kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy

Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać

Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe. Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec.

Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości. Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną.

Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety.

Idealna dla osób na diecie bezglutenowej

Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu.

Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli...

Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą, ogranicz spożywanie kaszy gryczanej do minimum. Pamiętaj również, by nie podawać jej dzieciom, które nie ukończyły dziesiątego miesiąca życia. Bowiem kasza gryczana zawiera dużo fosforu, chloru i siarki, co czyni ją produktem mocno zakwaszającym organizm.

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularną kaszę! Uważajcie na nią
Państwowa Inspekcja Sanitarna zadecydowała o wycofaniu całej partii kaszy gryczanej dostępnej w popularnym dyskoncie.

Badania wykazały, że w kaszy gryczanej marki Plony Natury, stwierdzono przekroczenie największego dopuszczalnego poziomu resztek pestycydu – chlorpiryfosu. Produkt ten dostępny jest w sklepach sieci Biedronka. Kasza gryczana z Biedronki wycofana GIS zadecydował o wycofaniu całej partii popularnej kaszy gryczanej. Sprawdźcie, czy macie ją w domu! Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna Producent wykonał badania na próbce archiwalnej, które nie wykazały obecności chlorpiryfosu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez ww. podmioty. Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym ostrzeżeniu – brzmi oświadczenie GIS. Kasza gryczana – właściwości dla zdrowia Kasza gryczana to wyjątkowo zdrowy produkt, który polecany jest przede wszystkim osobom chorującym na cukrzycę. Zapobiega powstawaniu insulinooporności, wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu .  Kasza gryczana ma także niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu powoli uwalnia węglowodany i energię, a wy przez wiele godzin nie odczuwacie głodu. Jest to też świetna alternatywa produktów pszenicznych dla osób na diecie bezglutenowej . Produkt ten zawiera także składnik nazywany rutyną, który hamuje tworzenie tkanki tłuszczowej. Zawiera dużo antyoksydantów, które regenerują komórki organizmu i zwalczają stany zapalne. Źródło: GIS

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Pixabay
Newsy
Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej
Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeżeli do tego mogą być jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, to trzeba koniecznie wypróbować ich nową, kryzysową wersję. 

Przepis na kotlety mielone to świetna propozycja dla dużych rodzin, które starają się oszczędzać pieniądze. Jeżeli dołożycie do nich jeszcze jeden składnik, wówczas z tej samej porcji mięsa możecie uzyskać dwa razy więcej kotletów. Co oznacza, że zaoszczędzicie jeszcze więcej.  Nie obawiajcie się, kotlety te nie będą wcale gorszej jakości. Są równie pożywne, pyszne, a do tego zdrowe. Kasza gryczana, która jest tutaj drugim po mięsie składnikiem, jest bowiem dobrym źródłem minerałów i witamin.  Wartości odżywcze kaszy gryczanej Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Właśnie dlatego dietetycy polecają ją do obiadów i jako wartościowy dodatek do sałatek. Sprawia, że przez dłuższy czas będziecie czuć się najedzeni i pełni energii.  W kaszy gryczanej znajduje się również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny.  Dodatkowo świetnie zastępuje bułkę dodawaną do kotletów, więc jeżeli cierpicie na nietolerancję glutenu – ten przepis będzie dla was idealny.  Jest niedroga, a więc za jej pomocą możecie zwiększyć ilość przygotowanych kotletów z mięsa mielonego. Smak kaszy gryczanej doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i cebuli, co sprawia, że kotlety są jeszcze lepsze. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a zagoszczą na stałe w waszym jadłospisie.   Przepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej  Składniki:  0,5 kg mięsa mielonego  0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej  1 cebula  1 jajko  bułka tarta   olej do smażenia  sól  pieprz  przyprawa do mięsa...

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana
Adobe Stock
Newsy
Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana
Od czego zacząć odchudzanie? Od trzydniowej diety kaszowej. W ten sposób przygotujecie organizm do wytężonego wysiłku.

