Soczyste, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. To wszystko z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć o placuszkach z kurczaka z musztardą.

Niektórzy nazywają je także kurczakowymi kotlecikami. Jak zwał, tak zwał. Tego typu potrawa będzie miłą odmianą od standardowych kotletów czy nuggetsów.

Wystarczy dodać do nich jakąś surówkę, a także uzupełnić talerz solidną porcją węglowodanów w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy. I voilà. Szybki i smaczny obiad gotowy.

Użycie jajka i mąki sprawi, że nasze placuszki w smaku będą nieco przypominały niektórym coś w rodzaju omletu. Spróbujcie sami i przekonajcie się o ich smaku.

Zobacz także:

Przepis na placuszki z kurczaka z musztardą

Składniki:

  • Filet z kurczaka (podwójny kawałek mięsa)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Pieprz lub papryka ostra
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od pokrojenia mięsa na dość drobne kawałki.
  2. Do naczynia włóżcie mięso, dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijcie jajka.
  3. Doprawcie składniki majonezem, musztardą, sosem sojowym, a także solą i pieprzem lub papryką.
  4. Wymieszajcie razem ciasto na gładką masę.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie masę formując na patelni placuszki.
  6. Smażcie kotleciki na złoty kolor.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl