Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przeczytać ostatni punkt przepisu już w trakcie gotowania? Wszyscy wiemy jak to się kończy! Dowiedz się co zrobić, by uniknąć tego i innych popularnych błędów popełnianych w kuchni!

#1: Nie czytasz całego przepisu

Zamarzyła ci się pieczeń, więc zabierasz się do roboty: masz potrzebne składniki i sprzęt, więc do dzieła! Dopiero w trakcie gotowania mina ci rzednie, gdy między siekaniem cebuli a obieraniem marchewki czytasz, że mięso musi się marynować przez dobę w lodówce lub, że wymaga pieczenia przez cztery godziny, a ty liczyłaś na szybki obiad po pracy. Tak się kończy nieuwaga! A już w szkole nas uczono, że trzeba czytać instrukcje do końca.

#2: Przegotowujesz jedzenie

Może wynikać z nieuwagi lub strachu przed niedogotowanym mięsem. Niezależnie od intencji, rozgotowane jedzenie jest po prostu niedobre. Makaron będzie się kleił, ryż osiągnie konsystencję kluchy, a warzywa się rozpadną i staną się niezbyt apetycznie wyglądającą papką. Dlatego zawsze dokładnie czytaj instrukcję gotowania żywności, którą przygotowujesz i koniecznie pilnuj czasu! Jeśli jesteś zabiegana, może warto zainwestować w minutnik?

#3: Smażysz na zimnym oleju

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoje kotlety zawsze wychodzą bardzo tłuste? Powód jest bardzo prosty – smażysz na zimnym oleju! Zanim mięso zacznie się smażyć, to nasiąknie tłuszczem i będzie ciężkie i tłuste. Nasza rada? Zawsze wrzucaj mięso na rozgrzany tłuszcz. Nie letni, nie ciepły, tylko gorący! Kotlety mają skwierczeć, gdy tylko trafią na patelnię. To zjawisko nazywa się „zamykaniem mięsa”. Dzięki temu będą wysmażone, ale nie nadmiernie tłuste.

Zobacz także:

#4: Dodajesz zioła w trakcie gotowania

Lubisz włoską kuchnię? Zastanawiałaś się pewnie jak oni to robią, że ich dania są tak aromatyczne. Przecież przygotowujesz je zgodnie z przepisem, a jednak nie pachną tak mocno, jak te w restauracji. Sekret tkwi w umiejętnym doprawianiu! Zioła, niezależnie od tego czy świeże czy suszone, dodajemy na samym końcu! Dzięki temu zachowają swój aromat i wzbogacą całe danie. Jeśli wrzucisz je na początku wraz z innymi przyprawami, to stracą one cały smak i zapach.

#5: Nie mieszaj!

Z jakiegoś powodu część ludzi odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego mieszania jedzenia podczas gotowania. Po co? Nic mu się nie stanie, jeśli lekko się podsmaży – dotyczy to w szczególności mięsa i warzyw. W dodatku częste mieszanie sprawi, że zaczną się rozpadać i danie nie będzie wyglądało zbyt apetycznie.