Nie karmcie kota mlekiem, zróbcie tatar wg. przepisu z książki "Kocie smaki". Wyszła 1 książka kucharska dla kotów
Adobe Stock
Newsy

Wyszła książka kucharska dla kotów. Nie karmcie kota mlekiem, zróbcie mu tatar ze specjalnego przepisu

Dlaczego kota nie powinno się karmić mlekiem i co dawać mu jeść? Przeczytacie o tym w książce „Kocie smaki. O zbilansowanej diecie dla kotów”

Wielu osób martwi się, że samodzielne przygotowywanie posiłków dla domowych pupili nie dostarczy im wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Na wszelki wypadek kupujemy więc gotową karmę wierząc, że została przygotowana przez specjalistów i prawidłowo zbilansowana. Dodatkowo podsuwamy zwierzakom smakołyki. Ta książka kucharska dla właścicieli kotów podpowiada jej karmić i podaje przepisy na domowe dania dla kotów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Kot to nie pies, ani nie niemowlę”. Jak karmić koty?

Techniczka weterynaryjna Agnieszka Cholewiak-Góralczyk zajmująca się także zachowaniami i dietą kotów, napisała nietypową książkę kucharską: „Kocie smaki. O zbilansowanej diecie dla kotów”. W książce znajdziecie porady dotyczące karmienia kotów, a także przepisy na zdrowe i smaczne potrawy.

Autorka jest pewna, że właściciele, przyrządzając potrawy wg jej wytycznych, przestaną narzekać na kocie niejadki. Zwraca uwagę, że poza dietą, którą sama stosuje karmiąc swoje zwierzęta, nazwaną BARF, czyli Biologically Appropriate Raw Food (od: biologicznie odpowiednie, surowe pożywienie) ważna jest nauka prawidłowych nawyków żywieniowych.

W książce „Kocie smaki” autorka edukuje czytelników:

- Kot to nie mały pies, to nie jest też ludzki niemowlak. Kot to kot i ma jeść to, co dobre dla kota!

- Jakość produktów dla kotów ma być taka, jak dla ludzi, ale kompozycja menu musi być dostosowana do potrzeb zwierząt.

Kocia dietetyczka przedstawia wiele przepisów na smaczne i zdrowe dania dla kotów. Jednym z nich jest tatar dla kota. Składa się 500 g wołowiny, 100 g serc wołowych, 1 żółtko, 40 g wątróbki wołowej i 100 ml wody. Składniki należy rozdrobnić, wymieszać, można je podać na surowo lub przed rozdrobnieniem ugotować, a na koniec podzielić na porcję i część na najbliższe posiłki przechowywać w lodówce, a część zamrozić. 

Czym nie należy karmić kotów?

Właścicieli, którzy lubią podsuwać kotom ludzkie przysmaki ostrzega, że nie wszystkie produkty, które są uznawane za zdrowe dla ludzi, będą też takie dla kotów. Obala w książce mit, że koty powinny pic mleko. Dlaczego tak nie jest, wyjaśnia też na swojej stronie producent żywności dla kotów „Whiskas”:

- Gdy mruczki zaczynają jeść stałe pokarmy, ich organizmy stopniowo tracą zdolność przyswajania mleka, a dokładniej zawartej w nim laktozy. Aktywność laktazy, czyli enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy, zmniejsza się, począwszy od 6-8 miesiąca życia. Z tego względu koty nie powinny otrzymywać w swojej diecie mleka krowiego.

Produkty niezalecane kotom to między innymi:

  • Mleko
  • Cebula
  • Czosnek
  • Czekolada
  • Winogrona
  • Ciasto drożdżowe

Źródło: krosnoodrzanskie.naszemiasto.pl, whiskas.pl

Wykluczcie z diety 1 składnik, a rezultaty was zaskoczą. Utrata wagi i piękna skóra to tylko jedne z nich
AdobeStock
Newsy
Wykluczcie z diety 1 składnik, a rezultaty was zaskoczą. Utrata wagi i piękna skóra to tylko niektóre z nich
Nie możecie się pozbyć wyprysków z twarzy, a po posiłku często boli was brzuch? Może za to odpowiadać popularny produkt, który znajduje się w diecie niemal każdego z nas.

Pamiętacie jeszcze hasło „Pij mleko, będziesz wielki”? Dziś przekonanie o samych korzyściach zdrowotnych wynikających z picia mleka odchodzi do lamusa. Co więcej, coraz częściej mówi się o tym, że tak naprawdę spożywanie mleka krowiego wcale nie sprzyja zdrowiu. Sprawdźcie, dlaczego warto ograniczyć ten produkt w swojej codziennej diecie.  Objawy nietolerancji laktozy i alergii na mleko Powodem, dla którego zaleca się odstawienie mleka krowiego z diety jest nietolerancja laktozy. Na tę przypadłość może cierpieć aż 70% osób dorosłych, u których objawy nietolerancji mogą mieć różny stopień natężenia. Szacuje się, że w Polsce właściwa nietolerancja laktozy występuje u 20-25 procent dorosłych. Najczęstsze objawy tej przypadłości to: bóle brzucha wzdęcia biegunka uczucie przelewania w jamie brzusznej  Częsta jest także alergia na białko mleka krowiego, która bywa mylona z nietolerancją. W przypadku alergii mogą wystąpić takie objawy, jak: wysypka, pokrzywka, wypryski na skórze, kaszel czy duszności.  Korzyści płynące z odstawienia mleka i nabiału z diety Regularne spożywanie mleka krowiego w przypadku osób dorosłych często może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Jeżeli zauważacie u siebie wymienione wyżej dolegliwości po spożyciu mleka (mogą się pojawić nawet kilka dni po jego wypiciu!), warto rozważyć ograniczenie go lub całkowite wykluczenie z diety. Sprawdźcie, jak może to wpłynąć na wasz organizm: poprawa kondycji skóry - u osób z alergią na mleko często pojawia się na twarzy rumień, atopowe zapalenie skóry oraz wypryski. Może za to odpowiadać kazeina i serwatka zawarte w mleku i produktach mlecznych. Białka te mają wpływ na wzrost poziomu hormonu odpowiadającego za produkcję sebum, którego nadmiar powoduje zmiany trądzikowe na...

Wielkanoc w PRL-u: post był na rękę władzy, bo półki puste. A ludzie i tak mieli szynkę i przepisy na wielkanocne dania
Wikipedia Commons
Newsy
Wielkanoc w PRL-u: post był na rękę władzy, bo półki puste. Ludzie i tak mieli szynkę i świąteczne przepisy
Ciekawe jak wy pamiętacie tamte czasy i zapasy gromadzone przez mamy i babcie przed świętami.

Prasa kobieca w czasach PRL-u pomagała gospodyniom poruszać się w świecie, w którym sklepowe półki świeciły pustkami. Radziła, jak tanio i z zastępczych składników przygotować uroczysty obiad dla rodziny. Świąteczna propaganda w PRL-u W książce varsavianistki Danuty Szmit-Zawieruchy „Korzenie miasta” można przeczytać jak  kierowniczki sklepów przygotowywały swoje placówki do świąt: - Gdy zbliżały się święta wielkanocne, zwane przez propagandę wiosennymi, piękniały sklepowe wystawy. W witrynach jak rozdęte pawie puszyły się sztuczne indyki, sztuczne kaczki, a sztuczne kwoki wysiadywały gliniane jaja. Piętrzyły się atrapy wielkich szynek z kością, jak węże wiły imitacje plastikowych kiełbas. Prawdy o ówczesnym handlu nie należało jednak szukać na wystawach, tylko we wnętrzach sklepów, gdzie toczyła się ostra nieraz walka o prawdziwe cytryny, pasztety i balerony. Jednocześnie, kto żył w tych czasach, ten pamięta, że władza ludowa bardzo niechętnie wspominała o katolickich świętach. Nie miała jednak nic przeciwko postom narzucanym przez kościół. Puste półki w sklepach bardzo zachęcały ludzi do postowania. Monika Milewska, w książce „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” wspomina, że w tygodniu przed Wielkanocą dziennik „Życie Warszawy” pisał: - Śledzie będą zapewne jednym z najbardziej chodliwych artykułów w postnym tygodniu”. Z kolei przedświąteczne porządki przypisywano w mediach nie Wielkanocy, tylko wiośnie. Nawet symbole świąt mogły być w tym czasie powodem działań cenzorów. W 1986 r., w piśmie Powściągliwość i Praca wstrzymany został przez cenzurę rysunek autorstwa Juliana Bohdanowicza, przedstawiający wielkanocnego zajączka w otoczeniu pisanek. Dlaczego tak się stało wyjaśnia...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

Daria Widawska ma 44 lata, słabość do słodyczy i fenomenalny wygląd. Jak ona to robi?
ONS.pl
Newsy
Daria Widawska ma 44 lata, słabość do słodyczy i fenomenalny wygląd. Jak ona to robi?
O tym jak zdrowo zrzucić zbędne kilogramy oraz że słabość do słodyczy to nie wstyd, opowiada Plejadzie jedna z polskich aktorek - Daria Widawska.

Daria Widawska to popularna aktorka, znana z ról filmowych i teatralnych. Pamiętamy ją z seriali „39 i pół tygodnia” czy „Ojciec Mateusz”, a w serialu „Magda M” zagrała u boku swojej życiowej przyjaciółki, Joanny Brodzik. Daria Widawska nie gotuje i ma słabość do słodyczy Aktorka przy okazji promocji książki „Umami. Opowieści i przepisy”, którą wydała Joanna Brodzik, opowiedziała portalowi Plejada.pl o swojej diecie. Nowy sposób odżywiania pozwolił jej najpierw zrzucić zbędne kilogramy, a teraz utrzymywać osiągnięta sylwetkę. Przez długi czas myślałam, że zdrowa dieta nie może być dobra. Do czasu… Ekranowa przyjaciółka Agaty z filmu „Prawo Agaty” przyznała, że nie gotuje dietetycznych posiłków sama. O dietach mogę opowiadać bardzo długo. Nigdy ich nie przygotowuję sama, ponieważ to skończyłoby się na tym, że gotowałabym co innego dla trzech moich mężczyzn, a dla siebie co innego. Przyznaję się – idę na łatwiznę, zamawiam catering.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Daria Widawska (@daria_widawska) W rozmowie gwiazda ujawniła też, że nie są jej obce dylematy większości kobiet związane ze słodyczami. Jak większość ludzi lubiących słodkości, często wystawia na próbę swoją silną wolę. I jak to w życiu bywa, czasem wygrywa, czasem przegrywa. Mam słabość do słodyczy... Ale bywa, że czasami, okresowo mam silną wolę i potrafię ich nie jeść. (...) Czasem przez jeden dzień, czasem dwie godziny, a czasem miesiąc. Raz...