Piekarnik
Adobe Stock
Newsy

Nie czekasz aż piekarnik do końca się rozgrzeje? Ten błąd może cię sporo kosztować

Wyrabiamy ciasto albo kończymy zawijać gołąbki. Co dalej? Przekręcamy kurek piekarnika i już po kilku minutach wkładamy danie do środka. Zaraz, zaraz, nie tak prędko. Takie podejście może nam zaszkodzić.

A właściwie to może zaszkodzić naszym daniom. Za chwilę wytłumaczymy, dlaczego.

Zdecydowana większość gospodyń ma w swoich kuchniach piekarnik elektryczny z prawdziwego zdarzenia. O pieczeniu w prodiżach lub piecach chlebowych niedługo nikt nie będzie już pamiętał.

Piekarnik elektryczny wbudowany pod naszą kuchenką jest prosty w użyciu. Nie trzeba martwić się, że przewody nie łączą i grzałki nie działają (prodiż) oraz nie trzeba co jakiś czas podkładać opału do pieca, tak jak robiły to przed laty nasze babcie.

Wystarczy wybrać program – pieczenie z dołu, z góry, z obu stron, termoobieg – te i inne opcje mamy do wyboru w większości piekarników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oszczędność czy sknerstwo?

Wybieramy temperaturę do jakiej chcemy rozgrzać nasz piec i pozostaje nam czekać na osiągnięcie odpowiedniego ciepła wewnątrz. I to właśnie w tym momencie wiele pań domu popełnia kardynalny błąd.

To prawda, comiesięczne rachunki za prąd nie są zbyt wesołą lekturą dla nikogo. Czasami jednak wrodzona oszczędność nakazuje nam wkładać danie do piekarnika czym prędzej, nie czekając na odpowiednie nagrzanie się piekarnika.

Dzięki tego typu praktykom być może uda nam się zaoszczędzić parę złotych na energii elektrycznej. Ale za to stratni będziemy, jeżeli chodzi o jakość naszego dania.

Nieprzypadkowo w wielu przepisach figuruje zapis o konieczność uprzedniego rozgrzania piekarnika do odpowiedniej temperatury. Wszystko po to, by nasze ciasto lub inne danie, od razu mogło piec się we właściwych warunkach termicznych.

Uwaga na serniki

Jeżeli włożymy ciasto drożdżowe do rozgrzewającego się dopiero piekarnika, nie będzie jeszcze wielkiej tragedii. Ciasto powinno jeszcze podrosnąć w dużym cieple i spokojnie piec się od momentu, gdy piekarnik „złapie” odpowiednią temperaturę.

Takie zachowanie będzie jednak grubym błędem na przykład, jeżeli zdecydujemy się przedwcześnie wstawić do środka choćby sernik. Jego struktura może zepsuć się podczas takiego „pieczenia” w niskiej temperaturze, które raczej należałoby nazwać ogrzewaniem.

Nie wspomnimy już, co działoby się w takich warunkach na przykład z sernikiem z chmurką z piany białkowej. Szkoda naszej pracy i składników, których użyliśmy do przygotowania ciasta.

Stąd nasza rada – nie kombinujmy na siłę, nie spieszmy się i nie starajmy się szukać oszczędności tam, gdzie ich nie znajdziemy. Stare polskie przysłowie mówi wprost: chytry dwa razy traci!

pizza
Pixabay
Newsy
Chrupiąca domowa pizza, jak za dawnych lat. To danie to prawdziwa klasyka gatunku
Uwielbiają ją mali i duzi smakosze. Pizza – bo o niej mowa – to danie, które znają wszyscy, niemal w każdym zakątku świata. Jak ją przygotować, żeby była pyszna i miała chrupiące, lekko przypieczone brzegi? To proste!

Domowa pizza to prawdziwa poezja smaku. Niektórzy wolą ją w cienkiej wersji, inni lubią, gdy występuje na grubym cieście, z dużą ilością aromatycznego farszu z cebuli, pieczarek i kiełbaski. Nasza pizza nie zawiera mięsa, ale jest równie pyszna, jak ta z salami czy z kiełbasą. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom. Zachęciliśmy was do skosztowania tego dania? Sprawdźcie, jak możecie je zrobić. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju sól starta gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 25 dag pieczarek 2 pomidory  1 cebula 20 dag sera żółtego 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, jajko i mąkę, po czym całość starannie mieszamy. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i olej, po czym dobrze wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Grzyby smażymy na tłuszczu z posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Całość podsmażamy chwilę razem. Nadzienie przyprawiamy wedle uznania i rozkładamy na cieście. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Jak długo należy piec pizzę? Wszystko uzależnione jest od grubości ciasta oraz od ilości składników, jakie się na nim znajdują. Jeżeli nasza pizza ma cieniutkie ciasto, wystarczy ją piec przez ok. 12 minut. Pizza na średnim cieście potrzebuje ok. 15 min., a na grubym 20-30 min. W jakiej temperaturze należy...

W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy
W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie
Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik! Jak piec sernik, żeby nie opadł? Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika! Przepis na pieczony sernik Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg dokładnie zmielonego twarogu 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie...

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...

Chleb
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście kiedyś chleb z garnka? Raz spróbujecie, a będziecie go robić codziennie
Marzycie o swoim własnym chlebie, a nie macie odpowiedniego pieca? Nic straconego. Wystarczy naczynie żaroodporne!

Pieczenie chleba w domu było jeszcze do niedawna niezwykle ważną częścią życia ludzi na wsiach. Bez umiejętności wyrabiania ciasta i pieczenia ładnych bochenków, żadna dobra panna nie mogła myśleć o zamążpójściu. Zakwas , mąka żytnia, woda, sól – dzięki tym trzem prostym składnikom dawne gospodynie wyczyniały prawdziwe chlebowe cuda, za które dzisiaj dalibyśmy się pokroić. W wypieku chleba pomagała jeszcze jedna kwestia – w dawnych wiejskich domach obowiązkowo stał specjalny piec chlebowy. Dzisiaj piece chlebowe to niezwykła rzadkość. Wraz z nimi odchodzą już na zawsze tradycyjne wiejskie chleby. Nie mylmy jednak przyczyny ze skutkiem. To nie przez brak pieców nie pieczemy już chleba. Dawne domowe pieczywo zostało w końcu wyparte przez chleby z piekarni. Jeżeli marzy się wam powrót do domu babci, nic straconego. Obędzie się nawet bez zakwasu i pieca chlebowego. Pyszne pieczywo upieczemy za pomocą jednego prostego triku. A mianowicie dzięki sporemu, żaroodpornemu naczyniu. Jego właściwości zapewnią odpowiednią temperaturę pieczenia naszemu bochenkowi. Przepis na „chleb z garnka” Składniki: 75 dag mąki pszennej 25 g paczki drożdży (zwykle jest to ¼ opakowania) Łyżka soli Łyżka cukru 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Opcjonalnie – otręby i ziarna do chleba. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Kolejnego dnia wyrabiamy ciasto ponownie, podsypując stolnice mąką. Odstawiamy ciasto chlebowe na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Puste naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy je w temperaturze 220 st. C. Następnie ostrożnie wyciągamy „garnek”, a...