Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna
Pixabay
Newsy

Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna

Bób to bardzo zdrowe warzywo. Trzeba na nie jednak bardzo uważać, jeśli zmagacie się z pewnymi schorzeniami.

Bób to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy, witaminy A, K, C i B6, a także ryboflawina czy niacyna. To także prawdziwa skarbnica minerałów: fosforu, żelaza, potasu i wapnia. Chociaż może on czasem powodować wzdęcia, zawiera również dużo błonnika i białka, które sprawiają, że jest to wyjątkowo pożywna przekąska, która na długo syci organizm. Może także wspomóc leczenie anemii, obniżać poziom cholesterolu, a także regulować ciśnienie krwi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto nie może jeść bobu?

Chociaż dla wielu osób bób będzie bardzo zdrową propozycją na obiad czy przekąskę, absolutnie nie powinny po niego sięgać osoby chore na dnę moczanową (podagrę) oraz kamienie nerkowe. Warzywo to zawiera bardzo duże ilości związków purynowych, które zwiększają produkcję kwasu moczowego. Związek ten odkłada się w narządach, zwłaszcza w stawach, i może bezpowrotnie je uszkodzić.

Po bób nie powinny sięgać także osoby chore na cukrzycę. Chociaż surowe warzywo nie ma wysokiego indeksu glikemicznego (ok. 40), gotowany bób zyskuje już drugie tyle w poziomie IG. Diabetycy powinni więc ograniczać bób i sięgać po niego jedynie w wyjątkowych okazjach.

Zobacz także
Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów by zachować zdrowie

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów, by zachować zdrowie

Półki sklepowe

To powoduje poważne choroby. Znajduje się w popularnych serkach, ketchupach i dżemach. Uważajcie co jecie!

Bardzo często wspomina się także o chorobie Parkinsona, która jest kolejnym przeciwskazaniem do jedzenia bobu. Leki podawane osobom chorym zawierają składnik, którego stężenie może się znacząco podnieść po zjedzeniu bobu. Jest to więc ryzykowne i zawsze powinno być skonsultowane z lekarzem.

Choroba fasolowa

To dość rzadkie schorzenie, którego objawy mogą aktywować właśnie niektóre rośliny strączkowe takie jak fasola czy bób. „Choroba fasolowa” zwana jest fawizmem, który powoduje niedobór pewnego enzymu. Jego bardzo niski poziom sprawia, że czerwone krwinki w organizmie skracają swoją żywotność,  a to z kolei może prowadzić do anemii. Osoba chora na genetyczny fawizm po zjedzeniu produktu aktywującego objawy (np. bobu) może doświadczyć wymiotów, bólu głowy, bólu brzucha, bladości, a także ciemnego koloru moczu.

Źródło: Medonet

Czytaj też:

Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Bób z koperkiem i masłem. Prosty przepis na obiad
Zastanawiacie się co podać dziś na obiad zamiast ziemniaków? Mamy świetną (i zdrową) propozycję.

Wiedzieliście, że bób to świetny zamiennik ziemniaków? Warto z niego skorzystać w sezonie letnim, kiedy staje się coraz tańszy i łatwo dostępny. Chociaż gotowane ziemniaki bez dodatków w postaci masła czy śmietany również są całkiem zdrową propozycją na obiad, warto czasem urozmaicić codzienny jadłospis i wzbogacić go o nowe składniki odżywcze. Przepis na bób z koperkiem i masłem To świetny sposób na zastąpienie ziemniaków w klasycznym obiedzie albo na stworzenie zdrowej, pysznej przekąski na lunch do pracy. Składniki: 25 dag świeżego bobu w skórce 2 gałązki kopru sól 1 łyżka cukru 2 łyżki masła Przygotowanie: Zalejcie przebrany bób zimną wodą. Do wody dodajcie cukier i gotujcie 10 minut od chwili zagotowania wody. Dopiero teraz dodajcie pół łyżeczki soli. Następnie gotujcie jeszcze przez 5-10 minut, aby bób był idealnie miękki. Odcedźcie bób i przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie ze skórek. Roztopcie masło na patelni, wrzućcie koperek i obrany bób. Podsmażajcie delikatnie mieszając. Dodajcie sól i pieprz lub opcjonalnie inne przyprawy. Gotowany bób może być serwowany do dań mięsnych lub rybnych zamiast ziemniaków.  Bób – właściwości zdrowotne Chociaż obecnie bób jest jeszcze dosyć drogi , niedługo powinien nieco stanieć i stać się niedrogim, zdrowym, sezonowym warzywem, po które warto sięgać. Powinny jednak na niego uważać osoby zmagające się z niektórymi chorobami takimi jak np. cukrzyca. Dla wszystkich bez medycznych przeciwskazań bób jest bardzo zdrowym wyborem na obiad. To bogate w białko i błonnik warzywo znacząco redukuje ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii (dzięki...

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Flickr
Newsy
Ponad 40 zł za kilogram bobu. Skąd te kosmiczne ceny?
Ceny sezonowych warzyw są w tym roku przerażające! Eksperci wyjaśniają, dlaczego hodowcy są zmuszeni je podnosić.

Bób to warzywo sezonowe, które zaczyna być dostępne na lokalnych targowiskach w sezonie wakacyjnym. Także w tym roku sprzedawcy zaczynają oferować już bób – jednak trzeba za niego słono zapłacić. Eksperci są zgodni: ceny warzyw i owoców w 2021 są wyjątkowo wysokie. Dlaczego podrożał także bób? Drogi bób w 2021 Na giełdzie warzyw i owoców w Broniszach ceny bobu sięgają w tym roku nawet 42 zł za kilogram! Średnią ceną jest 40 zł. Jak informują sprzedawcy, jeszcze w 2018 roku o tej samej porze, bób można było kupić zaledwie za kilka złotych. Skąd taka cena? Sprzedaż bobu to nie jedyny aspekt sektora warzywnego, który w tym roku notuje gigantyczne podwyżki cen. Rekordowo drogie były także pierwsze truskawki czy szparagi . Do sytuacji tej w dużej mierze przyczyniły się pandemia koronawirusa, przedłużające się przymrozki, wzrost kosztów maszyn rolniczych, a także brak ludzi do pracy.  Najbardziej bezpośrednim czynnikiem jest tu jednak pogoda: wyjątkowo zimne noce, które utrzymywały się aż do końca maja, nie pozwoliły roślinom nadrobić strat po zimie. Zbiorowy koszt krajowych warzyw wzrósł w hurcie aż o 13 proc. w porównaniu z zeszłym rokiem. Bób – wartości odżywcze To warzywo jest źródłem bardzo wielu witamin i minerałów: kwasu foliowego (szczególnie ważnego dla kobiet w wieku rozrodczym), witamin A, K, C i B6 oraz ryboflawiny, niacyna, fosforu, żelaza, potasu i wapnia. Bób bogaty jest w białko i błonnik, może niwelować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii, ale powinny na niego uważać osoby z pewnymi chorobami m.in. z cukrzycą. Gotowany bób zawiera 110 kcal w 100 g – nie jest to bardzo dużo, chociaż warzywo to jest niezwykle sycące i na długo zaspokaja chęć podjadania....

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut. Jak ugotować bób? Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub  zupę z bobu . Składniki: 0,5 kg bobu łyżeczka soli 1 l wody łyżka masła (do podania) pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania) Przygotowanie: Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut.  Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem! Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów. Bób – składniki odżywcze Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa , bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...