Nie jadł rok. Lekarze nie mogli uwierzyć i nazwali go medycznym ewenementem. Nie róbcie tego w domu!
Wikipedia
Newsy

Nie jadł rok. Lekarze nie mogli uwierzyć i nazwali go medycznym ewenementem. Nie róbcie tego w domu

To wyjątkowy przypadek. Nigdy więcej nie zdarzyło się, żeby ktoś nie jadł tak długo. Lekarze są zgodni, że tak radykalny post grozi śmiercią, ale nie potrafią wyjaśnić, dlaczego ten człowiek przeżył.

Angus Barbieri miał 27 lat i ważył 207 kg, kiedy postanowił schudnąć. Nie interesowały go żadne diety niskokaloryczne. Zakomunikował lekarzom, że przechodzi na post, po czym, po prostu przestał jeść. Pierwszy posiłek zjadł dopiero rok później i było to jajko na miękko, kromka chleba z masłem i kubek czarnej kawy. Stwierdził, że po takim śniadaniu czuł się bardzo pełny. Jak to możliwe, że ktoś, kto przestał jeść, w ogóle przeżył?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Radykalna dieta Angusa Barbieriego

Gdy młody Szkot z dużą nadwagą, marzący o idealnej wadze 82 kg, zakomunikował lekarzom, że przestaje jeść, ci byli nawet zadowoleni. Uznali, że ograniczając kalorie z własnej woli, zgubi kilka kilogramów. Jednocześnie byli pewni, że po kilku dniach mężczyzna porządnie zgłodnienie i zrezygnuje z radykalnej diety.

Tak się nie stało. Dni, tygodnie i miesiące mijały, a Angus nadal nic nie jadł. Był konsekwentny i zdeterminowany do osiągnięcia upragnionej wagi. Lekarze cały czas kontrolowali jego nawodnienie, dostarczali mu też składników mineralnych, niezbędnych do funkcjonowania organizmu, regularnie przeprowadzali badania, a raz na jakiś czas zatrzymywali w szpitalu na noc.

Jedyne co stwierdzali, to niedocukrzenie organizmu. W takiej sytuacji pacjent powinien przyjmować cukier, ale Angus tego nie robił. Niewielkie ilości cukru wprowadził do diety dopiero na końcowym etapie postu,

W czasie diety pacjent przyjmował płyny pozbawione kalorii jak kawa i herbata, bez mleka i cukru, a także woda mineralna. Dostawał preparaty witaminowe, minerały, m.in. sód i potas oraz drożdże, które są doskonałym źródłem witamin z grupy B.

Zobacz także
Modelka „plus size” schudła prawie 90 kg i straciła fanów. Wystarczyła tylko 1 zmiana w diecie

Modelka „plus size” schudła prawie 90 kg i straciła fanów. Wystarczyła tylko 1 zmiana w diecie

Spektakularna metamorfoza Patryka Vegi. Schudł prawie 60 kg. Uniknął „efektu jo-jo” dzięki 1 prostej rzeczy

Patryk Vega schudł prawie 60 kg. Uniknął „efektu jo-jo” dzięki 1 prostej rzeczy

Nie jadł niczego przez 382 dni. Co na to lekarze?

Ta historia wydarzyła się w 1965 roku, w Szkocji. Lekarze do dziś nie mogą zrozumieć jak to możliwe, że młody Szkot nie jadł przez 382 dni i nie umarł. I nie jest odpowiedzią to, że ważąc 207 kg miał wystarczająco dużo zapasów, które mogły być zużywane od wewnątrz. Medycyna zna przypadki przeżycia bez jedzenia maksymalnie do 40 dni, pod warunkiem picia płynów. Angus został więc uznany za rekordzistę, a jego przypadek był opisywany jako ewenement medyczny.

Tuż po eksperymencie Angusa Barbieriego środowisko medyczne miało nadzieję, że wykorzysta jego przypadek do opracowania diet opartych na postach, które będą pomocne przy leczeniu otyłości u innych pacjentów. Okazało się jednak, że nie jest to możliwe. W każdym innym przypadku odstawienie jedzenia powodowało niebezpieczne, zdrowotne konsekwencje, szybko dawało objawy niedożywienia.

Dziś już medycy nie upatrują w przebiegu leczenia jednego pacjenta nadziei na odkrycie nowych procedur medycznych. Obecnie powtarzają jednym głosem, że diety oparte na głodówkach są niebezpieczne dla zdrowia i mogą nie tylko doprowadzić do wyniszczających chorób, ale także do śmierci.

Nie róbcie więc nigdy tego, co w latach 60. XX w. zrobił Szkot Angus Barbieri!

Źródło: Medonet.pl

Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie
Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...

szczepionka koronawirus
AdobeStock
Newsy
Te osoby mogą zapomnieć o szczepieniu na COVID-19. Lekarze będą  wypraszać z gabinetu tych, którzy spożyli...
Zanim pójdziecie się zaszczepić na koronawirusa pamiętajcie, że nie wolno wam spożywać wcześniej tego produktu!

Prawdopodobnie już niebawem rozpoczną się masowe szczepienia Polaków przeciw koronawirusowi. Dzięki szczepionce będzie można wrócić do normalnego życia i być może za jakiś czas, pandemia będzie tylko przykrym wspomnieniem. Jednak aby móc zostać zaszczepionym, trzeba spełnić kilka warunków. Za przestrzeganie zwłaszcza jednego z nich każdy jest sam odpowiedzialny, a osoby nie stosujące się do tego nie zostaną zaszczepione. O co dokładnie chodzi?   Bardzo wiele osób zainteresowanych jest szczepionką. Chyba jeszcze nie przeprowadzono tak masowych szczepień wśród dorosłych ludzi – w końcu zaszczepione ma być prawie całe społeczeństwo z wyłączeniem osób, które nie mogą dostać szczepionki ze względu na różne przeciwwskazania. Ponieważ większość dorosłych była ostatnio szczepiona jako dzieci, nie zdają sobie sprawy z tego, jak należy się przygotować przed dostaniem zastrzyku. Zakazane substancje Światowa Organizacja Zdrowia przypomniała, że absolutnie nie wolno spożywać alkoholu przed przyjęciem szczepionki na COVID-19. Może on bowiem wywoływać następujące komplikacje: Osłabienie organizmu Skoki ciśnienia tętniczego Zaburzenia oddychania Wszystkie te objawy są przeciwwskazaniem do szczepienia i osoby będące pod wpływem alkoholu będą wypraszane z gabinetów. Abstynencja Co więcej, by dostać szczepionkę na koronawirusa nie wystarczy przyjść trzeźwym na szczepienie. Lekarze zalecają, by zachować abstynencję przez co najmniej 42 dni przed podaniem szczepionki. Zwracają też uwagę na fakt, że alkohol nie sprzyja rekonwalescencji, a wręcz przeciwnie – około 16% osób trafiających do szpitali z powodu ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem, to ludzie otyli i cierpiący na cukrzycę. 30% spośród tych pacjentów umiera, a wielu z...

owoce niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tego jedzenia zimą. Bardzo szkodzi zdrowiu
Nawet z pozoru zdrowa żywność może być szkodliwa dla naszych organizmów zimą - sprawdźcie dlaczego!

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą. Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą. Czego nie powinno się jeść zimą? Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce. Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść: Kiwi – te...

czym karmić niemowlaka
AdobeStock
Zdrowie
Szykujesz się do rozszerzania diety u dziecka? Tego pod żadnym pozorem nie podawaj swojemu niemowlakowi!
Odstawiasz malucha od piersi? Koniecznie sprawdź, których produktów absolutnie nie możesz mu podawać!

Gdy maluch dorasta, w końcu przychodzi czas, gdy stopniowo zaczynamy odstawiać mleko i wdrażamy do jego diety „dorosłe” jedzenie. Czy na pewno wiesz, którymi produktami możesz karmić niemowlaka, a które są zakazane? Sprawdź tę listę, aby mieć pewność, że twoje dziecko jest dobrze odżywione! Co można podawać niemowlęciu? Lekarze na całym świecie zalecają, aby karmić dziecko tylko piersią lub mlekiem modyfikowanym do 6. miesiąca życia dziecka. To oznacza, że dziecko może w tym czasie przyjmować tylko i wyłącznie mleko oraz witaminy lub leki (po wcześniejszym zaleceniu lekarza). Po tym czasie stopniowo należy wdrażać do jego diety różne lekkostrawne produkty, w tym: Kaszę manną Jogurty dla niemowląt Kleik ryżowy Ugotowane, rozdrobnione mięso Gotowane warzywa Starte jabłko Te produkty są zakazane! W zasadzie niemowlęciu po 6 miesiącu życia można podawać większość produktów, o ile są podane w sposób łatwy do zjedzenia i strawienia – np. gotowane warzywa, jajko czy ryż. Jednak część produktów jest całkowicie niedozwolona w diecie niemowlaka. Mogą one powodować problemy ze zdrowiem i bóle brzucha u maluszka.   Nigdy nie podawaj niemowlęciu tych produktów: Grzyby Sól Herbata z kopru Mleko ryżowe Surowe mięso i jaja (np. tatar) Miód W przypadku tych produktów zachowaj ostrożność , podawaj je w rozdrobnionej formie i obserwuj reakcję organizmu dziecka: Kiszonki Orzechy Cytrusy Orzechy Wędliny ze sklepu