
Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom.
Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku.
Składniki:
- 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych
- 2 podudzia z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- Sól
- Majeranek
- Odrobina gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków
Sposób przygotowania:
Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć.
Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki.
Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut.
Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut.
Źródło: Gotujmy.pl