Rozmowa o bakaliach, a w szczególności rodzynkach, zawsze wywołuje spore emocje – w końcu jedni je kochają, inni jedzą wybiórczo, a pozostali nienawidzą. Okazuje się jednak, że tego typu produkty, powinny na stałe gościć w jadłospisie każdego zdrowego człowieka. Zamiast chrupać czekoladowego batonika, lepiej sięgnijcie po te frykasy.

Cenne wartości odżywcze bakalii

Bakalie to najlepsze co możecie zaserwować swojemu organizmowi. Są nie tylko pyszne i sycące. Ich regularne spożywanie, ma przede wszystkim bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie – pomaga zapobiegać nowotworom i zawałom, a także doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na tym jednak nie koniec.

Orzechy dbają o wasze serce i pamięć

Orzechy to jedne z najczęściej spożywanych bakalii. Nic dziwnego. W końcu są nie tylko pyszne, ale również najbardziej wartościowe ze wszystkich tego typu produktów. Zawarte w nich tłuszcze, regulują poziom złego cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo – zapobiegają miażdżycy i chorobom serca.

W orzechach nie brakuje również kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia waszą pamięć, ale również dba o prawidłowy rozwój płodu – właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży.

Zobacz także:

Suszone morele wspierają odchudzanie

Regularne spożywanie suszonych moreli zaleca się przede wszystkim osobom, które obficie miesiączkują lub przebywają na diecie odchudzającej. Produkt ten zawiera bowiem mnóstwo cennego żelaza.

Morele to również źródło cennego potasu, który wspaniale reguluje ciśnienie krwi i jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Nie można również zapomnieć, że włączenie do diety tego typu owoców, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwór.

Rodzynki łagodzą objawy menopauzy

Wraz z menopauzą, kobiece ciało wytwarza coraz mniej estrogenów. Oznacza to, że kości stają się coraz słabsze, co w efekcie prowadzi do osteoporozy. Okazuje się, że zawarte w rodzynkach wapń oraz bor, wspaniale spowalniają ten proces. Na tym jednak nie koniec.

Rodzynki stanowią również źródło cennego błonnika, który bardzo pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie waszego układu pokarmowego, m.in. niweluje zaparcia. W suszonych winogronach nie brakuje także magnezu i witamin z grupy B, które wspomagają koncentrację.

Suszone śliwki dbają o wasz układ pokarmowy

Nie od dziś wiadomo, że suszone śliwki mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu pokarmowego. Znane są przede wszystkim ze swoich właściwości przeczyszczających. Osoby zmagające się z zaparciami, bardzo często piją przygotowany z nich kompot. Okazuje się również, że suszone śliwki posiadają silne właściwości antynowotworowe.