Nazywano go "pożeraczem mięśni" i teraz ludzie boją się go zbierać. Sprawdźcie, czy można jeść te grzyby
AdobeStock
Newsy

Nazywano je „pożeraczami mięśni" i teraz ludzie boją się je zbierać Czy można jeść te grzyby?

Opowieści o podstępnych, trujących grzybach budzą postrach wśród początkujących grzybiarzy. Nie inaczej jest w przypadku tego gatunku, który przez dłuższy czas był uznawany za jadalny, jednak dziś wzbudza wiele wątpliwości.

W lasach nie brakuje teraz grzybów, choć tylko część z nich nadaje się do jedzenia. Reszta w najlepszym przypadku będzie miała paskudny smak, a w najgorszym - może was otruć, a nawet zabić. Dlatego tak ważne jest, by dobrze poznać jadalne gatunki grzybów przed wybraniem się do lasu. Ale istnieją takie, które pomimo, iż są jadalne, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. 

Czy grzyb gąska zielonka jest jadalny?

W polskich lasach rośnie grzyb, który przez lata w atlasach znajdował się w kategorii „jadalne”. Mowa tutaj o gąsce zielonce, która jednak od 2001 roku wzbudza wątpliwości, a nawet kontrowersje. To właśnie wtedy czasopismo medyczne „New England Journal of Medicine" opublikowało badanie, w którym opisano przypadek 12 osób, u których doszło do zatrucia po zjedzeniu gąski zielonki, spośród których troje zmarło.

Lekarze stwierdzili u tych osób rozpad mięśni, spowodowany wysokim poziomem kinazy kreatynowej. To właśnie wtedy gąskę zielonkę zaczęto nazywać potocznie „pożeraczem mięśni”. 

Zobacz także
Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie

Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

Czy gąska zielonka jest trująca?

Dlaczego doszło do zatrucia, skoro gąska zielonka jest grzybem jadalnym? Okazało się, że osoby, których przypadki zostały opisane w czasopiśmie medycznym, jadły te grzyby przez kilka dni z rzędu w dużych ilościach. Objawy, jakie stwierdzono u tych osób po nadmiernym spożyciu gąski zielonki to m.in. rumień na twarzy, sztywność nóg i duszności. 

Czy gąskę zielonkę można jeść?

Choć gąska zielonka jest jadalna, nawet Lasy Państwowe ostrzegają przed tymi grzybami, ponieważ w pewnych warunkach mogą być one szkodliwe - jak wspomnieliśmy już, mowa tutaj zwłaszcza o jedzeniu ich w nadmiernych ilościach. Należy także zwrócić uwagę na obszar zbierania. Nie wolno zrywać gąsek w miejscach zanieczyszczonych, czyli przy ruchliwych drogach oraz zakładach przemysłowych.

Trzeba też uważać, ponieważ gąski zielonki łatwo pomylić z gąską siarkową, która jest trująca, czy muchomorami. Ale, jak podkreślają Lasy Państwowe na Twitterze, gąska zielonka bywa doceniana przez grzybiarzy, którzy ją marynują lub smażą.  

Źródło: wydarzenia.interia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował poradnik, w którym radzi, jak zbierać grzyby w sposób bezpieczny i co zrobić w razie zatrucia grzybami. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę i czego nie wolno robić na grzybobraniu.

W lasach trwa sezon na zbieranie grzybów, w związku z czym nawet mniej doświadczeni amatorzy grzybobrania chwycili za koszyki i ruszyli do lasów na łowy. Zbieranie grzybów jest bardzo odprężające i zdrowe - w końcu to okazja do spędzenia kilku godzin na świeżym powietrzu. Trzeba być jednak bardzo ostrożnym i pomyśleć dwa razy, zanim się wrzuci znaleziony okaz do koszyka. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował krótki poradnik dotyczący bezpiecznego zbierania grzybów. Stosujecie już te zasady w praktyce?  Jak zbierać grzyby? Przy zbieraniu grzybów łatwo jest się pomylić, a taka pomyłka może kosztować zdrowie. W najgorszych przypadkach zagrożone jest nawet wasze życie, dlatego tak ważne jest, by ściśle stosować się do zasad wyznawanych przez doświadczonych grzybiarzy: zbierajcie tylko te grzyby, które dobrze znacie - to najważniejsza zasada, którą powinien do serca wziąć sobie każdy zbierający grzyby. Jeśli macie choć najdrobniejsze wątpliwości dotyczące znalezionego okazu, zostawcie go w lesie. Wiele grzybów niejadalnych, a nawet trujących można łatwo pomylić z jadalnymi. nie zbierajcie małych grzybów - bardzo młode okazy trujących grzybów można łatwo pomylić z jadalnymi nie warto także zbierać do koszyka wyraźnie przerośniętych grzybów. Takie okazy mogą kumulować w sobie nadmiar niekorzystnych dla ludzi związków i metali ciężkich grzyby należy wykręcać, a nie wycinać z podłoża - dzięki temu możecie dokładnie obejrzeć grzybnię, co pozwoli zidentyfikować gatunek zainstalujcie na smartfonie aplikację mobilną z atlasem grzybów, by móc upewnić się, czy zebrane przez was okazy na pewno są jadalne. Jeśli jesteście tradycjonalistami, weźcie ze sobą atlas w formie papierowej zebrane grzyby wrzucajcie do wiklinowego kosza lub łubianki. Jeśli wrzucicie je do wiadra lub...

5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Adobe Stock
Newsy
5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Za najbardziej trującego grzyba uznawany jest dobrze znany z polskich lasów muchomor sromotnikowy. Sprawdzamy czym on i inne zabójcze grzyby różnią się od jadalnych i uczymy jak nie mylić jednych i drugich.

Toksyny występujące w grzybach mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Co ciekawe nie wszystkie działają od razu po zjedzeniu trujących grzybów. Są takie, które ujawniają zatrucie organizmu człowieka dopiero po kilku dniach. Najłagodniejsze zatrucia grzybami dają objawy żołądkowo – jelitowe jak bóle brzucha, wymioty i biegunki o różnym nasileniu. Najcięższe prowadzą do śpiączki, uszkodzeń wątroby, a nawet śmierci. Dlatego kluczowa wiedza na temat grzybów jaką posiada miłośnik grzybobrania, powinna obejmować też znajomość tych najbardziej trujących okazów. Tych grzybów nie zbierajcie pod żadnym pozorem Muchomor sromotnikowy Jego toksyny są odporne na wysokie temperatury, nie są więc niszczone ani osłabiane podczas gotowania. Muchomor rośnie od lipca do października, można go spotkać pod dębami, bukami i sosnami. Jest zbliżony wyglądem do gąski zielonej, z tym, że nóżka gąski jest bardziej masywna niż smukła nóżka muchomora, a jej kapelusz jest wyraźnie żółtozielony. Do tego gąskę można spotkać na piaskach. Muchomor jadowity Ma nieprzyjemny zapach, podobny do chloru. Jest tak jadowity, że nie wolno go nawet polizać, żeby sprawdzić smak. Rośnie od czerwca do września, a najbardziej lubi lasy iglaste. Można go pomylić z pieczarką polną. Muchomor ma charakterystyczna bulwę i ruchomą część u nasady trzonu, których nie mają pieczarki. Muchomor plamisty Ma kapelusz z prążkowanym brzegiem, od w kolorach od brązowożółtego do brązowoszarego, pokryty białymi łatkami. Rośnie w lasach liściastych i można na niego trafić od czerwca do października. Jest podobny do kani czubajki. Cechą charakterystyczna tego grzyba jest to, że ma garbek na środku kapelusza, a na górze trzonu znajduje się ruchomy pierścień....

Jedzą muchomory, a później chwalą się tym w internecie. Uważajcie na nowy, niebezpieczny trend
AdobeStock
Newsy
Jedzą muchomory, a później chwalą się tym w internecie. Uważajcie na nowy, niebezpieczny trend
Jeszcze przed powszechnym dostępem do internetu mało kto słyszał o dziwnych pomysłach niektórych ludzi. Dziś niestety nierzadko mają oni bardzo dużą publiczność, której chwalą się niebezpiecznymi praktykami - takimi, jak choćby jedzenie trujących grzybów...

