Naukowcy odkryli  sekret  żółtego sera  (tutuł bez Francuzów)
Adobe Stock
Newsy

Naukowcy odkryli sekret żółtego sera. Jest wysokokaloryczny, ale może też sprzyjać odchudzaniu

Jeśli myśleliście, że wszystko wiecie o żółtym serze, to możecie się zdziwić. Tę właściwość odkryto obserwując dietę Francuzów.

Żółty ser jest produktem wysokokalorycznym. Zwykle w 100 g znajduje się 300-400 kalorii. Wiemy, że powinny go unikać osoby będące na dietach odchudzających, ale także te z nadciśnieniem tętniczym i wysokim cholesterolem. Tymczasem badacze odkryli całkiem nieznane właściwości żółtego sera.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ser przyspiesza metabolizm i redukuje otyłość

Niejeden badacz zastanawiał się nad tym, co takiego znajduje się w żółtym serze, że Francuzi, którzy tak dużo go jedzą, cieszą się dobrym zdrowiem i żyją długo.

Naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii udowodnili, że dieta bogata w żółte sery, pełne tłuszczy nasyconych, może działać korzystnie dla zdrowia. Ich badania potwierdziły, że ser nie tylko przyspiesza metabolizm, ale może też wzmacniać redukcję otyłości.

Badanie zostało przeprowadzone na grupie 15 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Pierwsza stosowała dietę bogatą w mleko i sery, druga z nabiału jadła jedynie masło, a pozostałe produkty, w tym sery, wyeliminowała. Jak się okazało, grupa jedząca sery miała wyższy poziom kwasu masłowego, związku chemicznego wpływającego na:

  • Obniżenie poziomu cholesterolu
  • Przyspieszenie metabolizmu
  • Redukcję otyłości

Francuzi jedzą dużo żółtego sera, a są zdrowi i żyją długo

Już wcześniej francuskiej diecie przyglądali się inni naukowcy. To zainteresowanie wynikało z tego, że naród jedzący duże ilości sera i pijący ogromne ilości wina, plasował się we wszystkich badaniach na jednym z pierwszych miejsc w Europie, pod względem zdrowia i długości życia.

Przeciętny Francuz zjada rocznie 23,9 kg żółtego sera, żyje 82 lata i rzadko choruje na choroby układu krążenia. Z kolei statystyczny Brytyjczyk jada tylko 11,6 kg sera, a żyje o rok krócej i dwa razy częściej zapada na choroby serca i krążenia.

Zobacz także
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób

Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad

Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad

Już w 2012 roku dwóch naukowców - Iwan Petajew i Jurij Baszmakow stwierdzili, że za dobre zdrowie Francuzów mogą odpowiadać sery, a przede wszystkim ser Roquefort. Badacze zauważyli, że ser z niebieską pleśnią, posiada właściwości przeciwzapalne. To dzięki niemu Francuzi cieszą się dobrym zdrowiem i rzadko zapadają na choroby układu krążenia.

Źródło: newsweek.pl

Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
AdobeStock
Newsy
Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
Znaleziono w nim substancję, która działa jak silne narkotyki. Zjadacie to codziennie!

Zaskakujące, jak wiele pozornie nieszkodliwych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie! Szokiem może być dla wielu z was fakt, że według ostatnich badań wyjątkowo uzależniający okazuje się być… żółty ser. I to równie mocno, jak niektóre narkotyki! Jak to możliwe? Czy żółty ser uzależnia? Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które wykazało wyjątkowo uzależniające właściwości żółtego sera. Porównali je do działania niektórych silnych narkotyków! W żółtym serze znajduje się bowiem kazomorfina – substancja, która powstaje w procesie trawienia kazeiny znajdującej się w serze. Kazomorfina jest opiatem i należy do tej samej rodziny co kodeina, morfina i heroina Na „haju” po żółtym serze Podobno to właśnie kazomorfina sprawia, że jedzenie żółtego sera jest tak przyjemne. Podczas spożywania sera, w mózgu pobudzane są receptory opioidowe, które odpowiadają za uczucie odprężenia, uśmierzają ból, a także działają uzależniająco przez pobudzanie w mózgu układu nagrody. Dokładnie tak samo działają narkotyki! Dr Neal Barnard, założyciel Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej twierdzi, że to właśnie przez kazomorfinę ser jest tak uzależniający. Jeszcze niedawno sądzono, że winnymi łatwego uzależnienia się od żółtego sera jest sól i tłuszcz. Ser jest nie tylko smaczny. Tak naprawdę, oprócz soli i tłuszczu, zawiera skoncentrowane opiaty, które sprawiają, że jesteśmy na haju. Czy ser ma wpływ na plagę otyłości? W książce dr Bernarda o tytule „Cheese Trap” zwrócono także uwagę na fakt, iż rosnące spożycie żółtego sera w Stanach Zjednoczonych przyczynia się do plagi...

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...

Maseczki w Lidlu za darmo
Newsy
W Lidlu kupicie ser żółty za 1 grosz. Takiej promocji nie było
Wyjątkowo korzystna oferta w Lidlu. Spieszcie się – trwa tylko 3 dni!

Ser żółty to jeden z ulubionych składników kanapek – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych! Można go użyć nie tylko do przyrządzania tostów czy zapiekanek, ale także do bardzo wielu innych potraw, w tym obiadowych. W tym tygodniu Lidl przygotował wyjątkową promocję dla wszystkich miłośników sera. Skusicie się? Ser żółty – składniki odżywcze Chociaż ser żółty jest dość tłusty, posiada też bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników.  Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, które korzystnie wpływa na układ mięśniowy Posiada wiele składników mineralnych – uzupełniają one niedobory organizmu Zawiera witaminę A oraz witaminę D, które szybko wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu zawartego w serze Bogaty w wapń, który dba o zdrowie układu kostnego Zawiera także cynk, który pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd włosów oraz paznokci  Ser żółty nie powinien być jedzony w bardzo dużych ilościach z racji na spore ilości tłuszczów nasyconych. Codzienne jedzenie sera żółtego w dużych ilościach może przyczynić się do różnych dolegliwości trawiennych takich jak zaparcia, wzdęcia czy bóle żołądka. Ser może jednak być zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich, chociaż bardziej korzystną opcją będą roślinne zamienniki mięs dostępne w coraz większej ilości sklepów lub np. tofu. Sery żółte posiadają także niewiele substancji alergogennych, dlatego są bezpieczne dla większości alergików pokarmowych. Promocja na ser w Lidlu Niemiecka sieć dyskontów oferuje swoim klientom wyjątkowo korzystną zniżkę na sery swojej własnej marki Pilos. Przy zakupie dwóch opakowań żółtego sera paczkowanego w plastrach marki Pilos (Gouda,...

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...