
Kotlety mielone to obiad, który sprawdza się zawsze. Są miękkie, delikatne i smakują każdemu. Jeżeli chcecie, by stały się jeszcze bardziej pulchne, warto trochę „namieszać” w przepisie. Kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze i trochę inne, niż dotychczas. Sprawdźcie, co można do nich dodać, by były jeszcze lepsze.
Sposób na mięciutkie i smaczne kotlety mielone
Zwykle do masy na kotlety mielone dodaje się namoczoną w mleku bułkę kajzerkę. To zapewnia delikatność mięsa i jego miękkość. Można też wsypać zwykłą bułkę tartą, jednak taki dodatek „wyciąga wodę” z kotletów. W rezultacie, wychodzą one suche, a nawet twarde.
Zamiast kajzerki warto użyć innego pieczywa, które sprawdzi się jeszcze lepiej. Chodzi tutaj o chałkę - po namoczeniu w mleku i dodaniu do masy mięsnej sprawia, że kotlety są aksamitne, wilgotne i bardzo delikatne. Do tego chałka nada im ciekawego, lekko słodkiego posmaku. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie je sami.
Przepis na delikatne kotlety mielone
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
-
500 g mielonego mięsa wołowego
-
2 grube kromki chałki
-
1 jajko
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
1 szklanka mleka
-
1 łyżka masła
-
olej do smażenia
-
majeranek (opcjonalnie)
-
słodka papryka (opcjonalnie)
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
W misce wymieszajcie mięso z surowym jajkiem, pieprzem, solą, majerankiem i słodką papryką. Po wyrobieniu odłóżcie masę na kilka chwil do lodówki.
-
W międzyczasie obierzcie cebulę i czosnek. Pokrójcie warzywa w bardzo drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce.
-
Rozgrzejcie olej na patelni, wrzućcie cebulę i duście, aż się lekko zrumieni. Pod sam koniec dodajcie czosnek i smażcie chwilę. Odstawcie patelnię na bok i poczekajcie, aż jej zawartość ostygnie.
-
Pokrójcie chałkę i zanurzcie jej kromki na chwilę w mleku. Chałka jest bardzo delikatna, dlatego wystarczy dosłownie moment. Dodajcie ją do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem.
-
Teraz starannie wyróbcie masę na kotlety, aż będzie jednolita i składniki się połączą.
-
Rozgrzejcie olej z masłem na patelni. Z masy formujcie kotlety i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Podawajcie z ulubioną surówką, np. z kapusty kiszonej albo z ćwikłą z buraków i ziemniakami. Smacznego!