kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy

Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie

Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!
Magdalena Kieblesz
styczeń 20, 2021

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych.

Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce! 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym”

Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy.
Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów. 

Składniki na kotlety mielone:

  • 12 dag mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • połówka średniej bułki
  • pieprz świeżo zmielony  
  • sól 
  • natka pietruszki
  • olej 

Składniki na sos „łapany”:

  • 3 plasterki polędwicy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju 
  • Pół szklanki grzybów suszonych
  • Kilka paseczków papryki konserwowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania kotletów:

  1. Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie.
  2. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju.
  3. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie.
  4. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem. 
  5. Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i opanierujcie je w bułce tartej. 
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie do uzyskania rumianej skórki. 

Sposób przygotowania sosu „łapanego”: 

  1. Namoczcie w bulionie suszone grzyby i następnie je ugotujcie. 
  2. Pokrójcie cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i ją zeszklijcie. 
  3. Po chwili do cebuli dodajcie pokrojoną polędwicę. Dorzućcie następnie pokrojonego w kosteczkę ogórka, paprykę marynowaną oraz dodajcie przyprawy oraz musztardę.
  4. Teraz czas na dolanie do całości grzybów wraz z bulionem, w którym się gotowały. 
  5. Całość gotujcie na małym ogniu pod przykryciem jakieś 15 minut. 
  6. Do smaku sos doprawcie mieloną papryką, szczyptą cukru oraz pieprzem. 
  7. Gdy sos będzie gotowy, dodajcie do niego kotlety i całość podgrzejcie na małym ogniu kilka minut.

Gotowe! Smacznego

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze