Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe, mizeria. Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych letnich warzyw. A co powiecie na ogórki krokodylki w zalewie z octu z dodatkiem czosnku i chili?

Jak zrobić ogórki „krokodylki”?

Sezon ogórkowy w pełni. Jeśli przygotowujecie właśnie przetwory na zimę, koniecznie przetestujcie nasz przepis na ogórki krokodylki. Ogórki krokodylki to świetny dodatek do kanapek, mięsnych dań i jedzenia solo, prosto ze słoika. Do ich przygotowania najlepiej nadają się przerośnięte ogórki, z którymi zwykle nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Przygotujcie ogórki w pysznej zalewie octowej z dodatkiem czosnku i chili a zakochacie się w ich niebanalnym smaku.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2-3 łyżeczki chili 
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierzcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki.
  2. Przełóżcie ogórki do dużej miski i zasypcie je 2 łyżkami soli.
  3. Wymieszajcie i odstawcie na 5 godzin. 
  4. Po upływie tego czasu należy odlać sok.
  5. Przygotujcie zalewę - wsypcie do garnka cukier, dodajcie ocet i zagotujcie zalewę.
  6. Zalejcie gorącą zalewą ogórki i wymieszajcie.
  7. Dodajcie chili, pokrojone ząbki czosnku a następnie całość wymieszajcie.
  8. Ogórki odstawcie na 12 h.
  9. Po upływie tego czasu ogórki można przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić.
  10. Nie trzeba ich pasteryzować.

Jak smakują ogórki krokodylki?

Ogórki krokodylki z chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, konserwowych czy małosolnych. W smaku są troszkę słodkie, a troszkę pikantne i chrupiące. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapki z wędliną, ale świetnie też smakują solo. Zróbcie je a na pewno znikną ze słoika w ekspresowym tempie.

Zobacz także:

Źródło: YouTube