Ciasto francuskie uwielbiane jest na całym świecie. Było już znane w starożytnym Rzymie i Grecji, wyrabiane było z oliwą. Ciasto francuskie można połączyć z owocami, czekoladą, konfiturami a także mięsem, kapustą, grzybami czy warzywami. Wszystko wedle upodobań. 

Ciasto francuskie wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach oraz składnikach, a także odpowiednim rozwałkowaniu i składaniu. Trening czyni mistrza, dlatego warto nauczyć się przyrządzać to modne ciasto, bo można wyczarować z niego niezliczoną ilość smakołyków. 

Domowe przysmaki z ciasta francuskiego

Pyszne jedzenie zawsze potrafi poprawić nam humor. Przekąski z ciasta francuskiego będą idealne. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Możemy z niego przyrządzić parówki w cieście francuskim, pizzę, ciasteczka, tarte, rogaliki, różki, placki, zapiekane pulpeciki, tartaletki, pierożki czy paszteciki. Pomysłów jest wiele. 

Aby zrobić tradycyjne ciasto francuskie potrzeba dużo czasu. Jeśli go nie macie, podajemy wam przepis na szybkie ciasto francuskie, które zrobicie w zaledwie 15 minut. Wychodzi zawsze chrupiące i ma o wiele lepszy smak niż ze sklepu!

Zobacz także:

Przepis na szybkie ciasto francuskie

Składniki na 1 płat ciasta:

  • 180 g mąki pszennej 
  • 80 ml bardzo zimnej wody
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostki
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski z solą, dodajcie kostki masła i widelcem połączcie te składniki. Nie róbcie tego rękami, ponieważ ciasto może szybko rozmięknąć. 
  2. Kiedy masło i mąka będą przypominać kruszonkę, dodajcie wodę i szybko zagniećcie ciasto  i uformujcie go na kształt prostokąta.
  3. Blat podsypcie mąką i połóżcie na nim ciasto. Wałkiem rozwałkujcie je na długi prostokąt o wymiarach ok. 15 na 30 cm. 
  4. 1/3 górną ciasta złóżcie do środka, na nią ułóżcie 1/3 dolnej części. Ciasto obróćcie o 90 stopni i ponownie rozwałkujcie, złóżcie i obróćcie o 90 stopni. Te czynności wykonajcie z ciastem łącznie 7 razy, cały czas posypując blat i wałek mąką, aby ciasto się nie lepiło. Starajcie się nie dotykać ciasta rękami. 
  5. Po 7 złożeniu ciasta, rozwałkujcie je i złóżcie. Tak przygotowane ciasto owińcie w folię i włóżcie do lodówki na 30 minut.
  6. Po tym czasie rozwałkujcie do pożądanego kształtu i użyjcie do przepisu. 
  7. Ciasto pieczcie w 220 stopniach przez około 15-20 minut do zrumienienia. 

I gotowe! Jeśli nie zużyjecie całego ciasta od razu, pamiętajcie, że możecie je zamrozić.