Przygotowujecie kolację dla znajomych i nie macie pomysłu na to, co ugotować? Sprawa się komplikuje, gdy goście okazują się być wegetarianami. Na szczęście istnieje wiele prostych i bardzo smacznych alternatyw!

Przepis na faszerowane papryki

Sprawdzonym daniem na takie sytuacje są zdecydowanie faszerowane papryki. Można je przygotowywać zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, także w sytuacji, gdy tylko jeden z gości jest jaroszem nie trzeba zmieniać pod niego menu na przyjęcie lub gotować drugiego obiadu. Wystarczy po prostu przygotować osobno farsz niezawierający mięsa! Papryki są bardzo smaczne i szybko się je robi. A w dodatku wyglądają naprawdę efektownie – to świetny pomysł na kolację z przyjaciółmi!

Do przygotowania papryk będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • Pół papryki zielonej
  • Pół szklanki kaszy (może być gryczana, pęczak czy bulgur – wybierzcie swoją ulubioną)
  • Pół szklanki ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • Ćwierć pora
  • Kilka łyżek keczupu
  • 50 g słoniny wędzonej
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W osobnych garnkach ugotujcie kaszę i ryż. Nie zapomnijcie posolić wody!
  2. Weźcie po jednej papryce żółtej i czerwonej oraz pół zielonej. Umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Bardzo drobno pokrójcie słoninę i wrzućcie na patelnię. Gdy się wytopi dodajcie posiekanego pora, pieczarki, czosnek i pokrojone papryki i smażcie przez kilka minut.
  4. Następnie do warzyw dodajcie ugotowaną kaszę i ryż oraz sól, pieprz, świeży szczypiorek i odrobinę keczupu. Wymieszajcie.
  5. Pozostałe papryki umyjcie, odetnijcie delikatnie górną część i wydrążcie środek. Tak przygotowane warzywa uzupełnijcie farszem, przykryjcie „kapeluszami”, a następnie umieśćcie je w garnku.
  6. Do papryk wlejcie szklankę wody, dodajcie kostkę rosołową i duście przez 40 minut. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: