Nie kefir i nie twaróg. Weźcie ten serek i zróbcie placki lepsze i lżejsze niż racuchy
Getty Images
Newsy

Nie kefir i nie twaróg. Weźcie ten serek i zróbcie placki lepsze i lżejsze niż racuchy

Jeśli przepadacie za śniadaniami na słodko, mamy dla was coś ekstra. To prosty przepis na lekkie placki serowe, które wspaniale smakują z dodatkiem dżemu czy owoców, choć można podać je również na wytrawnie - np. z łososiem i rukolą. Są znacznie mniej tłuste od racuchów, a do tego pożywne i proste w przygotowaniu.

Smażone na patelni placuszki podane później z dżemem czy śmietaną to świetna propozycja na śniadanie. Robi się je szybko, a taki ciepły posiłek będzie w sam raz na rozpoczęcie dnia.

Zapomnijcie o tłustych racuchach, bo mamy dla was coś lepszego - wystarczy kremowy serek i kilka podstawowych składników, by usmażyć delikatne i puszyste placuszki. Dodajcie do nich później, co tylko chcecie - dżem, świeże owoce, miód, bitą śmietanę, a może masło orzechowe? Sprawdźcie poniżej, jak zrobić te serowe placki. 

Przepis na puszyste placki na śniadanie

Składniki:

  • 125 g serka ricotta (lub serka typu włoskiego)

  • 100 g mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka masła

Zobacz także
Trochę sera, mąki i kefiru i wyborne placki gotowe. W 10 minut usmażycie talerz tych gruzińskich pyszności

Trochę sera, mąki i kefiru i wyborne placki gotowe. W 10 minut usmażycie talerz tych gruzińskich pyszności

2 proste składniki i 10 min roboty. Tyle potrzeba, żeby zrobić te pyszne placuszki

2 proste składniki i 10 min roboty. Tyle potrzeba, żeby zrobić te pyszne placuszki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie produkty potrzebne do usmażenia placków powinny być w jednakowej temperaturze, najlepiej pokojowej. Na około godzinę przed smażeniem wyjmijcie je z lodówki. 

  2. Rozpuśćcie łyżkę masła i ostudźcie. Wlejcie do miski i dodajcie jeszcze serek ricotta, 2 całe jajka i wymieszajcie.

  3. Następnie przesiejcie mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszajcie z cukrem.

  4. Wsypcie suche składniki do mokrych i mieszajcie, aż się połączą i konsystencja ciasta będzie jednolita.

  5. Rozgrzejcie patelnię z nieprzywierającą powłoką. Możecie rozpuścić na niej trochę masła lub oleju.

  6. Wylejcie małe porcje ciasta w kształt placuszków i smażcie na średnim ogniu. Wystarczy po ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki się zarumienią. 

Placki z ricotty - wskazówki

Smaczne placuszki z ricotty, jeszcze ciepłe i prosto z patelni będą w sam raz na śniadanie. Można je jednak włożyć do pudełka, w którym świetnie się mieszczą, i zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.

Jeżeli akurat nie mogliście dostać w sklepie serka ricotta, możecie użyć kremowego twarożku o smaku śmietankowym - placki będą równie smaczne.

A żeby były bardziej puszyste, przed dodaniem jajek oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na pianę. Później wystarczy delikatnie wymieszać je z resztą składników. Dzięki temu placki będą znacznie bardziej puchate.