gotowanie porady
AdobeStock
Newsy

Nie czytasz do końca przepisów? Skutki mogą być katastrofalne

Początkujący kucharze często niedokładnie czytają przepisy, co zwykle bardzo źle się kończy. Sprawdź, czy też popełniasz ten i wiele innych błędów!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przeczytać ostatni punkt przepisu już w trakcie gotowania? Wszyscy wiemy jak to się kończy! Dowiedz się co zrobić, by uniknąć tego i innych popularnych błędów popełnianych w kuchni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

#1: Nie czytasz całego przepisu

Zamarzyła ci się pieczeń, więc zabierasz się do roboty: masz potrzebne składniki i sprzęt, więc do dzieła! Dopiero w trakcie gotowania mina ci rzednie, gdy między siekaniem cebuli a obieraniem marchewki czytasz, że mięso musi się marynować przez dobę w lodówce lub, że wymaga pieczenia przez cztery godziny, a ty liczyłaś na szybki obiad po pracy. Tak się kończy nieuwaga! A już w szkole nas uczono, że trzeba czytać instrukcje do końca.

#2: Przegotowujesz jedzenie

Może wynikać z nieuwagi lub strachu przed niedogotowanym mięsem. Niezależnie od intencji, rozgotowane jedzenie jest po prostu niedobre. Makaron będzie się kleił, ryż osiągnie konsystencję kluchy, a warzywa się rozpadną i staną się niezbyt apetycznie wyglądającą papką. Dlatego zawsze dokładnie czytaj instrukcję gotowania żywności, którą przygotowujesz i koniecznie pilnuj czasu! Jeśli jesteś zabiegana, może warto zainwestować w minutnik?

#3: Smażysz na zimnym oleju

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoje kotlety zawsze wychodzą bardzo tłuste? Powód jest bardzo prosty – smażysz na zimnym oleju! Zanim mięso zacznie się smażyć, to nasiąknie tłuszczem i będzie ciężkie i tłuste. Nasza rada? Zawsze wrzucaj mięso na rozgrzany tłuszcz. Nie letni, nie ciepły, tylko gorący! Kotlety mają skwierczeć, gdy tylko trafią na patelnię. To zjawisko nazywa się „zamykaniem mięsa”. Dzięki temu będą wysmażone, ale nie nadmiernie tłuste.

#4: Dodajesz zioła w trakcie gotowania

Lubisz włoską kuchnię? Zastanawiałaś się pewnie jak oni to robią, że ich dania są tak aromatyczne. Przecież przygotowujesz je zgodnie z przepisem, a jednak nie pachną tak mocno, jak te w restauracji. Sekret tkwi w umiejętnym doprawianiu! Zioła, niezależnie od tego czy świeże czy suszone, dodajemy na samym końcu! Dzięki temu zachowają swój aromat i wzbogacą całe danie. Jeśli wrzucisz je na początku wraz z innymi przyprawami, to stracą one cały smak i zapach.

#5: Nie mieszaj!

Z jakiegoś powodu część ludzi odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego mieszania jedzenia podczas gotowania. Po co? Nic mu się nie stanie, jeśli lekko się podsmaży – dotyczy to w szczególności mięsa i warzyw. W dodatku częste mieszanie sprawi, że zaczną się rozpadać i danie nie będzie wyglądało zbyt apetycznie.

Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania
Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju! Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie. Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was! Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego. Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej. Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać! Składniki: Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone) 1 duża cebula Kilka ząbków czosnku Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego) Olej rzepakowy Oregano i bazylia Sól i pieprz Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy...

Przeczytaj
gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne 7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

Przeczytaj
twarde mieso sposoby
AdobeStock
Newsy Mięso wychodzi twarde i suche? Dzięki 1 sposobowi już nie będzie
Przygotowujesz pieczeń dla gości, a wyszła twarda i sucha? Spokojnie! Jeszcze można ją uratować!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Gotowanie dla wielu gości jest dla części osób bardzo stresujące. Martwią się czy mięso będzie smaczne? A jeśli będzie za suche? Za twarde? Przypali się, albo będzie surowe? Jeżeli ten opis do was pasuje, to na pewno w święta przeżywacie prawdziwą gehennę! Aby oszczędzić wam nerwów, mamy dla was kilka sposobów, dzięki którym mięso zawsze wyjdzie smaczne i odpowiednio upieczone! Sposoby na twarde mięso Do marynaty dodaj musztardę lub sos sojowy i zamocz w niej mięso na kilka godzin. Dzięki temu zdoła ono zmięknąć. Duś mięso przez co najmniej 40 minut, podlewając je cały czas wodą. Długość duszenia zależna jest od wielkości kawałków mięsa. Podczas gotowania dolej do garnka łyżkę… spirytusu! Alkohol świetnie zmiękczy mięso i bez obaw – w trakcie obróbki termicznej większość procentów wyparuje. Specjalna sól do zmiękczania mięsa przyda się w przypadku wołowiny, która potrafi być naprawdę twarda! Sposoby na suche mięso Jeśli kawałki upieczonego mięsa są zbyt suche, to wystarczy położyć je na sitku do gotowania na parze i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez około 15 minut. Wysuszone mięso można jeszcze uratować wstawiając je do piekarnika! Pokrój pieczeń na kawałki, umieść w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem z masłem. Całość powinna się piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni przez 10 minut. Gdy przygotowaliśmy pieczeń w całości i jest zbyt sucha, można ją jeszcze uratować gotując ją w garnku. Przekładamy mięso do dużego garnka, dodajemy przyprawy i tyle wody, by ledwo zakrywała mięso. Gotujemy przez 1,5-2 godziny i zostawiamy mięso w wodzie, aż wystygnie.   Ostatecznie, jeżeli wszystkie sposoby zawiodą można po prostu przeznaczyć nieudaną pieczeń na inne danie i zrobić z niej np. bigos albo dodać...

Przeczytaj
Schabowe w ciescie ziemniaczanym
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy Odczaruj schabowe. Dzięki tej panierce wyjdą wyjątkowo pyszne
Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Gwarantujemy, że takiej smakowitej i oryginalnej panierki jeszcze nie jadłaś.
Magda Borucińska
grudzień 01, 2020

Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki. Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać! Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor. Schabowe w ziemniaczanej panierce Składniki 70 dag schabu 1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną 5 ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie kotletów Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu. Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody. Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyjmij...

Przeczytaj