gości.

Jak przygotować tę przepyszną potrawę? Oto przepis!

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,5 wagi
  • Pół kg szpinaku
  • 2 jajka
  • Pół szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 jajka (na omlet)
  • Garść rodzynek
  • Masło do smażenia i pieczenia
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Z kurczaka odrywamy nóżki i skrzydełka.
  2. Rozcinamy wzdłuż grzbietu i przy pomocy ostrego noża wyluzować z kości. Razem z odciętymi odnóżami możemy je zużytkować na smak do zupy.
  3. Szpinak sparzamy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, siekamy i przesmażamy z mlekiem wymieszanym z mąką.
  4. Gdy szpinak przestygnie dodajemy do niego 2 jajka i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
  5. Smażymy omlety.
  6. Ubijamy pianę, następnie należy domieszać żółtka, łyżkę mąki, rodzynki, sól, pieprz i usmażyć z obu stron na maśle.
  7. Omlet studzimy i kładziemy na niego szpinak.
  8. Zwijamy i kładziemy na rozłożone na płasko, posolone i posmarowane masłem mięso kurczaka.
  9. Całość zawijamy i zszywamy na grzbiecie.
  10. Solimy z wierzchu, obkładamy masłem i pieczemy do zrumienienia (ok. 1,5h). 
  11. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Źródło: Maklowicz.pl

Komentarze