Naturalne metody na ból głowy. Te produkty przyniosą ulgę w migrenie
AdobeStock
Newsy

Naturalne metody na ból głowy. Te produkty ze spiżarni przyniosą ulgę w migrenie

Można przeciwdziałać migrenie bez stosowania leków – trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad.

Nawet najcichszy szept wydaje się być za głośny, a zbyt jasne światło sprawia, że czujecie się, jakby ktoś wbijał wam ostrza prosto w oczy – osoby cierpiące na migrenę doskonale znają te objawy. Czasami z bólem głowy nie ma żartów! Bywa tak intensywny, że wykonywanie podstawowych, codziennych czynności jest niemożliwe i żadne tabletki nie pomagają. Atak migreny może zostać wywołany przez zjedzenie niektórych produktów spożywczych, dlatego zmiana diety bywa dużą ulgą dla osób chorujących na częste i intensywne bóle głowy. Sprawdźcie, co warto jeść, a czego unikać przy migrenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść przy migrenie?

Nie ma magicznego sposobu na migreny, jednak odpowiednie zmiany w diecie mogą sprawić, że napady intensywnego bólu głowy będą się zdarzały o wiele rzadziej. Spożywajcie jak najczęściej poniższe produkty:

Należy też pić dużo wody, ponieważ często odwodnienie organizmu wyzwala napad migreny.

Zobacz także
Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku

Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku

Ograniczenie soli w diecie

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jak PRAKTYCZNIE ograniczyć spożycie soli?

Migrena – tych produktów należy unikać

Istnieje grupa produktów, które u osób z tendencją do występowania migreny mogą wywołać ból głowy. Jeżeli więc cierpicie na migrenę, starajcie się spożywać poniższe produkty jak najrzadziej lub całkowicie usunąć je z diety:

  • Śledzie
  • Żółte sery
  • Sery pleśniowe
  • Alkohol, zwłaszcza czerwone i białe wino
  • Czekolada i kakao
  • Niektóre orzechy, np. nerkowce
  • Drożdże
  • Wędzone ryby i wędliny
  • Przyprawy typu maggi oraz kostki rosołowe
  • Słodziki
  • Czosnek
  • Papryka
  • Kolendra
  • Awokado
  • Banany

Jak radzić sobie z migreną?

W przypadku osób chorujących na migreny bardzo ważne jest nie tylko to, co się spożywa, ale także odpowiedni tryb życia. Migreny bowiem często są wywoływane przez silny stres, nieprawidłową higienę snu, niedojadanie, a także wystawienie na zbyt dużą liczbę bodźców – hałas, dym i ostre światło połączone stanowią mieszankę wybuchową dla osób cierpiących na migreny. Jeżeli do nich należycie, warto dokonać zmian w swojej diecie oraz stylu życia, by zminimalizować napady bólu głowy.

Czytaj także:

Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Newsy
Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Zmagacie się z migrenowym bólem głowy? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów, bo tylko nasilą wasz ból.

O tym, jak dotkliwa w skutkach może być migrena wiedzą tylko ci, którzy się z nią zmagają. Czy wiecie, że niektóre jedzenie może wyzwalać ataki bólowe u osób z migreną? I odwrotnie, niektóre pokarmy mogą zmniejszać częstotliwość migrenowych bólów głowy lub łagodzić ich objawy. Czego osoby z migreną powinny się wystrzegać w swojej diecie, a co powinny jeść częściej? Dieta przy migrenie Jeśli cierpicie na migrenę na pewno wiecie, że migrenowy atak może wywołać wiele czynników. Może to być m.in. wysoki poziom stresu, zbyt mała ilość snu, zmiany pogody,  a nawet dieta. Wyzwalacze dietetyczne są jednymi z najczęstszych wyzwalaczy zgłaszanych przez osoby z migreną. Wiele osób ma jednak problem z ustaleniem, jaki konkretnie produkt mógł u nich wywołać atak. Z pomocą przychodzą naukowcy i ich badania. Osoby zmagające się z migreną powinny włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa. Spożywanie pożywnej, dobrze zbilansowanej żywności jest ważne dla każdego z nas, ale niektóra żywność może być szczególnie bogata w substancje wywołujące migrenę. Zdrowa dieta migrenowa to świeża dieta. Oznacza to spożywanie różnorodnych warzyw, owoców i chudego mięsa, podobnie jak w diecie śródziemnomorskiej. Oto lista produktów, których należy unikać przy migrenie: Sery dojrzewające, takie jak ser pleśniowy, które zawierają tyraminę. Sery pleśniowe, mimo iż są smaczne, mogą wywoływać migrenę. Wszystko przez zawartą w nich tyraminę, która aktywuje receptory w mózgu odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Czekolada, która zawiera beta-fenyloetyloaminę. Wiele osób uważa, że czekolada to świetny sposób na chandrę i poprawę humoru i jest to prawda. Niestety, osoby...

Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Po jakie produkty nie należy sięgać po 30. roku życia? Wykluczcie je z diety!
Po 30. roku życia organizm zaczyna coraz gorzej tolerować składniki, które z łatwością trawił kiedyś. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Chociaż 30-latkowie są dziś nadal młodzi, pełni energii i często dopiero zakładają rodziny i zaczynają się statkować, ich organizm działa już inaczej niż 10 lat temu – zwłaszcza jeśli jest regularnie narażony na niehigieniczny tryb życia, stres, smog i niezdrową dietę. Czego nie należy jeść po 30. urodzinach? Nawet jeśli jeszcze kilka lat temu byliście w stanie zjeść tłustą potrawę i zapić ją butelką piwa, teraz wasz organizm może nie być już tak wyrozumiały... Nawet przejście na piwo bezalkoholowe może nie być łatwe do zniesienia dla waszego ciała. Po 30 urodzinach wzrasta także ryzyko wystąpienia chorób na skutek nieprawidłowej diety. Z tych produktów lepiej więc zrezygnować lub je ograniczyć: Słodzone jogurty Soja Napoje… ze słomkami! Ssanie słomki może przyspieszyć występowanie zmarszczek wokół ust Ryby z dużych hodowli Słodzone soki i napoje gazowane Białe pieczywo Popcorn z mikrofali (zwłaszcza maślany) Gotowe wypieki (croissanty, pizzeriny, drożdżówki) Powyższe produkty należą do żywności, której dietetycy generalnie radzą unikać, jednak po ukończeniu 30. roku życia organizm toleruje je znacznie gorzej niż wcześniej. Warto pamiętać, że z wiekiem zdolności do regenerowania się organizmu znacząco spadają, a uszkodzone komórki nie „wymieniają się” już na nowe tak, jak wcześniej. Co za tym idzie, organizm zaczyna wybaczać znacznie mniej błędów dietetycznych, a zakazy i nakazy, których wcześniej się nie przestrzegało, stają się znacznie bardziej istotne dla prawidłowego funkcjonowania. Źle dostosowana dieta po 30. roku życia może prowadzić nie tylko do różnych chorób, ale także do zaburzeń snu , nadmiernego zmęczenia lub częstego bólu głowy, migreny czy bólu brzucha....

Ból głowy
Pexels/Ivan Aleksic
Newsy
6 naturalnych sposobów na złagodzenie bólu głowy. Numer 3 was zaskoczy
Jeśli boli cię głowa, sięgnięcie po tabletkę powinno być czynnością ostateczną. Znamy inne, naturalne metody, by pozbyć się w mig tych uporczywych dla samopoczucia dolegliwości.

Zdarza się, że ból głowy nie daje za wygraną. Spowodowany nim ucisk może promieniować zza oczu, do szyi, ramion i klatki piersiowej. Czasami mamy wrażenie, że dolegliwość wyostrza dźwięk.  Dobre wiadomości Ból głowy to wyjątkowo uporczywa dokuczliwość. Może paraliżować nasze codzienne działania i obniżać samopoczucie. Nie zawsze wiemy skąd się wziął i na jak długo z nami zostanie. Jedno jest jednak pewne, istnieje wiele sposobów jego leczenia.  Nie musicie od razu udawać się do lekarza czy sięgać po domową apteczkę. Znajomość własnego ciała będzie najlepszym lekarstwem. Odwołanie się do natury i próba zwalczenia bólu w pojedynkę? Jak najbardziej. Poznajcie niezawodne sposoby na ból głowy. 1. Masaż Masowanie bolących obszarów, pomoże w znaczący sposób zmniejszyć ból głowy. Możesz spróbować pocierać skronie, szyję, plecy, głowę i ramiona. Zobacz, czy pulsujące lub kłujące uczucie odchodzi. Ruch palców powinien być delikatny lub kolisty. Cotygodniowa sesja masażu może zmniejszyć migreny, a nawet wpłynąć na lepszy sen. Powodem, dla którego masaż zapewnia ulgę, są ruchy terapeutyczne skóry wokół obszarów dotkniętych bólem. Dotyk usprawnia przepływ krwi. Uciskane miejsca mogą zwyczajnie odpocząć. 2. Magnez Jest znacznie bezpieczniejszy niż środek przeciwbólowy, ale o wiele bardziej skuteczny. Zwykle ci, którzy cierpią na migreny w pierwszej kolejności mają niski poziom magnezu. Jeśli zwiększysz jego spożycie, zmniejszysz częstość występowania migrenowych bólów głowy. Magnez bywa też wypłukiwany z organizmu przez częste picie kawy i wysiłek fizyczny. Jeśli nie dbasz o jego sukcesywne uzupełnianie, bóle głowy mogą nawracać. Pamięć...

dieta po 40
AdobeStock
Newsy
Macie więcej niż 40 lat? Tych rzeczy absolutnie nie jedzcie. Powodują cukrzycę i nadciśnienie
Tego lepiej nie jedzcie! Każdy czterdziestolatek powinien zapoznać się z listą produktów, które są niewskazane w diecie po 40. roku życia.

Podobno po 18 urodzinach czas biegnie jak szalony i nim człowiek się obejrzy, to już ma 40 lat (albo i więcej!). Dusza podobno się nie starzeje, ale ciało niestety tak. Trzeba o tym pamiętać, ponieważ z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby, które mogą skrócić oczekiwaną długość życia, a w najlepszym wypadku mocno je uprzykrzyć. Choroby po 40-stce Po czterdziestce wzrasta ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę, dlatego koniecznie trzeba wprowadzić takie zmiany w swoim życiu, które pozwolą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Najłatwiej zacząć je od diety – na pewno wiecie, że to, co zjadacie, ma ogromny wpływ na wasze zdrowie. Czego nie należy jeść po czterdziestce? Na wstępie należy zaznaczyć, że poniższe produkty was nie zabiją. Możecie je jeść, ale musicie liczyć się z tym, że częste spożywanie takiej żywności doprowadzi do szybkiego pogorszenia waszego zdrowia i w efekcie rozwinięcia się różnych chorób. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego starajcie się unikać poniższych produktów: Żywność z wysoką zawartością soli Dotyczy to zarówno gotowych produktów kupowanych w sklepach, jak i sposobu przygotowywania potraw. Nadmierne używanie soli w kuchni prowadzi do problemów z układem krążenia, a także objawów przedawkowania sodu. Zalicza się do nich zawroty głowy, mdłości i silne uczucie pragnienia. Bezpieczna dzienna dawka soli to płaska łyżeczka do herbaty. Glutaminian sodu  Kilka lat temu zrobiło się o nim głośno i firmy produkujące przyprawy oraz gotowe dania zaczęły go wycofywać ze swoich produktów. Ta tajemnicza substancja to wzmacniacz smaku, obecny w popularnych mieszankach przypraw i sosach. Glutaminian może wywołać alergię pokarmową, a także problemy z sercem, ból oraz...