Nawet najcichszy szept wydaje się być za głośny, a zbyt jasne światło sprawia, że czujecie się, jakby ktoś wbijał wam ostrza prosto w oczy – osoby cierpiące na migrenę doskonale znają te objawy. Czasami z bólem głowy nie ma żartów! Bywa tak intensywny, że wykonywanie podstawowych, codziennych czynności jest niemożliwe i żadne tabletki nie pomagają. Atak migreny może zostać wywołany przez zjedzenie niektórych produktów spożywczych, dlatego zmiana diety bywa dużą ulgą dla osób chorujących na częste i intensywne bóle głowy. Sprawdźcie, co warto jeść, a czego unikać przy migrenie.

Co jeść przy migrenie?

Nie ma magicznego sposobu na migreny, jednak odpowiednie zmiany w diecie mogą sprawić, że napady intensywnego bólu głowy będą się zdarzały o wiele rzadziej. Spożywajcie jak najczęściej poniższe produkty:

Należy też pić dużo wody, ponieważ często odwodnienie organizmu wyzwala napad migreny.

Migrena – tych produktów należy unikać

Istnieje grupa produktów, które u osób z tendencją do występowania migreny mogą wywołać ból głowy. Jeżeli więc cierpicie na migrenę, starajcie się spożywać poniższe produkty jak najrzadziej lub całkowicie usunąć je z diety:

Zobacz także:

  • Śledzie
  • Żółte sery
  • Sery pleśniowe
  • Alkohol, zwłaszcza czerwone i białe wino
  • Czekolada i kakao
  • Niektóre orzechy, np. nerkowce
  • Drożdże
  • Wędzone ryby i wędliny
  • Przyprawy typu maggi oraz kostki rosołowe
  • Słodziki
  • Czosnek
  • Papryka
  • Kolendra
  • Awokado
  • Banany

Jak radzić sobie z migreną?

W przypadku osób chorujących na migreny bardzo ważne jest nie tylko to, co się spożywa, ale także odpowiedni tryb życia. Migreny bowiem często są wywoływane przez silny stres, nieprawidłową higienę snu, niedojadanie, a także wystawienie na zbyt dużą liczbę bodźców – hałas, dym i ostre światło połączone stanowią mieszankę wybuchową dla osób cierpiących na migreny. Jeżeli do nich należycie, warto dokonać zmian w swojej diecie oraz stylu życia, by zminimalizować napady bólu głowy.

Czytaj także: