Nie jedzcie tego pod żadnym pozorem. Bardzo sobie zaszkodzicie. Zwłaszcza jeśli cierpicie na nadciśnienie
Adobe Stock
Newsy

Nie jedzcie tego pod żadnym pozorem. Jeśli cierpicie na nadciśnienie, możecie sobie bardzo zaszkodzić

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza spożywanie 5 gramów soli dziennie, czyli maksymalnie 1 łyżeczkę. Jednak w diecie statystycznego Polaka ten artykuł spożywczy stosuje się aż 3-krotnie większej ilości. Okazuje się, że takie praktyki mogą stanowić ogromne zagrożenie dla waszego zdrowia, szczególnie jeśli chorujecie na nadciśnienie.

Mówi się, że wszystko jest dla ludzi o ile znają w tym umiar, podobnie jest w przypadku soli. Jeśli przestrzegacie zaleceń WHO jesteście bezpieczni.

Jeśli jednak uwielbiacie słone potrawy i dodajecie ten składnik wszędzie, gdzie tylko to możliwe, za kilka lat możecie mieć naprawdę poważne problemy ze zdrowiem. Szczególnie jeśli zmagacie się z nadciśnieniem, chorobami sercowo-naczyniowymi lub niewydolnością nerek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety wynikające ze spożywania soli

Nie można zaprzeczyć, że sól w rozsądnej ilości jest nawet potrzebna, by wasz organizm prawidłowo funkcjonował. Mimo że nie posiada żadnych składników odżywczych, jej spożywanie ma ogromne znaczenie dla zachowania równowagi elektrolitowej, a także odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego.

Sól jest m.in. składnikiem płynów komórkowych i tkankowych, a jej spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na niedociśnienie tętnicze.

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza więc jej spożywanie w granicach 5 gramów dziennie. Należy jednak pamiętać, że wartość ta dotyczy nie tylko używania soli jako przyprawy, ale ogólnego jej dostarczania do organizmu na przykład w formie solonych orzeszków, chrupek czy serów żółtych. Musicie wziąć pod uwagę fakt, że każda przetworzona żywność również zawiera mnóstwo soli.

Zobacz także
Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. O wiele zdrowiej i smaczniej

Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. Będzie o wiele zdrowiej i smaczniej

Kiedy najlepiej solić potrawy? Jajecznica zyska, a warzywa i mięso stracą, gdy posolicie je w tym momencie

Kiedy najlepiej solić potrawy? Jajecznica zyska, a warzywa i mięso stracą, gdy posolicie je w tym momencie

Nadmiar soli może być bardzo groźny dla ludzkiego organizmu

Niestety, przekraczanie dopuszczonych przez WHO norm może stanowić ogromne zagrożenie dla waszego organizmu. Z racji, że sól zatrzymuje wodę – tętnice stają się przepełnione, a ciśnienie zaczyna rosnąć w zastraszającym tempie. To zjawisko może być szczególnie niebezpieczne dla osób zmagających się z problemami tej natury.

Zbyt duża ilość tego białego produktu przeciąża również nerki oraz zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka. Na tym jednak nie koniec.

Sól może przyczynić się także do problemów z otyłością, wywoływać udar mózgu oraz cukrzycę typu 2. Eksperci twierdzą, że przyprawa wypłukuje wapń przez co zwiększa się ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może skończyć się dla was tragicznie
Flickr
Newsy
Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może przynieść opłakane skutki
Badania wykazują, że statystyczny Polak każdego roku zaparza ponad kilogram herbaty, z której powstaje ok. 80 litrów napoju. Częstotliwość picia wzrasta szczególnie zimą. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze jak kubek gorącej herbaty. Okazuje się jednak, że pita w zbyt wysokiej temperaturze może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Picie herbaty bardzo mocno zakorzeniło się w kulturze Polaków. Od małego powtarzano nam, że napój potrafi nie tylko złagodzić objawy choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia, ale również niesamowicie szybko rozgrzać organizm. Dlatego też intensywność jej spożycia wzrasta szczególnie zimą. Pijemy ją do śniadania, obiadu, kolacji, zabieramy w termosie na narty. Czy słusznie? Dlaczego nie powinno się pić gorącej herbaty? Herbatę należy parzyć w temperaturze 90 – 100 st. C. Po zalaniu torebki wodą większość osób odczekuje zaledwie chwilę, w obawie przed poparzeniem języka, a następnie spożywa napój tak gorący, jak to możliwe. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by zaprzestać tego typu praktyk.  Bowiem z badań, przeprowadzonych przez światowej sławy naukowców i opublikowanych na łamach brytyjskiego czasopisma medycznego „International Journal of Cancer” wynika, że picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku.  Badania zostały przeprowadzone na grupie 50 tysięcy osób. Przez ostatnich 15 lat eksperci rejestrowali ich nawyki żywieniowe. Wzięli pod lupę między innymi picie herbaty. Okazało się, że respondenci, którzy pili napój w temperaturze przekraczającej 60 st. C ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrosło aż do 90 proc. Najczęstsze przyczyny raka przełyku Według polskich portali, przyczyn zachorowania na raka przełyku może być wiele. Wywołuje go między innymi otyłość, długotrwałe zapalenie błony śluzowej, przebyte oparzenie przełyku substancjami chemicznymi, narażenie zawodowe na produkty wulkanizacji, azbest i pyły metali, a także czynniki dietetyczne takie jak niedobory witamin i częste spożywanie gorących pokarmów oraz napojów. Rak przełyku objawia się zaburzeniami połykania, nudnościami, wymiotami, spadkiem masy ciała, utratą apetytu, bólem w klatce piersiowej i...

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...

Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie
Adobe Stock
Newsy
Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie
Często dosalacie jedzenie na talerzu? Czy robicie to nawet bez jego spróbowania? Uważajcie - to niebezpieczny nawyk, który może prowadzić do wielu ciężkich chorób? Sprawdźcie, co wam grozi.

Jak tu żyć bez soli? Wszystko wydaje się mdłe i bez smaku. Musicie jednak pamiętać, że sól to sód, a jego nadmiar prowadzi do chorób, które potencjalnie mogą skrócić wasze życie. Według ostatnich badań solenie (a właściwie dosalanie) gotowego jedzenia na talerzu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 28 proc. Zaciekawieni?  Sód pochodzący z soli kuchennej to pierwiastek, którego zarówno nadmiar, jak i niedobór mają negatywny wpływ na organizm. Sól kuchenna to 97-99 proc. chlorku sodu. Jeśli jemy za dużo soli, to dostarczamy do organizmu zbyt dużo sodu, a to nie jest korzystne dla zdrowia. Z tego właśnie powodu specjaliści zalecają ograniczenie w diecie ilości soli.    Do czego prowadzi nadmiar soli w diecie?  Dzienna dawka sodu dla dorosłego zdrowego człowieka powinna wynosić ok. 2000 mg. Tyle znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli (ok. 5-6 g).  Nadmiar soli, a więc sodu może powodować zatrzymywanie wody w organizmie i powstawanie obrzęków z tym związanych. Może skutkować również niebezpiecznym wzrostem ciśnienia krwi. W długotrwałej perspektywie zwiększa ryzyko raka żołądka, niewydolności nerek oraz chorób serca i przedwczesnej śmierci. Wysokie ciśnienie, choroby serca, niewydolność nerek, rak żołądka - nie chcielibyście mieć z nimi do czynienia.  Dlaczego akurat dosalanie jest tak niebezpieczne?  Zagadnienie to sprawdzili naukowcy z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Badanie przeprowadzono na ponad 500 tys. uczestników z Wielkiej Brytanii, z których część dosalała posiłki, a część nie. Dane były zbierane przez 9 lat.   Według naukowców ok 70 proc. dziennego spożycia sodu pochodzi z przetworzonej żywności i jest dodawana na etapie jej przygotowywania, ale nawet 20 proc....

Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia
Adobe Stock
Newsy
Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia
Nieprawidłowy sposób odżywiania się może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia i prowadzić nawet do zachorowania na raka. W przypadku nowotworu jelita grubego dieta ma ogromne znaczenie.

Przez szaleńcze tempo współczesnego życia wiele z nas żyje w biegu i mamy coraz mniej czasu dla siebie. Często cierpi na tym życie towarzyskie, zaniedbujemy swoje hobby, a także własne zdrowie. I nie chodzi o lekceważenie wizyt lekarskich, a niewłaściwie odżywianie się. Zła dieta jest bowiem (często po dłuższym czasie) powodem wielu problemów ze zdrowiem. Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie w USA dowiedli, że dieta oparta głównie na wysoko przetworzonej żywności oraz czerwonym mięsie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.  Wpływ diety „zachodniej” na zdrowie Terminem „dieta zachodnia” naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie nazwali sposób odżywiania się typowy dla Amerykanów, czyli oparty na czerwonym mięsie i wysoko przetworzonej żywności. Mowa tutaj o gotowych daniach z supermarketu, mrożonkach, zupkach instant czy kolorowych słodyczach. Choć taka dieta rzeczywiście dawniej kojarzyła się w Polsce z amerykańskim stylem życia, dziś także u nas coraz więcej osób odżywia się w taki sposób.  Amerykańscy naukowcy twierdzą, że taka dieta „może powodować stany zapalne jelit oraz ogólnoustrojowe, a są to prekursory nowotworu jelita grubego”. Zauważyli też, że przez taki sposób żywienia dochodzi do zaburzeń równowagi mikroflory jelitowej, co również sprzyja rozwojowi nowotworu jelita grubego.  Powyższe wnioski wysnuto na podstawie badań przeprowadzanych przez 30 lat na próbie 180 tys. osób, w wieku od 30 do 75 lat. Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko raka  Dr Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie w rozmowie z WP ABCZdrowie zwrócił uwagę na rosnącą liczbę zachorowań na raka jelita grubego, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Zauważa, że to właśnie nieprawidłowa dieta może być za to...