
Smażone na patelni placuszki podane później z dżemem czy śmietaną to świetna propozycja na śniadanie. Robi się je szybko, a taki ciepły posiłek będzie w sam raz na rozpoczęcie dnia.
Zapomnijcie o tłustych racuchach, bo mamy dla was coś lepszego - wystarczy kremowy serek i kilka podstawowych składników, by usmażyć delikatne i puszyste placuszki. Dodajcie do nich później, co tylko chcecie - dżem, świeże owoce, miód, bitą śmietanę, a może masło orzechowe? Sprawdźcie poniżej, jak zrobić te serowe placki.
Przepis na puszyste placki na śniadanie
Składniki:
-
125 g serka ricotta (lub serka typu włoskiego)
-
100 g mąki
-
2 jajka
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka masła
Przygotowanie:
-
Wszystkie produkty potrzebne do usmażenia placków powinny być w jednakowej temperaturze, najlepiej pokojowej. Na około godzinę przed smażeniem wyjmijcie je z lodówki.
-
Rozpuśćcie łyżkę masła i ostudźcie. Wlejcie do miski i dodajcie jeszcze serek ricotta, 2 całe jajka i wymieszajcie.
-
Następnie przesiejcie mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszajcie z cukrem.
-
Wsypcie suche składniki do mokrych i mieszajcie, aż się połączą i konsystencja ciasta będzie jednolita.
-
Rozgrzejcie patelnię z nieprzywierającą powłoką. Możecie rozpuścić na niej trochę masła lub oleju.
-
Wylejcie małe porcje ciasta w kształt placuszków i smażcie na średnim ogniu. Wystarczy po ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki się zarumienią.
Placki z ricotty - wskazówki
Smaczne placuszki z ricotty, jeszcze ciepłe i prosto z patelni będą w sam raz na śniadanie. Można je jednak włożyć do pudełka, w którym świetnie się mieszczą, i zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.
Jeżeli akurat nie mogliście dostać w sklepie serka ricotta, możecie użyć kremowego twarożku o smaku śmietankowym - placki będą równie smaczne.
A żeby były bardziej puszyste, przed dodaniem jajek oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na pianę. Później wystarczy delikatnie wymieszać je z resztą składników. Dzięki temu placki będą znacznie bardziej puchate.