40 / 5 000 Wyniki tłumaczenia oatmeal, groats, brown bread
Adobe Stock
Newsy

Naukowcy zbadali, że po tych 3 produktach organizm lepiej walczy z grypą i rakiem. Są pełne 1 minerału

Do ciekawych wniosków doszli szwajcarscy naukowcy badający rolę magnezu w zwalczaniu chorób. Podpowiadamy też, które produkty są bogate w magnez.

Dostarczając organizmowi odpowiednich substancji odżywczych zapewniamy mu lepszą ochronę przed chorobami i wyposażamy w zdolność zwalczenie niektórych chorób. Jednym z minerałów, mających tak wielkie znaczenie dla walki z chorobami jest magnez. Dlaczego jest tak ważny i skąd go brać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Działanie magnezu na organizm

Najczęściej o magnezie i jego niedoborach myślimy, gdy jesteśmy w stresie lub silny skurcz wybudza nas ze snu. Jednak magnez ma znacznie szersze znaczenie dla organizmu. Jego odpowiednia podaż może skutecznie ochronić nas przed chorobami, a niedobory – zagrozić zdrowiu.

Magazyn medyczny „Cell” opublikował wyniki badań szwajcarskich naukowców, którzy udowodnili, że pewien rodzaj limfocytów odpowiedzialnych za zwalczanie komórek nowotworowych może działać efektywnie jedynie w obecności odpowiedniej ilości magnezu. Jeśli w organizmie brakuje tego pierwiastka, komórki pozostają w formie nieaktywnej.

Inne badania dowiodły, że obrona organizmu przed wirusem grypy spada, gdy brakuje magnezu. Mechanizm odpowiedzi na zagrożenie zdrowia jest dokładnie taki sam. Limfocyty nie podejmuję „walki”, jeśli w organizmie nie znajduje się odpowiednia ilość magnezu.

Zobacz także
To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń

To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń

Grażyna Szapołowska: "Moda na ekologię i zdrowe żywienie to bzdura, nie ma zdrowej żywności już nigdzie"

Grażyna Szapołowska: „Moda na zdrowe żywienie to bzdura. Nie ma zdrowej żywności już nigdzie”

Które produkty zawierają najwięcej magnezu?

Dla utrzymania prawidłowej gospodarki mineralnej i zapewnienia sobie właściwej podaży magnezu z pożywienia należy dbać o to, aby dieta była różnorodna i zbilansowana. Magnez występuję bowiem w bardzo wielu popularnych produktach żywnościowych.

Zwróćcie jednak szczególną uwagę na te 3 naturalne źródła magnezu, w których zawartość i przyswajalność tego minerału jest szczególnie korzystna.

  • Pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym płatki owsiane
  • Kasze
  • Ciemne pieczywo

Do diety włączajcie także inne produkty bogate w magnez, jak:

  • Nasiona strączkowe
  • Orzechy
  • Kakao
  • Warzywa liściaste: jarmuż, rukola, szpinak

Latem oraz w czasie intensywnego wysiłku fizycznego, uzupełniajcie płyny zawierające związki mineralne, w tym magnez. Silne pocenie się jest częstą przyczyną wypłukiwania magnezu i jego późniejszych niedoborów.

Źródło: wyborcza.pl

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
O roli wapnia w budowie kości i zębów powiedziano już wiele. A skąd bierze się jego nadmiar w organizmie i jak poradzić sobie z jego większą ilością?

Od najmłodszych lat powtarza się, że aby mieć zdrowe mocne kości i prawidłowo rosnąć, trzeba spożywać produkty bogate wapń. Wśród nich dominuje i cieszy się największą popularnością oczywiście mleko . Być może część z was pamięta jeszcze takie zwyczaje, jak zapewnianie dzieciom w szkole szklanki czy kartonika tego białego napoju dziennie. Innym w pamięć wryła się na pewno głośna kampania społeczna sprzed lat z przewodnim hasłem: „Pij mleko, będziesz wielki”. Dlaczego wapń jest ważny dla ludzkiego organizmu? Jaką rolę tak naprawdę odgrywa w ludzkim organizmie wapń? Nie da się ukryć, że jest podstawowym składnikiem kości. O wapniu mówi się nie tylko w kontekście budowy mocnego szkieletu, ale także wtedy, gdy mowa o właściwej kondycji zębów. Rola wapnia nie kończy się tylko na budowie kości i zębów. Ten pierwiastek jest ważny także z tego powodu, że jest niezbędny także dla właściwego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Większość z nas dobrze wie, jak radzić sobie z niedoborami wapnia. Chodzi tutaj głównie o dietę bogatą w nabiał i unikanie szczawianów obecnych w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze . Odłóżmy niedobór wapnia na bok. Dlaczego? Warto rozważyć scenariusz, w którym tego pierwiastka jest w naszym organizmie aż za dużo. Czy to możliwe – mogliby zapytać sceptycy. Niestety, ten problem spotyka całkiem dużą grupę osób. Jak pozbyć się z organizmu nadmiaru wapnia? Nadmiar wapnia w organizmie, czyli hiperkalcemia, ściśle wiąże się z nadmiarem innego pierwiastka w ludzkim organizmie. Chodzi tutaj o magnez. Wówczas dochodzi do wystąpienia stanu nierównowagi między tymi oboma pierwiastkami a sodem i potasem. Oprócz tego wpływ na nadmiar wapnia w organizmie ma działanie hormonu PTH – jego...

Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie
Adobe Stock
Newsy
Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie
Zdrowa dieta pomaga przy powrocie do sprawności po infekcji COVID-19. Sprawdźcie, jakie produkty są szczególnie polecane dla ozdrowieńców.

Pandemia COVID-19 trwa. Już prawie 2,7 miliona osób przeszło w naszym kraju infekcję koronawirusem. Niestety, nie ma wielu lekarstw na COVID-19, a walka z infekcją odbywa się tak naprawdę w waszym organizmie. To od jego siły i zdolności odpychania infekcji zależy, jak koronawirus wpłynie na organizm. Jak wspomóc organizm po infekcji koronawirusem? Przeszliście infekcję COVID-19? Jeśli tak, dobrze wiecie, że powrót do pełnej sprawności zajmuje trochę czasu. Niektórzy jeszcze przez wiele miesięcy odczuwają skutki infekcji wirusem, np. skarżą się na zaniki pamięci, nazywając je „dziurami”. Zapominają słów, czasami nie mogą przypomnieć sobie niektórych sytuacji. Bardzo częste jest też przedłużające się uczucie zmęczenia, osłabienie i niestety - utrata węchu i smaku. Jeśli jesteście ozdrowieńcami, mimo pokonania infekcji powinniście wspomóc się zdrową dietą , by w pełni powrócić do zdrowia. Odżywianie to jeden ze skuteczniejszych sposobów na wzmocnienie organizmu. W trakcie pandemii koronawirusa, dużo osób zaczęło brać witaminy i minerały w suplementach diety. Odnotowano znaczny wzrost zainteresowania multiwitaminami zawierającymi cynk, magnez i różnorodne witaminy. Ludzie chorujący na COVID-19 jedzą suplementy w dużych ilościach, mając nadzieję na to, że dzięki temu lżej przejdą infekcję lub szybciej wyzdrowieją. Lekarze nie mają wątpliwości, że stan i odżywienie organizmu, ma ogromne znaczenie przy przechodzeniu COVID-19. Okazuje się jednak, że branie suplementów nie jest koniecznie. Łatwo można dostarczyć witaminy i minerały w pożywieniu. Wiemy, na jakie składniki szczególnie warto zwrócić uwagę. Produkty i składniki przyspieszające powrót do zdrowia po COVID Witamina C Kalafior Papryka Owoce cytrusowe...

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...