Nawet 100 zł za rosół dla całej rodziny. Sprawdziliśmy ceny w restauracji Ewy Wachowicz
AdobeStock, ewawachowicz/Instagram
Newsy

Nawet 100 zł za rosół dla całej rodziny. Sprawdziliśmy ceny w restauracji Ewy Wachowicz

Ile kosztuje obiad w restauracji Zalipianki Ewy Wachowicz? Ceny niektórych dań dają do myślenia.

Wszyscy znamy wspaniałe przepisy Ewy Wachowicz, którymi dzieli się na swojej stronie internetowej oraz w programie „Ewa gotuje”. Nie każdy jednak wie, że była Miss Polonia jest również restauratorką i prowadzi własny lokal w Krakowie o nazwie Zalipianki. Czy ceny w tej restauracji są tak wysokie, jak u Magdy Gessler? Postanowiliśmy to sprawdzić. 

Jakie są ceny w restauracji Ewy Wachowicz?

Na start idą oczywiście przystawki. Jest dość wykwintnie - w ofercie pani Ewy znajdziecie tatara z polędwicy wołowej za 47 złotych, kaczą wątróbkę za 31 zł czy cielęcinę sous-vide za 34 zł. Osoby o mniej wyrafinowanych podniebieniach ucieszą się z takich pozycji w menu, jak śledź (29 zł) i deska serów (52 zł). 

Kolejne są zupy. I tutaj można się zaskoczyć - jedna porcja rosołu kosztuje 20 złotych, co jest dość rozsądną ceną, biorąc pod uwagę renomę restauracji oraz jej lokalizację. To znacznie mniej niż u Magdy Gessler, która za porcję rosołu życzy sobie aż 37 złotych. Sęk w tym, że zamówienie 5 talerzy rosołu dla całej rodziny to już wydatek rzędu 100 zł...

W knajpie Zalipianki do wyboru jest jeszcze kwaśnica, barszcz czerwony i krem z pomidorów. Ceny tych zup wynoszą 21-22 złote. 

W ofercie znajdziecie jeszcze sałatki, burgery i makarony, ale skupmy się na daniach głównych. Tutaj ceny mogą być lekkim dla niektórych nieco odstraszające:

  • Kotlet schabowy z kością: 46 zł

  • Maczanka po krakowsku według przepisu Ewy Wachowicz: 46 zł

  • Pierś z kaczki sous-vide: 54 zł

  • Pierś z kurczaka kukurydzianego sous-vide: 47 zł

  • Żeberka wieprzowe: 49 zł

  • Policzki wołowe: 56 zł

  • Stek z polędwicy wołowej: 95 zł

  • Gołąbki: 40 zł 

Zobacz także
Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Co zrobić z resztkami mięsa z rosołu? Ewa Wachowicz ma na to sposób i robi z niego coś pysznego

Co zrobić z resztkami mięsa z rosołu? Ewa Wachowicz ma na to sposób. Robi z niego coś pysznego

Ewa Wachowicz o wzroście cen żywności 

Koszty samej żywności jak i przygotowywania dań w restauracji cały czas rosną, stąd wysokie ceny w lokalach. Ewa Wachowicz odniosła się do tego w rozmowie z „Plejadą”:

– Wzrostu cen nie da się nie zauważyć. Zwłaszcza że mam restaurację i kiedy robimy zakupy widać, że ceny poszły niesamowicie w górę. Zwłaszcza niektórych produktów. Czasem ceny idą w górę niezrozumiałe dla mnie, nie jest to uzależnione od sezonowości występowania danego produktu, więc jest to dla mnie zdziwienie - przyznała szczerze Wachowicz.

Źródło: plejada.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa nic u Magdy Gessler za prawie 50 zł. Restauratorka znów tłumaczy się z wysokich cen
ONS.pl, u.fukiera/Instagram
Newsy
Zupa nic u Magdy Gessler za prawie 50 zł. Restauratorka znów tłumaczy się z wysokich cen
Sprawdźcie, ile kosztują desery w restauracji Magdy Gessler. Skusilibyście się? Cena zupy nic z dodatkami robi wrażenie.

Wydawałoby się, ze powinniśmy być już raczej przyzwyczajeni do niezwykle wysokich cen w lokalach zarządzanych przez Magdę Gessler. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” wielokrotnie odnosiła się do kontrowersji, jakie wywołują ceny za serwowane przez nią dania. Raz nawet porównała swoje pączki kosztujące 13 zł za sztukę do torebek Chanel. Można z tego wywnioskować, że po prostu słodycze od Gessler są luksusem, na który jedni mogą sobie pozwolić, a inni nie. Wciąż jednak ceny, jakie znajdują się w menu restauracji Magdy Gessler wywołują niemałe zdziwienie. Zobaczcie, ile kosztują desery „U Fukiera”. Ceny deserów u Magdy Gessler Niewielu z was pewnie wie, że poza restauracjami Magda Gessler zarządza także siecią lodziarni „Ice Queen”. Nie prowadzi ich jednak sama - lokale te działają na zasadzie franczyzy. Z tego powodu ceny w nich mogą się od siebie różnić i są dość wysokie. Gałka lodów w niektórych z nich kosztuje nawet 9 złotych! Jednak na ceny w restauracji „U Fukiera” Magda ma jak najbardziej wpływ, dlatego tym bardziej szokuje to, co można zobaczyć w menu. Na przykład klasyczny, stary przepis na zupę nic, czyli słodki deser z żółtek, cukru i mleka zagęszczonego, u Magdy kosztuje aż 49 złotych! Trzeba jednak dodać, że jest on serwowany pistacjową bezą, lodami i owocami...         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) W fotel wbija także cena klasycznego deseru w postaci pucharu lodów z sezonowymi owocami. Zapłacilibyście za niego, bagatela, 39 złotych!  ...

Myśleliście, że 64 zł za schabowego u Gessler to dużo? Dziś trzeba za niego zapłacić o wiele więcej
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Myśleliście, że 64 zł za schabowego u Gessler to dużo? Dziś trzeba za niego zapłacić o wiele więcej
Restauracja Magdy Gessler „U Fukiera” udowadnia, że ceny polskich dań mogą być jeszcze wyższe. Sprawdziliśmy, o ile wzrosły w ciągu roku.

Nie od dziś wiadomo, że u Magdy Gessler za jedzenie płaci się dużo. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” oraz „Masterchefa” nie kryje się z tym, że w jej restauracjach jest drogo. Gwiazda zawsze słusznie podkreśla, że wysokie ceny są wynikiem używania składników najwyższej jakości i nierzadko dodaje, że nie ma obowiązku stołowania się w jej restauracji, jeżeli komuś nie odpowiadają ceny podane w menu. Wszystko to jest zrozumiałe, jednak suma, jaką dziś należy zapłacić za schabowego u Magdy Gessler, niejednego wprowadziłaby w lekką konsternację... Rekordowo drogi schabowy u Magdy Gessler O tym, jaki jest wpływ inflacji na ceny żywności i prowadzenia biznesu można się przekonać na własne oczy, porównując menu różnych restauracji z zeszłego roku z obecnym. Rok temu w sierpniu pisaliśmy już o cenach „U Fukiera”. Na pewno zaskoczyła was cena 64 zł za kotleta schabowego z kapustą zasmażaną. Dziś brzmi to jak atrakcyjna obniżka, ponieważ teraz za to samo danie trzeba zapłacić u Magdy Gessler… aż 78 złotych! Droższy jest także sernik, który podrożał o 4 złote w ciągu roku i teraz kosztuje 35 złotych za porcję, a to nie koniec podwyżek w tej restauracji.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Drogie pyszności u Magdy Gessler Ceny w restauracji “U Fukiera” już zwalają z nóg, jednak dopiero porównanie cen z zeszłym rokiem pozwala zauważyć, jak mocno podrożała żywność. W sierpniu antrykot marmurkowy smażony na...

Katarzyna Bosacka o Magdzie Gessler: „Każdy orze, jak może”. O co poszło?
ONS.pl
Newsy
Katarzyna Bosacka o Magdzie Gessler: „Każdy orze, jak może”. O co poszło?
Katarzyna Bosacka wypowiedziała się na temat cen w restauracjach Magdy Gessler. Za wysokie?

