
Przygotowanie domowego schabu jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, takich jak schab, woda i przyprawy, które podkreślą smak mięsa. Wykonanie takiej wędliny zajmie wam wprawdzie trochę czasu, ale wysiłek ten z pewnością się opłaci, ponieważ mięso które uzyskacie zachwyci was swoim fenomenalnym smakiem.
Poznajcie przepis na schab faszerowany suszonymi śliwkami, zamarynowany w przyprawach i sosie teriyaki, gotowany w garnku. Jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. Gdy go zrobicie, już nigdy więcej nie sięgnięcie po żadną wędlinę w sklepie.
Przepis na schab gotowany ze śliwką
Składniki:
- Ok. 1,2 kg schabu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
- 6 ząbków czosnku
- Kilka łyżek sosu teriyaki
- 1 łyżka musztardy
- Kilkanaście śliwek suszonych
Sposób przygotowania:
- Na początku myjemy i osuszamy schab.
- W środku mięsa robimy nacięcie i upychamy do niego suszone śliwki.
- Schab nacieramy starannie solą i przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Mięso smarujemy z wierzchu musztardą, a następnie polewamy sosem teriyaki. Schab marynujemy.
- W garnku gotujemy posoloną wodę i wkładamy do niej mięso obwiązane sznurkiem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Wystudzamy w zalewie.
- Po upływie 12 godzin, ponownie zagotowujemy wodę i gotujemy schab przez 10 minut.
- Mięso studzimy, a następnie odsączamy i schładzamy w lodówce.
- Schab kroimy na plasterki i kładziemy na kanapkę. Domowa wędlina najlepiej komponuje się ze świeżym chlebem.
Smacznego!