Banany mogą być jedzone na różnym etapie dojrzałości. Niektórzy wolą twarde, mniej słodkie i jeszcze niemal zielone, inni przepadają za zdecydowanie dojrzałymi, z brązowymi plamkami na skórce. Wszystkie banany są zdrowe, choć te najbardziej dojrzałe, z dużą ilością cukru, nie są polecane cukrzykom. A kiedy banany stają się szkodliwe?

Jak odróżnić banany z pleśnią od mocno dojrzałych?

Zdarza się, że w bananach rozwija się pleśń. Można ją rozpoznać po czerwonych lub brązowych plamkach w środku, które z czasem przeradzają się w jednolitą linię, wypełniającą dużą część wnętrza owocu. Takich bananów nie należy jeść, ponieważ zostały zaatakowane przez pleśń.

Pleśń z gatunku nigrospora może być zwłaszcza niebezpieczna dla osób uczulonych na ten rodzaj grzybów. Banany zawierające taką pleśń są rzadko spotykane w sklepach, ponieważ zwykle są wycofywane ze sprzedaży. Jeśli jednak na nie traficie, zrezygnujcie ze zjedzenia ich.

Bananów zaatakowanych pleśnią nie mylcie jednak z brązowymi plamkami, jakie mogą znajdować się na dojrzałych bananach. Brązowe kropki, cętki czy pokrycie brązowym kolorem niemal całej skórki, nie dyskwalifikuje bananów.

Zobacz także:

Zmiany z reguły znajdują się na skórce. Po jej zdjęciu, wewnątrz miąższ nadal powinien być biały. Dopiero bardzo mocno dojrzałe banany, na których skórka w całości staje się brązowa mogą być miękkie i lekko brązowe w środku. Takie banany są mniej apetyczne i z reguły rezygnujemy z jedzenia ich, nadal są jednak doskonałe na przetwory i wypieki np. na bananowe ciastu czy chleb.

Jak zmieniają się właściwości bananów wraz ze zmianą barwy?

Zawsze zastanawiacie się, czy zielone banany są zdrowe, a brązowe nadal nadają się do jedzenia? Odpowiedź brzmi tak, jedzcie je i cieszcie się ich wartościami, oto one:

  • Zielone banany. Mają niski indeks glikemiczny i są zdrowe nawet dla cukrzyków. Dłużej sycą i mają mniej kalorii. Zawierają też więcej witamin i minerałów
  • Żółte banany. Są znacznie słodsze od zielonych, ponieważ zawarta w nich skrobia zamienia się w glukozę i fruktozę. Cukrzycy z tego powodu nie powinni ich jeść. Dla wszystkich pozostałych to bardzo zdrowy banan – zawiera dużo antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami
  • Ciemne kropki na skórce nie powinny eliminować banana. Takie banany zawierają TNF czyli substancję, która może wspomagać leczenie nowotworów. Pomagają też regulować ciśnienie krwi i dostarczają dużo energii
  • Brązowe banany są najsłodsze. Wzmacniają system odpornościowy. Pozytywnie wpływają na pracę układu szkieletowego i mięśniowego. Mogą również zmniejszać stres i niepokój

Źródło: onet.pl