szybka przekąska
Adobe Stock
Newsy

Naukowcy biją na alarm. Ten popularny produkt zabija szybciej niż palenie papierosów. Spożywacie go?

Często w momentach małego głodu, łapie się przekąskę na szybko. Wówczas mało kto przygląda się liście składników z tyłu opakowania, a najczęściej takie produkty zawierają w swoim składzie szkodliwe substancje.

Rozsądne robienie zakupów to nie tylko wybieranie tych mniej przetworzonych produktów, ale również czytanie etykiet. Często nie zdajemy sobie sprawy z ukrytych różnych substancji w artykułach spożywczych, a mogących zrobić poważne szkody w organizmie. Z tego powodu tak ważne jest sprawdzanie listy składników danych rzeczy. Dzięki temu nie tylko unikniecie niepożądanych dodatków, ale również będziecie mieć pewność, że zakupione produkty są dobrej jakości i nie będą szkodzić zdrowiu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak czytać listę produktów?

Wiele osób unika sprawdzania składników danych produktów podczas zakupów, gdyż po prostu uważa, że nie umie tego robić lub z lenistwa. To jest karygodny błąd, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytanie listy nie jest niczym skomplikowanym. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę, aby spis był jak najkrótszy, dzięki temu będziecie wiedzieć, że produkt nie zawiera zbędnych dodatków. Na pierwszych trzech miejscach powinny znaleźć się składniki kluczowe w danym artykule spożywczym, a nie przykładowo olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. 

Batonik jako szybka przekąska 

Często w ciągu dnia, kiedy dopada nas głód pomiędzy zaplanowanymi posiłkami, sięgamy po różnego rodzaju przekąski ze sklepu w postaci batoników czy ciasteczek. Wbrew pozorom, taki wybór może skończyć się niedobrymi konsekwencjami. Złapana na szybko przegryzka nie jest analizowana pod kątem zdrowotności czy składników tylko po prostu jest zjedzona. Niestety, takie produkty najczęściej w swoim składzie zawierają szereg zbędnych składników, które nie przysługują się dobremu zdrowiu. Do tej grupy artykułów spożywczych zalicza się między innymi zbożowe batoniki.

Zobacz także
Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka

Ogonki i liście pomidorów są trujące

Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca

Batoniki muesli - czy są zdrowe?

Batony zbożowe muesli z pozoru wydają się być dobrym wyborem na mały głód. Nic bardziej mylnego! Tego typu przekąski w swoim składzie zawierają najczęściej szereg różnych dodatków, które mają za zadanie poprawić smak, ale nie zdrowie. Podczas produkcji dodaje się do nich często polepszacze, spulchniacze, słodziki czy aromaty. Taka mieszanka z pewnością nie jest zdrowa, jak mogłoby się wydawać po opakowaniu.

Kluczowe składniki batoników muesli

Wśród najczęściej występujących składników w batonikach zbożowych, należy wymienić olej palmowy oraz cukier w czystej postaci lub syropie glukozowo-fruktozowym. Odpowiadają one za konsystencję, a przeważnie także za smak danego artykułu spożywczego. Dzięki nim batoniki są takie pyszne, jednak to nie wystarcza, ponieważ takie połączenie jest również przyczyną wielu schorzeń.

Te składniki odpowiadają za występowanie wielu chorób oraz mogą przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów, cukrzycy typu II, miażdżycy bądź zwiększenia ciśnienia krwi. Kupując takie artykuły spożywcze, warto zwrócić uwagę na skład - najlepiej, by był jak najkrótszy.

Czytaj także:

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe pojawienie się w sklepach różnych artykułów spożywczych na grilla. Ich bogata różnorodność pozwala wybrać satysfakcjonujący produkt. Każdy z nich różni się drobnostkami, ale nie wszystkie z nich są zdrowe. Tej kiełbasy nie kupujcie na grilla.

Majówka oznacza jedno, początek sezonu grillowego. Wiele osób wówczas nie wyobraża sobie nieprzygotowania dania z rusztu. Smak i aromat są nie do podrobienia, to zdecydowanie jeden z symboli rozpoczynającego się lata. Dania z grilla Trzeba przyznać, że wiele dań smakuje pysznie tylko i wyłącznie z grilla. Przygotowane w piekarniku czy na patelni nie są już tak samo dobre. Z tego też powodu, wiele osób czeka na pierwsze grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć takich rzeczy jak: karkówka w marynacie skrzydełka kaszanka szaszłyki ziemniaczki z masłem i przyprawami czy żeberka .    Bogaty asortyment w sklepach na grilla   Wraz z nadejściem cieplejszych dni, a także przed zbliżającą się majówką, wiele sklepów wprowadza do sprzedaży szereg produktów do grillowania. Są to między innymi jednorazowe grille, podpałki, brykiet, jednorazowe sztućce czy naczynia, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej w lodówkach są już pakowane kiełbasy specjalnie przeznaczone na ruszt, a także zestawy karkówek, żeberek bądź innych mięsnych dań w marynacie. Wystarczy wówczas takie mięso jedynie umieścić na grillu i upiec. To zdecydowanie ułatwienie dla wielu osób, które nie mają czasu bądź smykałki do przyrządzania takich rzeczy. Takiej kiełbasy nie kupujcie na grilla  Późniejszą wiosną oraz latem, półki sklepowe w lodówkach wręcz uginają się od towaru przeznaczonego na grillowanie. Szeroki asortyment nieraz wprowadza w zagubienie, co utrudnia odpowiedni wybór właściwego produktu. Wszystkie wyroby mięsne wyglądają dobrze, ale nie każdy z nich jest odpowiednim wyborem. Kiełbasy, jakiej zdecydowanie nie należy wybierać, to ta pakowana hermetycznie w folię. Niestety zazwyczaj nie ma...

sklep czytanie etykiet
Adobe Stock
Newsy
Producenci często dodają do jedzenia składnik, który przyczynia się do powstawania nowotworów. Uważajcie na niego
Niewielki odsetek osób czyta etykiety robiąc zakupy, a to jest spory błąd. W sporej ilości produktów znajduje się składnik, który przyczynia się do powstawania wielu poważnych schorzeń i nowotworów.

Zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna, to główne czynniki, dzięki którym można cieszyć się dobrym zdrowiem oraz szczupłą sylwetką przez wiele lat. Jednak warto również zwracać uwagę na składy produktów w sklepie, gdyż nie wszystkie z pozoru dobre składniki, w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Etykiety produktów  Nie tylko zdrowe odżywianie jest kluczowe, by przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem. Na taki efekt końcowy składa się między innymi spontaniczna aktywność fizyczna, ograniczenie przetworzonej żywności czy cukru, wysypianie się czy czytanie etykiet produktów w sklepach. Ostatnia czynność może wydawać się niektórym nieco błaha, jednak pomijanie jej w sklepie, może doprowadzić do niewiedzy. Wielu producentów podczas produkcji dodaje do swoich produktów sporo różnych dodatków, których zadaniem jest polepszenie smaku, przedłużenie trwałości bądź utrzymanie odpowiedniej konsystencji. Jednak takie składniki mogą negatywnie wpływać na zdrowie ludzi.  Dobre składy produktów Robiąc zakupy, warto uwagę zwracać uwagę nie tylko na skład, ale również na ich jakość. Im krótsza lista składników w danym produkcie, tym będzie on lepszy. Zbyt duża ilość dodatków sprawia, że dana rzecz jest bardziej przetworzona i niekorzystna dla organizmu. To jeden z czynników, jakim należy kierować się podczas wybierania konkretnych produktów. Poza tym dobrze by było, gdyby w wyrobach nie było zbędnych spulchniaczy, barwników oraz różnych konserwantów. Wszystkie te punkty sprowadzają artykuły do rangi wysokoprzetworzonych towarów. Popularny dodatek wśród producentów Podczas produkcji, do wielu produktów dodaje się różne...

Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok. Efekty są spektakularne
Adobe Stock
Newsy
Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok! Efekty są spektakularne
Dieta ziemniaczana to sprawdzony sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. Na własnej skórze przekonał się o tym Amerykanin, Andrew Taylor.

