jak zrobić masło
mariwanna / gotujmy.pl
Newsy

Nie kupujcie masła w sklepie. Dzięki temu genialnemu przepisowi zrobicie je w domu i wiele zaoszczędzicie

Tęsknicie za prawdziwym, wiejskim masełkiem domowej roboty? Łatwo możecie zrobić je sami w domu! Sprawdźcie przepis na zdrowe masło bez ulepszaczy. O wiele zdrowsze niż to ze sklepu!

Pamiętacie prawdziwe, wiejskie masło? Takie bez żadnych dodatków, ulepszaczy, utwardzaczy i innych substancji, które mają sprawić, że podobno będzie „lepsze”? Smakuje zupełne inaczej niż to, które można kupić w sklepie! Nie dość, że smak jest nieporównywalnie lepszy, to masło domowej roboty jest o wiele zdrowsze a jego przygotowanie kosztuje mniej. Jeżeli możecie kupić prawdziwą i naturalną śmietankę, to własnoręcznie robione masło będzie banalnie proste do wykonania!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kiedyś robiło się masło?

Dawniej domowa produkcja masła była dość trudna ze względu na fakt, że wymagała użycia dużej siły! Aż do początku XX wieku w polskich gospodarstwach do ubijania masła wykorzystywano maselnicę – drewniane urządzenie wyglądem nieco przypominające wąską beczkę. Sposobów było jednak o wiele więcej! Istniały na przykład maselnice z korbą, a niektórzy ubijali masło po prostu potrząsając mocno słoikiem, w którym zamknięta była śmietanka.

Zobacz także
Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić

Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać

Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać w sklepie

Przepis na domowe masło

Dziś na szczęście można łatwo zrobić masło samodzielnie w domu bez specjalnej maselnicy. Nie potrzeba też do tego tyle siły! Wystarczy zwykły mikser, taki jak do ciasta. By zrobić domowe masełko, będziecie potrzebowali jedynie:

  • Pół kilo wiejskiej, tłustej śmietanki (jeżeli nie uda się wam jej zdobyć, to może być śmietana 36% ze sklepu)
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie zimną śmietankę i wsypcie szczyptę soli.
  2. Następnie miksujcie na wysokich obrotach przez kilkanaście minut.
  3. Nie przejmujcie się, gdy na dnie miski pojawi się mętna woda – to zupełnie naturalne zjawisko!
  4. Gdy powstaną już grudki masła, przenieście je na duże sitko położone nad miską lub garnkiem (jak wam wygodniej). Odsączcie maślankę.
  5. Następnie wyjmijcie masło z sitka i uformujcie w jednolitą bryłę. Przełóżcie je do zimnej wody i ugniatając, wypłuczcie z resztek maślanki.
  6. Powtarzajcie tę czynność do momentu, aż woda w której płuczecie masło będzie czysta.

I gotowe! Pozostaje wam uformować masło w dowolny kształt. Tak przygotowane domowe masełko, można trzymać w lodówce przez około 10 dni. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

podatek cukrowy
AdobeStock
Newsy
Spryt Polaków nie zna granic. Kolejny pomysł na obejście podatku cukrowego? Padniecie, gdy to przeczytacie
Polacy nie są szczególnie zachwyceni podatkiem cukrowym, więc wymyślili, jak go obejść. Kolejny dowód na to, że Polak potrafi!

Wprowadzony na początku tego roku podatek cukrowy, z pewnością nikomu nie przypadł do gustu. Nie dość, że wiele produktów spożywczych drożeje, to jeszcze bez zapowiedzi drastycznie zwiększono ceny popularnych napojów gazowanych! Za niektóre trzeba zapłacić nawet o 2,50 zł więcej niż jeszcze miesiąc temu. Wszystko przez nowe przepisy, które opodatkowują cukier oraz kofeinę zawarte w napojach. Polak potrafi Polacy jak zwykle popisali się pomysłowością i już po niecałym miesiącu od wprowadzenia podatku, znaleźli swój sposób na to, by go obejść. Tak samo poradzili sobie kilka la temu, gdy nagle masło bardzo podrożało i wiele osób wróciło do starego zwyczaju ubijania masła ze śmietanki (który zresztą bardzo polecamy, ponieważ domowe masełko jest przepyszne!).   W sprzedaży dostępne są syropy o smaku popularnych napojów, które teraz podrożały. Właśnie dlatego Polacy ruszyli do sklepów i wykupują syropy, by w domu samodzielnie zrobić sobie napój o smaku coli, dolewając po prostu do syropu wody gazowanej. Producenci syropów przyznają, że są zaszokowani takim zainteresowaniem ich produktami. Sprzedaż wzrosła aż o 554%! Skład syropów niewiele się różni od napojów. Zawiera cukier, słodziki, kofeinę i inne dodatki. Jednak w przeciwieństwie do coli i innych napojów, syropy nie są dodatkowo opodatkowane! Wszystko dzięki temu, że w świetle prawa nie są uznawane za produkty spożywcze. Czy to się opłaca? Czy rzeczywiście kupowanie syropów bardziej się opłaca? Łatwo to sprawdzić. Producent jednego z syropów o smaku coli gwarantuje, że jedno opakowanie jego produktu wystarczy na zrobienie 9 litrów napoju. Syrop kosztuje w sklepach internetowych od 25 do 32 zł, bez kosztów wysyłki. Natomiast 9 litrów Pepsi...

Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy
Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!
Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami.  Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym.  Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk! Składniki Ciasto: 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g drożdży 1/2 ciepłej wody 600 g mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko Masełko: 1 łyżeczka soli 2 ząbki świeżego czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej bazylii Przygotowanie Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania. Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek. Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów....

Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?
Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry , desery, kremy (np.  krem sułtański ), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie! Jak zrobić bitą śmietanę? Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany. Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone! Co zrobić, gdy jednak...

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy
Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta. Cake pops z sernika – przepis Składniki 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta) 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę) 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp. Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki Przygotowanie Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie...