flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy

Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt

Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!
Anna Borkowska
grudzień 17, 2020

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom.

Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól
  • Majeranek
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków

Sposób przygotowania:

Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć.

Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki.

Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut.

Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
wędzona kiełbaska
Gotujmy.pl
Newsy Czy jest coś lepszego na święta niż tradycyjna wędzona kiełbasa? Znamy najprostszy przepis
Czy jest coś lepszego na święta niż tradycyjna wędzona kiełbaska? Jej wspaniały aromat i obłędny wiejski smak, zadowolą gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Anna Borkowska
grudzień 17, 2020

Kiełbasy i swojskie, wędzone wędliny to nieodłączny element każdych świąt. Któż z nas nie lubi ich smaku i wspaniałego wiejskiego aromatu? Samodzielne przygotowanie kiełbasy zajmuje trochę czasu, ale wysiłek ten na pewno się opłaci. Własnoręcznie zrobiona, pyszna domowa kiełbasa smakuje o wiele lepiej niż nasączone chemią wędliny z supermarketu. Jak przygotować taką pyszną i pachnącą kiełbaskę? Podpowiadamy! Składniki: 1 ,5 kg słoniny 10 kg mięsa gulaszowego 3 kg karkówki 40 ząbków czosnku 1 litr zimnej i przegotowanej wody 2 dag majeranku 7 gr białego pieprzu 5 g czarnego pieprzu 20 dag soli jelita Sposób przygotowania: Dwa rodzaje mięsa i słoninę kroimy w kostkę a następnie mielimy na grubym sicie. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy: majeranek, sól oraz dwa rodzaje pieprzu. Całość bardzo starannie i długo mieszamy, tak, by mięso kleiło się do ręki. Następnie dolewamy wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy i wyrabiamy mięso. Jelita płuczemy i starannie naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy. Zawiązujemy jelito i zaczynamy wkładać do niego mięso. Następnie formujemy kiełbaski zakręcając je na końcach. Wieszamy kiełbaski na kiju, żeby dobrze obciekły. Na drugi dzień umieszczamy je na 2 godziny w wędzarce. Do wędzenia kiełbas najlepiej użyć dymu z drewna bukowego. Po uwędzeniu ponownie wieszamy kiełbasy, aby obciekły. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj