rolowany boczek
Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić pieczony rolowany boczek na kanapki? Kluczem będzie dodanie tych 2 przypraw

Co powiecie na pachnący ziołami, przepyszny domowy boczek rolowany z piekarnika? Nie znajdziecie takiego w żadnym sklepie, a już na pewno nie tak pyszny, jak ten. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Trzymajcie się poniższego przepisu, a gwarantujemy, że będziecie chcieli robić go regularnie.

Aromatyczne zioła i przyprawy, dobrej jakości mięso i odpowiedni czas pieczenia. Przygotowanie tej przepysznej rolady jest banalnie proste, ale na pewno wymaga staranności i odrobiny zaangażowania.

W sklepach znajdziemy mnóstwo różnego rodzaju wędlin, w tym boczek rolowany. Niestety, nikt tak naprawdę nie wie, co „siedzi” w wędlinie z supermarketu. Nie da się ukryć, że większość z nich pełna jest przeróżnych ulepszaczy, barwników i konserwantów.

Jak samodzielnie przygotować tę wspaniałą wędlinę na kanapki? Wystarczy, że kupicie surowy boczek bez kości, zamarynujecie go w odpowiedniej kompozycji przypraw, ostawicie na dobę do lodówki, a następnie zrolujecie i upieczecie.  Klucz do sukcesu? Odpowiednia ilość majeranku i oregano. Proste, prawda?

Jak się do tego zabrać? Przeczytajcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na aromatyczny pieczony boczek rolowany

Składniki:

  • 1.5 kg surowego boczku (bez kości)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Pół szklanki oleju
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka soli i pieprzu do smaku
Zobacz także
Przepis Tomasza Strzelczyka na “wypasiony, rządowy” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki

Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki 

Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?

Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy boczek, osuszamy go papierowym ręcznikiem i nakłuwamy.
  2. W miseczce przygotowujemy marynatę. Obieramy i drobno siekamy czosnek, kruszymy liście laurowe, dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy olej. 
  3. Starannie nacieramy boczek z każdej strony.
  4. Mięso zostawiamy w marynacie na 24 godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu kilku minut, boczek należy zrolować i owinąć ciasno nicią.
  6. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wraz z marynatą.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego mięso na około 2 godziny.
  8. Podczas pieczenia należy kilkakrotnie przekręcić mięso na obie strony.
  9. Po ostudzeniu zdejmujemy owiązanie.

Smacznego!

Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia
Wikipedia commons
Przepisy
Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia
Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!

Jeśli macie zacięcie do przygotowania własnych mięsnych wyrobów, ten przepis powinien przypaść wam do gustu.  Przedstawiamy recepturę na mięsny i pyszny domowy salceson wieprzowy. Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego.  Salceson  ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw.  Przepis na domowy salceson Składniki: 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu                                  1 łyżka soli lub trochę więcej 1 łyżka z czubkiem żelatyny 2 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku suszonego 1 łyżka kolendry mielonej 1 łyżka pieprzu 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku, pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele, pieprz w ziarnach. Wcześniej obrobione mięso wkładamy do...

Przepis Tomasza Strzelczyka na “wypasiony, rządowy” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki 
Nie ma nic lepszego niż własna domowa, pachnąca wędlina. A jeżeli do tego możecie wykorzystać ją do obiadu, to koniecznie trzeba poznać na nią przepis. Dzisiaj serwuje go Tomasz Strzelczyk. Przed wami jego pyszny boczek.

Tomasz Strzelczyk to człowiek, którego pasją jest gotowanie. Swojskie i proste przepisy - którymi raczy subskrybentów swojego kanału na YouTube – zawsze wychodzą. Tym razem postanowił przygotować „wypasioną” wędlinę z boczku, pietruszki i czosnku. To musiało się udać.  Kilka porad dotyczących przygotowania domowej wędliny z boczku  Ten boczek jest delikatny i pachnący czosnkiem. A do tego ma piękny kolor skórki. To zasługa łupin z cebuli, które dodajecie do wody podczas gotowania. Dzięki nim domowy wyrób wygląda jak z wędzarni.  Taki boczek to wędlina gotowana. Jeżeli macie szybkowar ten proces zajmie wam 1,5 godziny. W zwykłym garnku będziecie potrzebowali dwa razy więcej czasu, czyli 3 godziny.  „Wypasiony rządowy” boczek można też serwować do obiadu. Należy wówczas podsmażyć gruby plaster tego przysmaku i podawać go z ziemniakami z wody i surówką.  Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek na kanapki i obiad  Składniki:  2 kg surowego boczku ze skórą  100 ml oleju   1 pęczek natki pietruszki   7 ząbków czosnku   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   garść łupin z cebuli   5 ziaren ziela angielskiego  3 liście laurowe  szczypta chili   sól,   pieprz     Sposób przygotowania:  Kawałek boczku przetnijcie mniej więcej na pół, nie docinając do końca (chodzi o to, żeby móc go potem zwinąć). Następnie z jednej strony ponacinajcie go w kratkę.  Do naczynia wlejcie olej, dodajcie posiekany pęczek pietruszki, czosnek, płatki chili, słodką paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko...

