O tym, że warzywa są zdrowie, słychać na każdym kroku. I to prawda, są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają białko, błonnik i inne substancje odżywcze. Należy jeść je regularnie. Zwracamy jednak uwagę na warzywa, które, choć działają korzystnie na zdrowie, to nie powinny być łączone z rybami. Wyjaśniamy, o jakie warzywa chodzi.

Ryby są źródłem m.in. jodu w diecie

Jod to pierwiastek, który kojarzymy z wizytami nad morzem i spacerami wzdłuż plaży połączonymi ze wdychaniem jodu. I choć mało mówi się o roli jodu w organizmie, to potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania. Jod jest ściśle związany z prawidłową pracą hormonów tarczycy, która odpowiada za kilka narządów w ciele człowieka:

  • Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, przysadki mózgowej i układu nerwowego
  • Prawidłową pracę mięśni serca oraz nerek
  • Dojrzewanie i rozwój komórek, a także proces oddychania komórkowego

Najlepszym źródłem jodu w pożywieniu są ryby morskie, zwłaszcza dorsz, łosoś i makrela, a także śledź i tuńczyk. Innymi produktami bogatymi w jod, są żółte, sery, płatki owsiane, a także takie warzywa jak brokuły i szpinak. Minerał ten znajdziecie też w soli jodowanej.

Warzywa kapustne obniżają wchłanianie jodu z ryb

Różnorodna dieta, zawierająca składniki z różnych grup produktowych zapewnia dostarczanie organizmowi wartości odżywczych, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Aby czerpać jak najwięcej korzyści ze zjadanej żywności, warto znać zestawienia produktów, które wzajemnie na siebie oddziałują, zarówno pozytywnie, jak i negatywnie.

Zobacz także:

Nie łączcie zatem w jednym posiłku ryby z warzywami kapustnymi. Warzywa kapustne blokują przyswajanie przez organizm jodu zawartego w rybach. Takie połączenie powoduje więc, że nie wykorzystujemy w pełni wartości odżywczych zawartych w mięsie ryb. Ryby podawajcie więc z sałatą i surówkami, a warzywa kapustne zostawcie do mięsa - drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.

Zastanawiacie się, które warzywa nalezą do grupy kapustnych? Oto one:

  • Kapusta biała
  • Kapusta włoska
  • Kapusta pekińska
  • Kapusta czerwona
  • Brukselka
  • Brokuł
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Jarmuż

Źródło: abczdrowie.pl, dietetycy.org