
W całej Polsce kiszenie oraz konserwowanie ogórków trwa w najlepsze. Tomek Strzelczyk zaproponował swój pomysł na przetwory, czyli ogórki z warzywami do słoika w zalewie octowej.
Tym, co je wyróżnia jest sposób pasteryzacji. Strzelczyk nie używa w tym celu w ogóle garnka - jest dzięki temu łatwiej, czysto i bez dodatkowego sprzątania. Na czym polega jego sposób? Sprawdźcie poniżej.
Przepis Tomka Strzelczyka na ogórki w zalewie
Składniki:
-
4 kg ogórków
-
3 cebule
-
3 marchewki
-
2 czerwone papryki
Dodatkowo: 1 łodyga kopru z kwiatem, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik.
Zalewa:
-
3,5 litra wody
-
100 g soli kamiennej niejodowanej
-
75 g cukru
-
0,7 l octu
Oraz 9-10 słoików o pojemności 1 litra.
Przygotowanie:
-
Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie.
-
Do garnka wlejcie 3,5 litra wody, wsypcie 100 g soli kamiennej niejodowanej, wymieszajcie i zagotujcie.
-
Dopiero, gdy woda będzie się gotować, wlejcie do niej 0,7 l octu. Następnie ponownie doprowadźcie zalewę do wrzenia, po czym zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie do ostudzenia.
-
W międzyczasie weźcie się za warzywa. Odetnijcie wierzch i spód papryki (bez ogonka), ale nie wyrzucajcie - jak podkreśla Tomek, to także wyląduje w słoiku. Następnie natnijcie paprykę i usuńcie z niej gniazdo nasienne. Resztę pokrójcie w równie plasterki, o szerokości ok. 2 cm.
-
Cebulę pokrójcie w większe półplasterki, a obraną marchew zwyczajnie, w plastry.
-
Teraz do każdego słoika wsypcie po 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy. Dodajcie 1 liść laurowy, łodygę kopru i warzywa - kilka plastrów marchewki na dno, a następnie ogórki, ciasno ułożone obok siebie.
-
Pomiędzy ogórki wciśnijcie jeszcze plastry papryki, cebulę i marchewkę. Powtórzcie tę czynność dla reszty słoików.
-
Do słoików wlejcie nieco już ostygniętą zalewę. Zakręćcie.
-
Czas na pasteryzację - tę zróbcie w piekarniku. Tomek wkłada słoiki do zimnego piekarnika i ustawia jego temperaturę na 130 stopni Celsjusza. W momencie, gdy piekarnik już się nagrzeje, pasteryzuje je przez pół godziny. Po tym czasie czeka, aż wystygną i wyjmuje je z pieca.
-
Na koniec, ostrożnie (słoiki są bardzo gorące), trzeba odwrócić ogórki do góry dnem i postawić na blacie wyłożonym bawełnianą ściereczką. Gdy wystygną, można przenieść je w chłodne i ciemne miejsce, gdzie wytrzymają całą zimę.