Przepis na ramen. Aromatyczny bulion japoński.
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy

Niby rosół, a jednak zupełnie nie… Tym bulionem zajada się cały świat

Wiele osób na całym świecie docenia smak tego pysznego bulionu. Jest trochę podobny do rosołu, ale jednak według wielu osób biję go na głowę!

Mało jaka potrawa byłaby w stanie zastąpić pyszny, aromatyczny rosół. Polacy go uwielbiają. Rosół jada się przecież nie tylko na niedzielny czy odświętny obiad, ale na wywarze o głębokim smaku przygotowuje się wszystkie zupy i najlepsze sosy.

Na pewno znacie wiele sposobów na wzbogacenie smaku rosołu. Niektórzy dodają do niego rozgniecione ziele angielskie i pieprz, inni praktykują dodawanie do rosołu podpalonej cebuli lub czosnku, a niektóre osoby dodają do bulionu osobliwe dodatki takie jak puree z dyni, kurkumę lub imbir, by wzbogacić jego kolor. Wiecie dlaczego rosół smakuje tak wyśmienicie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret dobrego rosołu

Głęboki, aromatyczny smak, który powoduje, że rosół chce się jeść to smak zwany umami. Umami jest też zwane przez wielu „piątym smakiem”, który niektórzy porównują właśnie do smaku mocnego bulionu mięsnego. Japończycy wiedza doskonale jak balansować tym smakiem. Opracowali oni własna wersję rosołu, która podbija menu restauracji na całym świecie.

Ramen – niezwykle aromatyczny bulion

Chodzi o ramen, czyli japoński bulion serwowany z makaronem i dodatkami. Restauracje oferujące ramen można spotkać w Japonii na każdym kroku. Jaki jest sekret tego bulionu?

Zobacz także
Rosół u Magdy Gessler kosztuje 60 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 50-75 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?

Na punkcie tej kiszonej kapusty oszalał cały świat. Lepsza niż polska?

Kimchi - koreańska kapusta kiszona, którą zajada się cały świat [PRZEPIS]

Składniki na bulion w ramenie

Bulion do zupy ramen gotuje się w różny sposób. Trzeba gotować go długo i na wielu składnikach. Dodaje się do niego na przykład:

  • Kości wieprzowe, drobiowe i wołowe (najlepiej ze szpikiem)
  • Sporo imbiru
  • Czosnek
  • Marchewkę
  • Wodorosty
  • Sos sojowy
  • Wino ryżowe
  • Suszone grzyby shitake
  • Pastę miso

Dodatki do ramenu

Ramen to dość bogata potrawa. W przeciwieństwie do rosołu, serwuje się go nie tylko z makaronem i warzywami. W ramenie może znaleźć się też:

  • Jajko na miękko
  • Sezam
  • Szczypiorek
  • Kiełki
  • Pędy bambusa
  • Glony
  • Pieczona wołowina
  • Grzyby suszone z gotowania wywaru

Przepis na ramen

Poznajcie przepis na ten aromatyczny bulion w wersji dostosowanej do polskich standardów.

Składniki na ramen

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 litry domowego bulionu z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku + 1 ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 marchewki
  • pęczek szalotki ze szczypiorkiem
  • 4-6 jajek
  • 8 grzybów shitake (mogą być też grzyby mun )
  • Opakowanie makaronu ramen
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/3 opakowania grzybów enoki (opcjonalnie )
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Przygotowanie ramenu

  1. Połączcie ze sobą imbir i siekany czosnek. Dodajcie pół szklanki sosu sojowego. Włóżcie do marynaty filety z kurczaka. Odstawcie do zamarynowania.
  2. Filety ugotujcie w wodzie przez ok. 30 minut.
  3. Do garnka wlejcie bulion drobiowy, dodajcie obraną marchewkę, grzyby, siekany czosnek, imbir, siekane chili i cebule szalotki. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  4. Bulin doprawcie sosem sojowym do smaku. Przecedźcie go. Marchewkę pokrójcie w plasterki, grzyby w paski. 
  5. Makaron przygotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Ugotujcie jajka na miękko. Obierzcie je. 
  7. Zaserwujcie makaron z jajkiem, plasterkami kurczaka, marchewką, grzybami. Dodajcie szczypiorek i grzyby enoki.
  8. Zalejcie miskę gorącym bulionem. Posypcie wszystko sezamem i podawajcie.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Rosół, kolor rosołu
Gotujmy.pl/margolata
Newsy
Ten zaskakujący składnik dodają do rosołu najlepsi kucharze w Polsce. Podkręca jego kolor i przełamuje smak
Jak zadbać o właściwy kolor rosołu? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Jeden składnik zmieni smak i kolor tej popularnej zupy. Domyślacie się już o co może chodzić?

Rosół, mimo iż wydaje się być prostą zupą, kryje w sobie wiele tajemnic. Jego przygotowanie można podzielić na etapy, w których niektóre błędy mogą doprowadzić do prawdziwej kulinarnej katastrofy. Z czym łączyć rosół? Rosół może być podawany „czysty” lub z makaronem. Ten drugi sposób podawania zupy jest zdecydowanie bardziej popularny. Do rosołu odpowiedni jest jednak tylko określony rodzaj makaronu. Muszą być to jak najcieńsze nitki. Często rosół serwuje się też z kluskami lanymi, czyli kluseczkami powstającymi z tych samych składników, co makaron domowy, ale formowanymi za pomocą łyżki lub lanymi z miski prosto do garnka. To prawdziwie domowy makaron. Pycha! Rosół podaje się zazwyczaj w głębokim obiadowym talerzu. Na spodzie talerza układa się makaron oraz pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu i szczyptę posiekanej natki pietruszki. Składniki zalewa się następnie gorącym rosołem. Ciekawostki na temat rosołu Nazwa rosołu jest związana z jego dawnym sposobem przygotowania. Niegdyś rosół gotowano z zasolonego mięsa, które w czasie gotowania oddawało sól, a rosół nazywano rosół, od czasownika rosół, które można przetłumaczyć jako wydobądź/usuń sól. Proces gotowania mięsa pozbawiał je soli, a jednocześnie powodował samoistne doprawienie wywaru. Nietypowy składnik rosołu Rosół to nasz skarb narodowy i od lat kultywowana tradycja. Konieczne do rosołu? Opalona cebula z żółtą łuską i spora szczypta soli. Mały ogień, dużo cierpliwości i tradycyjny rosół możecie podawać bliskim na obiad. Co jeszcze dodać do rosołu? Kogokolwiek nie zapytacie, usłyszycie w odpowiedzi, że są to mocne przyprawy w postaci ziela angielskiego, liścia laurowego czy czosnku, dodane do gotującego...

Aromatyczny rosół bez maggi
Newsy
Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy 
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy....

Ciekawy dodatek warzyw do rosołu.
Triki kulinarne
W Wielkiej Brytanii dodaje się do rosołu te 3 niezwykłe warzywa. Świetnie podkręcają jego smak. Spróbujecie?
Myślicie, że słyszeliście już wszystkie pomysły na to, co można dodać do rosołu? Mylicie się. Brytyjczycy mają sposób na wzmocnienie jego smaku, którym zdecydowanie warto się zainspirować.

Mimo iż rosół kojarzymy zazwyczaj jako typowo polską zupę, jej odmiany są przygotowywane na całym świecie. Przybiera on różne formy i nazwy, ale dalej liczy się to samo, co w naszym, tradycyjnym rosole: aromatyczny bulion, głęboki smak uzyskany dzięki różnorodnym składnikom oraz piękny zapach. Brytyjczycy mają na to swój sposób… Włoszczyzna za granicą Jeśli kiedykolwiek próbowaliście ugotować tradycyjne polskie dania, będąc za granicą, wiecie jakie problemy i zdziwienie może to powodować. Niektóre dodatki, które wydają wam się oczywiste, nie są możliwe do zdobycia w innych miejscach na świecie. Dobrym przykładem jest włoszczyzna. W tradycyjnej mieszance na rosół kupionej w Polsce, znajdą się zazwyczaj: Seler Marchew Pietruszka Por Czasem: czosnek, cebula lub kapusta Nie próbujcie nawet szukać podobnych zestawów poza granicami Polski. Mocno się naszukacie i bardzo zdziwicie. Sposób na rosół z Wielkiej Brytanii Zestaw warzyw na zupę w Wielkiej Brytanii jest zupełnie inny. Brytyjczycy nie dodają do rosołu selera ani pietruszki, ale za to mają swoje składniki, które odpowiadają za niezwykły smak bulionu. Oto one: Pasternak – warzywo bardzo podobne do pietruszki z wyglądu, jednak inne w smaku. Jest mięsisty i słodki w odróżnieniu od typowo korzennej pietruszki, która bywa włóknista. Pasternak nada bulionowi przyjemnej słodyczy. Rzepa – warzywo popularne w Wielkiej Brytanii niemal równie mocno, jak marchewka. Rzepa jest dostępna w każdym supermarkecie. Jej dodatek do rosołu podkręci jego smak i nada specyficznego zapachu. Jeśli chcecie wypróbować rosołu z dodatkiem rzepy, zacznijcie od dodania małego kawałka, jej zapach jest bardzo intensywny. Fenkuł – inaczej zwany...

Aromatyczny rosół
Newsy
Znudził wam się tradycyjny rosół? Dorzućcie szczyptę tego produktu, a wasi domownicy padną z zachwytu 
Musicie spróbować tego przepisu! Rosół z tym dodatkiem nabiera zupełnie nowego aromatu.

Myślicie, że słyszeliście już o wszystkich niekonwencjonalnych pomysłach na ulepszenie rosołu? Mamy dla was prawdziwy hit, który sprawdza się w Polskich domach. Rosół z tym składnikiem jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i urzeka. Nie potrzeba wiele. Duża szansa, że macie ten składnik już w swoich domach! Przepis na niesamowity rosół z ciekawym dodatkiem Rosół z tym dodatkiem jest idealny na chłodne dni. Składniki na rosół 300 g korpusu z kurczaka Pietruszka 3 marchewki Cebula 1/3 selera Szczypta soli Pieprz w ziarenkach Inne dodatki smakowe: lubczyk, natka pietruszki, kurkuma, ziele angielskie Szczypta imbiru Przygotowanie rosołu Wlejcie wodę do garnka, dodajcie umyty wcześniej korpus kurczaka. Włączcie gaz i czekajcie, aż na powierzchni zbiorą się szumowiny. Zbierzcie je łyżką. Dodajcie obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, i seler. Cebulę opalcie nad gazem i dodajcie do rosołu. Doprawcie rosół ziarenkami pieprzu, solą i innymi dodatkami, których używacie. Do rosołu dodajcie szczyptę imbiru, nada mu ostrego smaku i podkreśli smak zupy. Gotujcie rosół, aż warzywa zrobią się miękkie. Podawajcie rosół z makaronem. Zalety dodawania imbiru do rosołu Rosół z imbirem jeszcze mocniej rozgrzewa w chłodne dni. Rosół z imbirem idealnie sprawdzi się w tracie przeziębień. Ten niezwykły korzeń ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Rosół jest od dawna stosowany jako tradycyjny specyfik wspomagający leczenie przeziębień. W połączeniu będą jeszcze bardziej skuteczne. Imbir rozrzedza krew i oprócz tego, że jest smaczny, jest też bardzo zdrowy! Imbir działa korzystnie na procesy trawienia. Poprawia wydzielanie soków żołądkowych i powoduje, że...