Katarzyna Bosacka to autorka wielu programów o zdrowym żywieniu, a także świadomych zakupach. Kilkukrotnie uświadamiała Polaków jak odpowiednio się odżywiać oraz jak unikać składników i produktów szkodliwych dla zdrowia. Poświęciła także kilka odcinków oraz książek na naukę zdrowego odchudzania się, które przeprowadzała pod okiem doświadczonego dietetyka. Teraz Bosacka została zapytana o opinię na temat cen w restauracjach Magdy Gessler.  Bosacka krytykuje Gessler? Restauracje Magdy Gessler, zwłaszcza flagowa „U Fukiera”, słyną ze swoich wysokich cen. Chociaż restauratorka zapewnia, że ma to przełożenie na wyjątkową jakość produktów, a także przygotowywanie ich przez wykwalifikowanych kucharzy oraz klimatyczną atmosferę w lokalach, wiele osób uważa ceny Gessler za nadmiernie wywindowane. Sałatka Cezar kosztuje w „Fukierze” 58 zł, kotlet schabowy z kapustą 62 zł, a kawałek sernika… 29 zł.          Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) O ceny w tym konkretnym lokalu dziennikarze zapytali więc Bosacką – ekspertkę od żywienia. „Ja rozumiem, że jeżeli idę do restauracji, kawiarni czy cukierni Magdy Gessler i widzę te ceny, to jakoś na to się godzę, bo jestem jej fanką, bo lubię, bo wierzę, że to jest z prawdziwych, dobrych składników. Ale nikt nikomu nie nakazuje kupowania tych produktów” – powiedziała Bosacka i dodała: „Czasem mi się wydaje, że rzeczywiście te ceny są trochę za wysokie. Ja jestem...

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ceny potraw na wynos z restauracji Magdy Gessler zwalają z nóg. Ile życzy sobie za schabowego?
Postanowiliśmy rzucić okiem na menu w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera”. Gwiazda TVN-u słono liczy sobie za swoje dania na wynos.

Restauracja  „U Fukiera” to prawdziwe oczko w głowie Magdy Gessler. Gospodyni „Kuchennych rewolucji” jest właścicielką tego miejsca od 1991 roku. Na stronie internetowej knajpy czytamy, że to najstarsza restauracja w Warszawie, tradycjami sięgająca aż XVI stulecia. Czy to jednak tłumaczy tak wysokie ceny? Wiele o historii i procesie tworzenia tego miejsca Gessler opowiada w swojej autobiografii , którą właśnie promuje. Dlaczego ceny w knajpie Magdy Gessler są tak wysokie? Restauracja „U Fukiera” może się pochwalić całą listą laurów, nagród i odznaczeń od wielu organizacji badających punkty gastronomiczne na całym świecie. Nic więc dziwnego w tym, że słynna restauratorka nawet za klasyczne polskie zupy liczy sobie naprawdę słono. Niedawno pisaliśmy o tym, że rosół u Magdy Gessler może kosztować nawet 75 zł! Pierogi, żur, rosół czy kotlet schabowy – komplet takich dań zjecie w barze mlecznym za mniej niż łącznie 40 zł. Tymczasem w tej cenie u Magdy Gessler nie zobaczycie nawet słoika rosołu! Aż trudno sobie to wyobrazić… A oto mała próbka z menu „U Fukiera” na wynos. Uwaga, poniższe ceny nie dotyczą porcji dla całej rodziny, a tylko dla jednej osoby! Jedyny wyjątek stanowi deska polski, kozich serów, którą Magda Gessler proponuje dwóm osobom, na przykład do wina. Ceny na wynos w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera” Podczas lockdownu restauracja sygnowana nazwiskiem Gessler zaczęła oferować swoim klientom specjalną selekcję potraw dostępnych na wynos. Wśród nich znalazły się m.in.: Pierogi ruskie z siekaną miętą i prawdziwą wiejską śmietaną: 36 zł Żur na prawdziwkach z białą kiełbasą – słoik 0,9 l: 50 zł Rosół na wielu mięsach, czysty – słoik 0,9 l: 49 zł Barszcz...