
W kategorii ulubionych potraw z grilla, wśród Polaków zdecydowanie prym wiedzie kiełbasa, kaszanka i karkówka. Kiedy jednak zmęczycie się już tym ciężkim mięsem, przychodzi ochota na coś lżejszego, jak choćby drób.
Niestety, mięso z kurczaka ma to do siebie, że łatwo przypala się na grillu, podczas gdy w środku może być wciąż niedopieczone. Kucharz i restaurator Robert Sowa ma na to niezawodny sposób. Wystarczy zrobić 1 rzecz z mięsem, by idealnie upiekło się na grillu i pozostało soczyste.
Jak smażyć kurczaka na grillu, żeby nie wyszedł surowy w środku?
Jeśli kurczak wychodzi wam za mocno upieczony na grillu lub jest wręcz surowy w środku, nie załamujcie się. Robert Sowa radzi, by w takim przypadku poddać mięso krótkiej obróbce termicznej jeszcze przed grillowaniem.
Podsmażcie udka z kurczaka na patelni, a następnie duście je w bulionie, z dodatkiem świeżych warzyw. Kiedy mięso wystygnie, zamarynujcie je na kilka godzin, by przeszło zapachem i smakiem użytych przez was przypraw.
Po wszystkim, na około godzinę przed grillowaniem, wyjmijcie mięso z lodówki. Później wystarczy wrzucić kurczaka na ruszt i gotowe - mięso będzie soczyste i upieczone w środku tak, jak trzeba, z przyjemnie chrupiącą skórką z zewnątrz.
Czym doprawić kurczaka na grilla?
Do mięsa z kurczaka pasuje wiele przypraw. Sztuka tkwi jednak w tym, by wiedzieć, jak je wykorzystać dla uzyskania upragnionego efektu. Na przykład wędzona papryka nada mięsu bardzo wyrazistego aromatu, nie do pomylenia z czymkolwiek innym.
Mocno ziołowy kurczak wyjdzie wam, gdy posypiecie go oregano, natomiast bazylia nada mu łagodnego i lekko słodkiego akcentu. Zaś miłośnicy ostrych smaków z pewnością zdecydują się na dodanie chili albo ostrej musztardy.
Jak zdrowo grillować?
By jedzenie z grilla było nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dla naszego zdrowia, należy przestrzegać kilku ważnych zasad:
-
Porządnie umyjcie ruszt po każdym grillowaniu. Nigdy nie smażcie mięsa na brudnej kratce, z przypalonym tłuszczem i resztkami jedzenia.
-
Smażcie mięso nad żarem, a nie żywym ogniem.
-
Układajcie mięso na specjalnych tackach. W przeciwnym razie, wytapiający się tłuszcz będzie spadał na węgiel, co może prowadzić do wydzielania substancji rakotwórczych.
-
Nigdy nie jedzcie mocno przypalonego ani spalonego mięsa z grilla.