Wiele osób na diecie postanawia wyeliminować z jadłospisu ziemniaki, które uważane są za kaloryczne i niezdrowe warzywo. Nic bardziej mylnego! To nieprawda, że ziemniaki tuczą , o ile podawane są bez zbędnych dodatków, Tak naprawdę, samo w sobie warzywo ma właściwości odchudzające, a jego spożywanie pozytywnie wpływa na wasze zdrowie.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki zawierają mnóstwo potasu oraz magnezu. To właśnie dzięki nim ciśnienie krwi pozostaje w normie, zęby i kości są mocne, przemiana materii lepsza, a stany zmęczenia oraz stres mniej uciążliwe. Te niepozornie wyglądające bulwy zawierają również wapń, żelazo, fosfor oraz niemal wszystkie, potrzebne do funkcjonowania witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, PP. Nie można także zapomnieć o cennym błonniku, który nie tylko ułatwia trawienie , ale również pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom „złego” cholesterolu . Ziemniaki, wbrew pozorom, są lekkostrawne i niskokaloryczne, a zawarte w nich substancje i związki łatwo przyswajalne. W ich składzie znajduje się także bardzo mało tłuszczu.  Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że serwowane w towarzystwie mięsa równoważą jego kwasotwórcze oddziaływanie na organizm. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na tak zwaną dietę ziemniaczaną. Na czym polega dieta ziemniaczana? Dieta ziemniaczana to najkrócej mówiąc dwutygodniowa kuracja odchudzająca. Podczas jej trwania dwa razy dziennie należy spożywać posiłek przygotowany na bazie tychże warzyw. Możecie je piec, gotować, a nawet dusić. Nie zaleca się jednak smażenia. Eksperci zalecają, by osoby przechodzące na ten sposób żywienia pamiętały o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu (2 litry dziennie). Może to...

Gotowe sosy do mięs: co kryje się w ich składzie?
Adobe Stock
Newsy
Gotowe sosy do mięs: co kryje się w ich składzie?
Wiele osób używa w codziennej kuchni składników, nie będąc świadomymi ich konsekwencji. Takie produkty przyczyniają się do powstawiania różnych chorób czy otyłości. Niestety są one używane przez Polaków nagminnie.

Żyjemy w ciągłym biegu. Są dni, gdy nie mamy nawet czasu na to, by spokojnie pomyśleć, nic więc dziwnego, że próbujemy znaleźć sposoby na ułatwienie sobie życia i zaoszczędzenie czasu. W przypadku jedzenia w sukurs przychodzą gotowe potrawy ze sklepów: zupy, dania, sosy w słoikach i w proszku. Tylko czy naprawdę jest to warte zaoszczędzonych chwil w kuchni? Co dziś na obiad? Odwieczne pytanie, które psuje humor już po przebudzeniu. Kiedy znudzą się nam kanapki, sięgamy po gotowce, żeby szybko uporać się z gotowaniem. Wystarczy wejść do sklepu spożywczego i pomysł na obiad gotowy: w torebce, słoiku, woreczku. Podgrzewamy i zjadamy w biegu. Tak samo szybko jak żyjemy. Przy okazji cieszymy się, że zjedliśmy coś innego niż to, co sami umiemy przygotować od podstaw. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, że takie działanie jest krótkowzroczne. Gotowe sosy w słoikach  Sos arrabiatta, sos boloński, słodko-kwaśny to tylko niektóre gotowe produkty, jakie można znaleźć na sklepowych półkach. W szklanym opakowaniu wyglądają jak domowe, a wraz ze starannie przygotowaną etykietą zachęcają do wrzucenia do koszyka. Wydają się świetnym rozwiązaniem przy braku czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy je dodać do mięsa czy podgrzać, a danie jest gotowe w zaledwie kilka chwil.  Sosy instant w proszku  Innym popularnym produktem są sosy instant w proszku. Wystarczy zawartość opakowania dokładnie rozmieszać z wodą, dodać do naczynia i podgrzać. Wybór sosów z torebek jest ogromny, nic więc dziwnego, że Polacy chętnie po nie sięgają. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby w mig wyczarować „wykwintne" danie. Niebezpieczne dla zdrowia gotowe sosy  Gotowe sosy w słoikach lub w proszku rzeczywiście przyspieszają proces gotowania, ale równie szybko......