Jak zrobić szybkie ciasto francuskie
Gotujmy.pl/AniaHania
Newsy

Nie kupujcie ciasta francuskiego w sklepie. Z tym przepisem zrobicie je w 15 minut. Wyjdzie delikatne i puszyste

Dania z ciastem francuskim smakują obłędnie. Już na samą myśl cieknie ślinka.

Ciasto francuskie uwielbiane jest na całym świecie. Było już znane w starożytnym Rzymie i Grecji, wyrabiane było z oliwą. Ciasto francuskie można połączyć z owocami, czekoladą, konfiturami a także mięsem, kapustą, grzybami czy warzywami. Wszystko wedle upodobań. 

Ciasto francuskie wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach oraz składnikach, a także odpowiednim rozwałkowaniu i składaniu. Trening czyni mistrza, dlatego warto nauczyć się przyrządzać to modne ciasto, bo można wyczarować z niego niezliczoną ilość smakołyków. 

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe przysmaki z ciasta francuskiego

Pyszne jedzenie zawsze potrafi poprawić nam humor. Przekąski z ciasta francuskiego będą idealne. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Możemy z niego przyrządzić parówki w cieście francuskim, pizzę, ciasteczka, tarte, rogaliki, różki, placki, zapiekane pulpeciki, tartaletki, pierożki czy paszteciki. Pomysłów jest wiele. 

Aby zrobić tradycyjne ciasto francuskie potrzeba dużo czasu. Jeśli go nie macie, podajemy wam przepis na szybkie ciasto francuskie, które zrobicie w zaledwie 15 minut. Wychodzi zawsze chrupiące i ma o wiele lepszy smak niż ze sklepu!

Przepis na szybkie ciasto francuskie

Składniki na 1 płat ciasta:

  • 180 g mąki pszennej 
  • 80 ml bardzo zimnej wody
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostki
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski z solą, dodajcie kostki masła i widelcem połączcie te składniki. Nie róbcie tego rękami, ponieważ ciasto może szybko rozmięknąć. 
  2. Kiedy masło i mąka będą przypominać kruszonkę, dodajcie wodę i szybko zagniećcie ciasto  i uformujcie go na kształt prostokąta.
  3. Blat podsypcie mąką i połóżcie na nim ciasto. Wałkiem rozwałkujcie je na długi prostokąt o wymiarach ok. 15 na 30 cm. 
  4. 1/3 górną ciasta złóżcie do środka, na nią ułóżcie 1/3 dolnej części. Ciasto obróćcie o 90 stopni i ponownie rozwałkujcie, złóżcie i obróćcie o 90 stopni. Te czynności wykonajcie z ciastem łącznie 7 razy, cały czas posypując blat i wałek mąką, aby ciasto się nie lepiło. Starajcie się nie dotykać ciasta rękami. 
  5. Po 7 złożeniu ciasta, rozwałkujcie je i złóżcie. Tak przygotowane ciasto owińcie w folię i włóżcie do lodówki na 30 minut.
  6. Po tym czasie rozwałkujcie do pożądanego kształtu i użyjcie do przepisu. 
  7. Ciasto pieczcie w 220 stopniach przez około 15-20 minut do zrumienienia. 

I gotowe! Jeśli nie zużyjecie całego ciasta od razu, pamiętajcie, że możecie je zamrozić.


 

kręciołki czosnkowe na sylwestra przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Najlepsza przekąska na sylwestra? Te czosnkowe kręciołki zachwycą wszystkich gości
Z racji, że tym razem w sylwestrową noc będą królować domówki, na stole nie może zabraknąć własnoręcznie przyrządzonych przekąsek. Jeśli wciąż nie wiecie, co zaserwować swoim gościom pamiętajcie, że zawsze najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania, takie jak te kręciołki czosnkowe!

Ta przekąska zachwyci waszych gości. Idealnie sprawdzi się do noworocznego szampana i innych trunków. W końcu ciasto francuskie z przyprawami nie może zaszkodzić waszemu żołądkowi. Przyrządzenie tych kręciołków jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut! Przepis na kręciołki czosnkowe Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 gramów) 1 jajko Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka Przygotowanie Ciasto francuskie rozpakujcie. Na stolnicy rozprowadźcie nieco mąki, ułóżcie ciasto, a następnie lekko rozwałkujcie. Z tak przygotowanego ciasta wytnijcie paski o szerokości ok. 2-3 cm. Do tej czynności idealnie sprawdzi się na przykład nóż do pizzy. W małej miseczce umieśćcie wszystkie przyprawy (sól, czosnek i papryki) w dowolnych proporcjach – ważne, żeby stworzyć taką mieszankę, która przypadnie do gustu waszym kubkom smakowym. Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie dokładnie każdy pasek ciasta francuskiego, a następnie zwińcie w prawą stronę, tak aby powstały ładne, długie kręciołki.  Na blaszce od piekarnika umieśćcie papier do pieczenia, a następnie ułóżcie kręciołki. Teraz możecie dodatkowo oprószyć je przyprawami z wierzchu, jeśli coś zostało. W miseczce rozkłóćcie jajko i posmarujcie nim ciasto francuskie. To sprawi, że ładnie się zarumieni i nie przypali. Przekąskę piecz przez 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kruchy spód do mazurka? Sekretem jest wykonanie 1 rzeczy przy zagniataniu
Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez słodkiego mazurka. To element, bez którego nie da się obejść. Jednak przygotowanie idealnie, kruchego spodu bywa wyzwaniem. Dzięki temu patentowi za każdym razem wyjdzie idealnie!

Mazurek to jeden z deserów, jakie serwuje się podczas Wielkanocy. Jest równie popularny, co babka czy pascha. To ciasto jest proste oraz szybkie w przygotowaniu. Kluczową kwestią jest dobry, kruchy spód. W przeciwnym razie deser nie będzie należał do udanych. By ciasto zawsze wychodziło idealnie, podczas jego zagniatania należy zwrócić uwagę na jeden aspekt. Mazurek wielkanocny To jedno z najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świąt. Charakteryzuje się swoją słodkością pochodzącą z nadzienia, a także bakaliami, jakimi jest przyozdobiony z wierzchu. Kruchy spód najczęściej smaruje się masą kajmakową, dżemem czy kremem czekoladowym. Tu wybór zależy jedynie od preferencji. Ma być przede wszystkim słodko! Odpowiednie zagniatanie ciasta Aby spód ciasta do mazurka wyszedł idealnie należy pamiętać o jednej rzeczy. Zagniatanie ciasta to kluczowa czynność. Wbrew pozorom nie powinna trwać zbyt długo, a jedynie do połączenia składników. Im dłuższe zagniatanie ciasta tym większe prawdopodobieństwo iż będzie ono twarde i trudne do zjedzenia. Pamiętajcie, że trzeba to zrobić szybko, ale też dokładnie! Przepis na kruche ciasto do mazurka Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 200 g miękkiego masła 100 g białego cukru 1 żółtko 2 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Do miski przełóżcie miękkie masło. Do niego dodajcie żółtko, cukier, śmietanę oraz wanilię. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Do tak powstałej masy przesiejcie mąkę pszenną oraz krupczatkę. Szybko zagniećcie jednolite ciasto.  Przygotowane ciasto zawińcie dobrze w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na przynajmniej godzinę....

Przepis na kremówkę według siostry Anastazji
Adobe Stock
Newsy
Kremówka z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych. Sekretem jest sposób przygotowania ciasta
Autorka wielu książek kulinarnych, siostra Anastazja, postanowiła zdradzić przepis na przepyszną kremówkę. To ciasto francuskie przełożone masą budyniową zachwyci dosłownie każdego.

Zrobienie domowej kremówki to nie lada wyzwanie. Jeśli macie dużo cierpliwości zachęcamy do jego podjęcia. Efekt końcowy zdecydowanie jest wart waszych starań. Przepis na kremówkę według siostry Anastazji Będziecie potrzebować: 350 gramów mąki pszennej 500 ml mleka 50 ml wody 2 kostek masła 1 żółtka 4 łyżeczek cukru ½ łyżki octu 2 budyni waniliowych w proszku Przygotowanie: Mąkę (150 gramów) wysypcie na drewnianą stolnicę, a następnie dodajcie do niej 1 kostkę miękkiego masła. Całość zagniećcie na jednolitą masę, a następnie przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozwałkujcie w niewielki kwadrat. Tak przygotowaną masę maślaną zawińcie w folię i wstawcie do lodówki. W dużej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów mąki, żółtko, ocet oraz wodę. Całość zagniećcie, a następnie rozwałkujcie (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego). Na rozwałkowanym w kształt koła cieście umieśćcie wyciągniętą z lodówki masę maślaną, a następnie stwórzcie kopertę (złóżcie brzegi ciasta do środka i sklejcie brzegi tak, aby nie było widać masy maślanej). Tak przygotowane ciasto odwróćcie łączeniami do dołu, rozwałkujcie na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm, a następnie złóżcie na trzy (tak jak ręcznik), owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu ponownie rozwałkujcie ciasto i wstawcie je do zamrażalnika (czynność powtórzcie jeszcze raz). Gotowe (rozwałkowane) ciasto podzielcie na dwie równe części, przełóżcie na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 220 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Budynie ugotujcie według przepisu umieszczonego na opakowaniu producenta, wykorzystując tylko 500 ml...

Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto
Flickr
Newsy
Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto zrobić croissanty z tego przepisu
Po tym jak pewna krakowianka na drzewie za oknem swojego mieszkania ujrzała „laguna”, Polacy nabrali apetytu na rogaliki z ciastem francuskim. Specjalnie dla wszystkich smakoszy zamieszczamy przepis na pyszne croissanty.

Nie tak dawno pisaliśmy o nietypowym zdarzeniu z Krakowa. To właśnie w dawnej stolicy naszego kraju pewna kobieta zauważyła na drzewie „laguna”.  Oczom krakowianki ukazał się nieznanego pochodzenia gad podobny do żółtawego legwana. Ostatecznie wezwane na ratunek Krakowskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt uspokoiło zdenerwowaną kobietę zapewnieniem, że to nie zwierzę, a po prostu... rogalik. Sprawa rozbawiła do łez połowę Polski. Emocje, które towarzyszyły krakowiance podczas obserwacji „laguna”, już zdążyły zapewne opaść. Jednak dzięki tej sympatycznej pomyłce, nasz kraj ogarnia moda na rogaliki z ciasta francuskiego. Tylko zamiast croissanty, coraz więcej miejsc nazywa je „lagunami"!  Jak przyrządzić we własnym domu osławionego „laguna”? Nie będzie to proste zadanie – nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie wymaga do osoby pieczącej naprawdę sporo wytężonej pracy. Tym niemniej trzeba sobie jasno powiedzieć – ten wymagający pracy i czasu przepis jest wart poświęcenia! Ewentualnie sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - w sklepach można kupić świeże lub mrożone płaty tego ciasta. Przepis na rogaliki francuskie, czyli „laguny", zwane też croissantami Składniki: 15 g masła 5 g świeżych drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej Niepełna łyżeczką soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mleka w proszku 125 g masła o temperaturze pokojowej Jak zrobić ciasto francuskie: Roztopcie w garnku 15 g masła. Drożdże rozkruszcie, zalejcie wodą i rozpuście. Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie do niej sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i drożdże. Zagniećcie ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po pierwszym wyrośnięciu usuńcie z ciasta powietrze, uderzając je dość...