Nie gąbka, nie szmatka, a to jest najbrudniejszą rzeczą w kuchni. To siedlisko bakterii
AdobeStock
Newsy

Nie gąbka, nie szmatka, ale właśnie to jest najbrudniejszą rzeczą w kuchni. To prawdziwe siedlisko bakterii

Po przeczytaniu tego artykułu gwarantujemy, że będziecie w kuchni myć ręce znacznie częściej. Dzięki temu możecie uniknąć zakażenia groźnymi drobnoustrojami.

Gdy zastanawiacie się nad tym, jaka rzecz gromadzi w sobie najwięcej bakterii w kuchni, pierwszą rzeczą jaka przychodzi wam do głowy jest zapewne gąbka. W końcu takie wilgotne środowisko jest idealne dla bakterii i grzybów, przez co nietrudno o zatrucie w kuchni, jeśli używacie brudnej gąbki do mycia naczyń. Okazuje się jednak, że bakterii znajduje się o wiele więcej na innym przedmiocie, a nawet kilku. 

Gdzie jest najwięcej bakterii w kuchni?

Przyznajcie się sami przed sobą - czy za każdym razem, gdy doprawiacie mięso albo sałatkę, myjecie ręce zanim sięgniecie po pojemniki z przyprawami? Założymy się, że mało kto o tym pamięta...

Właśnie przez to przyprawy, a dokładniej pojemniki, pieprzniczki i solniczki, w których się znajdują, są największym siedliskiem bakterii w kuchni. Jest ich tam więcej, niż na kurkach kranów, co zostało sprawdzone przez naukowców:

– Osoby gotujące często dotykają przedmiotów takich jak pojemniki na przyprawy przed umyciem rąk. Bakterie następnie rozprzestrzeniają się na inne przedmioty – mówi Donald W. Schaffner, profesor nauk o żywności na Uniwersytecie Rutgersa w stanie New Jersey i jeden z autorów badania, cytowany przez Medonet. 

Nietrudno sobie wyobrazić, jak to może się skończyć. W końcu na surowym mięsie i innych produktach spożywczych można znaleźć m.in. bakterie E.coli czy Salmonelli. Giną one po obróbce termicznej, dlatego tak często mówi się o tym, by nie jeść niedogotowanego mięsa czy uważać ze spożywaniem jajek na surowo.

Jednak te same bakterie, przenoszone na naszych rękach z mięsa na pojemniki z przyprawami, mogą tam przetrwać bardzo długo! Można sobie wyobrazić, że później nietrudno o zakażenie tymi bakteriami, co kończy się zwykle silnym zatruciem pokarmowym. 

Zobacz także
Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami

Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami

Najprostszy, domowy trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie

Prosty trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie

Jak dbać o higienę i czystość w kuchni?

By uchronić się przed zakażeniem drobnoustrojami w kuchni, stosujcie się do tych zasad:

  • Gąbki i ściereczki wymieniajcie co najmniej raz w tygodniu, a bawełniane ścierki pierzcie w temperaturze minimum 60 stopni. Od czasu do czasu warto wygotować je w 90 stopniach, by pozbyć się wszystkich zarazków. 

  • Starajcie się nigdy nie kroić mięsa na drewnianych deskach do krojenia - bakterie mogą wchodzić w szczeliny.

  • Regularnie myjcie naczynia i nie doprowadzajcie do sytuacji, w której zalegają one w zlewie przez wiele dni.

  • Dbajcie o regularne czyszczenie solniczek, pieprzniczek i innych akcesoriów używanych przez was w czasie przygotowywania posiłków

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Większość z nas ma je w swoich kuchniach. Są siedliskiem bakterii. Naukowcy ostrzegają
Adobe Stock
Newsy
Większość z nas ma je w swoich kuchniach. Są siedliskiem bakterii. Naukowcy ostrzegają
Regularnie myjecie i czyścicie swoją kuchnię? Myślicie, że jest wolna od bakterii? Możecie się naprawdę mocno zdziwić! Chodzi tutaj o nieszczęsne kuchenne ściereczki...

Z pewnością każdy z was dba o czystość w swoim domu. W końcu to nasza wizytówka! Jednak nawet wtedy, gdy wszystko jest posprzątane są w domu miejsca, w których żyją takie bakterie, że aż nas wzdryga na samą myśl! Co więcej – prawdopodobnie są one także u was w domu! Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego najlepiej pozbądźcie się ich jak najszybciej. Co tkwi w ściereczkach kuchennych? Staracie się być eko? Niestety, w przypadku zdrowia i higieny taka postawa nie zawsze jest prawidłowa! Zbadano kuchenne ściereczki używane w zwykłych domach, a wyniki badań przeraziły naukowców! Znaleźli tam nieprzebrane ilości bakterii, od których włos się jeży na głowie. Co znajduje się w ściereczkach? E. coli – bakteria znajdowana głównie w… toalecie. E.coli żyje w naszych jelitach i wydalana jest na zewnątrz z kałem. Paciorkowiec kałowy – podobnie jak E.coli, ta bakteria znajduje się w jelitach zwierząt i ludzi. Zakażenie może doprowadzić do rozwinięcia się zapalenia cewki moczowej, a także zapalenia nerek. Bakteria ta jest bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ może uszkodzić płód lub doprowadzić do poronienia Bakterie gronkowca – szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością oraz jakimikolwiek ciałami obcymi w organizmie, np.: implantami, zastawkami oraz osoby zaintubowane lub noszące cewnik. Jak zapobiegać namnażaniu bakterii w ścierkach kuchennych? Najwięcej bakterii znaleziono na ściereczkach znajdujących się w domach wielorodzinnych. Im więcej osób, zwłaszcza dzieci, tym więcej drobnoustrojów! Okazuje się, że kolejnym czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój bakterii na kuchennych ścierkach jest spożywanie przez rodzinę dużych ilości mięsa. Aby przeciwdziałać pojawieniu się bakterii w naszej kuchni,...

najbrudniejsze miejsca w kuchni
AdobeStock
Newsy
Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Większość Polaków zapomina o ich wyczyszczeniu. Wy też?
Gdzie gromadzi się najwięcej brudu w kuchni? Sprawdźcie, które miejsca wymagają najwięcej uwagi podczas sprzątania.

Nie ma co ukrywać – kuchnia nie należy do najczystszych miejsc w domu. Gotowanie i pieczenie generuje mnóstwo brudu, który później kumuluje się w trudno dostępnych zakamarkach. A tam już czają się insekty, które tylko czekają na to, by urządzić sobie ucztę na resztkach z jedzenia! Niechciani lokatorzy w formie moli i prusaków to nie jedyny problem. Jeżeli dużo smażycie, to tłuszcz osadza się dosłownie wszędzie . Nie jest najgorzej, jeśli wasza kuchnia jest osobnym pomieszczeniem w mieszkaniu. W takim wypadku brud, który przykleja się do cząsteczek tłuszczu, ogranicza się tylko do kuchni i nieco łatwiej jest nad nim zapanować. Ale jeżeli macie kuchnię połączoną z salonem… Lepiej zainwestować w porządny wyciąg i nauczyć się regularnego sprzątania! Dowiedzcie się, które miejsca w kuchni są najbardziej brudne. Aż włos się jeży! Najbrudniejsze miejsca w waszej kuchni Kto myślał, że najwięcej bakterii znajduje się na desce klozetowej, ten jest w ogromnym błędzie. Kuchnie aż roją się od niebezpiecznych zarazków, dlatego tak ważne jest mycie rąk przed jedzeniem i sprzątanie! Poniżej opisaliśmy najbardziej brudne miejsca w polskich kuchniach. Lodówka Przyznajcie się z ręką na sercu – jak często myjecie lodówkę? Brud na półkach i drzwiach lodówki nie jest tylko kwestią estetyki. Pełno jest w niej niebezpiecznych bakterii znajdujących się w otwartych opakowaniach z jedzeniem – dotyczy to przede wszystkim surowego mięsa! Nie mniej uwagi powinno się poświęcić uszczelkom, które zwykle są bardzo brudne i pełne okruszków i resztek jedzenia . Koniecznie pamiętajcie też o dokładnym wyczyszczeniu klamki . W końcu dotykacie jej kilkanaście razy dziennie rękami, na których znajdują się bakterie i wirusy. Zlew Myśleliście, że zlew...

Błędy w myciu naczyń
Adobe Stock, Ljiljana
Newsy
Najczęstsze błędy przy myciu naczyń. To przez nie macie bóle żołądka, zatrucia i choroby jelit!
Okazuje się, że źródłem wielu bakterii żywieniowych są nasze własne naczynia! A to wszystko przez nieprawidłowe mycie.

Często wydaje się, że jedzenie przygotowywane samodzielnie w domowej kuchni jest bezpieczniejsze niż to spożywane na mieście. Wcale niekoniecznie! Rygorystyczne normy, które muszą spełniać lokalne gastronomiczne, często sprawiają, że faktyczni e bardziej bezpieczne dla układu pokarmowego są posiłki... spoza domu. Dlaczego? Jak można zakazić się bakteriami we własnym domu? T. Charles Gerba, mikrobiolog z Uniwersytetu w Arizonie, doszedł do wniosku, że 50 do 80% wszystkich chorób spowodowanych przez skażoną żywność, pochodzi z naszych własnych domów. Największe siedliska bakterii znajdują się właśnie tam, gdzie... myjecie naczynia! Są to gąbki i zmywaki kuchenne oraz zmywarki. To siedlisko rozwoju tysięcy bakterii m.in. E.coli lub salmonelli. Kluczowa jest więc tu zmiana złych nawyków w myciu naczyń, sztućców i akcesoriów kuchennych – zwłaszcza tych, które mają kontakt z surowym mięsem czy nabiałem. Jak myć naczynia, żeby zahamować rozwój bakterii? Zawsze należy przeczytać instrukcję płynu do mycia naczyń : nie należy zwiększać ani zmniejszać jego zalecanej ilości. Częstym błędem jest mycie „mało zabrudzonych” naczyń wyłącznie w letniej wodzie, która jedynie opłukuje, ale nie eliminuje żadnych bakterii. Warto również zmienić sztuczne gąbki na takie z naturalnych włókien, które szybciej schną i są mniej podatne na rozwój bakterii. Po myciu naczyń, każdą gąbkę należy odwiesić do całkowitego wyschnięcia. Trzymanie na zlewie lub w środku zlewu stale nasączonej wodą gąbki to prosta droga do siedliska drobnoustrojów. Każdą gąbkę należy również wymieniać co tydzień.   Deski do krojenia powinny być nie tylko myte, ale także dezynfekowane za pomocą specjalnego płynu usuwającego zarazki.  ...

Mycie ryby przed jedzeniem
Newsy
Myjecie ryby po wyjęciu z lodówki? To fatalny błąd. Skutki mogą być opłakane
Zawsze tak robicie? Mieliście szczęście, jeśli nic wam się nie stało, ale nie popełniajcie już tego błędu!

Chcąc zachować higienę w kuchni, myjecie pewnie dokładnie ręce przed rozpoczęciem gotowania, staracie się zachować czystą kuchnię i na pewno myjecie dokładnie naczynia, warzywa i owoce. To bardzo dobrze. Pamiętajcie tylko, żeby nie myć nigdy ryb! Przygotowanie ryb przed gotowaniem Ryby to szczególne produkty, które wymagają czasem więcej przygotowania i obróbki wstępnej. Jeśli macie całą rybę, musicie ją pewnie wypatroszyć i obrać z łusek. Niekiedy konieczne będzie też wyfiletowanie ryby przed dalszym gotowaniem. Do ryb w kuchni trzeba podchodzić z ostrożnością. To z jednej strony bardzo zdrowe produkty, których częste jedzenie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale z drugiej strony ich niewłaściwe przygotowanie może spowodować zatrucie i poważne konsekwencje. Mycie ryb po wyjęciu z lodówki Chcąc zadbać o higienę, myjecie rybę po wyjęciu z lodówki? Popełniacie błąd. Możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego i zamiast pozbyć się niechcianych bakterii, rozprzestrzeniacie je! Dlaczego nie można myć ryb przed spożyciem? Nie powinno się myć ryb pod bieżącą wodą. Po pierwsze, taka czynność wcale nie pozwoli wam pozbyć się bakterii z mięsa ryb. Dzieje się wtedy wręcz coś odwrotnego! Wszystkie bakterie rozpryskują się po kuchni! Kropelki bieżącej wody zabierają bakterie z powierzchni ryby, ale mogą umieścić ją na przykład na blacie, stojącej obok, gotowej do podania sałatce, albo w wielu innych miejscach w kuchni. W ten sposób przenosicie bakterie w inne miejsca, które wcale nie będą poddane działaniu wysokiej temperatury.  Lepiej czasem, by potencjalne bakterie zostały na rybie, gdyż będzie ona pieczona, gotowana lub smażona, wszystkie bakterie wtedy też zginą. Jeśli dostaną się one przypadkiem podczas mycia na przykład na sałatkę, nie pozbędziecie...