Kotlety mielone to obiad, który sprawdza się zawsze. Są miękkie, delikatne i smakują każdemu. Jeżeli chcecie, by stały się jeszcze bardziej pulchne, warto trochę „namieszać” w przepisie. Kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze i trochę inne, niż dotychczas. Sprawdźcie, co można do nich dodać, by były jeszcze lepsze. 

Sposób na mięciutkie i smaczne kotlety mielone

Zwykle do masy na kotlety mielone dodaje się namoczoną w mleku bułkę kajzerkę. To zapewnia delikatność mięsa i jego miękkość. Można też wsypać zwykłą bułkę tartą, jednak taki dodatek „wyciąga wodę” z kotletów. W rezultacie, wychodzą one suche, a nawet twarde.

Zamiast kajzerki warto użyć innego pieczywa, które sprawdzi się jeszcze lepiej. Chodzi tutaj o chałkę - po namoczeniu w mleku i dodaniu do masy mięsnej sprawia, że kotlety są aksamitne, wilgotne i bardzo delikatne. Do tego chałka nada im ciekawego, lekko słodkiego posmaku. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie je sami.  

Zobacz także:

Przepis na delikatne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego

  • 2 grube kromki chałki

  • 1 jajko

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka masła

  • olej do smażenia

  • majeranek (opcjonalnie)

  • słodka papryka  (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszajcie mięso z surowym jajkiem, pieprzem, solą, majerankiem i słodką papryką. Po wyrobieniu odłóżcie masę na kilka chwil do lodówki.

  2. W międzyczasie obierzcie cebulę i czosnek. Pokrójcie warzywa w bardzo drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce.

  3. Rozgrzejcie olej na patelni, wrzućcie cebulę i duście, aż się lekko zrumieni. Pod sam koniec dodajcie czosnek i smażcie chwilę. Odstawcie patelnię na bok i poczekajcie, aż jej zawartość ostygnie.

  4. Pokrójcie chałkę i zanurzcie jej kromki na chwilę w mleku. Chałka jest bardzo delikatna, dlatego wystarczy dosłownie moment. Dodajcie ją do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. 

  5. Teraz starannie wyróbcie masę na kotlety, aż będzie jednolita i składniki się połączą.

  6. Rozgrzejcie olej z masłem na patelni. Z masy formujcie kotlety i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Podawajcie z ulubioną surówką, np. z kapusty kiszonej albo z ćwikłą z buraków i ziemniakami. Smacznego!