Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe. Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka.

Cenne właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec.

Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości. Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną.

Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety.

Zobacz także:

Idealna dla osób na diecie bezglutenowej

Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu.

Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli...

Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą, ogranicz spożywanie kaszy gryczanej do minimum. Pamiętaj również, by nie podawać jej dzieciom, które nie ukończyły dziesiątego miesiąca życia. Bowiem kasza gryczana zawiera dużo fosforu, chloru i siarki, co czyni ją produktem mocno zakwaszającym organizm.