boczek pieczony
AdobeStock
Newsy
Jak prawidłowo upiec boczek wieprzowy? Polacy często popełniają 1 błąd. Mięso jest mdłe i bez smaku
Marzy wam się pyszny, domowy pieczony boczek? To nic trudnego. Trzymajcie się naszych wskazówek a w domowym zaciszu zrobicie wędlinę o jakiej nawet nie śniliście. Idealnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i na kanapkę. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Lubicie pieczony boczek? Nie musicie już go kupować! Z łatwością przygotujecie go sami w domu. Taka wędlina jest bardzo prosta do upieczenia i świetnie się sprawdzi zarówno podana na gorąco, jak i po wystudzeniu, jako pyszne domowe mięsko na kanapki. Jak przygotować pieczony boczek wieprzowy? Przygotowanie pieczonego boczku jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to surowy boczek bez skóry, 3 ząbki czosnku, odrobina wody i garść ulubionych przypraw. Jeżeli chcecie samodzielnie upiec boczek, zacznijcie od przygotowania marynaty. Surowe mięso należy zamarynować w soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liściach laurowych, szczypcie słodkiej papryki oraz oczywiście w rozgniecionym, surowym czosnku. Świetnym dopełnieniem takiej marynaty będzie miód, który doda naszemu mięsku jeszcze więcej wspaniałego smaku. Błąd przy pieczeniu boczku Wiele osób, chcąc skrócić czas przygotowywania boczku, zostawia go w marynacie na bardzo krótki okres czasu. Niestety, to poważny błąd. Jedyną gwarancją tego, że mięso będzie aromatyczne i pełne smaku, jest pozostawienie go przed upieczeniem na kilka a nawet kilkanaście godzin w marynacie. Dopiero po wyjęciu mięsa z marynaty, będzie ono idealne do wstawienia do piekarnika. Sprawdźcie, a sami się przekonacie! Składniki: 1,5 kilograma surowego boczku bez skóry 3 ząbki czosnku Kilka łyżek wody Garść ulubionych przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku, 2 listki laurowe,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Boczek dokładnie nacieramy z obu stron ulubioną mieszanką przypraw. Potrzebujemy do tego soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liści laurowych i przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku. Mięso zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i...

Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno - gotowany schab to prosta do przygotowania domowa wędlina i zawsze się sprawdzi. Zobaczcie, co zrobić, by zapewnić mu maksimum smaku.

Kiedy ceny w sklepach nieustannie rosną, warto wrócić do starych zwyczajów przygotowywania różnych pyszności samodzielnie w domu. Na przykład wędlin - gotowany schab to genialna propozycja na kanapki, a do tego wychodzi o wiele taniej i zdrowiej niż ten, który można kupić w sklepie. Sprawdzi się też na święta czy do obiadu. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy schab w mleku.  Jak zamarynować schab? Gotowany schab nie może się oczywiście obyć bez przypraw. Obsypcie go hojnie majerankiem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Do tego liście laurowe, ziele angielskie i możecie mieć gwarancję, że wasz schab będzie pięknie pachniał i doskonale smakował. By mieć pewność, że mięso ściśle przejdzie aromatem przypraw, zastosujcie nasz trik. Po obsypaniu schabu ziołami, zawińcie go bardzo ciasno folią spożywczą i odłóżcie do lodówki, a następnego dnia ugotujcie w mleku według poniższego przepisu.  Przepis na schab gotowany w mleku Składniki: 1 kilogram chudego schabu (najlepiej środkowego lub tylnego) 1 litr mleka 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka soli pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Do miski wsypcie wszystkie przyprawy, z pominięciem liści laurowych i ziela angielskiego.  Taką mieszanką posypcie umyty i osuszony wcześniej schab. Następnie zawińcie mięso ciasno folią spożywczą tak, by wszystkie przyprawy ściśle do niego przylegały i włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc (maksymalnie 24 godziny). Kiedy wyjmiecie już schab z...