szybka przekąska
Adobe Stock
Newsy

Naukowcy biją na alarm. Ten popularny produkt zabija szybciej niż palenie papierosów. Spożywacie go?

Często w momentach małego głodu, łapie się przekąskę na szybko. Wówczas mało kto przygląda się liście składników z tyłu opakowania, a najczęściej takie produkty zawierają w swoim składzie szkodliwe substancje.

Rozsądne robienie zakupów to nie tylko wybieranie tych mniej przetworzonych produktów, ale również czytanie etykiet. Często nie zdajemy sobie sprawy z ukrytych różnych substancji w artykułach spożywczych, a mogących zrobić poważne szkody w organizmie. Z tego powodu tak ważne jest sprawdzanie listy składników danych rzeczy. Dzięki temu nie tylko unikniecie niepożądanych dodatków, ale również będziecie mieć pewność, że zakupione produkty są dobrej jakości i nie będą szkodzić zdrowiu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak czytać listę produktów?

Wiele osób unika sprawdzania składników danych produktów podczas zakupów, gdyż po prostu uważa, że nie umie tego robić lub z lenistwa. To jest karygodny błąd, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytanie listy nie jest niczym skomplikowanym. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę, aby spis był jak najkrótszy, dzięki temu będziecie wiedzieć, że produkt nie zawiera zbędnych dodatków. Na pierwszych trzech miejscach powinny znaleźć się składniki kluczowe w danym artykule spożywczym, a nie przykładowo olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. 

Batonik jako szybka przekąska 

Często w ciągu dnia, kiedy dopada nas głód pomiędzy zaplanowanymi posiłkami, sięgamy po różnego rodzaju przekąski ze sklepu w postaci batoników czy ciasteczek. Wbrew pozorom, taki wybór może skończyć się niedobrymi konsekwencjami. Złapana na szybko przegryzka nie jest analizowana pod kątem zdrowotności czy składników tylko po prostu jest zjedzona. Niestety, takie produkty najczęściej w swoim składzie zawierają szereg zbędnych składników, które nie przysługują się dobremu zdrowiu. Do tej grupy artykułów spożywczych zalicza się między innymi zbożowe batoniki.

Zobacz także

Batoniki muesli - czy są zdrowe?

Batony zbożowe muesli z pozoru wydają się być dobrym wyborem na mały głód. Nic bardziej mylnego! Tego typu przekąski w swoim składzie zawierają najczęściej szereg różnych dodatków, które mają za zadanie poprawić smak, ale nie zdrowie. Podczas produkcji dodaje się do nich często polepszacze, spulchniacze, słodziki czy aromaty. Taka mieszanka z pewnością nie jest zdrowa, jak mogłoby się wydawać po opakowaniu.

Kluczowe składniki batoników muesli

Wśród najczęściej występujących składników w batonikach zbożowych, należy wymienić olej palmowy oraz cukier w czystej postaci lub syropie glukozowo-fruktozowym. Odpowiadają one za konsystencję, a przeważnie także za smak danego artykułu spożywczego. Dzięki nim batoniki są takie pyszne, jednak to nie wystarcza, ponieważ takie połączenie jest również przyczyną wielu schorzeń.

Te składniki odpowiadają za występowanie wielu chorób oraz mogą przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów, cukrzycy typu II, miażdżycy bądź zwiększenia ciśnienia krwi. Kupując takie artykuły spożywcze, warto zwrócić uwagę na skład - najlepiej, by był jak najkrótszy.

Czytaj także:

nutella składniki
Adobe Stock
Newsy Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...

Przeczytaj
Zdrowe jelita
Pixabay/Martin Büdenbender
Zdrowie Jak zachować zdrowe jelita? O tych składnikach nigdy nie zapominaj w swojej diecie
Często mówi się o znaczeniu mikrobiomu jelitowego na ciało człowieka. Niektóre produkty pomagają utrzymać jego pracę na prawidłowym poziomie.
Aleksandra Jaworska
listopad 06, 2020

Jelita wpływają nie tylko na procesy metaboliczne. Ich prawidłowe funkcjonowanie może usprawniać pracę mózgu, serca, czy układu odpornościowego. Ma wpływ na skórę, wagę i poziom hormonów. Nie tylko jedzenie  Do zachowania stanu jelit w zdrowiu przyda się kilka zmian w obszarze nawyków żywieniowych. To co jest treścią naszego dnia, w równym stopniu wpływa na jelita co jedzenie. Tak samo ważny jest sen i obniżenie poziomu stresu .  Suplementy. Wymysł, a może ratunek? Wiedzę o jelitach warto poszerzyć terminem prebiotyki, które są niczym innym jak mikroorganizmami w nich występującymi. Dla zachowania równowagi flory jelitowej należy pamiętać o zdrowym odżywianiu. Nie mniej pomocna może się okazać dodatkowa suplementacja , czy sfermentowana żywność, jak: kapusta, kimchi, jogurt, czy tempeh. Te ostatnie są bogatym źródłem prebiotyków, tak ważnych w codziennej pracy jelit. Składnikowe must have Szczególnie istotne dla mikrobiomu jelit ważne są duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który stymuluje wzrost pożytecznych mikroorganizmów. W codziennej diecie koniecznością powinny być także określone składniki odżywcze, takie jak: cynk witaminy A,C i E olej rybny L-glutamina Oprócz składników odżywczych, suplementacji i dbaniu o zdrowy poziom stresu podobnie kluczowe wydają się nawyki. Jelita lubią bowiem dokładne przeżuwanie i wolniejsze spożywanie posiłków. Co z kolei może pomóc w trawieniu i wchłanianiu niezbędnych wartości odżywczych. Najbardziej ekscytuje jednak fakt, że tych kilka zmian w naszej diecie pomaga błyskawicznie, we wszystkich aspektach zdrowia!   Źródło: Attune Health  

Przeczytaj
Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!
Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu. Kawa Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach . Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane. Chleb pszenny Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane , które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste. Popcorn Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru. Przetworzone mięso Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów. Ciasto Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta...

Przeczytaj
przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...

Przeczytaj