Już od małego uczy się nas, że muchomorów i innych trujących grzybów nie wolno zbierać do koszyka, ani tym bardziej ich jeść. Wygląda jednak na to, że niektórzy nie słuchali wówczas dorosłych uważnie. W ostatnim czasie w internecie można zauważyć niebezpieczny trend, który polega na tym, że ludzie świadomie jedzą trujące grzyby i co gorsza - na dodatek się tym chwalą. Uwagę na to zjawisko zwróciły także Lasy Państwowe. Zjadła jajecznicę z trującymi grzybami i wszystko nagrała Znana internautka udostępniła film, na którym wybrała się do lasu po „kurki”, z których następnie zrobiła jajecznicę i ze smakiem ją zjadła. Internauci od razu jednak zauważyli, że grzyby zebrane przez influencerkę to nie kurki, lecz lisówki - bardzo podobne do kurek, ale trujące.  @hanusiawielka #hanusia #hanusiawielka #grzybobranie #grzyby #grzyby2022 ♬ dźwięk oryginalny - H A N U S I A 🧚🏻‍♀️ Choć wpadka może zdarzyć się każdemu, problemem jest publikowanie takich rzeczy w internecie. Film z jedzeniem jajecznicy z lisówkami ma ponad milion wyświetleń! Głos w tej sprawie zabrały Lasy Państwowe: – My życzymy zdrowia, a na kolejne grzybobranie zalecamy zabranie ze sobą atlasu grzybów.  Owocniki lisówki zawierają arbitol, który może (zależnie od predyspozycji spożywającego) powodować uciążliwe zaburzenia trawienne - czytamy w komunikacie państwowej instytucji. Na szczęście tiktokerka nie trafiła do szpitala po zjedzeniu trujących grzybów. Miała dużo szczęścia, ponieważ ta historia mogła się skończyć o wiele gorzej. Jedzą muchomory „dla zdrowia” Jeszcze bardziej niepokojącym trendem jest najnowsza moda na jedzenie muchomorów. Sprawę nagłośniła użytkowniczka serwisu Instagram o pseudonimie doktorka_od_7_bolesci. Przytoczyła wpis pewnej osoby, która...

"Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka
AdobeStock
Newsy
„Radioaktywny" grzyb w polskich lasach? Obejrzyjcie go dokładnie i śmiało wrzucajcie do koszyka
Widzieliście kiedyś takie grzyby? W Polsce można znaleźć je w wielu miejscach, choć nie każdy odważy się je zebrać.

Przyzwyczajeni do znanych i smacznych odmian grzybów jak borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki, raczej rzadko zastanawiamy się nad tym, czy istnieje więcej jadalnych, choć rzadko spotykanych gatunków grzybów. A tych w polskich lasach nie brakuje! Wbrew pozorom rośnie u nas całkiem sporo grzybów jadalnych, które nie cieszą się dużym zainteresowaniem wśród grzybiarzy. Jednym z nich jest lakówka ametystowa.  Jak wygląda lakówka ametystowa? Na pierwszy rzut oka przypomina niesławne „grzybki halucynki”, które również w Polsce rosną (jednak o ich miejscach występowania nie będziemy wspominać...). Może się też kojarzyć z dziwnymi grzybami znanymi z filmów fantasy. Na szczęście lakówki ametystowe ani nie wywołują halucynacji po spożyciu, ani nie są wynikiem skażenia radioaktywnego okolicy.  Uwagę zdecydowanie zwraca ich wygląd - cienka, długa nóżka i niewielki kapelusz, a do tego siny kolor pozwalają przypuszczać, że lepiej trzymać się od tego grzyba z daleka. To jadalne i pospolite w naszych lasach grzyby. Rosną zarówno w lasach, jak i miejskich parkach i przydomowych ogródkach, a nawet na starych cmentarzach i kurhanach.  Jak przyrządzić lakówkę ametystową? Lakówka ametystowa nie cieszy się szczególnym wzięciem nawet wśród doświadczonych grzybiarzy z prostego powodu - ciekawy wygląd jest jej jedynym atutem, ponieważ ten grzyb jest praktycznie pozbawiony smaku i zapachu. Rozczarują się więc ci, którzy liczyli na wyjątkowe doznania smakowe, ale nie załamujcie się! Ponieważ lakówka ametystowa jest jadalna, możecie dorzucić ją na przykład do słoika z marynowanymi grzybami, by nieco urozmaicić wygląd tego przysmaku na talerzu. Gwarantujemy, że oczy waszych gości prawie wypadną z orbit na widok takiego dania. Uwaga na podobne gatunki Osoby mniej doświadczone w zbieraniu grzybów mogą...