Rozsądne robienie zakupów to nie tylko wybieranie tych mniej przetworzonych produktów, ale również czytanie etykiet. Często nie zdajemy sobie sprawy z ukrytych różnych substancji w artykułach spożywczych, a mogących zrobić poważne szkody w organizmie. Z tego powodu tak ważne jest sprawdzanie listy składników danych rzeczy. Dzięki temu nie tylko unikniecie niepożądanych dodatków, ale również będziecie mieć pewność, że zakupione produkty są dobrej jakości i nie będą szkodzić zdrowiu. 

Jak czytać listę produktów?

Wiele osób unika sprawdzania składników danych produktów podczas zakupów, gdyż po prostu uważa, że nie umie tego robić lub z lenistwa. To jest karygodny błąd, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytanie listy nie jest niczym skomplikowanym. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę, aby spis był jak najkrótszy, dzięki temu będziecie wiedzieć, że produkt nie zawiera zbędnych dodatków. Na pierwszych trzech miejscach powinny znaleźć się składniki kluczowe w danym artykule spożywczym, a nie przykładowo olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. 

Batonik jako szybka przekąska 

Często w ciągu dnia, kiedy dopada nas głód pomiędzy zaplanowanymi posiłkami, sięgamy po różnego rodzaju przekąski ze sklepu w postaci batoników czy ciasteczek. Wbrew pozorom, taki wybór może skończyć się niedobrymi konsekwencjami. Złapana na szybko przegryzka nie jest analizowana pod kątem zdrowotności czy składników tylko po prostu jest zjedzona. Niestety, takie produkty najczęściej w swoim składzie zawierają szereg zbędnych składników, które nie przysługują się dobremu zdrowiu. Do tej grupy artykułów spożywczych zalicza się między innymi zbożowe batoniki.

Batoniki muesli - czy są zdrowe?

Batony zbożowe muesli z pozoru wydają się być dobrym wyborem na mały głód. Nic bardziej mylnego! Tego typu przekąski w swoim składzie zawierają najczęściej szereg różnych dodatków, które mają za zadanie poprawić smak, ale nie zdrowie. Podczas produkcji dodaje się do nich często polepszacze, spulchniacze, słodziki czy aromaty. Taka mieszanka z pewnością nie jest zdrowa, jak mogłoby się wydawać po opakowaniu.

Zobacz także:

Kluczowe składniki batoników muesli

Wśród najczęściej występujących składników w batonikach zbożowych, należy wymienić olej palmowy oraz cukier w czystej postaci lub syropie glukozowo-fruktozowym. Odpowiadają one za konsystencję, a przeważnie także za smak danego artykułu spożywczego. Dzięki nim batoniki są takie pyszne, jednak to nie wystarcza, ponieważ takie połączenie jest również przyczyną wielu schorzeń.

Te składniki odpowiadają za występowanie wielu chorób oraz mogą przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów, cukrzycy typu II, miażdżycy bądź zwiększenia ciśnienia krwi. Kupując takie artykuły spożywcze, warto zwrócić uwagę na skład - najlepiej, by był jak najkrótszy.

Czytaj także: