Nie cebula, nie skwarki, tylko taka omasta będzie najlepsza do pierogów. Wystarczą 2 składniki
Getty/iStock
Newsy

Nie cebula, nie skwarki, tylko taka omasta będzie najlepsza do pierogów. Wystarczą 2 składniki

Pierogi bez okrasy to nie to samo, choć w dawnych czasach nie zawsze udawało się zdobyć potrzebny boczek czy słoninę. Można wykorzystać w tym celu również cebulę, ale my mamy dla was jeszcze lepszą propozycję. Poznajcie prosty przepis na pyszną omastę do pierogów na trudne czasy.

Jak pierogi, to zwykle ruskie i koniecznie z okrasą - najlepiej ze skwarków i cebuli. Dawniej jednak taki dodatek był dość wykwintny i nie każdy mógł sobie pozwolić na to, by za każdym razem zajadać się pierogami ze skwarkami.

Niestety pozbawione dodatków pierogi nie smakują już tak dobrze, dlatego trzeba było sobie radzić w inny sposób. Mało znaną, a pyszną omastą do pierogów jest chociażby śmietana. I to nie byle jaka, bo smażona. 

Taka swojska omasta ma bardzo ciekawy smak, który może u niektóryc budzić skojarzenia z twarogiem, a nawet… orzechami. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, dlatego weźcie potrzebne składniki i bierzcie się za smażenie. Gwarantujemy, że domownicy będą oczarowani smakiem pierogów z taką śmietaną. 

Jak zrobić smażoną śmietanę?

Składniki:

  • 1 duży kubek śmietany 18% (400 g)

  • 2 łyżki masła

Zobacz także
Okrasa „z niczego" do kopytek. Tak zawsze robiła babcia, gdy zabrakło już skwarek

Okrasa „z niczego" do kopytek. Tak zawsze robiła babcia, gdy zabrakło już skwarek

Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi jak dawniej. Zamiast ciepłej wody dodaje do nich coś innego

Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi jak dawniej. Zamiast ciepłej wody dodaje do nich coś innego

Przygotowanie:

  1. Wrzućcie masło na patelnię i podgrzewajcie, aż zacznie lekko wrzeć. 

  2. Dodajcie śmietanę i mieszając, smażcie ją na średnim ogniu. Początkowo śmietana będzie wam „strzelać” na patelni, ale zupełnie nie musicie się tym przejmować. Po chwili zgęstnieje i nie będzie już pryskać. 

  3. Gdy śmietana stanie się już gęstsza, zmniejszcie ogień i mieszajcie trochę rzadziej, co 15 sekund (tak, by się nie przypaliła).

  4. W momencie, gdy śmietana zmieni swój kolor na lekko brązowy, zbije się w grudki i będzie przypominała bułkę tartą oznacza to, że jest już gotowa i można nią posypać pierogi. Smacznego!

Smażona śmietana genialnie sprawdza się w roli okrasy do pierogów, ale nie tylko. Pasuje również do wszelkiego rodzaju klusek, kopytek, kartaczy czy makaronu. Można też posypać nią gotowaną fasolkę szparagową (jako zamiennika bułki tartej).

7 pomysłów na pyszne pierogi

Skoro już macie przepis na smakowitą omastę do pierogów, to nie ma co szukać wymówek - pora na lepienie. Jeżeli znudziły się wam zwykłe ruskie lub z mięsem, zachęcamy do skorzystania z przepisów użytkowników Gotujmy.pl na pyszne i oryginalne pierogi:

  1. Pierogi z warzywami i boczkiem

  2. Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą

  3. Pierogi z kaszanką na patelnię

  4. Pierogi z serem i borówkami

  5. Pierogi z selerowym farszem

  6. Pierogi z pęczakiem i śliwką kalifornijską

  7. Pierogi z kurczakiem, szparagami i kiszoną kapustą