Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb
Flickr
Newsy

Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb

Nie wszystkie połączenia pokarmów są korzystne dla zdrowia. Nie oznacza to jednocześnie, że szkodzą. Ich jedzenie w jednym posiłku może jednak powodować, że nie wykorzystujemy wszystkich wartości odżywczych, które są składnikami tak skomponowanych dań.

O tym, że warzywa są zdrowie, słychać na każdym kroku. I to prawda, są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają białko, błonnik i inne substancje odżywcze. Należy jeść je regularnie. Zwracamy jednak uwagę na warzywa, które, choć działają korzystnie na zdrowie, to nie powinny być łączone z rybami. Wyjaśniamy, o jakie warzywa chodzi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ryby są źródłem m.in. jodu w diecie

Jod to pierwiastek, który kojarzymy z wizytami nad morzem i spacerami wzdłuż plaży połączonymi ze wdychaniem jodu. I choć mało mówi się o roli jodu w organizmie, to potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania. Jod jest ściśle związany z prawidłową pracą hormonów tarczycy, która odpowiada za kilka narządów w ciele człowieka:

  • Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, przysadki mózgowej i układu nerwowego
  • Prawidłową pracę mięśni serca oraz nerek
  • Dojrzewanie i rozwój komórek, a także proces oddychania komórkowego

Najlepszym źródłem jodu w pożywieniu są ryby morskie, zwłaszcza dorsz, łosoś i makrela, a także śledź i tuńczyk. Innymi produktami bogatymi w jod, są żółte, sery, płatki owsiane, a także takie warzywa jak brokuły i szpinak. Minerał ten znajdziecie też w soli jodowanej.

Zobacz także
Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

brokuły

Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!

Warzywa kapustne obniżają wchłanianie jodu z ryb

Różnorodna dieta, zawierająca składniki z różnych grup produktowych zapewnia dostarczanie organizmowi wartości odżywczych, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Aby czerpać jak najwięcej korzyści ze zjadanej żywności, warto znać zestawienia produktów, które wzajemnie na siebie oddziałują, zarówno pozytywnie, jak i negatywnie.

Nie łączcie zatem w jednym posiłku ryby z warzywami kapustnymi. Warzywa kapustne blokują przyswajanie przez organizm jodu zawartego w rybach. Takie połączenie powoduje więc, że nie wykorzystujemy w pełni wartości odżywczych zawartych w mięsie ryb. Ryby podawajcie więc z sałatą i surówkami, a warzywa kapustne zostawcie do mięsa - drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.

Zastanawiacie się, które warzywa nalezą do grupy kapustnych? Oto one:

  • Kapusta biała
  • Kapusta włoska
  • Kapusta pekińska
  • Kapusta czerwona
  • Brukselka
  • Brokuł
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Jarmuż

Źródło: abczdrowie.pl, dietetycy.org

czy dorsz jest zdrowy
AdobeStock
Newsy
Jecie rybę z tym warzywem? Najgorzej. Doprowadzacie swoje zdrowie do ruiny
Czy rzeczywiście każde warzywo jest zdrowe? Okazuje się, że również w tym przypadku powiedzenie „wszystko w nadmiarze szkodzi” się sprawdza.

Wielu Polaków jada ryby w piątek, ale świetnie sprawdzą się w każdy inny dzień tygodnia! Są lekkie, bardzo zdrowe, a chude gatunki ryb doskonale sprawdzają się w przypadku osób, które są na diecie odchudzającej lub z powodów zdrowotnych muszą jeść delikatne potrawy. Ale jedzenie ryb w połączeniu z niektórymi warzywami, wcale nie jest dobre dla organizmu i może spowodować problemy zdrowotne. Wiedzieliście o tym? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Groźne warzywa Warzywa dzieli się na kilka grup. Jedną z nich są kapustne, do których zaliczane są: Brokuły Jarmuż Brukselka Kapusta Są one bardzo zdrowe z wielu powodów. Zawierają sporo żelaza, dlatego osoby cierpiące na niedokrwistość, powinny koniecznie uwzględnić je w swojej diecie. Wykazują także działanie antynowotworowe, a ponadto, przeciwdziałają chorobom serca. Niestety, w niektórych przypadkach mogą być groźne dla zdrowia! Dlaczego? W wyniku połączenia warzyw kapustnych z niektórymi produktami, zaczynają one wytwarzać substancje zwane tiocyjanianami. Zaburzają one zdolność organizmu do wchłaniania jodu. Niedobór tego pierwiastka, prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak niedoczynność tarczycy. Jej objawy to między innymi: Osłabienie Senność Zaparcia Przybieranie na wadze Ciągłe uczucie zimna (nawet latem) Problemy z koncentracją Obrzęk szyi Ciemna skóra na łokciach i kolanach W przypadku zauważenia u siebie takich objawów, należy skonsultować się z lekarzem i wdrożyć leczenie. Nieleczona niedoczynność tarczycy jest bardzo groźna, ponieważ grozi śpiączką hipometaboliczną, która stanowi ogromne zagrożenie życia. Uważajcie na to Dlatego choć warzywa kapustne są zdrowe, trzeba je jeść z umiarem. Popularne stało...

Ryba mrożona
Flickr/Marco Verch
Newsy
Co zrobić, żeby mrożona ryba smakowała jak świeża? Ten prosty trik stosują najlepsi kucharze świata
Mówi się, że ryba psuje się od głowy. Świeże ryby mają bowiem krótki okres przydatności. Dlatego też, jeśli chcecie wykorzystać je za jakiś czas, postawcie na zamrażalnik. Przyda się sprawne chłodzenie i jeden sprytny trik.

Do jedzenia ryb nie trzeba nikogo namawiać. Są zdrowe, szeroko dostępne i szalenie korzystne dla zdrowia. Polacy chętnie sięgają po ryby Ryba to dobry i prosty pomysł na obiad. Szczególnie, jeśli weźmiecie pod uwagę możliwości i sposoby, z których możecie skorzystać chcąc ją przyrządzić. Polacy jedzą około 13 kg ryby rocznie, podczas gdy przeciętny Japończyk zjada aż ponad 60 kg ryb. Ze względu na ogromną wartość odżywczą, powinny trafiać na wasze stoły co najmniej 2 razy w tygodniu. Długowieczności przysłużą się głównie tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, śledź, tuńczyk, szprot, dorsz czy halibut. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ryb Każdy dietetyk powie wam to samo - jedzcie ryby. Ich częste spożywanie przyczynia się bowiem do rzadszego zapadania na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie, a nawet nowotwory. Ryby można podawać również dzieciom i to już od 1 roku życia! Ryby morskie są zdrowsze od słodkowodnych. Głównie ze względu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Ta cenna substancja jest największym skarbem ryb. Organizm człowieka nie umie ich sam wytworzyć, dlatego powinniście je sobie dostarczać wraz z pożywieniem. Omega -3 poprawiają wzrok, a także są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Osoby, które jadają ryby, wpływają na lepszą pamięć i zdolność kojarzenia. Dzięki jedzeniu ryb możecie też obniżyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby Alzheimera i demencję.  Ryby w codziennej diecie  Ważne, żebyście po ryby sięgali przy każdej nadarzającej się okazji. Zawierają one liczne witaminy, szczególnie rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Ryby to bogactwo minerałów, m.in. fosforu, wapnia czy jodu. Ryby jako doskonałe źródło białka 100 g sardynek może mieć tyle...

Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Unsplash
Newsy
Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Słyszeliście kiedyś o tym? Warzywa są bardzo zdrowe, ale nie w tym przypadku…

Choroby tarczycy są plagą naszych czasów. Obserwuje się je szczególnie u kobiet. Niedoczynność, nadczynność tarczycy, czy Hashimoto to bardzo popularne schorzenia. Jeśli was to dotyczy, musicie szczególnie uważać na swoją dietę. Dieta w chorobach tarczycy Wiele stron internetowych i poradników próbuje przekazać rady dotyczące zdrowego dożywiania w chorobach tarczycy, jednak robi to źle. Nie ma żadnych dowodów naukowych, na przykład, na skuteczność diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Niestety wiele gwiazd promuje to podejście do diety . Stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej, które często promuje się właśnie w tych schorzeniach może się źle skończyć. Jeśli nieodpowiednio przeprowadza się dietę eliminacyjną, można nabawić się poważnych niedoborów. Zanim zastosujecie poradę od gwiazdy, zweryfikujcie ją. Produkty niepolecane w chorobach tarczycy Okazuje się jednak, że dieta dopasowana do osób z chorobami tarczycy istnieje . Jedną z jej zasad jest unikanie, a w zasadzie ograniczanie substancji goitrogennych. Co to znaczy? Goitrogeny to substancje ograniczające wchłanianie jodu z pożywiania. Jod jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej jego ilości z pożywianiem, możecie nabawić się problemów w tym gruczołem. Warzywa bogate w związki wolotwórcze Produkty zawierające goitrogeny nazywa się przez to wolotwórczymi. To od ich właściwości sprzyjających tworzeniu woli. Do bogatych w goitrogeny warzyw zalicza się: Kapustę Brukselkę Brokuły Jarmuż Kalafior Szpinak Brukiew Rzepę Gorczycę Warzywa strączkowe: ciecierzycę, bób, soję, fasolę, soczewicę Czy trzeba unikać tych warzyw? Na szczęście mamy też dobre informacje dla osób chorych na...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...