Aromatyczne zioła i przyprawy, dobrej jakości mięso i odpowiedni czas pieczenia. Przygotowanie tej przepysznej rolady jest banalnie proste, ale na pewno wymaga staranności i odrobiny zaangażowania.
W sklepach znajdziemy mnóstwo różnego rodzaju wędlin, w tym boczek rolowany. Niestety, nikt tak naprawdę nie wie, co „siedzi” w wędlinie z supermarketu. Nie da się ukryć, że większość z nich pełna jest przeróżnych ulepszaczy, barwników i konserwantów.
Jak samodzielnie przygotować tę wspaniałą wędlinę na kanapki? Wystarczy, że kupicie surowy boczek bez kości, zamarynujecie go w odpowiedniej kompozycji przypraw, ostawicie na dobę do lodówki, a następnie zrolujecie i upieczecie. Klucz do sukcesu? Odpowiednia ilość majeranku i oregano. Proste, prawda?
Jak się do tego zabrać? Przeczytajcie!
Zobacz także:
Przepis na aromatyczny pieczony boczek rolowany
Składniki:
- 1.5 kg surowego boczku (bez kości)
- 6 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- Pół szklanki oleju
- Łyżka majeranku
- Łyżeczka oregano
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Na początku myjemy boczek, osuszamy go papierowym ręcznikiem i nakłuwamy.
- W miseczce przygotowujemy marynatę. Obieramy i drobno siekamy czosnek, kruszymy liście laurowe, dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy olej.
- Starannie nacieramy boczek z każdej strony.
- Mięso zostawiamy w marynacie na 24 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu kilku minut, boczek należy zrolować i owinąć ciasno nicią.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wraz z marynatą.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego mięso na około 2 godziny.
- Podczas pieczenia należy kilkakrotnie przekręcić mięso na obie strony.
- Po ostudzeniu zdejmujemy owiązanie.
Smacznego!