Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy

Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit

Miód, to słodki przysmak produkowany przez pszczoły, który jest obecny w każdej kuchni. Skąd wiadomo, że jest prawdziwy i naturalny? I co tak właściwie oznacza osad na miodzie?

Istnieje wiele mitów związanych z miodem. Na przykład, że prawdziwy miód nie ulega krystalizacji, że nie wolno jeść go metalową łyżeczką, że nie powinny go jeść dzieci i osoby chore na cukrzycę oraz, że nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż gorąca herbata z miodem.

I jak to z mitami bywa, większość z nich nie ma wiele wspólnego z faktami. No to po kolei. Naturalne miody rzeczywiście krystalizują. Nie ma za to znaczenia jaką łyżeczka go nakładamy. Co ze słodyczą miodu? Słodycz podnosi stężenie glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla cukrzyków, ale akurat miód nie wywołuje efektu hipoglikemicznego, glukoza wzrasta równomiernie.

Małe dzieci nie powinny go jeść, bo to produkt naturalny i może być nieznacznie skażony. Co z piciem herbaty z miodem? Dobrze jest nią pić, ale nie gorącą, bo w temperaturze powyżej 40 st. C miód traci większość cennych właściwości.

Jednym z popularniejszych miodowych mitów jest ten związany z białym osadem. Czy jest oznaką dodania do miodu polepszaczy lub wody? Albo czy świadczy o tym, że miód się zepsuł? Sprawdzamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy?

Od razu odpowiadamy: biały nalot ani nie jest oznaką „chrzczenia” miodu czyli dodawania do niego polepszaczy, ani nie jest objawem jego zepsucia. To efekt naturalnego procesu, który powoduje, że z miodu wytrąca się glukoza, która ulega krystalizacji.

Podczas zmiany konsystencji miodu, może też wydobywać się i tworzyć na powierzchni biała piana. Także ona nie jest powodem do niepokoju. Piana to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które dostały się do środka, podczas produkcji. Ani biały nalot, ani piana nie są też szkodliwe i nie trzeba wyrzucać słoiczka, w którym się zbiorą.

Czy miód się psuje i kiedy należy go wyrzucić?

Oczywiście, miód może się zepsuć. Prawidłowo zebrany i przechowywany, może stać w słoiku nawet kilka lat. Trzeba go jednak przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu wcale nie trzeba go trzymać w lodówce. W takich warunkach, ze względu na wilgotność, ulegnie szybszemu scukrzeniu.

Do jedzenia nie nadaje się natomiast ten, który zacznie fermentować. Fermentację można poznać po tym, że w słoiku przybywa miodu, jego powierzchnia powiększa się. Do tego pojawia się owocowy zapach i pęcherzyki wielkości 1-2 mm. Taki miód najlepiej wyrzucić. Nie nadaje się już do jedzenia.

Jak odróżnić sztuczny miód od naturalnego?

Istnieje prosty sposób na sprawdzenie czy miód został wytworzony przez pszczoły. Wystarczy rozlać łyżkę miodu na talerz. Ten naturalny utworzy stożek. Jeśli miód rozleje się płasko po talerzyku, to znak, że jest sztuczny.

Jeśli po kilku tygodniach od zakupu, miód zaczyna się krystalizować, to także wyraźna oznaka, że miód jest naturalny. Dodatkowo, naturalny miód nie ma idealnego wyglądu. Tworzą się na nim smugi, dodany do wody czy herbaty rozpuszcza się nierównomiernie. I wreszcie, to właśnie na naturalnym miodzie tworzy się piana i nalot.

Ostatnim i chyba najważniejszym testem na to czy miód, który widzicie w sklepie lub na straganie jest naturalny, jest jego cena. Miód naturalny jest droższy. Średnia cena miodu wielokwiatowego, kupowanego w kilogramowych opakowaniach, wynosi 30 zł. Jeśli kupujecie go w małych słoiczkach, za kilogram zapłacicie około 40 zł. Najdroższy jest miód spadziowy. Kosztuje 55-65 zł oraz wrzosowy, którego cena za kilogram przekracza 80 zł.

Źródło: onet.pl, lyson.com.pl, pasieka24.pl

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Triki kulinarne
Co oznacza biały nalot w słoiku z miodem? Czy to pleśń? Lepiej sprawdźcie
Widzieliście kiedyś biały nalot na miodzie? Co z nim robicie? Wyrzucacie słoik czy nie zwracacie na to uwagi?

Na pewno widzieliście kiedyś biały nalot na wierzchu miodu w słoiku. Szczególnie często można go zobaczyć na naturalnych miodach z tradycyjnych pasiek. Tłumaczymy, czym jest biały nalot i czy należy unikać takiego miodu. Jaki miód będzie najlepszym wyborem? Miód pszczeli składa się przede wszystkim z cukrów: glukozy i fruktozy. Oprócz tego, możecie znaleźć w nim też inne składniki. Niektóre z elementów miodu wyróżniających go od cukru mają prozdrowotne właściwości. Oczywiście najzdrowszym miodem będzie taki naturalny, prosto z pasieki. Mamy w Polsce to szczęście, że jest wielu zapalonych pszczelarzy w różnych regionach Polski, którzy dostarczają miód doskonałej jakości. Pewnie macie dostęp do swojskiego miodu, który można kupić na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością, albo najlepiej bezpośrednio od pszczelarza. Czym jest biały nalot na miodzie i czy jest niebezpieczny? Może zastanawialiście się kiedyś, czym jest biały nalot, który wytwarza się czasem na powierzchni miodu. Czasami jest go mało, ale niekiedy można zobaczyć na powierzchni nawet kilkucentymetrową warstwę białego osadu! Czy to pleśń? Gdy nalotu jest dużo, formuje się on czasem wręcz w pianę! Dla wszystkich fanów miodu mamy dobrą wiadomość, to na szczęście nie pleśń! Ten biały nalot nazywa się glukozą miodową. Wygląda w ten sposób, bo to pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie.  Biały osad nie jest groźny dla zdrowia, wręcz przeciwnie! To oznaka doskonałej jakości miodu. Oznacza, że pochodzi on od żywych pszczół, nie został poddany żadnej obróbce, oraz nie był pasteryzowany. Taki miód jest też bardzo świeży. Pszczelarze są dumni z nalotu na słoiku miodu, wy także powinniście się z niego cieszyć. Czy miód pleśnieje?...

miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy
Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Miód to wspaniała, zdrowa słodycz i idealny dodatek do wielu potraw. Niestety, łatwo nadziać się podczas zakupu na kiepskiej jakości produkty. Na przykład te ze sporą domieszką cukru.

Miód nie należy do najtańszych produktów na rynku. Nic w tym dziwnego. Jego produkcja nie zależy w końcu tylko od ludzi. Przepyszny słodki, zawiesisty miód w słoiczkach, to owoc wspólnej pracy pszczół i pszczelarzy. Czasem jednak chęć zysku, zachęca producentów do zakłócenia tej owocnej współpracy. Dlaczego nie warto kupować tanich miodów od niezaufanych producentów? Wzbogacanie miodu cukrem to praktyka stara jak świat. Albo przynajmniej tak stara, jak obecność taniego cukru z buraka cukrowego i trzciny cukrowej na rynku. Takiego rodzaju produktu należy wystrzegać się z całych sił. Przede wszystkim ze względu na zupełnie inne właściwości takiego przysmaku. Innym, bardzo ważnym powodem takiego zachowania, powinien być oczywiście stan waszego portfela. Wiadomo przecież, że szkoda wydawać pieniądze na podróbki! Jak sprawdzić czy miód zawiera dodatek w postaci cukru? Przygotujcie przeźroczystą szklankę. Włóżcie do szklanki łyżeczkę miodu. Zalejcie miód wodą o temperaturze pokojowej. Jeśli miód szybko rozpuszcza się w wodzie, oznacza to, że prawdopodobnie dodano do niego biały cukier. Czysty miód nie powinien rozpuścić się od razu w zwykłej wodzie. Jakie są inne sposoby na rozpoznanie dobrej jakości miodu? W pierwszej kolejności wczytajcie się w szczegóły dotyczące danego produktu na etykiecie. W jaki sposób niektórzy producenci miodu obniżają koszty produkcji? Producent miodu jest winny klientom szczegółowe informacje na temat choćby tego, skąd pochodzi jego produkt. Jakiekolwiek wzmianki o mieszankach miodu z Unii Europejskiej i tych spoza Wspólnoty, nie wróżą dobrze, jeśli chodzi o jakość danego słoiczka. Często bowiem pod hasłem „miód spoza...

Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Adobe Stock
Zdrowie
Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Łapie was przeziębienie? Przygotujcie ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko stawia na nogi.

Gdy dopada was przeziębienie albo grypa, coraz chętniej sięgacie naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie. Istnieje co najmniej kilka wariantów tego syropu. Można go zrobić z białym lub brązowym cukrem, my proponujemy cukier zastąpić miodem. Naturalny antybiotyk z cebuli Często chorujemy na infekcje górnych dróg oddechowych i o ile przy poważniejszych infekcjach zawsze powinien nasz stan zdrowia ocenić lekarz i zaordynować leki apteczne, to przy lżejszych dolegliwościach z powodzeniem możemy użyć metod, które przed laty stosowały nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu. Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na prawdziwy syrop z cebuli z miodem Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi. Składniki 1 duża cebula 1 łyżka naturalnego miodu Przygotowanie Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Ostawcie i poczekajcie, aż cebula puści sok. Przełóżcie startą cebulę do miseczki i wymieszajcie z łyżką miodu. Mieszajcie tak długo, aż z powierzchni zniknął wszystkie pęcherzyki powietrza. Przelejcie syrop do słoika i zakręćcie. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 4 dni. Stosujcie kilka razy dziennie po 1 łyżeczce. Jak działa na organizm syrop z cebuli? Domowy syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące. Łagodzi też stany zapalne. Podczas przeziębienia uzupełnia niedobory witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, Wartościowe...