Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych.
Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!
Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym”
Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy.
Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.
Składniki na kotlety mielone:
- 12 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- bułka tarta
- połówka średniej bułki
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- natka pietruszki
- olej
Składniki na sos „łapany”:
- 3 plasterki polędwicy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- Pół szklanki grzybów suszonych
- Kilka paseczków papryki konserwowej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- szczypta cukru
Sposób przygotowania kotletów:
- Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie.
- Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju.
- Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie.
- Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i opanierujcie je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie do uzyskania rumianej skórki.
Sposób przygotowania sosu „łapanego”:
- Namoczcie w bulionie suszone grzyby i następnie je ugotujcie.
- Pokrójcie cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i ją zeszklijcie.
- Po chwili do cebuli dodajcie pokrojoną polędwicę. Dorzućcie następnie pokrojonego w kosteczkę ogórka, paprykę marynowaną oraz dodajcie przyprawy oraz musztardę.
- Teraz czas na dolanie do całości grzybów wraz z bulionem, w którym się gotowały.
- Całość gotujcie na małym ogniu pod przykryciem jakieś 15 minut.
- Do smaku sos doprawcie mieloną papryką, szczyptą cukru oraz pieprzem.
- Gdy sos będzie gotowy, dodajcie do niego kotlety i całość podgrzejcie na małym ogniu kilka minut.
Gotowe! Smacznego
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl