
Jak pierogi, to zwykle ruskie i koniecznie z okrasą - najlepiej ze skwarków i cebuli. Dawniej jednak taki dodatek był dość wykwintny i nie każdy mógł sobie pozwolić na to, by za każdym razem zajadać się pierogami ze skwarkami.
Niestety pozbawione dodatków pierogi nie smakują już tak dobrze, dlatego trzeba było sobie radzić w inny sposób. Mało znaną, a pyszną omastą do pierogów jest chociażby śmietana. I to nie byle jaka, bo smażona.
Taka swojska omasta ma bardzo ciekawy smak, który może u niektóryc budzić skojarzenia z twarogiem, a nawet… orzechami. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, dlatego weźcie potrzebne składniki i bierzcie się za smażenie. Gwarantujemy, że domownicy będą oczarowani smakiem pierogów z taką śmietaną.
Jak zrobić smażoną śmietanę?
Składniki:
-
1 duży kubek śmietany 18% (400 g)
-
2 łyżki masła
Przygotowanie:
-
Wrzućcie masło na patelnię i podgrzewajcie, aż zacznie lekko wrzeć.
-
Dodajcie śmietanę i mieszając, smażcie ją na średnim ogniu. Początkowo śmietana będzie wam „strzelać” na patelni, ale zupełnie nie musicie się tym przejmować. Po chwili zgęstnieje i nie będzie już pryskać.
-
Gdy śmietana stanie się już gęstsza, zmniejszcie ogień i mieszajcie trochę rzadziej, co 15 sekund (tak, by się nie przypaliła).
-
W momencie, gdy śmietana zmieni swój kolor na lekko brązowy, zbije się w grudki i będzie przypominała bułkę tartą oznacza to, że jest już gotowa i można nią posypać pierogi. Smacznego!
Smażona śmietana genialnie sprawdza się w roli okrasy do pierogów, ale nie tylko. Pasuje również do wszelkiego rodzaju klusek, kopytek, kartaczy czy makaronu. Można też posypać nią gotowaną fasolkę szparagową (jako zamiennika bułki tartej).
7 pomysłów na pyszne pierogi
Skoro już macie przepis na smakowitą omastę do pierogów, to nie ma co szukać wymówek - pora na lepienie. Jeżeli znudziły się wam zwykłe ruskie lub z mięsem, zachęcamy do skorzystania z przepisów użytkowników Gotujmy.pl na pyszne i oryginalne pierogi: