Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy
Wikipedia Commons/Flickr
Newsy

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Ekstrakt grzybowy to wspaniała, płynna przyprawa. Doskonała do sosów, farszy, gulaszy i zup. W przeciwieństwie do sklepowych gotowców nie zawiera konserwantów i ulepszaczy, a jej smak i aromat jest bardzo intensywny. 

Różnica pomiędzy domowym ekstraktem grzybowym a sklepowym odpowiednikiem jest taka, że do tego pierwszego dokładnie wiecie, co zostało użyte w procesie przygotowania. Grzyby tam wykorzystane pochodzą z waszych zbiorów, dzięki temu przyprawa jest o niebo lepsza, zdrowsza i smaczniejsza niż jakakolwiek kupiona w sklepie. 

Do czego możecie wykorzystać ekstrakt grzybowy? 

Odpowiedzmy zatem na pytanie, do czego można użyć takiej grzybowej esencji smaku. Odpowiedź może być tylko jedna: do każdej potrawy, w której chcecie podkreślić grzybowy smak i aromat. Ekstrakt z grzybów doskonale komponuje się z różnego rodzaju duszonymi mięsami. Jeżeli dolejecie go do bitek wieprzowych, lub duszonego kurczaka z pieczarkami to wygracie los na kulinarnej loterii. 

Gulasze, bigosy, a nawet wigilijna kapusta z grzybami potrzebują czasem jego dodatkowego wsparcia. Świetnie pasuje do zup, farszy i sosów, którymi polewacie mięso i ziemniaki. Wystarczy dodać go naprawdę niewiele, a efekt jest powalający.  

Jakie grzyby wybrać do ekstraktu? 

Ideałem są grzyby, które są aromatyczne i intensywne w smaku, jak np. podgrzybki lub prawdziwki. Te jednak okazy, szczególnie dorodne, znajdą zapewne zastosowanie w przetworach lub trafią do suszenia.  

W przypadku robienia ekstraktu kierujcie się zatem jedną zasadą. To, co nie pasuje gdzie indziej, niech trafi do przyprawy. Mamy tu na myśli egzemplarze uszkodzone, połamane, obgryzione przez ślimaki takie, które nie spełniają standardów estetycznych. I tak za chwilę znajdą się w maszynce do mielenia mięsa. 

Ekstrakt możecie przygotowywać zarówno z grzybów surowych jak i suszonych. My dzisiaj pokażemy wam, jak możecie wykorzystać dary lasu dopiero co przyniesione do domu. 

Zobacz także
Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis na domowy ekstrakt z grzybów 

Składniki: 

  • grzyby, różne rodzaje 

  • woda 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby wyczyśćcie i drobno pokrójcie lub zmielcie w maszynce. 

  1. Włóżcie je do garnka i zalejcie lekko osoloną wodą, tak by tylko pokryła grzyby. 

  1. Duście je na wolnym ogniu, a wydzielający się sok zlewajcie do osobnego naczynia. 

  1. Dolewajcie kolejne porcje osolonej wody i zlewajcie zabarwiony płyn. Róbcie to do czasu, aż grzyby przestana puszczać sok. 

  1. Wówczas wyciśnijcie z nich jego resztę. Cały zgromadzony płyn przefiltrujcie przez gazę lub gęste sitko. 

  1. Wlejcie do nowego rondla lub garnka o grubym dnie i gotujcie, aż zmieni się konsystencja płynu i odbędzie się redukcja wody. Płyn ma przypominać gęsty syrop. 

  1. Od razu przelejcie do czystych, wyparzonych butelek i szczelnie zamknijcie. 

  1. By mieć pewność, że ekstrakt utrzyma się długo w dobrym stanie, pasteryzujcie butelki 30-40 minut w temperaturze 100 stopni. 

  1. Przechowujcie w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Źródło: poradzimy24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie
Tradycyjnymi składnikami farszu na gołąbki są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Produktem, który wykracza poza tradycję, ale pasuje do gołąbków, są pieczarki. Próbowaliście już takiego połączenia?

Sezon grzybowy już się rozpoczął, a w sklepach i w lasach pojawiły się kurki . Sos grzybowy fantastycznie pasuje do gołąbków. Jeśli zaś nie chcecie jeść grzybów leśnych, zróbcie do nich sos pieczarkowy.  Jak przygotować gołąbki w sosie pieczarkowym? Składniki: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 torebka ryżu paraboiled 10 dużych liści młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 10 dużych pieczarek 5 łyżek gęstej śmietany 18% świeża natka pietruszki sól i pieprz odrobina przyprawy do mięsa mielonego 2 szklanki rosołu drobiowego 2 łyżki mąki pszennej masło Przygotowanie: Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.  Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie.  Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut.  Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia.  Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz. Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną...

Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór. Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno. Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony? Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”. Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego. Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości.  Przepis na farsz grzybowy do uszek Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta. Składniki: 2-3 szklanki suszonych grzybów olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 duża cebula sól pieprz ziołowy Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się...

gorzki farsz do uszek
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do uszek wyszedł gorzki? Nie panikujcie. Dodajcie do niego składnik, który na bank macie pod ręką
Nie robicie już w tym roku uszek, bo ostatnio wyszły zbyt gorzkie? Dowiedzcie się, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić!

Święta za pasem! Z pewnością już zaczynacie powoli przygotowania do wigilijnej kolacji. Przygotowanie tradycyjnych 12 potraw jest ogromnym wyzwaniem! Tym, czego absolutnie nie może zabraknąć na stole w Wigilię jest jarski barszcz z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z delikatnego ciasta. Część z was pewnie zdecyduje się na kupienie gotowych uszek w sklepie, natomiast ci, którzy postanowią podjąć się ich wykonania często napotykają różne problemy.   Choć niepozorne, uszka nie są bardzo prostym daniem. Zrobienie idealnych i smacznych pierożków wymaga nieco wprawy. Ciasto musi być niezwykle lekkie, delikatne i cienkie – osiąga się to mieszając mąkę z wodą w idealnych proporcjach. Gdy już uporacie się z ciastem, pora na farsz – a i ten może nie wyjść! Zdarza się, że wychodzi zbyt gorzki i psuje całe danie. Dlaczego tak się dzieje? Winne są grzyby! Jeżeli wasze grzyby, których używacie do farszu w trakcie suszenia zostały przypalone lub zbyt wysuszone, to wówczas zaczynają mieć gorzkawy posmak. Można uratować farsz, korzystając z tych prostych sposobów: Zeszklona cebula – nada grzybom bardziej słodkiego smaku Roztrzepane widelcem jajko Gotowane ziemniaki Bułka tarta Pamiętajcie o tym, by zawsze koniecznie sprawdzać grzyby, z których robicie farsz do uszek. To podstawa tego dania! Przepis na farsz do uszek 50 g suszonych prawdziwków 1 cebula 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Zagotujcie i następnie gotujcie przez pół godziny. Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie na maśle. Uwaga – cebula nie może się przyrumienić! Za pomocą sitka przecedźcie grzyby i dodajcie do cebuli. Cały czas mieszając smażcie przez 3...

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft
Newsy
Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?
Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.

Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie  przepis na grzybową Justyny Żyły ), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak. Czym jest siedzuń sosnowy? Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy. Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków. Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)? Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku. fot. Anna Berft Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego? Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu , zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami . Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie!  Jak przygotować siedzunia sosnowego? Istnieje wiele przepisów na...