rolada z kurczaka
AdobeStock
Newsy

Nie macie pomysłu na wielkanocny obiad? Przygotujcie roladę z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. 1 ze składników zaskakuje

Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już czym poczęstować gości na obiad? Z pomocą przychodzi obłędny przepis na roladę z kurczaka w wykonaniu Roberta Makłowicza. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Do świąt zostało już naprawdę niewiele czasu. To świetny moment, aby zastanowić się nad wielkanocnym menu.

Podczas Wielkanocy, na stołach Polaków nie może zabraknąć kilku klasycznych dań, zarówno tych na słodko, jak i na słono.

Polskie gospodynie i gospodarze domu, co roku przygotowują sałatkę jarzynową, białą kiełbasę, żurek, faszerowane jajka oraz słodkie ciasta, takie jak mazurek, babka, drożdżówki czy serniki. A co ze świątecznym obiadem? Ten powinien być pyszny i uroczysty. Tu idealnie sprawdzi się rolada z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rolada z kurczaka Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz ma dla was świetną propozycję na wielkanocny obiad. To przepyszna rolada z kurczaka faszerowana omletem, szpinakiem i rodzynkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste. To bardzo wykwintne i smakowite danie, które z pewnością wzbudzi zachwyt wśród waszych gości.

Jak przygotować tę przepyszną potrawę? Oto przepis!

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,5 wagi
  • Pół kg szpinaku
  • 2 jajka
  • Pół szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 jajka (na omlet)
  • Garść rodzynek
  • Masło do smażenia i pieczenia
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Z kurczaka odrywamy nóżki i skrzydełka.
  2. Rozcinamy wzdłuż grzbietu i przy pomocy ostrego noża wyluzować z kości. Razem z odciętymi odnóżami możemy je zużytkować na smak do zupy.
  3. Szpinak sparzamy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, siekamy i przesmażamy z mlekiem wymieszanym z mąką.
  4. Gdy szpinak przestygnie dodajemy do niego 2 jajka i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
  5. Smażymy omlety.
  6. Ubijamy pianę, następnie należy domieszać żółtka, łyżkę mąki, rodzynki, sól, pieprz i usmażyć z obu stron na maśle.
  7. Omlet studzimy i kładziemy na niego szpinak.
  8. Zwijamy i kładziemy na rozłożone na płasko, posolone i posmarowane masłem mięso kurczaka.
  9. Całość zawijamy i zszywamy na grzbiecie.
  10. Solimy z wierzchu, obkładamy masłem i pieczemy do zrumienienia (ok. 1,5h). 
  11. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Źródło: Maklowicz.pl

Robert Makłowicz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Jajka po lyońsku z przepisu Roberta Makłowicza. Proste danie na wielkanocny stół
Takiej wersji jajek jeszcze nie próbowaliście. Idealne na świąteczne śniadanie albo jako przekąska na ciepło podczas wielkanocnego obiadu.

Jajka to podstawa wielkanocnych dań. Najczęściej podajemy jajka z majonezem, faszerowane, podsmażone albo zalane galaretą. Dziś proponujemy pyszne jajka po lyońsku z przepisu samego Roberta Makłowicza. To przystawka na ciepło, która z pewnością posmakuje gościom. Danie jest bardzo proste do zrobienia, wymaga niewielu składników i mało pracy. Z łatwością zrobicie je przed uroczystym śniadaniem lub obiadem. Podawajcie je od razy po wyjęciu z piekarnika, gdy roztopiony ser jest gorący i ciągnie się; właśnie takie smakuje najlepiej. Danie możecie odrobinę zmodyfikować, dodając np. świeżo startą gałkę muszkatołową, słodką lub ostrą mieloną paprykę albo tymiany czy zioła prowansalskie. Doskonale smakuje również posypane drobno posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Takie dodatki sprawią, że danie zyska nowy smak, a wy będziecie mogli je serwować nie tylko podczas Wielkanocy. Jajka po lyońsku z przepisu Makłowicza Składniki 8 jajek 3 cebule 2 duże łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki 200ml wytrawnego białego wina 1 łyżka tartej bułki 50g sera ementaler lub gruyere lub innego, który lubicie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka ugotujcie w osolonej wodzie na twardo. Gdy ostygną, obierzcie je ze skorupek, a następnie pokrójcie w grube plastry. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na rozpuszczonym maśle. Wino rozmieszajcie z mąką, żeby nie było grudek. Wlejcie na patelnię i gotujcie cebule na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż będzie idealnie miękka. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Na grubej tarce zetrzyjcie żółty ser. Prostokątną ceramiczną formę wysmarujcie dokładnie masłem. Na dnie ułóżcie plasterki jajka, wyłóżcie na nie podduszoną w winie...

jajecznica makłowicza
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jajecznica Roberta Makłowicza to istna rewelacja. Kucharz wzbogaca ją o 1 nietypowy składnik
Robert Makłowicz wie, co dobre. Dzisiaj proponujemy wam jego orientalną jajecznicę inspirowaną kuchnią Tunezji.

