rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy

Nie kupujcie rzodkiewek, jeśli zauważycie na nich ten szczegół. To znaczy, że mogą zawierać trujące substancje

Rzodkiewki kojarzą się głównie z wiosną, kiedy świeże można kupić w sklepie bądź na bazarze. Idealnie pasują do śniadań lub mogą stanowić przekąskę w ciągu dnia. Podczas zakupów należy jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który może warunkować jego właściwości zdrowotne.

Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Idealny dodatek do potraw

Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości.

Z własnego ogródka 

Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań.

Właściwości zdrowotne rzodkiewek

Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić:

  • wspomagają proces odchudzania,
  • zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów,
  • mają podobne działanie do antybiotyków, 
  • wspomagają organizm przy anemii,
  • sprawdzają się u osób mających problemy z reumatyzmem,
  • działają wykrztuśnie, dzięki czemu łagodzą kaszel,
  • wspomagają proces trawienia i poprawiają metabolizm.

To warzywo, dzięki tym ważnych cechom zdecydowanie powinno być włączone do dobrze zbilansowanej diety.

Szkodliwe rzodkiewki

Podczas zakupów należy szczególną uwagę zwrócić na wygląd tych warzyw. Powinny być one naturalne i niezbyt wyrośnięte. Wówczas będziecie mieć pewność, iż pochodzą z ekologicznych upraw.

Rzodkiewki nienaturalnych rozmiarów, przebarwione oraz z plamami niestety mogą świadczyć o zawartości w składzie substancji szkodzących, które pochodzą z nawozów uprawnych.

Spożywanie takich produktów może doprowadzić do poważnych konsekwencji, między innymi biegunki, zatrucia, a nawet ryzyka w przekształcenie się w rakotwórcze azotany.

Warto warzywa uprawiać samodzielnie lub kupować u sprawdzonych dostawców. Obecność niebezpiecznych substancji może przynieść negatywne skutki dla zdrowia. 
 

cebula
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego smażoną cebulę powinno się posolić? Jeśli tego nie zrobicie, czeka was rozczarowanie
Łzawienie oczu podczas krojenia cebuli chyba zna każdy. Jej wyrazisty smak może być zarówno plusem, jak i minusem. Dodatek soli podczas obróbki termicznej może zdecydowanie wpłynąć korzystnie na jej aromat.

Cebula to powszechne i wręcz uniwersalne warzywo w kuchni. Dodaje się ją praktycznie do wszystkich przygotowywanych potraw. Jest dodatkiem do sosów, smażona nadaje wyjątkowy aromat kotletom mielonym, a także sprawdza się do zup czy przypalona na ogniu do rosołu. Możliwości wykorzystania tego warzywa się nie kończą. Cenne wartości cebuli Cebula jest nie tylko dodatkową przyprawą do dań, która nadaje aromat, ale przede wszystkim ma wiele wartościowych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na organizm człowieka. Warzywo w swoim składzie ma sporo witaminy C, substancji bakteriobójczych, magnezu, fosforu, cynku czy krzemu. Dzięki nim pełni również swego rodzaju funkcję suplementu. Wśród cennych właściwości zdecydowanie należy wyróżnić: wzmacnianie odporności człowieka, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, gardła czy nerek, zapobieganie powstawaniu zakrzepów, obniżenie poziomu cholesterolu, zabezpieczenie przed nadciśnieniem, wspomaganie trawienia, skutecznie chroni przed wszelkimi infekcjami bądź bakteriami. Cebula dzięki swoim właściwościom jest wręcz obowiązkowa w codziennej kuchni nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.  Więcej aromatu To warzywo jest dość charakterystyczne w smaku. Poprzez to idealnie sprawdza się w wielu potrawach, gdzie nie tylko nadaje, ale i podkręca cały smak dania. Można powiedzieć, że jeszcze bardziej go uwypukla, co jest dodatkowym plusem w całym szeregu jej cennych właściwości.  Jak podkręcić smak cebuli? Mimo, iż cebula ma wiele wartości oraz dodaje wyjątkowego smaku, to jednak jej obróbka i krojenie nie jest ulubioną czynnością wielu gospodyń. Dzieje się tak poprzez jej ostry zapach, który powoduje łzawienie oczu. W wielu przypadkach dań, warzywo ma podkręcić aromat, ale...

buraki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa
Barszcz czerwony czy ukraiński, a może szuba, czyli tradycyjna ukraińska sałatka ze śledziem i gotowanym burakiem? Dla wszystkich tych potraw burak nadaje wyjątkowego koloru oraz aromatu. Aby zachowały swój piękny, intensywny kolor podczas gotowania wystarczy zastosować jeden trik! Sprawdźcie!

