
W lasach nie brakuje teraz grzybów, choć tylko część z nich nadaje się do jedzenia. Reszta w najlepszym przypadku będzie miała paskudny smak, a w najgorszym - może was otruć, a nawet zabić. Dlatego tak ważne jest, by dobrze poznać jadalne gatunki grzybów przed wybraniem się do lasu. Ale istnieją takie, które pomimo, iż są jadalne, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Czy grzyb gąska zielonka jest jadalny?
W polskich lasach rośnie grzyb, który przez lata w atlasach znajdował się w kategorii „jadalne”. Mowa tutaj o gąsce zielonce, która jednak od 2001 roku wzbudza wątpliwości, a nawet kontrowersje. To właśnie wtedy czasopismo medyczne „New England Journal of Medicine" opublikowało badanie, w którym opisano przypadek 12 osób, u których doszło do zatrucia po zjedzeniu gąski zielonki, spośród których troje zmarło.
Lekarze stwierdzili u tych osób rozpad mięśni, spowodowany wysokim poziomem kinazy kreatynowej. To właśnie wtedy gąskę zielonkę zaczęto nazywać potocznie „pożeraczem mięśni”.
Czy gąska zielonka jest trująca?
Dlaczego doszło do zatrucia, skoro gąska zielonka jest grzybem jadalnym? Okazało się, że osoby, których przypadki zostały opisane w czasopiśmie medycznym, jadły te grzyby przez kilka dni z rzędu w dużych ilościach. Objawy, jakie stwierdzono u tych osób po nadmiernym spożyciu gąski zielonki to m.in. rumień na twarzy, sztywność nóg i duszności.
Czy gąskę zielonkę można jeść?
Choć gąska zielonka jest jadalna, nawet Lasy Państwowe ostrzegają przed tymi grzybami, ponieważ w pewnych warunkach mogą być one szkodliwe - jak wspomnieliśmy już, mowa tutaj zwłaszcza o jedzeniu ich w nadmiernych ilościach. Należy także zwrócić uwagę na obszar zbierania. Nie wolno zrywać gąsek w miejscach zanieczyszczonych, czyli przy ruchliwych drogach oraz zakładach przemysłowych.
Trzeba też uważać, ponieważ gąski zielonki łatwo pomylić z gąską siarkową, która jest trująca, czy muchomorami. Ale, jak podkreślają Lasy Państwowe na Twitterze, gąska zielonka bywa doceniana przez grzybiarzy, którzy ją marynują lub smażą.
Gąska zielonka to grzyb kontrowersyjny. Ukrywa się pod ziemią, nie zaleca się jeść jej zbyt wiele, są kraje, gdzie jest uznana za toksyczną, i łatwo pomylić ją z muchomorem i trującą gąską siarkową. Niektórzy cenią ją jednak w marynacie lub smażoną.
— Lasy Państwowe (@LPanstwowe) October 11, 2022
🎥G.Wójcik#NadleśnictwoOlkusz pic.twitter.com/MfowU1JARp
Źródło: wydarzenia.interia.pl