Odtruwające działanie kaszy gryczanej znane jest dietetykom nie od dzisiaj. To właśnie od niej często zaczynają się programy odchudzające dla puszystych osób. Nie inaczej było w historii pewnej Białorusinki. Pierwsze trzy dni Swietłana mogła jeść tylko i wyłącznie gotowaną kaszę gryczaną. Jak wygląda kaszowy detoks w praktyce? – Rano kasza, na obiad kasza i na kolację kasza. Ni mniej, ni więcej niż 180 g – tak o wytycznych na pierwsze trzy dni diety mówiła dziewczyna w wywiadzie telewizyjnym. Co ciekawe, dietetyk pilnujący planu Swietłany nie pozwolił jej nawet na doprawienie nieszczęsnej kaszy gryczanej ani solą, ani nawet pieprzem. Następne pięć dni diety dziewczyny wiązały się już z dopuszczeniem do jej jadłospisu owoców, z których przyrządzała sobie sałatki. Tak wyglądało śniadanie i kolacja Białorusinki. Z kolei na obiad dziewczyna mogła pozwolić sobie na 80 g sera białego o 3%-owej zawartości tłuszczu. Do tego wszystkiego dochodził zakaz picia czegokolwiek innego jak tylko czystej, niegazowanej wody. Herbata i kawa? Zakazane. Dzięki takiemu reżimowi, dziewczyna zmieniła się nie do poznania. Po drobnych korektach diety w późniejszym czasie, udało jej się zrzucić aż 53 kg i zejść do wagi 67 kg. To wszystko w osiem miesięcy! Skąd w tej superdiecie odchudzającej kasza gryczana? Dlaczego akurat ona była kluczowa w pierwszej fazie diety dziewczyny? Jak działa detoks kaszowy? Dieta kaszowa różni się od typowych monodiet, czyli takich reżimów odchudzających, które wymagają jedzenia tylko jednego rodzaju posiłków. Różnica polega na tym, że kasza gryczana zawiera cały szereg cennych witamin, minerałów i niezbędnego błonnika. Oprócz tego dostarcza organizmowi nie tylko węglowodanów, ale i białka. To jednak nie...

najzdrowsze gatunki ryb
Adobe Stock
Newsy
6 najzdrowszych gatunków ryb. Czy na pewno jest wśród nich karp?
Ryby powinny stanowić jeden z głównych elementów każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Bowiem produkt ten to nie tylko źródło cennych kwasów omega-3, ale również wielu witamin, białka oraz żelaza. Eksperci zalecają jego spożywanie nawet 3 razy w tygodniu. Sprawdźcie, po które gatunki najlepiej sięgać.

W Polsce występuje ok. 120 różnych gatunków ryb, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Pomijając te zagrożone wyginięciem, niektóre z nich po prostu warto omijać, a inne wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, wśród 6 najzdrowszych gatunków ryb znajduje się między innymi… karp, który już niedługo zagości na stołach wszystkich Polaków! Karp Choć ryba posiada dużo ości, z których wyjmowaniem nie każdy lubi się trudzić, jej spożywanie z pewnością bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Bowiem karp zawiera ogromne ilości łatwo przyswajalnego białka, ale również potas, wapń oraz żelazo. Te składniki mogą przyczynić się między innymi do złagodzenia objawów migreny, astmy czy reumatyzmu. Dorsz Do codziennej diety warto włączyć również dorsza. To istne źródło kwasów omega-3 i omega-6, ale również cennych witamin. Oprócz tego, że powszechnie spożywa się go w towarzystwie ryżu czy ziemniaków, z powodzeniem można również pić tran z jego wątroby.  Śledź Kolejną, zaliczaną do grona najzdrowszych i jednocześnie serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia rybą jest śledź. Regularne spożywanie tego produktu bardzo korzystnie wpływa na ludzki układ kostny, dostarcza wielu cennych składników mineralnych, chroni przed anemią, a także dba o prawidłowy metabolizm. Łosoś Jak się okazuje, łosoś to jedna z najtłustszych ryb dostępnych w polskich sklepach. Włączenie jej do codziennej diety, przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale również hamuje proces starzenia, wzmacnia kości oraz mięśnie i wspomaga pracę serca.  Mintaj W polskich sklepach dostaniecie również mintaja. Nie wahajcie się po niego sięgnąć. Ryba ta ma wyjątkowo niską kaloryczność, więc idealnie...