Nie do pomyślenia co niektórzy robią z makaronem. To danie to prawdziwy hit na TikToku!
TikTok/AyehFar
Newsy

Nie do pomyślenia, co niektórzy robią z makaronem. Czipsy z makaronu to hit sieci!

Słyszeliście kiedyś o czipsach z makaronu? Ten przepis to prawdziwy hit na TikToku!

Przepis na makaron jest dziecinnie prosty. Wystarczy zagotować go w wodzie z dodatkiem soli. Zwykle przygotowujemy później z niego pyszną pastę lub wrzucamy go do zupy - najczęściej do rosołu. Ale czy słyszeliście kiedyś o domowych czipsach z makaronu? Ten prosty przepis zawładnął już całym internetem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe czipsy z makaronu

Szukacie ciekawego pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę? To zaskakujące, co można zrobić z ugotowanego makaronu. Czy wpadlibyście na pomysł, żeby zamienić go w smaczne domowe czipsy?

Makaronowe czipsy to świetna alternatywa dla niezdrowych, sklepowych czipsów ziemniaczanych, które są aż naszpikowane niezdrowymi dodatkami. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to oczywiście ugotowany makaron, garść ulubionych przypraw i odrobina oliwy z oliwek. Autorką przepisu jest niejaka Ayeh Far. Jak sama przyznaje, na początku nie była pewna, czy jej pomysł na pewno jest dobry.

Zobacz także
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Na początku byłam całkowicie sceptyczna i trochę bałam się ich spróbować. Przecież to wydaje się karygodne, żeby zamienić makaron w chipsy, prawda? - powiedziała na swoim TikToku Far.

@cookingwithayeh

Reply to @jocko2329 Pasta Chips in the Oven! #fyp #pastachips #vegan #crunch

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

Jakich przypraw Ayeh użyła do swoich czipsów?

Ayeh ugotowała w tradycyjny sposób makaron kokardki, posypała je takimi przyprawami, jak oregano, czosnek w proszku, płatkami chili (możecie też użyć innych przypraw) i parmezanem, a następnie polała całość oliwą z oliwek i dobrze wymieszała.

TikTokerka rozgrzała piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiła do niego ugotowany, przyprawiony i polany oliwą makaron (na 15-20 minut). Po upieczeniu czipsy były idealnie smaczne i chrupiące.

Przetestujecie jej przepis na makaronowe czipsy?

Źródło: tiktok.pl

Pieczona ciecierzyca
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy
Zdrowsza od czipsów i obłędnie smaczna przekąska z taniego składnika, który masz w domu. Twoje dzieci ją pokochają! 
Szukacie smacznej i zdrowej przekąski? Pieczona ciecierzyca z przyprawami to będzie dla was świetne rozwiązanie.

Ciecierzyca szturmem zdobywa polskie kuchnie. Na początku była znana głównie weganom. Dla amatorów kuchni roślinnej popularna „cieciorka” to świetne źródło białka, błonnika i czystej energii. Teraz ciecierzyca wchodzi powoli do menu reszty Polaków. Wielką zaletą tak zwanego grochu rzymskiego to możliwość przygotowania na wiele sposobów. Ciecierzyca świetnie smakuje nie tylko jako główny składnik wytrawnych potraw, ale także jako podstawa do różnego rodzaju deserów. „Cieciorka” to także podstawowy składnik humusu, czyli śródziemnomorskiej pasty z dodatkiem czosnku, sezamu i kminu rzymskiego. Jeżeli jeszcze nie gustowaliście tego przysmaku, serdecznie polecamy. Najlepiej w połączeniu z białym pieczywem, surową cebulą i ogórkiem konserwowym – pycha! Dzisiaj jednak przedstawimy wam prostszy przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami. Posłuży wszystkim domownikom jako smaczna, pożywna i zdrowa przekąska. W sam raz na miejsce okropnych czipsów i chrupek ze sklepu! W przygotowaniu ciecierzycy niezwykle ważne jest jej moczenie. W tym przypadku postępujemy całkiem podobnie jak tradycyjną polską fasolą. Odmierzoną ilość ciecierzycy zalewamy wodą i odkładamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. A teraz czas już na przepis na pieczoną ciecierzycę: Składniki: 20 dag ciecierzycy gotowanej Oliwa z oliwek Sól i pieprz Czosnek granulowany Papryka słodka w proszku Chilli w proszku Zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy według zaleceń opisanych powyżej. Przygotowujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia. Wykładamy na blaszkę naszą ugotowaną ciecierzycę. Kropimy oliwą z oliwek i posypujemy łyżeczką każdej z...

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

pomidory
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczycie oczy. Prosta i pyszna przekąska
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.

Macie w domu pomidory , które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucajcie ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – zobaczycie, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w waszym domu! Suszone pomidory, czyli włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory: Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie: Pomidory umyjcie i pokrójcie na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmielcie za pomocą moździerza i wymieszajcie. Pomidory ułóżcie na kratce suszarki, posypcie solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszcie pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzejcie w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki....