gotowanie porady
AdobeStock
Newsy

Nie czytasz do końca przepisów? Skutki mogą być katastrofalne

Początkujący kucharze często niedokładnie czytają przepisy, co zwykle bardzo źle się kończy. Sprawdź, czy też popełniasz ten i wiele innych błędów!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przeczytać ostatni punkt przepisu już w trakcie gotowania? Wszyscy wiemy jak to się kończy! Dowiedz się co zrobić, by uniknąć tego i innych popularnych błędów popełnianych w kuchni!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

#1: Nie czytasz całego przepisu

Zamarzyła ci się pieczeń, więc zabierasz się do roboty: masz potrzebne składniki i sprzęt, więc do dzieła! Dopiero w trakcie gotowania mina ci rzednie, gdy między siekaniem cebuli a obieraniem marchewki czytasz, że mięso musi się marynować przez dobę w lodówce lub, że wymaga pieczenia przez cztery godziny, a ty liczyłaś na szybki obiad po pracy. Tak się kończy nieuwaga! A już w szkole nas uczono, że trzeba czytać instrukcje do końca.

#2: Przegotowujesz jedzenie

Może wynikać z nieuwagi lub strachu przed niedogotowanym mięsem. Niezależnie od intencji, rozgotowane jedzenie jest po prostu niedobre. Makaron będzie się kleił, ryż osiągnie konsystencję kluchy, a warzywa się rozpadną i staną się niezbyt apetycznie wyglądającą papką. Dlatego zawsze dokładnie czytaj instrukcję gotowania żywności, którą przygotowujesz i koniecznie pilnuj czasu! Jeśli jesteś zabiegana, może warto zainwestować w minutnik?

#3: Smażysz na zimnym oleju

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoje kotlety zawsze wychodzą bardzo tłuste? Powód jest bardzo prosty – smażysz na zimnym oleju! Zanim mięso zacznie się smażyć, to nasiąknie tłuszczem i będzie ciężkie i tłuste. Nasza rada? Zawsze wrzucaj mięso na rozgrzany tłuszcz. Nie letni, nie ciepły, tylko gorący! Kotlety mają skwierczeć, gdy tylko trafią na patelnię. To zjawisko nazywa się „zamykaniem mięsa”. Dzięki temu będą wysmażone, ale nie nadmiernie tłuste.

#4: Dodajesz zioła w trakcie gotowania

Lubisz włoską kuchnię? Zastanawiałaś się pewnie jak oni to robią, że ich dania są tak aromatyczne. Przecież przygotowujesz je zgodnie z przepisem, a jednak nie pachną tak mocno, jak te w restauracji. Sekret tkwi w umiejętnym doprawianiu! Zioła, niezależnie od tego czy świeże czy suszone, dodajemy na samym końcu! Dzięki temu zachowają swój aromat i wzbogacą całe danie. Jeśli wrzucisz je na początku wraz z innymi przyprawami, to stracą one cały smak i zapach.

#5: Nie mieszaj!

Z jakiegoś powodu część ludzi odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego mieszania jedzenia podczas gotowania. Po co? Nic mu się nie stanie, jeśli lekko się podsmaży – dotyczy to w szczególności mięsa i warzyw. W dodatku częste mieszanie sprawi, że zaczną się rozpadać i danie nie będzie wyglądało zbyt apetycznie.

Komentarze
typy mąki
Pixabay
Newsy Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Zastanawiałaś się kiedyś co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdź koniecznie!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów, makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych. A czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Typ mąki? Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka. Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki: 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie. 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek. Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska. 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego, a także pierników. 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę. 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa. Ciemna czy jasna? Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy świadomość konsumentów w temacie zdrowego odżywiania cały...

Przeczytaj
pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...

Przeczytaj