Nie jedzcie takich bananów. Mogą zaszkodzić
Adobe Stosk
Newsy

Nie jedzcie bananów z czarnym nalotem w środku. Mogą wam zaszkodzić

Wyjaśniamy jak rozpoznać nalot wewnątrz banana, który może świadczyć o tym, że owoc został zaatakowany przez pleśń. I jak nie pomylić pleśni z kolorem dojrzałego banana.

Banany mogą być jedzone na różnym etapie dojrzałości. Niektórzy wolą twarde, mniej słodkie i jeszcze niemal zielone, inni przepadają za zdecydowanie dojrzałymi, z brązowymi plamkami na skórce. Wszystkie banany są zdrowe, choć te najbardziej dojrzałe, z dużą ilością cukru, nie są polecane cukrzykom. A kiedy banany stają się szkodliwe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odróżnić banany z pleśnią od mocno dojrzałych?

Zdarza się, że w bananach rozwija się pleśń. Można ją rozpoznać po czerwonych lub brązowych plamkach w środku, które z czasem przeradzają się w jednolitą linię, wypełniającą dużą część wnętrza owocu. Takich bananów nie należy jeść, ponieważ zostały zaatakowane przez pleśń.

Pleśń z gatunku nigrospora może być zwłaszcza niebezpieczna dla osób uczulonych na ten rodzaj grzybów. Banany zawierające taką pleśń są rzadko spotykane w sklepach, ponieważ zwykle są wycofywane ze sprzedaży. Jeśli jednak na nie traficie, zrezygnujcie ze zjedzenia ich.

Bananów zaatakowanych pleśnią nie mylcie jednak z brązowymi plamkami, jakie mogą znajdować się na dojrzałych bananach. Brązowe kropki, cętki czy pokrycie brązowym kolorem niemal całej skórki, nie dyskwalifikuje bananów.

Zmiany z reguły znajdują się na skórce. Po jej zdjęciu, wewnątrz miąższ nadal powinien być biały. Dopiero bardzo mocno dojrzałe banany, na których skórka w całości staje się brązowa mogą być miękkie i lekko brązowe w środku. Takie banany są mniej apetyczne i z reguły rezygnujemy z jedzenia ich, nadal są jednak doskonałe na przetwory i wypieki np. na bananowe ciastu czy chleb.

Zobacz także
Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit

Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą

Jak zmieniają się właściwości bananów wraz ze zmianą barwy?

Zawsze zastanawiacie się, czy zielone banany są zdrowe, a brązowe nadal nadają się do jedzenia? Odpowiedź brzmi tak, jedzcie je i cieszcie się ich wartościami, oto one:

  • Zielone banany. Mają niski indeks glikemiczny i są zdrowe nawet dla cukrzyków. Dłużej sycą i mają mniej kalorii. Zawierają też więcej witamin i minerałów
  • Żółte banany. Są znacznie słodsze od zielonych, ponieważ zawarta w nich skrobia zamienia się w glukozę i fruktozę. Cukrzycy z tego powodu nie powinni ich jeść. Dla wszystkich pozostałych to bardzo zdrowy banan – zawiera dużo antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami
  • Ciemne kropki na skórce nie powinny eliminować banana. Takie banany zawierają TNF czyli substancję, która może wspomagać leczenie nowotworów. Pomagają też regulować ciśnienie krwi i dostarczają dużo energii
  • Brązowe banany są najsłodsze. Wzmacniają system odpornościowy. Pozytywnie wpływają na pracę układu szkieletowego i mięśniowego. Mogą również zmniejszać stres i niepokój

Źródło: onet.pl

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu. Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej! Co zrobić, by banany były dłużej świeże? Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana! Co zrobić z bananów? Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego . Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy. Przepis na chlebek bananowy Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za...

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Flickr
Newsy
Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Banany to jedne z ukochanych owoców wszystkich Polaków. Są względnie tanie, smaczne i niezwykle pożywne. Zwracaliście kiedyś uwagę na białe wiązki pod ich skórką?

Mało kto jednak wie, że z botanicznego punktu widzenia rosnące w tropikach słodkie, mączyste i kremowe banany to… jagody. Żeby było jeszcze ciekawiej, zdradzimy wam, że ich międzynarodowa nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym określenie „banan” oznacza po prostu palec. W czasach zamierzchłego PRL-u były synonimem dobrobytu, dzisiaj na nikim nie robią już większego wrażenia. W jaki sposób jeść banany? Banany stały się elementem codziennego krajobrazu. Bezrefleksyjnie jemy je na śniadanie, na podwieczorek, dodajemy je do wielu ciast i deserów. Jednak na pewno zdarzyło się wam kiedyś pomyśleć o tym, po co te owoce mają pod skórką białe, podłużne włókna.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez 💋승훈바라기onthemap✈️🇨🇳 (@melodybubibu) Wielu z obrzydzeniem wyrzuca je do kosza, inni nawet nie zwracają na nie uwagę. Jeśli zastanawialiście się, czy te nietypowe nitki można jeść, to dobrze trafiliście. Zanim odpowiemy wam na to pytanie, postaramy się jednak odpowiedzieć, czym są wspomniane włókna. Czy można jeść białe włókna wokół banana? Białe nitki pod skórką banana to nic innego jak wiązki przewodzące. Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się część banana, która ma za zadanie rozprowadzać po owocu substancje odżywcze. Same w sobie wiązki przewodzące, czy jak kto woli białe włókna, są niezwykle cennym źródłem jakże potrzebnego ludzkiemu organizmowi błonnika. Co więcej, jedzenie białych nitek absolutnie niczym nie...