Ten przepis na polewę czekoladową nie ma sobie równych. Ledwie 5 minut przygotowania wszystkiego, co potrzebne do jej zrobienia, 5 minut podgrzewania masy i po łącznie 10 minutach pracy możecie wylewać zawartość garnka na swoje ciasto.

Czym zastąpić masło w polewie czekoladowej?

Masło podane na liście składników możecie zastąpić także słodką śmietanką 30%. Wówczas zmienią się jednak proporcje składników. Zamiast dwóch tabliczek czekolady, wykorzystajcie półtorej paczki (150 g) i dodajcie do niej 150 g śmietanki (to około pół szklanki). Masło można zastąpić w przepisie także olejem kokosowym – tutaj zmiana proporcji nie będzie potrzebna.

Pamiętajcie jedynie o tym, by kupiona przez was czekolada gorzka była wysokiej jakości i zawierała przynajmniej 60% kakao.

Taka polewa doskonale nada się do wszelkiego rodzaju murzynków, czekoladowych babek, rozmaitych brownie, tortów i innych ciast masowych. Szybko zastyga i tworzy aksamitną, niezwykle smaczną skorupkę, która podkreśli smak każdego wypieku. Podajemy wam przepis na polewę, która śmiało wystarczy do oblania powierzchni tortownicy 26-28 cm.

Zobacz także:

Przepis na polewę czekoladową:

  • Pół kostki masła (100 g)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)

Przygotowanie:

  1. Do rondla wrzućcie kawałek masła i roztopcie go na najmniejszym możliwym ogniu – w ten sposób unikniecie zagotowania tłuszczu i wytrącenia się z masła białka.
  2. Połamcie i pokruszcie czekoladę na mniejsze kawałeczki.
  3. Po roztopieniu się masła, zdejmijcie je z palnika.
  4. Do rondla wrzućcie natychmiast obydwie pokruszone czekolady.
  5. Mieszajcie całość cierpliwie do rozpuszczenia się czekolad i połączenia z masłem – temperatura rozgrzanego garnka powinna wystarczyć do wytopienia się wszystkich kostek.
  6. Jeszcze ciepłą polewę wylewajcie na wasze wypieki – gotowa masa dość szybko ponownie zastyga.