Przygotowujecie kolację dla znajomych i nie macie pomysłu na to, co ugotować? Sprawa się komplikuje, gdy goście okazują się być wegetarianami. Na szczęście istnieje wiele prostych i bardzo smacznych alternatyw!
Przepis na faszerowane papryki
Sprawdzonym daniem na takie sytuacje są zdecydowanie faszerowane papryki. Można je przygotowywać zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, także w sytuacji, gdy tylko jeden z gości jest jaroszem nie trzeba zmieniać pod niego menu na przyjęcie lub gotować drugiego obiadu. Wystarczy po prostu przygotować osobno farsz niezawierający mięsa! Papryki są bardzo smaczne i szybko się je robi. A w dodatku wyglądają naprawdę efektownie – to świetny pomysł na kolację z przyjaciółmi!
Do przygotowania papryk będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- Pół papryki zielonej
- Pół szklanki kaszy (może być gryczana, pęczak czy bulgur – wybierzcie swoją ulubioną)
- Pół szklanki ryżu
- 100 g pieczarek
- 1 kostka rosołowa
- 1 ząbek czosnku
- Ćwierć pora
- Kilka łyżek keczupu
- 50 g słoniny wędzonej
- Szczypiorek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- W osobnych garnkach ugotujcie kaszę i ryż. Nie zapomnijcie posolić wody!
- Weźcie po jednej papryce żółtej i czerwonej oraz pół zielonej. Umyjcie i pokrójcie w kostkę.
- Bardzo drobno pokrójcie słoninę i wrzućcie na patelnię. Gdy się wytopi dodajcie posiekanego pora, pieczarki, czosnek i pokrojone papryki i smażcie przez kilka minut.
- Następnie do warzyw dodajcie ugotowaną kaszę i ryż oraz sól, pieprz, świeży szczypiorek i odrobinę keczupu. Wymieszajcie.
- Pozostałe papryki umyjcie, odetnijcie delikatnie górną część i wydrążcie środek. Tak przygotowane warzywa uzupełnijcie farszem, przykryjcie „kapeluszami”, a następnie umieśćcie je w garnku.
- Do papryk wlejcie szklankę wody, dodajcie kostkę rosołową i duście przez 40 minut. I gotowe!
Źródło: gotujmy.pl