Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy
Wikipedia Commons/Flickr
Newsy

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Ekstrakt grzybowy to wspaniała, płynna przyprawa. Doskonała do sosów, farszy, gulaszy i zup. W przeciwieństwie do sklepowych gotowców nie zawiera konserwantów i ulepszaczy, a jej smak i aromat jest bardzo intensywny. 

Różnica pomiędzy domowym ekstraktem grzybowym a sklepowym odpowiednikiem jest taka, że do tego pierwszego dokładnie wiecie, co zostało użyte w procesie przygotowania. Grzyby tam wykorzystane pochodzą z waszych zbiorów, dzięki temu przyprawa jest o niebo lepsza, zdrowsza i smaczniejsza niż jakakolwiek kupiona w sklepie. 

Do czego możecie wykorzystać ekstrakt grzybowy? 

Odpowiedzmy zatem na pytanie, do czego można użyć takiej grzybowej esencji smaku. Odpowiedź może być tylko jedna: do każdej potrawy, w której chcecie podkreślić grzybowy smak i aromat. Ekstrakt z grzybów doskonale komponuje się z różnego rodzaju duszonymi mięsami. Jeżeli dolejecie go do bitek wieprzowych, lub duszonego kurczaka z pieczarkami to wygracie los na kulinarnej loterii. 

Gulasze, bigosy, a nawet wigilijna kapusta z grzybami potrzebują czasem jego dodatkowego wsparcia. Świetnie pasuje do zup, farszy i sosów, którymi polewacie mięso i ziemniaki. Wystarczy dodać go naprawdę niewiele, a efekt jest powalający.  

Jakie grzyby wybrać do ekstraktu? 

Ideałem są grzyby, które są aromatyczne i intensywne w smaku, jak np. podgrzybki lub prawdziwki. Te jednak okazy, szczególnie dorodne, znajdą zapewne zastosowanie w przetworach lub trafią do suszenia.  

W przypadku robienia ekstraktu kierujcie się zatem jedną zasadą. To, co nie pasuje gdzie indziej, niech trafi do przyprawy. Mamy tu na myśli egzemplarze uszkodzone, połamane, obgryzione przez ślimaki takie, które nie spełniają standardów estetycznych. I tak za chwilę znajdą się w maszynce do mielenia mięsa. 

Ekstrakt możecie przygotowywać zarówno z grzybów surowych jak i suszonych. My dzisiaj pokażemy wam, jak możecie wykorzystać dary lasu dopiero co przyniesione do domu. 

Zobacz także
Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis na domowy ekstrakt z grzybów 

Składniki: 

  • grzyby, różne rodzaje 

  • woda 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby wyczyśćcie i drobno pokrójcie lub zmielcie w maszynce. 

  1. Włóżcie je do garnka i zalejcie lekko osoloną wodą, tak by tylko pokryła grzyby. 

  1. Duście je na wolnym ogniu, a wydzielający się sok zlewajcie do osobnego naczynia. 

  1. Dolewajcie kolejne porcje osolonej wody i zlewajcie zabarwiony płyn. Róbcie to do czasu, aż grzyby przestana puszczać sok. 

  1. Wówczas wyciśnijcie z nich jego resztę. Cały zgromadzony płyn przefiltrujcie przez gazę lub gęste sitko. 

  1. Wlejcie do nowego rondla lub garnka o grubym dnie i gotujcie, aż zmieni się konsystencja płynu i odbędzie się redukcja wody. Płyn ma przypominać gęsty syrop. 

  1. Od razu przelejcie do czystych, wyparzonych butelek i szczelnie zamknijcie. 

  1. By mieć pewność, że ekstrakt utrzyma się długo w dobrym stanie, pasteryzujcie butelki 30-40 minut w temperaturze 100 stopni. 

  1. Przechowujcie w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Źródło: poradzimy24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
AdobeStock
Newsy
Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
Chcecie, żeby farsz na pierogi z kapustą i grzybami wyszedł naprawdę genialny? Wystarczy, że dolejecie do niego to, czego zazwyczaj się pozbywacie. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasz farsz smakował i pachniał tak, jakby znalazło się tam znacznie więcej grzybów niż w rzeczywistości.

Pierogi z kapustą i grzybami królują na polskich stołach w czasie świat Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjne wigilijne danie, które uwielbiają niemal wszyscy Polacy. Niektórzy pierogi gotują wcześniej i podają podsmażone na rumiano, u innych jedynie lekko podgrzewa się je na patelni i okrasza podsmażoną cebulką. Niezależnie od sposobu, w jaki podacie swoje pierogi, prawie cały sekret ich wybornego smaku tkwi w aromatycznym farszu. Trik na pyszny i aromatyczny farsz na pierogi Kluczowym elementem wybornych pierogów jest także doskonałe ciasto. Nie mniej ważny jest jednak farsz. Co zrobić, by pachniał i smakował obłędnie? Wystarczy wykorzystać jeden ze starych trików naszych babć. Niepowtarzalny grzybowy smak i aromat wydobędziecie poprzez dodanie do farszu wody po całonocnym moczeniu grzybów. Większość ludzi pozbywa się tego składnika, robi to jednak zupełnie niepotrzebnie. Wodę, w której grzyby były moczone przez całą noc, należy odlać do niewielkiego naczynia. Gdy posiekana i odciśnięta kapusta będzie już w garnku – dodajcie do niej wodę po grzybach i gotujcie ją jak zwykle. Dzięki temu zabiegowi wasz farsz będzie pachniał i smakował obłędnie! Uwaga, koniecznie sprawdźcie, czy woda po grzybach nie jest gorzka – w takiej sytuacji nie dolewajcie jej do farszu. W ten sposób łatwo zrujnujecie smak pierogów zamiast go poprawić. Jakie grzyby najlepiej wybrać do farszu na pierogi? Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami najlepiej wybrać grzyby, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Na jakie dokładnie postawić? Idealnie sprawdzą się w tej roli prawdziwki i podgrzybki, a zwłaszcza ich suszone kapelusze – to właśnie dzięki nim aromat grzybów w farszu jest najbardziej wyczuwalny. Zanim jednak się tam znajdą – moczcie je przez 12 godzin w wodzie, by były miękkie i łatwe do...

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
Taki sos będzie genialnym dodatkiem do mięs, klusek czy placków. Poznajcie sprawdzony przepis na kremowy sos grzybowy, najlepszy na jesień.

Sezon na grzyby w pełni! Część zbiorów od razu ląduje w suszarce do grzybów lub marynuje się je w słoikach, jednak warto wykorzystać też świeże grzyby od razu do zrobienia z nich śmietanowego sosu. Pyszny i aromatyczny sos będzie świetnie pasował do większości dań - zarówno do pieczonego mięsa, placków ziemniaczanych, jak i kromki świeżego chleba. Możliwości jest mnóstwo, a że sezon na grzyby jest dość krótki, warto wykorzystać go w pełni i przygotować smaczny sos grzybowy. Zobaczcie, jak go zrobić i jak sprawić, żeby wyciągnąć z niego maksimum smaku.  Jak przygotować dobry sos grzybowy? Oczywistym jest, że podstawowym składnikiem smacznego sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Najlepsze będą borowiki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, kurki, maślaki czy kozaki. Najważniejsze, by były to grzyby jadalne - pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewni niektórych grzybów, nie zbierajcie ich. Do sosu warto dodać też jedną łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwas sprawi, że danie od razu nabierze charakteru, a jego smak będzie dużo wyraźniejszy. Przepis na sos ze świeżych grzybów Do przygotowania sosu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma świeżych grzybów 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki masła niecała szklanka słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny świeży pęczek pietruszki pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie grzyby z ziemi, piasku i mchu. Mniejsze okazy pokrójcie na pół, a większe na kawałki o szerokości maksymalnie 3 cm. Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę poszatkujcie, a czosnek pokrójcie w cienkie plasterki. Podsmażcie na...

To nie kotlety schabowe, tylko smażona kania. Tę 1 rzecz koniecznie musicie zrobić przed jej smażeniem
Flickr
Newsy
To nie kotlety schabowe, tylko smażona kania. Tę 1 rzecz koniecznie musicie zrobić z nią wcześniej
Kanie to jeden z najsmaczniejszych gatunków grzybów. Tak twierdzą wytrawni grzybiarze i smakosze darów lasu. Odpowiednio przyrządzone z powodzeniem zastąpią tradycyjne schabowe. 

Jeżeli uda wam się zebrać kanie koniecznie musicie usmażyć je w ten sposób. Jajko i bułka tarta to najlepsze towarzystwo dla tych grzybów. Żeby jednak wydobyć z nich pełnię smaku, powinniście przed smażeniem zrobić jedną ważną rzecz.  Jak odróżnić kanię od muchomora? Kania często mylona jest z muchomorem sromotnikowym. Niedoświadczeni grzybiarze mogą, zamiast smacznej czubajki kani przynieść do domu kosz śmiertelnie trujących grzybów. Szczególnie że nie odstręczają one zapachem, ani smakiem. Jak zatem rozpoznać kanię?  Kania ma szereg cech charakterystycznych, które odróżniają ją od trujących kuzynów:  brązowe łuski na kapeluszu,  czubek na szczycie kapelusza,   zapach grzybowy,  smukła nóżka z wyraźnym wzorem,   ruchomy pierścień na trzonku grzyba,  beżowe blaszki nie są połączone z nóżką.  Co zrobić, żeby kanie były łagodne w smaku? Zanim zaczniecie smażyć kanię, warto namoczyć ją w mleku. Dzięki temu stanie się bardziej delikatna, jej smak będzie łagodniejszy i jednocześnie... bardziej grzybowy.   Do mleka powinniście dołożyć pokrojoną w pióra cebulę, która dodatkowo podbije jej smak. Mleczna kąpiel powinna trwać minimum 2 godziny. Po tym czasie możecie zabrać się za panierowanie.  Przepis na smażone kanie a la schabowy  Składniki:  kilka rozwiniętych kapeluszy kani  500 ml mleka   1 cebula   3 jajka  bułka tarta   sól, pieprz  olej roślinny do smażenia  Sposób przygotowania:  Kapelusze oczyśćcie i jeżeli są wyjątkowo duże przekrójcie je na pół, lub na cztery części.  Do miski...

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....