
W polskiej kuchni mięsem, które wciąż wiedzie prym, jest wieprzowina. Poza tym, że przyrządza się z niej uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe czy gulasz, czynnikiem decydującym jest głównie cena. Jednak kto szczególnie dba o swoje zdrowie ten wie, że nie można na nim oszczędzać. Wieprzowina, choć dość tania, jest mięsem czerwonym i tłustym, przez co niewskazane jest jedzenie jej w dużych ilościach w przypadku takich dolegliwości, jak wysoki cholesterol czy nadwaga. Zamiast niej lepiej wybierać drób - na przykład kurczaka, indyka lub jeszcze inne, mniej popularne mięso - perliczkę.
Wartości odżywcze mięsa z perliczki
Perliczkę docenią osoby, które muszą wybierać delikatne produkty ze względu na wrażliwy układ pokarmowy. Mięso z perliczki będzie tutaj doskonałym wyborem, ponieważ jest ono jeszcze łagodniejsze niż kurczak. Kosztuje też odpowiednio więcej (ok. 50 zł za kilogram), ale warto od czasu do pozwolić sobie na taki rarytas.
Perliczka jest bardzo soczysta, delikatna i smaczna. Zawiera dużo białka, witamin z grupy B, a także fosforu, potasu, żelaza i magnezu. Znajduje się w niej za to niewiele tłuszczu - to chude mięso, w sam raz dla tych, którzy nie mogą jeść tłustych potraw.
Mięso z perliczki - dla kogo?
Jak już wspomnieliśmy, dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu perliczka będzie doskonałym wyborem dla osób ograniczających ten składnik w diecie. Mięso z perliczki syci na długo, dlatego ułatwia zrzucanie kilogramów i utrzymanie wagi. Sprawdzi się także przy cukrzycy i problemach z żołądkiem.
Co można zrobić z perliczki?
Mięso z perliczki jest bardzo szlachetne i posłuży do przyrządzenia np. smakowitych pieczeni, ale można też wykorzystać ją do ugotowania rosołu. Poznajcie przepisy, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl i sprawdźcie sami, co można zrobić z perliczki: