Nie gąbka, nie szmatka, a to jest najbrudniejszą rzeczą w kuchni. To siedlisko bakterii
AdobeStock
Newsy

Nie gąbka, nie szmatka, ale właśnie to jest najbrudniejszą rzeczą w kuchni. To prawdziwe siedlisko bakterii

Po przeczytaniu tego artykułu gwarantujemy, że będziecie w kuchni myć ręce znacznie częściej. Dzięki temu możecie uniknąć zakażenia groźnymi drobnoustrojami.

Gdy zastanawiacie się nad tym, jaka rzecz gromadzi w sobie najwięcej bakterii w kuchni, pierwszą rzeczą jaka przychodzi wam do głowy jest zapewne gąbka. W końcu takie wilgotne środowisko jest idealne dla bakterii i grzybów, przez co nietrudno o zatrucie w kuchni, jeśli używacie brudnej gąbki do mycia naczyń. Okazuje się jednak, że bakterii znajduje się o wiele więcej na innym przedmiocie, a nawet kilku. 

Gdzie jest najwięcej bakterii w kuchni?

Przyznajcie się sami przed sobą - czy za każdym razem, gdy doprawiacie mięso albo sałatkę, myjecie ręce zanim sięgniecie po pojemniki z przyprawami? Założymy się, że mało kto o tym pamięta...

Właśnie przez to przyprawy, a dokładniej pojemniki, pieprzniczki i solniczki, w których się znajdują, są największym siedliskiem bakterii w kuchni. Jest ich tam więcej, niż na kurkach kranów, co zostało sprawdzone przez naukowców:

– Osoby gotujące często dotykają przedmiotów takich jak pojemniki na przyprawy przed umyciem rąk. Bakterie następnie rozprzestrzeniają się na inne przedmioty – mówi Donald W. Schaffner, profesor nauk o żywności na Uniwersytecie Rutgersa w stanie New Jersey i jeden z autorów badania, cytowany przez Medonet. 

Nietrudno sobie wyobrazić, jak to może się skończyć. W końcu na surowym mięsie i innych produktach spożywczych można znaleźć m.in. bakterie E.coli czy Salmonelli. Giną one po obróbce termicznej, dlatego tak często mówi się o tym, by nie jeść niedogotowanego mięsa czy uważać ze spożywaniem jajek na surowo.

Jednak te same bakterie, przenoszone na naszych rękach z mięsa na pojemniki z przyprawami, mogą tam przetrwać bardzo długo! Można sobie wyobrazić, że później nietrudno o zakażenie tymi bakteriami, co kończy się zwykle silnym zatruciem pokarmowym. 

Zobacz także
Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami

Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami

Najprostszy, domowy trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie

Prosty trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie

Jak dbać o higienę i czystość w kuchni?

By uchronić się przed zakażeniem drobnoustrojami w kuchni, stosujcie się do tych zasad:

  • Gąbki i ściereczki wymieniajcie co najmniej raz w tygodniu, a bawełniane ścierki pierzcie w temperaturze minimum 60 stopni. Od czasu do czasu warto wygotować je w 90 stopniach, by pozbyć się wszystkich zarazków. 

  • Starajcie się nigdy nie kroić mięsa na drewnianych deskach do krojenia - bakterie mogą wchodzić w szczeliny.

  • Regularnie myjcie naczynia i nie doprowadzajcie do sytuacji, w której zalegają one w zlewie przez wiele dni.

  • Dbajcie o regularne czyszczenie solniczek, pieprzniczek i innych akcesoriów używanych przez was w czasie przygotowywania posiłków

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy mycie naczyń gąbką jest bezpieczne? Prawda może was mocno zdziwić
Flickr
Newsy
Czy mycie naczyń gąbką jest bezpieczne? Prawda może was mocno zdziwić
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co kryje się w waszej gąbce do naczyń? Pewnych rzeczy lepiej nie wiedzieć!

Czego używacie do mycia naczyń - gąbki czy szczotki? Jeden z tych przedmiotów jest pełen groźnych bakterii. Naukowcy z Norwegii zbadali przybory kuchenne codziennego użytku by sprawdzić, gdzie bakterii gromadzi się najwięcej. Rezultaty są wprost szokujące.  Czy mycie naczyń gąbką jest higieniczne? Niestety, odpowiedź na to pytanie brzmi krótko - nie. Z badania opublikowanego w Journal of Applied Microbiology wynika, że to właśnie gąbki do naczyń są siedliskiem bakterii w kuchni. Na szczotkach do szorowania naczyń bakterii jest znacznie mniej z jednego powodu - szczotki mają szansę wyschnąć po użyciu, w przeciwieństwie do gąbek, które są cały czas wilgotne. A wilgoć i ciepło to idealne środowisko dla różnych drobnoustrojów. W efekcie, w waszych gąbkach do naczyń mogą się znajdować takie bakterie, jak: Klebsiella pneumoniae - może powodować zapalenie płuc Escherichia coli - wywołuje gwałtowne w przebiegu schorzenia układu pokarmowego Proteus - odpowiada za zakażenia układu moczowego Campylobacter jejuni - powoduje ostre zapalenie jelit i żołądka Umycie gąbki nie pomoże  Jeżeli pomyśleliście, że może wystarczy po prostu wyczyścić porządnie gąbkę, którą myjecie naczynia, odpowiadamy - nic to nie da. Jak zauważa Trond Møretrø, naukowiec z Nofima (norweski instytut badań nad żywnością), praktycznie nie da się uniknąć rozwoju niebezpiecznych drobnoustrojów na gąbkach kuchennych. Jedynym rozwiązaniem jest jej codzienne wymienianie. Wniosek jest taki, że należy jak najczęściej wyrzucać gąbki i wymieniać je na nowe, by uchronić się przed ryzykiem zakażenia różnymi chorobami powodowanymi przez bakterie żyjące w gąbkach.  Czym lepiej myć - szczotką, czy gąbką? Z badań wynika, że choć zarówno gąbki jak i szczotki do naczyń są...

Większość z nas ma je w swoich kuchniach. Są siedliskiem bakterii. Naukowcy ostrzegają
Adobe Stock
Newsy
Większość z nas ma je w swoich kuchniach. Są siedliskiem bakterii. Naukowcy ostrzegają
Regularnie myjecie i czyścicie swoją kuchnię? Myślicie, że jest wolna od bakterii? Możecie się naprawdę mocno zdziwić! Chodzi tutaj o nieszczęsne kuchenne ściereczki...

Z pewnością każdy z was dba o czystość w swoim domu. W końcu to nasza wizytówka! Jednak nawet wtedy, gdy wszystko jest posprzątane są w domu miejsca, w których żyją takie bakterie, że aż nas wzdryga na samą myśl! Co więcej – prawdopodobnie są one także u was w domu! Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego najlepiej pozbądźcie się ich jak najszybciej. Co tkwi w ściereczkach kuchennych? Staracie się być eko? Niestety, w przypadku zdrowia i higieny taka postawa nie zawsze jest prawidłowa! Zbadano kuchenne ściereczki używane w zwykłych domach, a wyniki badań przeraziły naukowców! Znaleźli tam nieprzebrane ilości bakterii, od których włos się jeży na głowie. Co znajduje się w ściereczkach? E. coli – bakteria znajdowana głównie w… toalecie. E.coli żyje w naszych jelitach i wydalana jest na zewnątrz z kałem. Paciorkowiec kałowy – podobnie jak E.coli, ta bakteria znajduje się w jelitach zwierząt i ludzi. Zakażenie może doprowadzić do rozwinięcia się zapalenia cewki moczowej, a także zapalenia nerek. Bakteria ta jest bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ może uszkodzić płód lub doprowadzić do poronienia Bakterie gronkowca – szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością oraz jakimikolwiek ciałami obcymi w organizmie, np.: implantami, zastawkami oraz osoby zaintubowane lub noszące cewnik. Jak zapobiegać namnażaniu bakterii w ścierkach kuchennych? Najwięcej bakterii znaleziono na ściereczkach znajdujących się w domach wielorodzinnych. Im więcej osób, zwłaszcza dzieci, tym więcej drobnoustrojów! Okazuje się, że kolejnym czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój bakterii na kuchennych ścierkach jest spożywanie przez rodzinę dużych ilości mięsa. Aby przeciwdziałać pojawieniu się bakterii w naszej kuchni,...

Błędy w myciu naczyń
Adobe Stock, Ljiljana
Newsy
Najczęstsze błędy przy myciu naczyń. To przez nie macie bóle żołądka, zatrucia i choroby jelit!
Okazuje się, że źródłem wielu bakterii żywieniowych są nasze własne naczynia! A to wszystko przez nieprawidłowe mycie.

Często wydaje się, że jedzenie przygotowywane samodzielnie w domowej kuchni jest bezpieczniejsze niż to spożywane na mieście. Wcale niekoniecznie! Rygorystyczne normy, które muszą spełniać lokalne gastronomiczne, często sprawiają, że faktyczni e bardziej bezpieczne dla układu pokarmowego są posiłki... spoza domu. Dlaczego? Jak można zakazić się bakteriami we własnym domu? T. Charles Gerba, mikrobiolog z Uniwersytetu w Arizonie, doszedł do wniosku, że 50 do 80% wszystkich chorób spowodowanych przez skażoną żywność, pochodzi z naszych własnych domów. Największe siedliska bakterii znajdują się właśnie tam, gdzie... myjecie naczynia! Są to gąbki i zmywaki kuchenne oraz zmywarki. To siedlisko rozwoju tysięcy bakterii m.in. E.coli lub salmonelli. Kluczowa jest więc tu zmiana złych nawyków w myciu naczyń, sztućców i akcesoriów kuchennych – zwłaszcza tych, które mają kontakt z surowym mięsem czy nabiałem. Jak myć naczynia, żeby zahamować rozwój bakterii? Zawsze należy przeczytać instrukcję płynu do mycia naczyń : nie należy zwiększać ani zmniejszać jego zalecanej ilości. Częstym błędem jest mycie „mało zabrudzonych” naczyń wyłącznie w letniej wodzie, która jedynie opłukuje, ale nie eliminuje żadnych bakterii. Warto również zmienić sztuczne gąbki na takie z naturalnych włókien, które szybciej schną i są mniej podatne na rozwój bakterii. Po myciu naczyń, każdą gąbkę należy odwiesić do całkowitego wyschnięcia. Trzymanie na zlewie lub w środku zlewu stale nasączonej wodą gąbki to prosta droga do siedliska drobnoustrojów. Każdą gąbkę należy również wymieniać co tydzień.   Deski do krojenia powinny być nie tylko myte, ale także dezynfekowane za pomocą specjalnego płynu usuwającego zarazki.  ...

Mycie ryby przed jedzeniem
Newsy
Myjecie ryby po wyjęciu z lodówki? To fatalny błąd. Skutki mogą być opłakane
Zawsze tak robicie? Mieliście szczęście, jeśli nic wam się nie stało, ale nie popełniajcie już tego błędu!

Chcąc zachować higienę w kuchni, myjecie pewnie dokładnie ręce przed rozpoczęciem gotowania, staracie się zachować czystą kuchnię i na pewno myjecie dokładnie naczynia, warzywa i owoce. To bardzo dobrze. Pamiętajcie tylko, żeby nie myć nigdy ryb! Przygotowanie ryb przed gotowaniem Ryby to szczególne produkty, które wymagają czasem więcej przygotowania i obróbki wstępnej. Jeśli macie całą rybę, musicie ją pewnie wypatroszyć i obrać z łusek. Niekiedy konieczne będzie też wyfiletowanie ryby przed dalszym gotowaniem. Do ryb w kuchni trzeba podchodzić z ostrożnością. To z jednej strony bardzo zdrowe produkty, których częste jedzenie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale z drugiej strony ich niewłaściwe przygotowanie może spowodować zatrucie i poważne konsekwencje. Mycie ryb po wyjęciu z lodówki Chcąc zadbać o higienę, myjecie rybę po wyjęciu z lodówki? Popełniacie błąd. Możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego i zamiast pozbyć się niechcianych bakterii, rozprzestrzeniacie je! Dlaczego nie można myć ryb przed spożyciem? Nie powinno się myć ryb pod bieżącą wodą. Po pierwsze, taka czynność wcale nie pozwoli wam pozbyć się bakterii z mięsa ryb. Dzieje się wtedy wręcz coś odwrotnego! Wszystkie bakterie rozpryskują się po kuchni! Kropelki bieżącej wody zabierają bakterie z powierzchni ryby, ale mogą umieścić ją na przykład na blacie, stojącej obok, gotowej do podania sałatce, albo w wielu innych miejscach w kuchni. W ten sposób przenosicie bakterie w inne miejsca, które wcale nie będą poddane działaniu wysokiej temperatury.  Lepiej czasem, by potencjalne bakterie zostały na rybie, gdyż będzie ona pieczona, gotowana lub smażona, wszystkie bakterie wtedy też zginą. Jeśli dostaną się one przypadkiem podczas mycia na przykład na sałatkę, nie pozbędziecie...