schab ze śliwką
Gotujmy.pl
Newsy

Nie kupujcie wędlin – róbcie je sami. Ten pyszny schab ze śliwką zachwyca smakiem i prostotą wykonania

Czy jest coś lepszego niż pyszny domowy schab na kanapki? Samodzielnie wykonana wędlina jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż wędliny z supermarketu, które są pełne różnego typu niezdrowych dodatków, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku i sztuczne aromaty.
Anna Borkowska
styczeń 17, 2021

Przygotowanie domowego schabu jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, takich jak schab, woda i przyprawy, które podkreślą smak mięsa. Wykonanie takiej wędliny zajmie wam wprawdzie trochę czasu, ale wysiłek ten z pewnością się opłaci, ponieważ mięso które uzyskacie zachwyci was swoim fenomenalnym smakiem.

Poznajcie przepis na schab faszerowany suszonymi śliwkami, zamarynowany w przyprawach i sosie teriyaki, gotowany w garnku. Jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. Gdy go zrobicie, już nigdy więcej nie sięgnięcie po żadną wędlinę w sklepie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 6 ząbków czosnku
  • Kilka łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka musztardy
  • Kilkanaście śliwek suszonych

Sposób przygotowania:

Na początku myjemy i osuszamy schab. W środku mięsa robimy nacięcie i upychamy do niego suszone śliwki. Schab nacieramy starannie solą i przyprawą do mięsa wieprzowego. Mięso smarujemy z wierzchu musztardą, a następnie polewamy sosem teriyaki. Schab marynujemy.

W garnku gotujemy posoloną wodę i wkładamy do niej mięso obwiązane sznurkiem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Wystudzamy w zalewie.

Po upływie 12 godzin, ponownie zagotowujemy wodę i gotujemy schab przez 10 minut. Mięso studzimy, a następnie odsączamy i schładzamy w lodówce. Schab kroimy na plasterki i kładziemy na kanapkę. Domowa wędlina najlepiej komponuje się ze świeżym chlebem.

Smacznego!

Komentarze