Aromatyczne zioła i przyprawy, dobrej jakości mięso i odpowiedni czas pieczenia. Przygotowanie tej przepysznej rolady jest banalnie proste, ale na pewno wymaga staranności i odrobiny zaangażowania.

W sklepach znajdziemy mnóstwo różnego rodzaju wędlin, w tym boczek rolowany. Niestety, nikt tak naprawdę nie wie, co „siedzi” w wędlinie z supermarketu. Nie da się ukryć, że większość z nich pełna jest przeróżnych ulepszaczy, barwników i konserwantów.

Jak samodzielnie przygotować tę wspaniałą wędlinę na kanapki? Wystarczy, że kupicie surowy boczek bez kości, zamarynujecie go w odpowiedniej kompozycji przypraw, ostawicie na dobę do lodówki, a następnie zrolujecie i upieczecie.  Klucz do sukcesu? Odpowiednia ilość majeranku i oregano. Proste, prawda?

Jak się do tego zabrać? Przeczytajcie!

Zobacz także:

Przepis na aromatyczny pieczony boczek rolowany

Składniki:

  • 1.5 kg surowego boczku (bez kości)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Pół szklanki oleju
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy boczek, osuszamy go papierowym ręcznikiem i nakłuwamy.
  2. W miseczce przygotowujemy marynatę. Obieramy i drobno siekamy czosnek, kruszymy liście laurowe, dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy olej. 
  3. Starannie nacieramy boczek z każdej strony.
  4. Mięso zostawiamy w marynacie na 24 godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu kilku minut, boczek należy zrolować i owinąć ciasno nicią.
  6. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wraz z marynatą.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego mięso na około 2 godziny.
  8. Podczas pieczenia należy kilkakrotnie przekręcić mięso na obie strony.
  9. Po ostudzeniu zdejmujemy owiązanie.

Smacznego!