Jeśli lubicie dania na bazie jajek, to koniecznie musicie spróbować tej propozycji. Być może jednak lekkim niedopowiedzeniem będzie nazwanie jej jajecznicą. Dlaczego? Ta potrawa Roberta Makłowicza to coś znacznie ciekawszego i bardziej złożonego, niż codzienna mieszanina roztrzepanych jajek! Główną rolę w daniu, które przypomina nieco tunezyjską potrawę o nazwie ajja, są krewetki. Bez obaw, nie będziecie potrzebowali ich bardzo dużo. Jeżeli nie lubicie owoców morza lub nie macie dostępu do świeżych i tanich krewetek, śmiało możecie podsmażyć na oliwie np. kurczaka. Czym można zastąpić harissę w jajecznicy Roberta Makłowicza? Na ok. 3 porcje potrawy, wystarczy wam 20 dag surowych krewetek, które przed obsmażeniem należy pozbawić chitynowych skorupek. Oprócz tego, ważne są dodatki w postaci paprykowej, ostrej pasty harissa i pasty pomidorowej, które wymieszacie z jajkami. To właśnie ta ostra pasta nadaje charakterystyczny smak całemu daniu. Podczas produkcji tradycyjnie wzbogaca się ją o czosnek, kmin rzymski, a także kminek zwyczajny. Tunezyjska harissa jest do zdobycia w dobrych supermarketach. W razie potrzeby możecie ją zastąpić w ostateczności także inną intensywną w smaku pastą paprykową. Jajecznica na ostro Roberta Makłowicza w stylu tunezyjskim Składniki: 6 jaj – najlepiej z wolnego wybiegu 1 łyżka tunezyjskiej pasty paprykowej harissa 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 20 dag surowych krewetek obranych z chitynowych skorupek Sól Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, ubijcie je na gładką masę z dodatkiem pasty harissa, kminem rzymskim, pastą pomidorową i odrobiną soli. Rozgrzejcie na patelni oliwę lub inny tłuszcz i smażcie na niej krewetki bez...

pierogi z kapustą przepis
ONS
Newsy
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nieznany przepis od Roberta Makłowicza
Szykujecie się już do wigilijnej kolacji? Przygotujcie w tym roku farsz do pierogów z kapustą i grzybami z przepisu Roberta Makłowicza - jest przepyszny!

Czy wy również nie możecie już doczekać się świąt? Pachnący karp, barszcz z uszkami, śledzie w śmietanie i oczywiście pierogi – koniecznie z grzybami i kapustą! Tej tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Pewnie każdy z was ma swój sposób na pyszny farsz i rozpływające się w ustach ciasto, jednak przygotowując w tym roku pierogi zainspirujcie się przepisem Roberta Makłowicza – pierogi z tej receptury smakują naprawdę wyśmienicie! Danie lubiane na całym świecie Kto śledził kulinarne podróże Roberta Makłowicza ten wie, że nie tylko Polacy jedzą pierogi! To danie jest popularne na całym świecie, choć w każdym zakątku globu przyrządza się je nieco inaczej. Podobnie jak my pierogi przyrządzają oczywiście nasi wschodni sąsiedzi, czyli Białorusini i Ukraińcy. Rosjanie przepadają za większymi pierogami, pieczonymi w piecu. Pierożki są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – Koreańczycy i Japończycy przyrządzają wersję nieco zbliżoną do naszych wigilijnych uszek, ponieważ tam pierogi robi się z bardzo cienkiego i delikatnego ciasta. Nie zapominajmy o Włochach, którzy pierogi robią aż na pięć sposobów! Przepis Roberta Makłowicza na pierogi z grzybami i kapustą Do przyrządzenia tych wyśmienitych pierogów potrzebne są poniższe składniki: Niecały kilogram kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 średnie cebule 1 jajo Łyżka oleju (15 ml) Sól Pieprz Przygotowanie Umyte grzyby wkładamy do wody, odstawiamy na całą noc i rano gotujemy. Odcedzone grzyby mielimy w maszynce. Przekładamy je do miski, wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Kiszoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. Gdy kapusta już będzie gotowa, należy ją...

wielkanocne śniadanie Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz ma ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. W roli głównej - pasztet z wątróbek. Lubicie?
Jeśli chcecie przygotować na Wielkanoc coś pysznego, ale wyjątkowo prostego, wypróbujcie przepis Roberta Makłowicza na pyszny pasztet z wątróbek. Zrobicie go bez pieczenia!

Robert Makłowicz to chyba najbardziej znany polski kucharz. Od wielu lat przedstawia Polakom dania z całego świata. Od niedawna robi to na swoim kanale na YouTube, gdzie śledzi go i regularnie ogląda ponad 270 tysięcy widzów. Tym razem, Robert Makłowicz przygotował specjalny odcinek programu, do którego zaprosił też swoją żonę. Przygotował on propozycje i przepisy na posiłki wielkanocne. Śniadanie Wielkanocne według Roberta Makłowicza Robert Makłowicz zaprezentował pomysły na wielkanocne śniadanie. Podzielił się przepisem na sos do zimnych mięs i jajka po lyońsku. Oprócz tego kucharz przygotował przepyszny pasztet z drobiowych wątróbek. Spróbujecie przygotować go u siebie w domach? Pasztet z drobiowych wątróbek według Roberta Makłowicza Składniki na pasztet z wątróbek 800 g wątróbek drobiowych lub króliczych 200 g masła Cebula 2 ząbki czosnku 100 ml bardzo słodkiego wina: porto, sherry, madera lub ok. 3 łyżki brandy Świeżo mielony pieprz Sól Kilka gałązek tymianku Świeżo mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie pasztetu według Roberta Makłowicza Podgrzejcie na patelni połowę masła. Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażcie chwilę.  Odłóżcie cebulę na bok patelni, wyłóżcie na nią wątróbkę. Zwiększcie ogień i smażcie wątróbkę z dwóch stron. Może być wciąż różowa w środku. Uważajcie, żeby wątróbka się nie przypaliła. Dodajcie słodkie wino i zwiększcie ogień.  Danie może się nawet zapalić! Przyprawcie zawartość patelni gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie soli do smaku. Duście przez kolejne 2 minuty. Przełóżcie zawartość patelni do naczynia do miksowania. Na patelnię dodacie jeszcze...