Nie cierpicie tej popularnej przyprawy? Przyczyna może leżeć w waszych genach
AdobeStock
Newsy

Nie cierpicie tej popularnej przyprawy? Przyczyna może leżeć w waszych genach

Gdy następnym razem ktoś zapyta was, dlaczego nie chcecie jeść potrawy z dodatkiem tej przyprawy, mamy dla was gotową odpowiedź. Przyczyna może być całkowicie niezależna od was.

Jeżeli od zawsze nie lubicie kolendry i odmawialiście jedzenia potraw z dodatkiem tego zioła, możecie dziś wytłumaczyć swoim bliskim, że powodem do grymaszenia nie było tylko typowo dziecięce narzekanie. Okazuje się, że niechęć, a wręcz wstręt do kolendry może być zapisana w naszych genach. 

Dlaczego niektórzy nie lubią kolendry?

Pierwsze wzmianki o tym, jak kontrowersyjną kwestią jest smak kolendry, pojawiły się już w XVII wieku. To wtedy w książkach kucharskich zalecano zastępowanie kolendry innymi przyprawami, ponieważ nie wszyscy lubią jej smak. Z czego wynika taka niechęć do tego zioła?

Jednym ze składników kolendry są aldehydy - związki chemiczne, które możemy znaleźć także w mydle i niektórych perfumach. Odpowiadają za charakterystyczny, „mydlany” zapach. Okazuje się, że część populacji jest wyjątkowo wyczulona na woń aldehydów i przez to nie są w stanie zjeść kolendry. Twierdzą, że pachnie i smakuje ona jak płyn do mycia naczyń albo mydło. 

Czy niechęć do kolendry to kwestia genów?

Jedna z teorii mówi o tym, że wstręt do smaku i zapachu kolendry może być zapisany w naszych genach. W 2012 roku w piśmie Flavour opublikowano badanie, z którego wynika, że za niechęć do kolendry może odpowiadać gen OR6A2.

Osoby, u których on występuje, są bardzo wrażliwe na zapach aldehydów i przez to kolendra (jak i niektóre perfumy) może być dla nich nieznośna. Ale czy na pewno? W tym samym badaniu zaznaczono, że choć geny mogą być odpowiedzialne za to zjawisko, to można je wytłumaczyć w jeszcze inny sposób. 

Chodzi o przyzwyczajenie do pewnych smaków oraz skojarzenia. Jeżeli na przykład kiedyś struliśmy się jedzeniem zawierającym kolendrę, mózg zapamiętał jej smak i zapach jako coś trującego. W efekcie, po takim zdarzeniu kolendra może już na długo kojarzyć nam się tylko z zatruciem pokarmowym. Może tak się stać również z innymi przyprawami, potrawami, a nawet napojami - zwłaszcza alkoholem. 

Zobacz także
Zielony i aromatyczny koperek z parapetu? Ten 1 czynnik wpływa na jego piękny kolor i bujność

Zielony i aromatyczny koperek z parapetu? Ten 1 czynnik wpływa na jego piękny kolor i bujność

To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw

To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw

Jak przekonać się do kolendry?

Jeśli chcecie uporać się z problemem niechęci do kolendry, możecie spróbować zrobić to również na zasadzie skojarzeń, ale w odwrotny sposób. Przygotujcie swoją ulubioną potrawę, dodajcie nieco kolendry i zjedzcie posiłek w towarzystwie przyjaciół i bliskich wam osób. W ten sposób może wam się udać „nauczyć” mózg, że w kolendrze nie ma nic złego i będzie ona kojarzyła się z czymś przyjemnym.

Można też zmielić liście kolendry przed dodaniem ich do potrawy - okazuje się, że w ten sposób aldehydy szybciej ulegają rozkładowi i tym samym mydlany smak i zapach kolendry jest znacznie mniej intensywny. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał
AdobeStock
Newsy
Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał
Nie lubicie zapachu dymu, a w grillowaniu najbardziej denerwuje was właśnie to, że brzydko pachnący dym leci wam w oczy? Ta metoda rozwiąże problem.

Wraz z nadchodzącymi wolnymi dniami, sezon grillowy kwitnie. Pewnie macie za sobą już pierwsze grillowanie, a jeśli to dopiero przed wami, długi weekend to dobra okazja żeby odpalić grilla. Niektórzy bardzo nie lubią tego robić ze względu na problemy z rozpalaniem grilla. Kopcący się dym leci w oczy i nieprzyjemnie pachnie? Wiemy co zrobić, żeby dym z grilla nie przeszkadzał wam ani sąsiadom. Jak poprawić zapach dymu z grilla? Dzięki tej świetnej metodzie dym będzie pięknie pachniał i pobudzał wasze zmysły jeszcze zanim potrawy grillowe trafią na ruszt. Chodzi o to, żeby posypać rozpalane węgielki ziołami. Bardzo dobrze sprawdzi się w tym celu na przykład: Rozmaryn Tymianek Zioła prowansalskie Jeśli uważacie że to marnotrawstwo, możecie po prostu posypać węgielki gałęziami ziół. Użyjcie gałązek rozmarynu lub tymianku do rozpalania grilla. Piękny aromat rozniesie się po waszej działce, podwórku lub innym miejscu w którym będziecie organizować imprezę grillową. Jak grillować, żeby było zdrowo i smacznie? Skorzystają z okazji, przypomnimy wam też kilka innych zasad zdrowego grillowania . Koniecznie korzystajcie z tacek albuminowych i kładźcie na nich jedzenie. Ściekający na węgielki tłuszcz jest rakotwórczy. Pamiętajcie żeby w trakcie grilla jadać dużo warzyw. Negatywny wpływ WWA, które tworzą się w potrawach z grilla może być w dużej mierze obniżany właśnie przez jedzenie warzyw do potraw grillowanych. Zróbcie tę pyszną sałatkę grillową albo klasyczną mizerię i przypilnujcie, żeby wszyscy domownicy jedli także warzywa z grilla. Eksperymentujcie z różnymi potrawami. Oprócz tradycyjnej karkówki czy kiełbasy , możecie zrobić faszerowanego bakłażana , cukinię z grilla lub upiec ziemniaki w folii . Przygotujcie wiele opcji, a impreza grillowa...

Wątróbka
gotujmy.pl/milikati
Newsy
Kiedy powinno się posolić wątróbkę? Błąd sprawi, że wyjdzie twarda jak podeszwa
Wątróbka wychodzi wam zbyt twarda? Pewnie popełniacie ten częsty błąd.

Jedni ją kochają, inni jej nienawidzą. Smażona wątróbka to koszmar wielu dzieci, które nie przepadają za jej wyrazistym smakiem. Choć rodzice podają swoim pociechom wątróbkę w dobrej wierze – w końcu zawiera ona mnóstwo witamin niezbędnych do tego, by organizm dziecka prawidłowo się rozwijał. Czasami jednak wstręt do tego dania może się brać stąd, że jest ono po prostu źle przyrządzone. Zdarzyło się wam na pewno zjeść twardą wątróbkę – nie była zbyt smaczna, prawda? Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić by dobrze smakowała! Przepis na smażoną wątróbkę Do przygotowania klasycznej wątróbki smażonej, będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kg wątróbki drobiowej  4 cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki mąki Olej do smażenia Mleko Majeranek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: W zimnej wodzie przemyjcie wątróbkę. Wytnijcie wszystkie żyłki i błony, zalejcie mlekiem i wstawcie do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry o grubości pół centymetra. Doprawcie solą, odrobiną cukru i usmażcie na rozgrzanym oleju. Jeżeli wolicie miękką cebulę do wątróbki, to smażcie na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmijcie z patelni cebulę i podsmażcie na niej pokrojone w plasterki i obrane jabłko. Gdy będzie gotowe, dodajcie je do cebuli. Wątróbkę pokrójcie w plastry i oprószcie mąką. Następnie na patelnię, na której smażyliście cebulę i jabłka dolejcie oleju, rozgrzejcie i wrzućcie plastry wątróbki. Smażcie aż do zrumienienia. Pamiętajcie! Wątróbkę należy posolić dopiero na samym końcu – jeżeli zrobicie to przed smażeniem, to wyjdzie twarda jak podeszwa! Gdy będzie już gotowa, posólcie ją i...

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...