Choć kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, każda pani domu przyrządza je nieco inaczej, szukając idealnych przypraw i składników, które nadadzą im wyjątkowo wyrazistego smaku. My polecamy, by przed smażeniem natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażone na bardzo dobrze rozgrzanym oleju będą smakować naprawdę wybornie. Nie zapomnijcie oczywiście o przyrządzeniu ulubionych dodatków – zasmażanych buraczków lub mizerii, a także tłuczonych lub pieczonych w piecu ziemniaczków. Palce lizać.

Przepis na wyraziste kotlety schabowe

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbków czosnku
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów bułki tartej
  • oleju kokosowego do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki

Przygotowanie:

  1. Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok.
  2. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim kotlety. Możecie również użyć czosnku granulowanego.
  3. Tak przygotowane mięso umieśćcie w dowolnym naczyniu, zalejcie mlekiem, doprawcie solą, pieprzem i papryką, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze.
  6. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą.
  7. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe.
  9. Smażcie je na średnim ogniu, ok. 4 minuty na każdej ze stron.
  10. Po zdjęciu z patelni odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: