Nie do pomyślenia co niektórzy robią z makaronem. To danie to prawdziwy hit na TikToku!
TikTok/AyehFar
Newsy

Nie do pomyślenia, co niektórzy robią z makaronem. Czipsy z makaronu to hit sieci!

Słyszeliście kiedyś o czipsach z makaronu? Ten przepis to prawdziwy hit na TikToku!

Przepis na makaron jest dziecinnie prosty. Wystarczy zagotować go w wodzie z dodatkiem soli. Zwykle przygotowujemy później z niego pyszną pastę lub wrzucamy go do zupy - najczęściej do rosołu. Ale czy słyszeliście kiedyś o domowych czipsach z makaronu? Ten prosty przepis zawładnął już całym internetem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe czipsy z makaronu

Szukacie ciekawego pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę? To zaskakujące, co można zrobić z ugotowanego makaronu. Czy wpadlibyście na pomysł, żeby zamienić go w smaczne domowe czipsy?

Makaronowe czipsy to świetna alternatywa dla niezdrowych, sklepowych czipsów ziemniaczanych, które są aż naszpikowane niezdrowymi dodatkami. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to oczywiście ugotowany makaron, garść ulubionych przypraw i odrobina oliwy z oliwek. Autorką przepisu jest niejaka Ayeh Far. Jak sama przyznaje, na początku nie była pewna, czy jej pomysł na pewno jest dobry.

Zobacz także
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne

Na początku byłam całkowicie sceptyczna i trochę bałam się ich spróbować. Przecież to wydaje się karygodne, żeby zamienić makaron w chipsy, prawda? - powiedziała na swoim TikToku Far.

@cookingwithayeh

Reply to @jocko2329 Pasta Chips in the Oven! #fyp #pastachips #vegan #crunch

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

Jakich przypraw Ayeh użyła do swoich czipsów?

Ayeh ugotowała w tradycyjny sposób makaron kokardki, posypała je takimi przyprawami, jak oregano, czosnek w proszku, płatkami chili (możecie też użyć innych przypraw) i parmezanem, a następnie polała całość oliwą z oliwek i dobrze wymieszała.

TikTokerka rozgrzała piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiła do niego ugotowany, przyprawiony i polany oliwą makaron (na 15-20 minut). Po upieczeniu czipsy były idealnie smaczne i chrupiące.

Przetestujecie jej przepis na makaronowe czipsy?

Źródło: tiktok.pl

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po takim czasie nadaje się tylko do wyrzucenia
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po pewnym czasie będzie niebezpieczny dla zdrowia
Spożycie nieświeżego makaronu może przyprawić was o problemy żołądkowe. Podpowiemy wam, jak długo można trzymać ugotowany makaron w lodówce.

Szary, nieapetyczny wygląd wysuszonego, kilkudniowego makaronu skutecznie odstrasza przed jego spożyciem. Skąd jednak dokładnie wiadomo, że danie makaronowe nie nadaje się już do spożycia? Znamy szacunkowe i przybliżone dane na temat tego, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Zanim przystąpicie do zapoznania się z naszymi wytycznymi, pierwszą rzeczą przed odgrzaniem starego makaronu, będzie szybka i prosta kontrola jakości. Jeśli makaron wygląda nieładnie i nieapetycznie, a dodatkowo zaczyna pachnieć niezbyt zachęcająco, to pierwszy znak, że z daniem coś jest nie tak. Jeżeli jednak nadal macie wątpliwości co do tego, czy odgrzać obiad sprzed kilku dni, czy szukać składników na coś świeżego, rzućcie okiem na tę listę. Oto szacunkowa długość przechowywania różnych makaronów w lodówce: Ugotowany, domowej roboty makaron z mąki pszennej: 4-5 dni Świeży makaron  kupiony w sklepie po otwarciu opakowania (nieugotowany półprodukt dostępny w sklepowych lodówkach): 1-3 dni Ugotowany makaron pszenny: 3-5 dni Ugotowany makaron z soczewicy, fasoli lub grochu: 3-5 dni Ugotowany makaron bezglutenowy: 3-5 dni Ugotowane tortellini lub inne nadziewane kluseczki: 3-4 dni Lasagne, bologhnese, carbonara i inne makarony ugotowane i wymieszane z sosem:  ok. 2-3 dni Biorąc pod uwagę te szacunkowe dane, pamiętajcie także o tym, że większość z makaronowych dań na pewno nie nada się do spożycia po przekroczeniu jednego tygodnia w lodówce od dnia ugotowania. Jak długo można przechowywać gotowy makaron poza lodówką? Co z makaronami, które „leżakowały” poza lodówką przez dłuższy czas? Niestety zjedzenie gotowego dania, które pozostawało nawet dobę w temperaturze...

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy
Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów! Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu? Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery. Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów. Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.  Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu Składniki: 30 dag mięsa mielonego pół puszki kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej papryka słodka oregano bazylia Przygotowanie: Cebulę drobno...

Pieczona ciecierzyca
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy
Zdrowsza od czipsów i obłędnie smaczna przekąska z taniego składnika, który masz w domu. Twoje dzieci ją pokochają! 
Szukacie smacznej i zdrowej przekąski? Pieczona ciecierzyca z przyprawami to będzie dla was świetne rozwiązanie.

Ciecierzyca szturmem zdobywa polskie kuchnie. Na początku była znana głównie weganom. Dla amatorów kuchni roślinnej popularna „cieciorka” to świetne źródło białka, błonnika i czystej energii. Teraz ciecierzyca wchodzi powoli do menu reszty Polaków. Wielką zaletą tak zwanego grochu rzymskiego to możliwość przygotowania na wiele sposobów. Ciecierzyca świetnie smakuje nie tylko jako główny składnik wytrawnych potraw, ale także jako podstawa do różnego rodzaju deserów. „Cieciorka” to także podstawowy składnik humusu, czyli śródziemnomorskiej pasty z dodatkiem czosnku, sezamu i kminu rzymskiego. Jeżeli jeszcze nie gustowaliście tego przysmaku, serdecznie polecamy. Najlepiej w połączeniu z białym pieczywem, surową cebulą i ogórkiem konserwowym – pycha! Dzisiaj jednak przedstawimy wam prostszy przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami. Posłuży wszystkim domownikom jako smaczna, pożywna i zdrowa przekąska. W sam raz na miejsce okropnych czipsów i chrupek ze sklepu! W przygotowaniu ciecierzycy niezwykle ważne jest jej moczenie. W tym przypadku postępujemy całkiem podobnie jak tradycyjną polską fasolą. Odmierzoną ilość ciecierzycy zalewamy wodą i odkładamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. A teraz czas już na przepis na pieczoną ciecierzycę: Składniki: 20 dag ciecierzycy gotowanej Oliwa z oliwek Sól i pieprz Czosnek granulowany Papryka słodka w proszku Chilli w proszku Zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy według zaleceń opisanych powyżej. Przygotowujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia. Wykładamy na blaszkę naszą ugotowaną ciecierzycę. Kropimy oliwą z oliwek i posypujemy łyżeczką każdej z...

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....