
Z początkiem wiosny aż się prosi o coś świeżego do obiadu. Zamiast kapusty kiszonej czy ćwikły ze słoika, weźcie się za przygotowanie tej smacznej surówki z pora. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodaniu gruszki.
Słodki i soczysty owoc przełamuje ostrość pora, a do tego tworzy pyszny, lekko słodki sos. Do tego jeszcze marchewka, majonezowy sos, przyprawy i wiosenna surówka do obiadu gotowa. Skompletujcie składniki z poniższej listy i bierzcie się za przygotowanie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu.
Przepis na pyszną surówkę z pora
Składniki:
-
1 por (biała część)
-
1 gruszka
-
1 marchew
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
-
cukier
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Najpierw trzeba sparzyć por, żeby nie był nadmiernie ostry w surówce. W tym celu, umyjcie go, posiekajcie, a następnie wsypcie do durszlaka. Zagotujcie wodę i przelejcie nią por, a następnie odstawcie go na kilka chwil.
-
W międzyczasie obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Z kolei obraną gruszkę pokrójcie w drobną kostkę.
-
Włóżcie do miski por, marchewkę i gruszkę. Wsypcie szczyptę cukru, dodajcie łyżeczkę soku z cytryny i wymieszajcie.
-
Teraz dodajcie do surówki jeszcze po dwie łyżki majonezu, jogurtu naturalnego, a na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Poczekajcie co najmniej 15-20 minut przed podaniem, aż składniki się „przegryzą”. Smacznego!
Jak jeszcze wykorzystać por w kuchni?
Por bywa często lekceważony i najczęściej trafia do garnka jako jeden ze składników rosołu. A przecież można z niego zrobić coś pysznego, jak wymienioną wyżej surówkę, i wiele innych rzeczy. Skorzystajcie z kilku inspiracji autorstwa użytkowników Gotujmy.pl na dania z wykorzystaniem tego warzywa: