kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy

Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie

Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych.

Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym”

Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy.
Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów. 

Składniki na kotlety mielone:

  • 12 dag mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • połówka średniej bułki
  • pieprz świeżo zmielony  
  • sól 
  • natka pietruszki
  • olej 

Składniki na sos „łapany”:

  • 3 plasterki polędwicy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju 
  • Pół szklanki grzybów suszonych
  • Kilka paseczków papryki konserwowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania kotletów:

  1. Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie.
  2. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju.
  3. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie.
  4. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem. 
  5. Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i opanierujcie je w bułce tartej. 
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie do uzyskania rumianej skórki. 

Sposób przygotowania sosu „łapanego”: 

  1. Namoczcie w bulionie suszone grzyby i następnie je ugotujcie. 
  2. Pokrójcie cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i ją zeszklijcie. 
  3. Po chwili do cebuli dodajcie pokrojoną polędwicę. Dorzućcie następnie pokrojonego w kosteczkę ogórka, paprykę marynowaną oraz dodajcie przyprawy oraz musztardę.
  4. Teraz czas na dolanie do całości grzybów wraz z bulionem, w którym się gotowały. 
  5. Całość gotujcie na małym ogniu pod przykryciem jakieś 15 minut. 
  6. Do smaku sos doprawcie mieloną papryką, szczyptą cukru oraz pieprzem. 
  7. Gdy sos będzie gotowy, dodajcie do niego kotlety i całość podgrzejcie na małym ogniu kilka minut.

Gotowe! Smacznego

Źródło: gotujmy.pl
 

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy
Przepis na fenomenalne klasyczne kotlety mielone. Wystarczy kilka prostych kroków!
Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych ? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw . Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziesz wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Przepis na kotlety mielone Aby przyrządzić kotlety mielone, przygotuj poniższe składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami. Jeżeli spodobał się wam ten przepis, to więcej znajdziecie w książce „Kurs gotowania” Marka Łebkowskiego!

Kotlety grzybowe
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety grzybowe, które zrobią furorę na wigilijnym stole. Prawdziwy smak dzieciństwa
Polacy to nacja grzybiarzy. Maślaki, kurki, opieńki, prawdziwki – znamy się na grzybach, jak mało kto. I przyrządzamy z nich prawdziwe rarytasy.

Zupy grzybowe, grzybki marynowane, grzyby smażone – przepisów na dania z grzybów jest bez liku. A czy gotowaliście już kiedyś na obiad kotlety grzybowe? Ten pomysł wcale nie jest od rzeczy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Grzyby nie oferują w swoim składzie zbyt wielu cennych składników odżywczych, ale ich struktura jest dość podobna do struktury mięsa. Dzięki temu kotlety przygotowane z użyciem grzybów, mogą stać się ciekawym zamiennikiem tradycyjnych schabowych czy mielonych. Dzisiaj proponujemy wam z kolei ten przepis na Wigilię. A co! Jeżeli macie w rodzinie wielu mięsożerców, możecie zaskoczyć ich aromatycznymi kotletami na wigilijnym stole. I wszystko to w zgodzie ze starą tradycją niejedzenia mięsa 24 grudnia! Jeżeli dysponujecie w swojej spiżarce słoiczkiem suszonych borowików, nie wahajcie się ich użyć do tego przepisu. Ten smak jest po prostu obłędny! Składniki: Ok. 2 garście suszonych borowików (prawdziwków) 1 cebula 1 jajko Ok. 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka sosu sojowego albo przyprawy Maggi Sól i pieprz Olej do smażenia Natka pietruszka dla ozdoby Przygotowanie: Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie obgotowujemy. Kroimy borowiki bardzo drobno. Cebulkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy razem grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą. Dodajemy przyprawy. Wyrabiamy dość płaskie kotlety o dowolnym kształcie. My proponujemy wesołe, świąteczne choinki, które przypadną do gustu młodszym smakoszom. Do tego celu użyjmy foremek na ciastka. Smażymy na oleju z obu stron przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. „Choinki” możemy udekorować dla ciekawszego efektu „bombkami” z sera i „girlandami” z papryki. Źródło: Gotujmy.pl

kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...