Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Weźcie torebkę ryżu a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy

Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Użyjcie torebki ryżu, a będzie jak nowy

Jak wyczyścić przypalony garnek? Wykorzystajcie do tego torebkę ryżu. Ta metoda naprawdę działa cuda.

Każdemu z nas zdarzy się czasem przypalić patelnię lub garnek. Mimo iż usunięcie zwęglonego osadu może wydawać się niezwykle trudne, istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym jest to możliwe. Pamiętajcie jednak, że liczy się czas - im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej. Czy słyszeliście kiedyś o metodzie czyszczenia przypalonego garnka przy pomocy ryżu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy ryżu?

Jeżeli chcecie wyczyścić przypalony garnek, wystarczy, że do osmolonego naczynia wsypiecie trochę ryżu (lub użyjecie ryżu w torebce), a następnie zalejecie go wodą i zagotujecie. Dzięki tej metodzie o wiele łatwiej i szybciej pozbędziecie się uporczywych zabrudzeń.

Zobacz także
Jak wyczyścić mikrofalówkę

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł

Inne metody na wyczyszczenie przypalonego garnka

Użycie ryżu to nie jedyna metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka. Oto kilka innych, równie skutecznych sposobów.

Soda oczyszczona + ocet

  • Wlejcie do przypalonego garnka równą częścią wody i octu.
  • Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, po czym dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej.
  • Zdejmijcie garnek z ognia i pozwólcie mu moczyć się przez ok. 15 minut.
  • Wylejcie płyn, a następnie użyjcie gąbki lub druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki.
  • Jeśli nadal będziecie widzieć plamy, nałóżcie pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody i pozostawcie na kilka minut przed ponownym szorowaniem.

Cytryny

  • Pokrójcie 2-3 cytryny w plastry i włóżcie je do przypalonego garnka.
  • Umieśćcie garnek na średnim ogniu i napełnijcie go wystarczającą ilością wody, aby przykryła ona cytryny.
  • Zagotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
  • Gdy zobaczycie cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody, będzie to oznaczało, że garnek jest gotowy do szorowania.
  • Wyrzućcie cytryny i wylejcie wodę.
  • Spłuczcie garnek gorącą wodą i za pomocą druciaka lub szczotki, usuńcie wszelkie przyklejone kawałki.

Folia aluminiowa + soda oczyszczona

  • Wypłuczcie brudny garnek w gorącej wodzie i wylejcie wodę.
  • Następnie obficie posypcie spaleniznę 2 łyżkami sody oczyszczonej.
  • Dodajcie kilka łyżeczek gorącej wody z powrotem na patelnię, aby uformować pastę z sody oczyszczonej, a następnie zacznijcie szorować spaleniznę kawałkiem pogniecionej folii aluminiowej wielkości piłki golfowej.
  • Szorujcie garnek, aż wszystkie przypalone zanieczyszczenia podniosą się, a następnie spłuczcie go gorącą wodą z mydłem, aby zakończyć czyszczenie.

Źródło: Radio ZET

Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
Co zrobić, żeby przedłużyć żywotność naszej patelni? Ten prosty trik to prawdziwy hit sieci. Przetestujecie go?

Patelnia to naczynie kuchenne, bez którego trudno jest wyobrazić sobie gotowanie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Do wyboru mamy: patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane... Bez względu na to, jaką wybierzecie patelnię, pamiętajcie o tym, żeby zawsze o nią dbać. Jeśli będziecie ją odpowiednio pielęgnować, będzie wam ona służyć nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie jej zaimpregnowanie. Podpowiadamy wam, jak to zrobić. Jak zaimpregnować patelnię? Jeśli kupiliście patelnię, warto ją zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Zaimpregnowanie patelni sprawi, że będzie ona mniej podatna na zarysowania i szybciej będzie nabierała odpowiedniej temperatury. Jak to zrobić? Weźcie patelnię, nalejcie na nią odrobinę oleju i rozgrzejcie go. Następnie wylejcie tłuszcz i posypcie patelnię odrobiną soli. Po upływie kilku chwil, dokładnie przetrzyjcie patelnię ściereczką. Po tych zabiegach dokładnie umyjcie patelnię. Jak wyczyścić brudną patelnię? Jeśli nie planujecie zakupu patelni, bo ta, którą macie dobrze wam jeszcze służy, sprawdźcie, jak prawidłowo o nią dbać. Przede wszystkim – zawsze dokładnie myjcie patelnię po użyciu i nie pozwólcie, by zabrudzona lub co gorsza - przypalona patelnia, leżała przez kilka godzin w zlewie. Co zrobić, gdy nasza patelnia jest przypalona? Istnieje kilka skutecznych metod czyszczenia przypalonej patelni. Oto tylko niektóre z nich.  Soda oczyszczona + ocet Napełnijcie brudną patelnię równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, a następnie dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie z ognia i pozwólcie moczyć się patelni przez 15 minut. Wylejcie płyn do zlewu, a następnie użyjcie gąbki lub w ostrożny sposób druciaka, aby zeskrobać wszelkie...

Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
Jeżeli zastanawiacie się jak uratować przypalony garnek, to przeczytajcie poniższy artykuł, w którym przedstawiamy wam kilka domowych sposobów na wyczyszczenie spalonego garnka.

Przy gotowaniu różnych potraw wystarczy często chwila nieuwagi i przypalony garnek gotowy! Jeżeli jedzenie w środku tylko trochę się przypaliło, to zwykle można je jeszcze uratować usuwając po prostu całą spaleniznę ze środka. Jeżeli jednak zawartość garnka się zwęgliła, to nie pozostaje wam nic innego, jak zabrać się za szorowanie i ratowanie garnka! By niepotrzebnie nie uszkadzać jego powierzchni drucianą gąbką, wypróbujcie ciekawe domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka. Czym wyczyścić przypalony garnek? Jedną z genialnych metod umycia spalonego garnka jest… ryż! Wystarczy, że do brudnego garnka (lub patelni) wsypiecie ziarnka ryżu i zalejecie je wodą. Podgrzejcie zawartość, by się zagotowała. Brud z dna garnka powinien zacząć sam odchodzić! Możecie mu w tym „pomóc”, podważając osmoloną warstwę drewnianą łyżką. Pamiętajcie, że ryż użyty do umycia garnka tym sposobem należy koniecznie wyrzucić – nie będzie się nadawał do jedzenia. Jak uratować przypalony garnek? Domowe sposoby Jeżeli spodobała się wam sztuczka z ryżem, to wypróbujcie inne domowe sposoby na uratowanie przypalonego garnka. Metoda czyszczenia a rodzaj garnka Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej metody do rodzaju garnka, który chcecie wyczyścić. Na przykład garnków emaliowanych nie wolno myć z pomocą takich środków jak coca-cola, ocet czy proszek do prania, a do garnka ceramicznego nigdy nie używajcie soli, ponieważ zniszczy ceramiczną powłokę. Z kolei garnki ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne i możecie je czyścić z pomocą większości domowych metod. Czyszczenie przypalonego garnka octem By wyczyścić spalony garnek za pomocą octu, należy wymieszać go z wodą i wlać do środka tyle, by przykrył dno garnka na wysokość około 2-3 cm. Następnie zagotujcie...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby.  Jak czyścić deskę do krojenia? Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii. Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby. Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU] Zdrapcie resztki jedzenia Umyjcie ciepłą wodą z mydłem Wypłuczcie w czystej wodzie Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut.  Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej. Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek Szkło, plastik i stal nierdzewna Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka...