papryka nadziewana przepis
Reniz / gotujmy.pl
Newsy

Nie lubicie mięsa? Ta faszerowana papryka jest przepyszna. Cudowny smak zawdzięcza nadzieniu z...

Pomysł na jarski obiad? Faszerowane papryki! Wypróbujcie przepis na to klasyczne danie, które zawsze wychodzi.

Przygotowujecie kolację dla znajomych i nie macie pomysłu na to, co ugotować? Sprawa się komplikuje, gdy goście okazują się być wegetarianami. Na szczęście istnieje wiele prostych i bardzo smacznych alternatyw!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na faszerowane papryki

Sprawdzonym daniem na takie sytuacje są zdecydowanie faszerowane papryki. Można je przygotowywać zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, także w sytuacji, gdy tylko jeden z gości jest jaroszem nie trzeba zmieniać pod niego menu na przyjęcie lub gotować drugiego obiadu. Wystarczy po prostu przygotować osobno farsz niezawierający mięsa! Papryki są bardzo smaczne i szybko się je robi. A w dodatku wyglądają naprawdę efektownie – to świetny pomysł na kolację z przyjaciółmi!

Do przygotowania papryk będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • Pół papryki zielonej
  • Pół szklanki kaszy (może być gryczana, pęczak czy bulgur – wybierzcie swoją ulubioną)
  • Pół szklanki ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • Ćwierć pora
  • Kilka łyżek keczupu
  • 50 g słoniny wędzonej
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W osobnych garnkach ugotujcie kaszę i ryż. Nie zapomnijcie posolić wody!
  2. Weźcie po jednej papryce żółtej i czerwonej oraz pół zielonej. Umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Bardzo drobno pokrójcie słoninę i wrzućcie na patelnię. Gdy się wytopi dodajcie posiekanego pora, pieczarki, czosnek i pokrojone papryki i smażcie przez kilka minut.
  4. Następnie do warzyw dodajcie ugotowaną kaszę i ryż oraz sól, pieprz, świeży szczypiorek i odrobinę keczupu. Wymieszajcie.
  5. Pozostałe papryki umyjcie, odetnijcie delikatnie górną część i wydrążcie środek. Tak przygotowane warzywa uzupełnijcie farszem, przykryjcie „kapeluszami”, a następnie umieśćcie je w garnku.
  6. Do papryk wlejcie szklankę wody, dodajcie kostkę rosołową i duście przez 40 minut. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
Ryż ciągle wam się skleja? Wykorzystajcie jedną z tych metod, żeby był sypki.

Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami! Co zrobić, by ryż wyszedł sypki? Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut. Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem. Przepis na ryż z warzywami Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka ryżu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cebula 1 cukinia 1 pomidor 1 duża marchewka 6 ząbków czosnku 6 łyżek oleju Świeża natka pietruszki Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki. Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na...

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...

Leczo
gotujmy.pl/kissandra
Newsy
Podkręć smak lecza 1 składnikiem. Tylko nieliczni się na niego odważą
Miłośnicy tego dania muszą koniecznie wypróbować przepis na leczo z ciekawym dodatkiem!

Zima to czas, gdy chętniej sięga się po rozgrzewające dania. Zupa, gulasz albo leczo to genialny pomysł na obiad, gdy za oknem śnieg i mróz. A poza tym kiedy należy jeść te dania, jak nie teraz? Latem jest za gorąco na jedzenie takich potraw, a przecież są bardzo smaczne i warto je od czasu do czasu przygotować. Na przykład klasyczne leczo, które nie tylko rozgrzewa, ale i jest bardzo zdrowe. Nawet osoby na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia! Sposób na leczo Wiedzieliście, że w Polsce większość ludzi przyrządza leczo ze „złej” papryki? Chodzi o to, że tradycyjne węgierskie leczo powinno być gotowane z dodatkiem konkretnej odmiany papryki, którą trudno jest w Polsce dostać. Pisaliśmy o tym w tym artykule . Jednak to przygotowywane z popularnych w Polsce papryk też jest przecież bardzo smaczne! Przepis na wyjątkowe leczo Jeżeli jesteście miłośnikami tego dania, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu, który zawiera pewien ciekawy dodatek. Mowa o białym winie! Nie musicie się martwić o procenty – wyparują w trakcie gotowania. Za to leczo będzie genialnie smakowało! Przygotujcie sobie poniższe składniki: 1 kg papryki Pół kilo pomidorów 100 g słoniny wędzonej 1 cebula 100 ml białego wina 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Paprykę umyjcie i pokrójcie w kostkę. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie w kosteczkę. Możecie też zamiast tego kupić gotowe pomidory w puszce. Pokrójcie drobno słoninę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim kawałeczki słoniny i cebulę. Dodajcie pokrojoną paprykę i duście pod...

schabowe po meksykansku
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie
Ciągle odtwarzane kotlety schabowe, mogły niektórym się nieco znudzić, dlatego warto spróbować tego dania w nieco innej wersji. Schab w sosie meksykańskim to świetna propozycja na sycący, aromatyczny obiad. Obok tej potrawy nikt nie przejdzie obojętnie!

Myśląc o polskich tradycyjnych potrawach, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety schabowe. Są one nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polaków. Są uwielbiane przez wszystkich. Wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kawałka mięsa przygotowanego w tej postaci. Dla osób, które poszukują nowych smaków, idealnie sprawdzą się schabowe w wersji meksykańskiej! Kotlety schabowe po meksykańsku Schabowy w tradycyjnej odsłonie zna każdy. Gości on na stole na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. By zaskoczyć swoich bliskich, warto przygotować małą kulinarną wariację w tej kwestii. Kotlety idealnie sprawdzą się w wersji po meksykańsku. Zapiekane mięso w sosie pomidorowym z warzywami, to idealna propozycja na obiad.  Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 puszka fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 400 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy chili 2 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka cukru 1 szklanka bulionu sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie do na plastry.  Mięso rozbijcie delikatnie za pomocą tłuczka pod folią spożywczą. Później przyprawcie je z obu stron solą oraz pieprzem. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je za pomocą widelca, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą. Przyprawiony schab maczajcie kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.  Kotlety schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru...