Przygotowanie domowego schabu jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, takich jak schab, woda i przyprawy, które podkreślą smak mięsa. Wykonanie takiej wędliny zajmie wam wprawdzie trochę czasu, ale wysiłek ten z pewnością się opłaci, ponieważ mięso które uzyskacie zachwyci was swoim fenomenalnym smakiem.

Poznajcie przepis na schab faszerowany suszonymi śliwkami, zamarynowany w przyprawach i sosie teriyaki, gotowany w garnku. Jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. Gdy go zrobicie, już nigdy więcej nie sięgnięcie po żadną wędlinę w sklepie.

Przepis na schab gotowany ze śliwką

Składniki:

  • Ok. 1,2 kg schabu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 6 ząbków czosnku
  • Kilka łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka musztardy
  • Kilkanaście śliwek suszonych

Sposób przygotowania:

  1. Na początku myjemy i osuszamy schab.
  2. W środku mięsa robimy nacięcie i upychamy do niego suszone śliwki.
  3. Schab nacieramy starannie solą i przyprawą do mięsa wieprzowego.
  4. Mięso smarujemy z wierzchu musztardą, a następnie polewamy sosem teriyaki. Schab marynujemy.
  5. W garnku gotujemy posoloną wodę i wkładamy do niej mięso obwiązane sznurkiem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Wystudzamy w zalewie.
  6. Po upływie 12 godzin, ponownie zagotowujemy wodę i gotujemy schab przez 10 minut.
  7. Mięso studzimy, a następnie odsączamy i schładzamy w lodówce.
  8. Schab kroimy na plasterki i kładziemy na kanapkę. Domowa wędlina najlepiej komponuje się ze świeżym chlebem.

Smacznego!