Nie ma lepszego przepisu na polewę czekoladową do ciast. Tylko 4 składniki i zero kombinowania
Getty Images
Newsy

Nie ma lepszego przepisu na polewę czekoladową do ciast. Tylko 3 składniki i zero kombinowania

Najlepszy przepis na polewę czekoladową pod słońcem. Wystarczą 3 składniki i 10 minut i będziecie mogli wylewać ja na wasze ciasta. Prosto, smacznie i niezwykle efektownie.

Ten przepis na polewę czekoladową nie ma sobie równych. Ledwie 5 minut przygotowania wszystkiego, co potrzebne do jej zrobienia, 5 minut podgrzewania masy i po łącznie 10 minutach pracy możecie wylewać zawartość garnka na swoje ciasto.

Kotlety mielone

Czym zastąpić masło w polewie czekoladowej?

Masło podane na liście składników możecie zastąpić także słodką śmietanką 30%. Wówczas zmienią się jednak proporcje składników. Zamiast dwóch tabliczek czekolady, wykorzystajcie półtorej paczki (150 g) i dodajcie do niej 150 g śmietanki (to około pół szklanki). Masło można zastąpić w przepisie także olejem kokosowym – tutaj zmiana proporcji nie będzie potrzebna.

Pamiętajcie jedynie o tym, by kupiona przez was czekolada gorzka była wysokiej jakości i zawierała przynajmniej 60% kakao.

Taka polewa doskonale nada się do wszelkiego rodzaju murzynków, czekoladowych babek, rozmaitych brownie, tortów i innych ciast masowych. Szybko zastyga i tworzy aksamitną, niezwykle smaczną skorupkę, która podkreśli smak każdego wypieku. Podajemy wam przepis na polewę, która śmiało wystarczy do oblania powierzchni tortownicy 26-28 cm.

Zobacz także
murzynek przepis

Z kuchni babci: lekki jak chmurka, banalnie łatwy murzynek z polewą. Smak taki jak dawniej

Weźcie te 2 produkty i zróbcie z nich ciasto czekoladowe. Nie potrzeba ani mąki, ani jajek

Weźcie te 2 produkty i zróbcie z nich ciasto czekoladowe. Nie potrzeba ani mąki, ani jajek

Przepis na polewę czekoladową:

  • Pół kostki masła (100 g)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)

Przygotowanie:

  1. Do rondla wrzućcie kawałek masła i roztopcie go na najmniejszym możliwym ogniu – w ten sposób unikniecie zagotowania tłuszczu i wytrącenia się z masła białka.
  2. Połamcie i pokruszcie czekoladę na mniejsze kawałeczki.
  3. Po roztopieniu się masła, zdejmijcie je z palnika.
  4. Do rondla wrzućcie natychmiast obydwie pokruszone czekolady.
  5. Mieszajcie całość cierpliwie do rozpuszczenia się czekolad i połączenia z masłem – temperatura rozgrzanego garnka powinna wystarczyć do wytopienia się wszystkich kostek.
  6. Jeszcze ciepłą polewę wylewajcie na wasze wypieki – gotowa masa dość szybko ponownie zastyga.

 

piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę
A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne. Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko. Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść. Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem Składniki 350 g mąki pszennej 5 jajek 150 g miodu 100 g miękkiego masła 100 ml ajerkoniaku 1 tabliczka czekolady  100 g cukru 60 g przyprawy do piernika 10 g proszku do pieczenia 10 g kakao 1 tabliczka czekolady  15 g skórki pomarańczowej lub bakalii Przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie ciasto do...

Przepis na piernik dojrzewający 6 tygodni. Zróbcie go teraz żeby cieszyć się nim podczas Świąt
Adobe Stock
Newsy
Piernik dojrzewający wyjdzie genialnie, jeżeli dopilnujecie tej 1 rzeczy. Chodzi o przechowywanie ciasta
Jeśli na święta Bożego Narodzenia chcecie mieć cos wyjątkowego, zróbcie ten piernik. Nie tylko będzie zachwycał smakiem domowników. Może stać się wyjątkowym prezentem pod choinkę.

Czy wiecie, że piernik to jedno z najstarszych polskich ciast? Przygotowywany był na dworach królewskich, pieczony był też na wyjątkowe okazje, np. śluby. Był dawany w posagu szlacheckim pannom, a dojrzewać potrafił nawet kilka lat. Ciasta wg receptury, którą podajemy, nie musicie trzymać aż tak długo. Jeśli zabierzecie się za nie teraz, piernik będzie gotowy na najbliższe święta. Po co ciasto na piernik dojrzewa przed pieczeniem? Piernik dojrzewający to taki, który leżakuje przed pieczeniem. Czas leżakowania nie powinien być krótszy niż 2 tygodnie. Optymalny czas to 4-6 tygodni, choć ciasto może leżakować nawet dłużej, do 8 tygodni. Dzięki leżakowaniu zmienia się konsystencja i zachowanie ciasta po upieczeniu. Piernik będzie jednocześnie miękki, ale i  mięsisty. Także jego smak nabiera głębi. Piernik dojrzewający to ciasto o zupełnie niespotykanej jakości i smaku. Gdzie przechowywać ciasto na piernik dojrzewający? Kluczową sprawą w kwestii tego, czy piernik dojrzewający wyjdzie jak należy, czy też nie, jest jego przechowywanie. Najlepiej sprawdzi się do tego spiżarka, w której powinna panować stała temperatura w wysokości 5-10 stopni Celsjusza.   Rozwiązaniem jest także jedna z półek w lodówce - tutaj problemem dla niektórych może być jednak brak miejsca na duży garnek z piernikową masą.  Alternatywnym wyjściem z tej sprawy, będzie odstawienie piernika w zacienione miejsce na balkonie. W tym przypadku trzeba być jednak czujnym i pilnować słupków rtęci na termometrach. Temperatura w listopadzie może się bowiem znacząco wahać, nie tylko na dystansie dnia i nocy. Po czasie leżakowania piernik jest pieczony, przekładany powidłami, a na dzień przed podaniem, polany polewą czekoladową, przybrany orzechami i innymi bakaliami. Przepis na staropolski piernik dojrzewający Składniki:...

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy
Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka. Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach Składniki na ciasto 200g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych) Szczypta soli  Składniki na nadzienie mazurka 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki) 150ml śmietany kremówki 150g śliwkowych powideł Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji Przygotowanie Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia. Czekoladę połamcie na kawałki. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej...

babka na wielkanoc bez cukru przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gotowaną babkę wielkanocną bez grama cukru. Te ze sklepu się nie umywają
Babka wielkanocna bez cukru i bez pieczenia? W dzisiejszych czasach to nic trudnego. Zaręczamy was, że będzie słodkie i przepyszne!

Gotowanie to dość niecodzienny sposób przygotowywania ciast. Cała tajemnica tego procesu tkwi oczywiście w metodzie zwaną kąpielą wodną. Zanim jednak zaczniecie gotować swoją babkę, trzeba poświęcić krótką chwilę nad jej przygotowaniem. Jak zrobić babkę wielkanocną dla diabetyków? Czy da się przygotować babkę na święta bez dodatku cukru? Owszem. Wystarczy, że zaopatrzycie się ksylitol. Ksylitol to nic innego jak po prostu nowoczesny słodzik z bardzo niskim indeksem glikemicznym. Dlatego właśnie ten organiczny związek chemiczny to coś w sam raz dla diabetyków, którzy także chcieliby podelektować się słodkościami w czasie najbliższej Wielkanocy. Ponadto, jeżeli chcecie, by w waszym cieście nie znalazł się nawet gram cukru, zrezygnujcie z czekoladowej polewy. Przepis na babkę gotowaną bez cukru: Składniki: 25 dag masła 1 szklanka ksylitolu zamiast cukru 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy Tłuszcz do smarowania formy Bułka tarta Opcjonalnie – czekolada na polewę Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek jaj i ubijcie żółtka mikserem z ksylitolem. Rozpuśćcie masło i odstawcie do ostudzenia. Przesiejcie mąki przez sitko i wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Wymieszajcie razem mąkę, żółtka i masło. Ubijcie białka na sztywną pianę i dodajcie je na końcu do masy na babkę. Pianę wymieszajcie drewnianą łyżką, łagodnymi, okrężnymi ruchami. Wysmarujcie szczelną formę na babką tłuszczem i obsypcie bulką tartą. Wlejcie gotowe ciasto do formy. Przygotujcie sporej wielkości garnek i wlejcie do niego wrzątek. Włóżcie do garnka formę z babką, tak by została przykryta wodą na 3/4 wysokości. Gotujcie na...