papryka nadziewana przepis
Reniz / gotujmy.pl
Newsy

Nie lubicie mięsa? Ta faszerowana papryka jest przepyszna. Cudowny smak zawdzięcza nadzieniu z...

Pomysł na jarski obiad? Faszerowane papryki! Wypróbujcie przepis na to klasyczne danie, które zawsze wychodzi.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Przygotowujecie kolację dla znajomych i nie macie pomysłu na to, co ugotować? Sprawa się komplikuje, gdy goście okazują się być wegetarianami. Na szczęście istnieje wiele prostych i bardzo smacznych alternatyw!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na faszerowane papryki

Sprawdzonym daniem na takie sytuacje są zdecydowanie faszerowane papryki. Można je przygotowywać zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, także w sytuacji, gdy tylko jeden z gości jest jaroszem nie trzeba zmieniać pod niego menu na przyjęcie lub gotować drugiego obiadu. Wystarczy po prostu przygotować osobno farsz niezawierający mięsa! Papryki są bardzo smaczne i szybko się je robi. A w dodatku wyglądają naprawdę efektownie – to świetny pomysł na kolację z przyjaciółmi!

Do przygotowania papryk będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • Pół papryki zielonej
  • Pół szklanki kaszy (może być gryczana, pęczak czy bulgur – wybierzcie swoją ulubioną)
  • Pół szklanki ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • Ćwierć pora
  • Kilka łyżek keczupu
  • 50 g słoniny wędzonej
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W osobnych garnkach ugotujcie kaszę i ryż. Nie zapomnijcie posolić wody!
  2. Weźcie po jednej papryce żółtej i czerwonej oraz pół zielonej. Umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Bardzo drobno pokrójcie słoninę i wrzućcie na patelnię. Gdy się wytopi dodajcie posiekanego pora, pieczarki, czosnek i pokrojone papryki i smażcie przez kilka minut.
  4. Następnie do warzyw dodajcie ugotowaną kaszę i ryż oraz sól, pieprz, świeży szczypiorek i odrobinę keczupu. Wymieszajcie.
  5. Pozostałe papryki umyjcie, odetnijcie delikatnie górną część i wydrążcie środek. Tak przygotowane warzywa uzupełnijcie farszem, przykryjcie „kapeluszami”, a następnie umieśćcie je w garnku.
  6. Do papryk wlejcie szklankę wody, dodajcie kostkę rosołową i duście przez 40 minut. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
ser przywiera do tarki
Pixabay
Newsy Co zrobić, żeby ser nie przywierał do metalowej tarki? Wystarczy, że...
Żółty ser pasuje do wielu dań! Jak poradzić sobie z resztkami sera, które przywarły do tarki? Rozwiązanie jest bardzo proste.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Mamy tu miłośników serów? Chyba ciężko sobie wyobrazić wiele potraw bez tego pysznego dodatku! Starty ser to element obowiązkowy szczególnie we włoskiej kuchni. Jakiego sera najczęściej się używa i do jakich potraw on pasuje? I najważniejsze – co zrobić, by nie przywierał do tarki? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w poniższym artykule! Rodzaje serów Popularne określenie „ser żółty” to bardzo ogólna nazwa, która za wiele nie mówi. Gatunków sera jest bowiem mnóstwo i bardzo się między sobą różnią! To bardzo istotne w przypadku wielu dań, ponieważ każdy gatunek sera jest nieco inny i nie każdy do wszystkiego pasuje. Sprawdźcie, czy znaliście te sery: Gouda – bardzo łagodny i delikatny w smaku. Doskonale nadaje się do kanapek oraz koreczków. Parmezan – niezbędny w kuchni włoskiej! Lekko pikantny i bardzo wyrazisty w smaku świetnie pasuje do spaghetti, zapiekanek i sałatek. Mozzarella – najczęściej wykorzystywana do pizzy ze względu na delikatny smak i fakt, że łatwo się roztapia. Jest bardzo smaczna również na zimno, podawana ze świeżymi pomidorami, oliwą, octem balsamicznym i bazylią. Emmentaler – to typowy ser szwajcarski. Duże dziury i charakterystyczny smak i zapach to jego znaki rozpoznawcze! Cheddar – ser angielski. Długo dojrzewający, kruchy i dość słony będzie fantastycznym dodatkiem do makaronów i zapiekanek. Ser przywiera do tarki? Można już kupić w sklepach starty parmezan lub mozzarellę, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na ścieranie sera i mycie tarki. Jednak kupując takie sery nigdy nie będziecie stuprocentowo pewni co do ich jakości, dlatego lepiej kupować je w sprawdzonych miejscach w formie krojonych plastrów lub najlepiej bloczków. Ale gdy trzecie taki ser na...

Przeczytaj
jak przechowywać mięso
Pixabay
Newsy Chcecie, żeby mięso mielone było dłużej świeże? Przed włożeniem do lodówki zróbcie jedną rzecz
Sposoby na zachowanie świeżości mięsa są bardzo proste - wystarczy przestrzegać kilku zasad.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Już dzieci wiedzą, że zepsutej żywności się nie je – choć jeszcze w latach powojennych ta wiedza nie była wcale bardzo powszechna i ówczesne poradniki dla gospodyń domowych radziły między innymi, by nie spożywać mięsa w którym są już robaki. Bardzo ważne jest, by uważać na mięso, które się kupuje, by uniknąć przykrej niespodzianki po przyjściu do domu. Jak przechowywać mięso, by było świeże jak najdłużej? Poniżej zebraliśmy dla was porcję porad na ten temat! Jak prawidłowo przechowywać mięso? Termin ważności – najważniejsza z zasad! Zanim w ogóle kupicie mięso upewnijcie się, że jest ono świeże. Sprawdźcie termin ważności na opakowaniu lub po prostu przyjrzyjcie się dobrze mięsu. Niezbyt świeże kawałki będą matowe i wysuszone. Jeśli do tego mięso wydziela bardzo odrzucający zapach możecie być pewni, że jest zepsute. Szczelne opakowanie – jeśli kupujecie mięso luzem, a nie zapakowane w plastikowe opakowanie, koniecznie w domu owińcie je dodatkową warstwą folii. To uchroni je przed bakteriami znajdującymi się w lodówce, które mogłyby przejść do mięsa i je zakazić. Prosto do lodówki – natychmiast po przyjściu do domu włóżcie mięso do lodówki, w której panują co najmniej 4 stopnie Celsjusza. Jeżeli chcecie je zamrozić, upewnijcie się, że temperatura w zamrażalniku wynosi przynajmniej -17 stopni. Świeższe mielone A co zrobić, by kupione w sklepie mięso mielone dłużej zachowało świeżość? Czasem się zdarzy, że nie zużyjecie całej porcji mięsa do posiłku. Wówczas wystarczy je posolić, zapakować szczelnie w folię i wstawić do lodówki.

Przeczytaj