Jeżeli nie przepadaliście nigdy za brukselką, całkiem możliwe jest, że problem nie tkwi w smaku tego warzywa, a w jego błędnym przygotowaniu.

W końcu brukselka jest odmianą kapusty - i choć jest od niej dużo mniejsza, to również wymaga specjalnego przygotowania przed gotowaniem, żeby była smaczna. Przecież kapustę należy obrać z wierzchnich liści i wyciąć głąb - dlaczego więc nie zrobić tego samego z brukselką? 

Jak pokroić brukselkę?

By zagwarantować dobry smak gotowanej brukselki, koniecznie trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować. Należy, podobnie jak w przypadku kapusty, wyciąć spód.

Zobacz także:

Nie musicie usuwać całego głąbu brukselki - wystarczy odciąć jej podstawę. Zróbcie to ostrożnie, żeby nie wyciąć za dużo liści. W końcu brukselka jest mała, także zbyt nieostrożne cięcie sprawi, że niepotrzebnie wyrzucicie część tego warzywa do śmieci. 

Gdy już odetniecie spód, delikatnie oderwijcie wierzchnie liście brukselki. Wraz z nimi pozbędziecie się zabrudzeń i ewentualnych insektów.

I gotowe! Jeżeli jednak wolicie ugotować brukselkę w całości bez obierania i przycinania, natnijcie ją przynajmniej przed gotowaniem na spodzie - to sprawi, że równomiernie się ugotuje. 

Przepis na zapiekankę z brukselki 

Do przygotowania prostej zapiekanki z brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 250 g brukselki

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • starta skórka z cytryny

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania brukselki. Odetnijcie spód i oczyśćcie ją z wierzchnich liści. 

  2. Następnie do gotującej się w dużym garnku osolonej wody wrzućcie brukselkę i gotujcie przez około 20 minut do miękkości (bez pokrywki).

  3. Ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, a pietruszkę posiekajcie. Włóżcie ugotowaną i odcedzoną brukselkę do naczynia żaroodpornego, posypcie czosnkiem, pietruszką, bułką tartą, skórką z cytryny i parmezanem. Pieczcie przez 10 minut w 220 stopniach. Przed podaniem polejcie oliwą z oliwek. Smacznego!

Źródło: mashed.com, kwestiasmaku.com