Nie jedzcie takich bananów. Mogą zaszkodzić
Adobe Stosk
Newsy

Nie jedzcie bananów z czarnym nalotem w środku. Mogą wam zaszkodzić

Wyjaśniamy jak rozpoznać nalot wewnątrz banana, który może świadczyć o tym, że owoc został zaatakowany przez pleśń. I jak nie pomylić pleśni z kolorem dojrzałego banana.

Banany mogą być jedzone na różnym etapie dojrzałości. Niektórzy wolą twarde, mniej słodkie i jeszcze niemal zielone, inni przepadają za zdecydowanie dojrzałymi, z brązowymi plamkami na skórce. Wszystkie banany są zdrowe, choć te najbardziej dojrzałe, z dużą ilością cukru, nie są polecane cukrzykom. A kiedy banany stają się szkodliwe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odróżnić banany z pleśnią od mocno dojrzałych?

Zdarza się, że w bananach rozwija się pleśń. Można ją rozpoznać po czerwonych lub brązowych plamkach w środku, które z czasem przeradzają się w jednolitą linię, wypełniającą dużą część wnętrza owocu. Takich bananów nie należy jeść, ponieważ zostały zaatakowane przez pleśń.

Pleśń z gatunku nigrospora może być zwłaszcza niebezpieczna dla osób uczulonych na ten rodzaj grzybów. Banany zawierające taką pleśń są rzadko spotykane w sklepach, ponieważ zwykle są wycofywane ze sprzedaży. Jeśli jednak na nie traficie, zrezygnujcie ze zjedzenia ich.

Bananów zaatakowanych pleśnią nie mylcie jednak z brązowymi plamkami, jakie mogą znajdować się na dojrzałych bananach. Brązowe kropki, cętki czy pokrycie brązowym kolorem niemal całej skórki, nie dyskwalifikuje bananów.

Zmiany z reguły znajdują się na skórce. Po jej zdjęciu, wewnątrz miąższ nadal powinien być biały. Dopiero bardzo mocno dojrzałe banany, na których skórka w całości staje się brązowa mogą być miękkie i lekko brązowe w środku. Takie banany są mniej apetyczne i z reguły rezygnujemy z jedzenia ich, nadal są jednak doskonałe na przetwory i wypieki np. na bananowe ciastu czy chleb.

Zobacz także
Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit

Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą

Jak zmieniają się właściwości bananów wraz ze zmianą barwy?

Zawsze zastanawiacie się, czy zielone banany są zdrowe, a brązowe nadal nadają się do jedzenia? Odpowiedź brzmi tak, jedzcie je i cieszcie się ich wartościami, oto one:

  • Zielone banany. Mają niski indeks glikemiczny i są zdrowe nawet dla cukrzyków. Dłużej sycą i mają mniej kalorii. Zawierają też więcej witamin i minerałów
  • Żółte banany. Są znacznie słodsze od zielonych, ponieważ zawarta w nich skrobia zamienia się w glukozę i fruktozę. Cukrzycy z tego powodu nie powinni ich jeść. Dla wszystkich pozostałych to bardzo zdrowy banan – zawiera dużo antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami
  • Ciemne kropki na skórce nie powinny eliminować banana. Takie banany zawierają TNF czyli substancję, która może wspomagać leczenie nowotworów. Pomagają też regulować ciśnienie krwi i dostarczają dużo energii
  • Brązowe banany są najsłodsze. Wzmacniają system odpornościowy. Pozytywnie wpływają na pracę układu szkieletowego i mięśniowego. Mogą również zmniejszać stres i niepokój

Źródło: onet.pl

Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?
Pixabay
Newsy
Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?
Banany, choć zawierają dużo cukru, pomagają walczyć z otyłością, anemią, a także niedoborami pierwiastków. Często jednak nieodpowiednio je przechowujemy, przez co szybko się psują i zmieniają kolor na czarny.

Banany pochodzą z ciepłych krajów, dlatego pokonują długą drogę zanim trafią do sklepów, a potem do naszych domów. Najczęściej zrywane są jeszcze zielone banany, które dojrzewają dopiero w transporcie. Od momentu trafienia na sklepowe półki są już dojrzałe i żółte, dlatego należy je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej zachowały świeżość. Kto powinien jeść banany? Pomimo dość wysokiej zawartości cukru, banany bogate są w: witaminę A witaminę B witaminę C witaminę E witaminę K potas,  wapń magnez żelazo. To niezwykle odżywczy owoc, który świetnie syci na długie godziny – dlatego właśnie tak często proponowany jest do śniadań. Owoce te poprawiają samopoczucie, a także wspomagają walkę z anemią, niedoborami witamin, a nawet bólami miesiączkowymi. Jak przechowywać banany? Banany najczęściej trzymamy na wierzchu, w miskach na owoce. Okazuje się jednak, że znacząco skraca to ich okres przydatności. Przetestowano więc... podwieszanie owoców. Można to robić na wieszaku czy na sznurku. Dlaczego? Ponieważ banany naturalnie rosną na drzewach, gdzie wiszą. Leżenie czy opieranie się na krzewach, wcale im nie służy, dlatego natura wymyśliła najkorzystniejszy dla nich sposób. Ma to jednak sens, jeśli podwieszony banan jest mniej podatny na promieniowanie słoneczne, które znacząco przyspiesza dojrzewanie (a także przejrzewanie) owoców. Powinien być przechowywany przede wszystkim w dość ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli lubicie bardzo miękkie w środku banany – możecie nadal trzymać je w misce koło okna, gdzie szybko dojrzeją. Jeśli jednak kupiliście dużą kiść owoców i zależy wam na tym, aby były jak najdłużej świeże – wypróbujcie trik z podwieszaniem...

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

czarna końcówka banana
AdobeStock
Newsy
Czy czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść?
Odcinacie czarne końcówki bananów? Dowiedzcie się, czy rzeczywiście są niebezpieczne.

Choć banany w Polsce nie rosną, to owoce te są niezwykle popularne w naszym kraju. Nie kosztują bardzo dużo, są smaczne i zdrowe, więc ludzie chętnie je kupują. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów banan jest doskonałą przekąską między posiłkami, gdy nie ma czasu na zjedzenie czegoś bardziej konkretnego. Świetnie sprawdza się także przy robieniu owsianek i koktajli owocowych, ponieważ jest doskonałym zagęszczaczem. I oczywiście pysznie smakuje! Miękka struktura sprawia, że banany mogą jeść już malutkie dzieci, ponieważ nie trzeba tych owoców praktycznie gryźć. Ale czasami banany wzbudzają wątpliwości – na przykład gdy pojawiają się na nich ciemne plamy albo gdy końcówka banana jest czarna. Czy można ją bezpiecznie zjeść? Fakty i mity o bananach Wokół czarnych końcówek bananów krążą już takie legendy, że po przeczytaniu ich wszystkich od razu odechciewa się jeść banany i każdy ma ochotę omijać je w sklepie szerokim łukiem. Znaliście poniższe teorie? Lamblie Kiedyś głośno było o „trujących” końcówkach bananów. Niektórzy twierdzili, że w czarnej skórce na końcu banana roi się aż od pasożytów Giardia lambia, które wywołują niebezpieczne choroby. Rzeczywiście, pasożyty te odpowiedzialne są za rozwój giardiozy – choroba ta objawia się silnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w tym biegunkami, wymiotami, bólami brzucha, a także gorączką. Jeśli takie objawy się utrzymują, to lekarz zleca odpowiednie badania na obecność pasożytów i przepisuje antybiotyk, który trzeba przyjmować przez dwa tygodnie. Czy rzeczywiście jednak znajdują się one w bananach? Okazuje się, że… nie! By zarazić się lambliami, trzeba mieć bezpośredni kontakt z odchodami zwierząt lub ludzi, w których znajdują się...