schab ze śliwką
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na schab dwukrotnie gotowany ze śliwką. Nie wpadlibyście na to, by doprawić go tym sosem

Czy jest coś lepszego niż pyszny domowy schab na kanapki? Samodzielnie wykonana wędlina jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż wędliny z supermarketu, które są pełne różnego typu niezdrowych dodatków, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku i sztuczne aromaty.

Przygotowanie domowego schabu jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, takich jak schab, woda i przyprawy, które podkreślą smak mięsa. Wykonanie takiej wędliny zajmie wam wprawdzie trochę czasu, ale wysiłek ten z pewnością się opłaci, ponieważ mięso które uzyskacie zachwyci was swoim fenomenalnym smakiem.

Poznajcie przepis na schab faszerowany suszonymi śliwkami, zamarynowany w przyprawach i sosie teriyaki, gotowany w garnku. Jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. Gdy go zrobicie, już nigdy więcej nie sięgnięcie po żadną wędlinę w sklepie.

Przepis na schab gotowany ze śliwką

Składniki:

  • Ok. 1,2 kg schabu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 6 ząbków czosnku
  • Kilka łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka musztardy
  • Kilkanaście śliwek suszonych
Zobacz także
Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem

Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem

Schab pieczony

Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche

Sposób przygotowania:

  1. Na początku myjemy i osuszamy schab.
  2. W środku mięsa robimy nacięcie i upychamy do niego suszone śliwki.
  3. Schab nacieramy starannie solą i przyprawą do mięsa wieprzowego.
  4. Mięso smarujemy z wierzchu musztardą, a następnie polewamy sosem teriyaki. Schab marynujemy.
  5. W garnku gotujemy posoloną wodę i wkładamy do niej mięso obwiązane sznurkiem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Wystudzamy w zalewie.
  6. Po upływie 12 godzin, ponownie zagotowujemy wodę i gotujemy schab przez 10 minut.
  7. Mięso studzimy, a następnie odsączamy i schładzamy w lodówce.
  8. Schab kroimy na plasterki i kładziemy na kanapkę. Domowa wędlina najlepiej komponuje się ze świeżym chlebem.

Smacznego!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA