Piekarnik
Adobe Stock
Newsy

Nie czekasz aż piekarnik do końca się rozgrzeje? Ten błąd może cię sporo kosztować

Wyrabiamy ciasto albo kończymy zawijać gołąbki. Co dalej? Przekręcamy kurek piekarnika i już po kilku minutach wkładamy danie do środka. Zaraz, zaraz, nie tak prędko. Takie podejście może nam zaszkodzić.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

A właściwie to może zaszkodzić naszym daniom. Za chwilę wytłumaczymy, dlaczego.

Zdecydowana większość gospodyń ma w swoich kuchniach piekarnik elektryczny z prawdziwego zdarzenia. O pieczeniu w prodiżach lub piecach chlebowych niedługo nikt nie będzie już pamiętał.

Piekarnik elektryczny wbudowany pod naszą kuchenką jest prosty w użyciu. Nie trzeba martwić się, że przewody nie łączą i grzałki nie działają (prodiż) oraz nie trzeba co jakiś czas podkładać opału do pieca, tak jak robiły to przed laty nasze babcie.

Wystarczy wybrać program – pieczenie z dołu, z góry, z obu stron, termoobieg – te i inne opcje mamy do wyboru w większości piekarników.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Oszczędność czy sknerstwo?

Wybieramy temperaturę do jakiej chcemy rozgrzać nasz piec i pozostaje nam czekać na osiągnięcie odpowiedniego ciepła wewnątrz. I to właśnie w tym momencie wiele pań domu popełnia kardynalny błąd.

To prawda, comiesięczne rachunki za prąd nie są zbyt wesołą lekturą dla nikogo. Czasami jednak wrodzona oszczędność nakazuje nam wkładać danie do piekarnika czym prędzej, nie czekając na odpowiednie nagrzanie się piekarnika.

Dzięki tego typu praktykom być może uda nam się zaoszczędzić parę złotych na energii elektrycznej. Ale za to stratni będziemy, jeżeli chodzi o jakość naszego dania.

Nieprzypadkowo w wielu przepisach figuruje zapis o konieczność uprzedniego rozgrzania piekarnika do odpowiedniej temperatury. Wszystko po to, by nasze ciasto lub inne danie, od razu mogło piec się we właściwych warunkach termicznych.

Uwaga na serniki

Jeżeli włożymy ciasto drożdżowe do rozgrzewającego się dopiero piekarnika, nie będzie jeszcze wielkiej tragedii. Ciasto powinno jeszcze podrosnąć w dużym cieple i spokojnie piec się od momentu, gdy piekarnik „złapie” odpowiednią temperaturę.

Takie zachowanie będzie jednak grubym błędem na przykład, jeżeli zdecydujemy się przedwcześnie wstawić do środka choćby sernik. Jego struktura może zepsuć się podczas takiego „pieczenia” w niskiej temperaturze, które raczej należałoby nazwać ogrzewaniem.

Nie wspomnimy już, co działoby się w takich warunkach na przykład z sernikiem z chmurką z piany białkowej. Szkoda naszej pracy i składników, których użyliśmy do przygotowania ciasta.

Stąd nasza rada – nie kombinujmy na siłę, nie spieszmy się i nie starajmy się szukać oszczędności tam, gdzie ich nie znajdziemy. Stare polskie przysłowie mówi wprost: chytry dwa razy traci!

