Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
AdobeStock
Newsy

Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?

Słyszeliście kiedyś o ogórkach krokodylkach? To wspaniały dodatek do kanapek lub innych dań. Zróbcie je a będziecie się nimi zajadać.

Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe, mizeria. Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych letnich warzyw. A co powiecie na ogórki krokodylki w zalewie z octu z dodatkiem czosnku i chili?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić ogórki „krokodylki”?

Sezon ogórkowy w pełni. Jeśli przygotowujecie właśnie przetwory na zimę, koniecznie przetestujcie nasz przepis na ogórki krokodylki. Ogórki krokodylki to świetny dodatek do kanapek, mięsnych dań i jedzenia solo, prosto ze słoika. Do ich przygotowania najlepiej nadają się przerośnięte ogórki, z którymi zwykle nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Przygotujcie ogórki w pysznej zalewie octowej z dodatkiem czosnku i chili a zakochacie się w ich niebanalnym smaku.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2-3 łyżeczki chili 
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki soli
Zobacz także
Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?

Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierzcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki.
  2. Przełóżcie ogórki do dużej miski i zasypcie je 2 łyżkami soli.
  3. Wymieszajcie i odstawcie na 5 godzin. 
  4. Po upływie tego czasu należy odlać sok.
  5. Przygotujcie zalewę - wsypcie do garnka cukier, dodajcie ocet i zagotujcie zalewę.
  6. Zalejcie gorącą zalewą ogórki i wymieszajcie.
  7. Dodajcie chili, pokrojone ząbki czosnku a następnie całość wymieszajcie.
  8. Ogórki odstawcie na 12 h.
  9. Po upływie tego czasu ogórki można przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić.
  10. Nie trzeba ich pasteryzować.

Jak smakują ogórki krokodylki?

Ogórki krokodylki z chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, konserwowych czy małosolnych. W smaku są troszkę słodkie, a troszkę pikantne i chrupiące. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapki z wędliną, ale świetnie też smakują solo. Zróbcie je a na pewno znikną ze słoika w ekspresowym tempie.

Źródło: YouTube

Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Adobe Stock
Newsy
Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Siostra Anastazja zachwyca od lat wspaniałymi przepisami. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych, a to za sprawą zalewy. Tak przygotowane są idealnie jędrne i sprawdzą się do wielu potraw.

Ogórki to jedne z warzyw, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Można je jeść na surowo bądź przetworzyć na szereg przetworów. Największą popularnością cieszą się ogórki kiszone. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz jędrności produktu. Ogórki kiszone w kuchni  Jak się okazuje ogórki kiszone w kuchni są wręcz niezbędnym produktem. Idealnie sprawdzają się w wielu daniach, takich jak zupa ogórkowa , sałatka jarzynowa czy dodatek do wędlin i mięs. Świetnie smakują również solo jako przekąska.  Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych Ogórki kiszone są nie tyle smaczne, co również wartościowe. Produkt jest niskokaloryczny, dzięki temu świetnie się sprawdza u osób będących na diecie. Poza tym zawiera sporo witamin oraz mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości ogórków kiszonych można wyróżnić takie jak poprawienie krzepliwości krwi czy regulacja gospodarki wapniowej organizmu.  Sekret idealnych ogórków według siostry Anastazji  Przygotowane ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji są przepyszne w smaku, a także idealnie jędrne. Taką postać zawdzięczają zalewie. Jest ona przygotowana jedynie z dwóch składników - wody oraz soli. Zalane gorącą miksturą warzywa i odstawione na kilka dni do fermentacji, nabierają odpowiednich właściwości. Taki zabieg pozwala na zachowanie swojej struktury. Przepis na jędrne ogórki według siostry Anastazji Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper korzeń chrzanu liście wiśni lub czarnej porzeczki Zalewa: 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki gruntowe...

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale wspomaga naszą odporność. Sprawdźcie, jak przygotowuje go siostra Anastazja.

Czosnek nie bez powodu jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. To niezwykle silny przeciwutleniacz, która posiada wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe, mikrobiologiczne i antybiotyczne. Czosnek od stuleci jest wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Zawiera mnóstwo enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu naszej odporności. Prozdrowotne właściwości czosnku Oprócz tego, czosnek działa na ludzki organizm w następujący sposób: obniża stres oksydacyjny i zapalny, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc ma działanie pasożytobójcze jest uznawany za środek wykrztuśny Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń. Przepis siostry Anastazji na marynowany czosnek Marynowany czosnek jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też świetnie smakuje. Siostra Anastazja podzieliła się jakiś czas temu przepisem na czosnek ze słoika. Najsłynniejsza polska zakonnica przygotowuje go z dodatkiem bazylii i estragonu.  Składniki: 50 dag czosnku 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik) bazylia oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka) Składniki na zalewę: ½ l wody 5-6 łyżek octu winnego 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru Przygotowanie: Czosnek dokładnie oczyśćcie, sparzcie wrzątkiem i przelejcie zimną wodą. Na dno każdego słoika wsypcie estragon, odrobinę bazylii i wypełnijcie słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli...

Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku
Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie. Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek. Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu. Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego. Jak przygotować śledzie w zalewie octowej? Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina. W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie. Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego. Składniki: 1 kg filetów śledzi a’la matjas 2-3 duże cebule 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 płaskich łyżeczek cukru Przygotowanie: Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami. Delikatnie dociskamy zawartość słoika. Zostawiamy...

 Sałatka szwedzka z ogórkami. Sprawdzony przepis na sałatkę do obiadu
Gotujmy.pl/Migotka28
Newsy
Nie ma lepszej sałatki do obiadu. Prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórkami
Próbowaliście kiedyś sałatki szwedzkiej z ogórków? Jeśli nie, to najwyższa pora ją przygotować. Sałatka szwedzka to pyszne i chrupiące plasterki ogórków w zalewie, które idealnie się sprawdzą na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Jak ją zrobić? Przepis jest dziecinnie prosty!

Z czym najczęściej podajemy obiad? Oczywiście z sałatką. Jedni preferują warzywa surowe, inni w zalewie. Co powiecie na sałatkę szwedzką z ogórkami? Sałatka szwedzka z ogórkami W sklepach zaczęły się już pojawiać pierwsze importowane ogórki gruntowe. Jeżeli macie ochotę na pyszny dodatek do obiadu, przygotujcie sałatkę szwedzką w zalewie na bazie octu. Sałatka szwedzka to świetny dodatek do kotletów, ale też doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki. Przygotujcie ją, a na pewno będziecie robić ją częściej. Składniki: Około 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 2 l zimnej wody ( 8 szklanek) 1/2 szklanki soli kamiennej Do każdego słoiczka: 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy Zalewa 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % Przygotowanie: Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Zalać pokrojone ogórki tak, aby były całe przykryte. Odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Do słoiczków włożyć osączone ogórki. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od...