Nie kajzerka, nie bułka tarta, tylko ten smakołyk. Dodajcie go do mielonych, a po 1 kęsie zrobicie wielkie oczy
Getty/iStock
Newsy

Nie kajzerka, nie bułka tarta, tylko ten smakołyk. Dodajcie go do mielonych, a po 1 kęsie zrobicie wielkie oczy

Kajzerka w mleku to oczywisty składnik każdych kotletów mielonych. To dzięki niej są wilgotne i pyszne. dodajemy ją z przyzwyczajenia i zwykle nie zastanawiamy się nawet, czy można ją czymś zastąpić. A istnieje przecież produkt, który sprawdzi się w mielonych jeszcze lepiej.

Kotlety mielone to obiad, który sprawdza się zawsze. Są miękkie, delikatne i smakują każdemu. Jeżeli chcecie, by stały się jeszcze bardziej pulchne, warto trochę „namieszać” w przepisie. Kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze i trochę inne, niż dotychczas. Sprawdźcie, co można do nich dodać, by były jeszcze lepsze. 

Sposób na mięciutkie i smaczne kotlety mielone

Zwykle do masy na kotlety mielone dodaje się namoczoną w mleku bułkę kajzerkę. To zapewnia delikatność mięsa i jego miękkość. Można też wsypać zwykłą bułkę tartą, jednak taki dodatek „wyciąga wodę” z kotletów. W rezultacie, wychodzą one suche, a nawet twarde.

Zamiast kajzerki warto użyć innego pieczywa, które sprawdzi się jeszcze lepiej. Chodzi tutaj o chałkę - po namoczeniu w mleku i dodaniu do masy mięsnej sprawia, że kotlety są aksamitne, wilgotne i bardzo delikatne. Do tego chałka nada im ciekawego, lekko słodkiego posmaku. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie je sami.  

Zobacz także
Mielone suche jak wiór? Zrezygnujcie z bułki. Łyżeczka pewnego składnika z kubeczka zrobi całą robotę

Mielone suche jak wiór? Zrezygnujcie z bułki. Łyżeczka pewnego składnika z kubeczka zrobi całą robotę

Babcia smażyła kotlety mielone wyłącznie na tym tłuszczu. Tutaj tkwi największa różnica w smaku

Babcia smażyła kotlety mielone wyłącznie na tym tłuszczu. Tutaj tkwi największa różnica w smaku

Przepis na delikatne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego

  • 2 grube kromki chałki

  • 1 jajko

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka masła

  • olej do smażenia

  • majeranek (opcjonalnie)

  • słodka papryka  (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszajcie mięso z surowym jajkiem, pieprzem, solą, majerankiem i słodką papryką. Po wyrobieniu odłóżcie masę na kilka chwil do lodówki.

  2. W międzyczasie obierzcie cebulę i czosnek. Pokrójcie warzywa w bardzo drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce.

  3. Rozgrzejcie olej na patelni, wrzućcie cebulę i duście, aż się lekko zrumieni. Pod sam koniec dodajcie czosnek i smażcie chwilę. Odstawcie patelnię na bok i poczekajcie, aż jej zawartość ostygnie.

  4. Pokrójcie chałkę i zanurzcie jej kromki na chwilę w mleku. Chałka jest bardzo delikatna, dlatego wystarczy dosłownie moment. Dodajcie ją do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. 

  5. Teraz starannie wyróbcie masę na kotlety, aż będzie jednolita i składniki się połączą.

  6. Rozgrzejcie olej z masłem na patelni. Z masy formujcie kotlety i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Podawajcie z ulubioną surówką, np. z kapusty kiszonej albo z ćwikłą z buraków i ziemniakami. Smacznego!

Kotlety mielone

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię! Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa. Jakie mięso wybrać na kotlety mielone? A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać. To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych. Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki? Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki. Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów. Przepis na kotlety mielone Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki 1 bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki. Odstawcie mięso w chłodne miejsce na trzydzieści minut, by nieco...

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy
Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej. Przepis na kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy...

Robiąc mielone zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite
Getty Images
Newsy
Robicie mielone? Zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite
Są równie popularne co schabowe, jednak należy poświęcić im więcej czasu na przygotowywanie. Aby były jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze, musicie wymienić tylko jeden składnik!

Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.  Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych? Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia. Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 100 g suchej kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku mąka sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!