Komentarze
Karp pieczony
2milutka/gotujmy.pl
Newsy Odczarujcie karpia - ten pieczony w piekarniku smakuje wyjątkowo wybornie
Karp jest bardzo tłustą rybą. Dlatego tym razem radzimy wybór pieczenia zamiast tradycyjnego smażenia.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Tłusty, mulisty, pełen ości – historia z karpiem powtarza się na każdej Wigilii. Kilkudziesięcioletnia tradycja jedzenia karpia na dobre wprowadziła się do polskich domów i nie ma zmiłuj – karp na wigilijnym stole być musi. Dzieje się tak mimo tego, że coraz więcej w naszych sklepach wartościowych, smacznych i coraz mniej drogich dorszy czy pstrągów. Nie jesteśmy skazani na karpia, ale nie oznacza to, że i tej właśnie ryby nie można przygotować w smakowity sposób. Dobrze przyrządzony karp to także będzie wykwintne, wigilijne danie. Z racji tego, że jest dość tłustą rybą, warto pomyśleć o jego upieczeniu. Swojego rodzaju wariantem pośrednim może być przygotowanie czegoś w rodzaju panierki do pieczenia naszej ryby. Oprócz tego, wcześniej dobrze zrobi naszemu karpiowi całodobowe marynowanie w towarzystwie cebuli. Spróbujcie tego patentu, a nie pożałujecie. Przepis na pieczonego karpia Składniki: 1 karp średniej wielkości (pokrojony w dzwonki) 2 cebule Pół cytryny 4 łyżki sosu sojowego Pieprz i sól 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki, 1 łyżka bułki tartej, jajko. Przygotowanie: Karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonka i obkładamy w naczyniu pokrojoną w plastry cebulą. Odkładamy karpia do lodówki. Po 12 godzinach przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego sos sojowy, przyprawiamy. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do marynaty. Zalewamy marynatą rybę i odkładamy na kolejne 12 godzin do lodówki. Następnie panierujemy rybę kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Pieczemy rybę ok. 15 min w temp. 180 st. C. Starajmy się nie wysuszyć ryby w piekarniku.

Przeczytaj
losos z piekarnika
Gotujmy.pl/Igraszki Losy
Newsy Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad
Łosoś skąpany w maślanym sosie z dodatkiem limonki, czosnku i ostrej papryczki to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się, gdy nie masz czasu na to, by stać w kuchni.
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd. To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika.  Zdrowy łosoś Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. Przepis na łososia z piekarnika Składniki 4 filety z łososia lub 1 większy płat 1/3 kostki masła 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Posiekana papryczka chilli Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez...

Przeczytaj
kiszka
AdobeStock
Newsy Pyszna kiszka ziemniaczana z piekarnika. Obłędne w smaku danie za mniej niż 10 zł
Sposób na wykorzystanie ziemniaków? Pyszna kiszka ziemniaczana! To danie wschodniej kuchni jest naprawdę wyjątkowe i bardzo smaczne.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

W polskiej kuchni istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie ziemniaków: placki, kopytka, kartacze, kluski śląskie, farsz do pierogów czy klasyczne puree. Nic dziwnego – te warzywa są sycące, tanie, a odpowiednio doprawione mogą być przepyszne! Jeżeli lubicie lekko pikantne ziemniaki, to na pewno posmakuje wam kiszka ziemniaczana. Sprawdźcie koniecznie przepis na to klasyczne danie – gwarantujemy, że będziecie wniebowzięci! O kiszce Kiszka ziemniaczana z pozoru wygląda jak zwykła kiełbasa. Wykorzystuje się do niej jelito wieprzowe, jednak zamiast nadziewać je zmielonym mięsem, do środka wkłada się farsz z… ziemniaków! Są różne sposoby przygotowywania, jednak w najbardziej klasycznym przepisie farsz do kiszki smakuje jak nieco bardziej ostra wersja tego przyrządzanego do ruskich pierogów. Danie to przywędrowało do nas z Białorusi, gdzie nazywane jest „kiszka bulbianaja”. Popularne jest w sąsiadującym z tym krajem regionie Polski, czyli na Podlasiu. Kiszkę przyrządzają także Rosjanie, Ukraińcy i Litwini. Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika Nadchodzące święta to dobra okazja do tego, by wypróbować przepis na tradycyjną kiszkę ziemniaczaną! Przygotujcie poniższe składniki: Jelita wieprzowe (ok. 50-60 cm) 2 kg ziemniaków 30 dag wędzonego podgardla 1 cebula Przyprawa do ziemniaków Mąka ziemniaczana Sól Pieprz Przygotowanie Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Podgardle zesmażyć na patelni i wytopić tłuszcz, a cebulę zetrzeć na małych oczkach. Następnie dodać podgardle i cebulę do ziemniaków. Wsypać przyprawę, dodać sól, pieprz i zagęścić mąką. Zamieszać. Tak przygotowanymi ziemniakami faszerujemy jelita, tak jak kiełbaski. Gotową kiszkę...

Przeczytaj