Czerwone buraki to jedne z bardziej charakterystycznych warzyw. Wyróżniają się dzięki smakowi, ale i wyjątkowemu kolorowi, który nadaje barwę wielu daniom. Posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Cenne wartości buraka Buraki są również znane dzięki szerokiej gamie cennych właściwości. W swoim składzie zawierają sporą ilość żelaza, dzięki temu skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią czy też leczenie białaczki. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, takie działanie wspomaga działanie układu krwionośnego. To warzywo jest również zalecane osobom z tendencją do wyższego ciśnienia, gdyż regulują stężenie tlenku azotu obniżającego wysoki poziom ciśnienia. Buraki NIE dla cukrzyków Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do skoków cukru we krwi. Z tego powodu to warzywo nie jest szczególnie zalecane dla osób mających problemy z wagą, bądź chorych na cukrzycę. Może ono spowodować odmienne skutki niż pożądane. Właściwa obróbka termiczna Aby buraki po obróbce termicznej zachowały swój piękny, intensywny kolor należy je odpowiednio ugotować. Tutaj idealnie sprawdzi się patent naszych babć. Jak i w innych owocach czy warzywach, tak samo i w burakach, najwięcej cennych wartości znajduje się tuż pod skórką, dlatego też zaleca się gotowanie ich w całości. Nieobrane buraki należy zalać zimną wodą, a następnie postawić na ogniu. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień, by warzywa delikatnie pyrkały na kuchence. Niegdyś babcie, aby zachować kolor warzyw, do garnka dodawały niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny, bądź octu. Dzięki takiemu dodatkowi ćwikła po...

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Buraki to dość niedoceniane warzywo. Można z niego przygotować wiele potraw, które mają sporo cennych właściwości. Spożywane codziennie w niezwykły sposób wpłyną na ciało. Jak? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Sałatki , zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Co zrobić z buraków? Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak: barszcz ukraiński,   czerwony barszcz wigilijny ,  zupa krem z buraków, carpaccio z buraków, sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką, zapiekanka z ziemniakami i burakami, wegetariańskie burgery z burakiem, ciasto czekoladowe z burakami, sałatka z buraczków z jabłkiem, domowa ćwikła z chrzanem, czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką. Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników. Właściwości zdrowotne buraków Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi: obniżają ciśnienie krwi, chronią wątrobę przed licznymi toksynami, zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego, wspomagają koncentrację, łagodzą stany depresyjne czy lękowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wzmacniają działanie układu krwionośnego, poprawiają odporność, wspomagają proces odchudzania, czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz...

pomidor
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do pomidorów? Przestańcie jak najszybciej, unikniecie poważnej choroby
Soczyste, słodkie i czerwone pomidory to idealny dodatek do wielu potraw. Jednak niewiele osób wie, że nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Sprawdźcie z czym lepiej nie łączyć tego warzywa!

Pomidory mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej występują na kanapkach czy w postaci sosu. Dzięki zawartości wielu cennych składników powinny się znaleźć w każdej, dobrze zbilansowanej diecie. Jak się okazuje, nie wszystkie połączenia pomidorów z innym produktami są korzystne dla organizmu, a wręcz mogą powodować negatywne konsekwencje. Zastosowanie pomidorów To dość uniwersalne warzywo w kuchni. Najczęściej ląduje jako dodatek do kanapek bądź jajecznicy. Jednak można je przerobić i wykorzystać do wielu innych potraw. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju sosy, przykładowo arabiatta, bolognese czy do pizzy. Idealnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu dań. Można je również użyć do przyrządzenia włoskich zapiekanek bruschetty, jajek sadzonych na pomidorach z dodatkami nazywanych szakszuką, klasycznej zupy pomidorowej bądź kremu. Z tych warzyw przygotowuje się również ketchup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie składu lodówki. Dlaczego warto jeść pomidory? Czerwone i soczyste pomidory oprócz szerokiego sposobu zastosowania, mają również wiele cennych wartości. Są źródłem witamin z grupy B, C czy K. Posiadają także mikroelementy jak mangan, miedź bądź kobalt. Ich spożycie poprawia funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości pomidorów należy zaliczyć, takie jak: obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, są niskokaloryczne, korzystnie wpływa na działanie serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia działanie układu nerwowego, czy zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem. Dzięki zawartości...