Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy

Natrzyjcie tym schabowe przed smażeniem, a pokochacie ich wyrazisty smak. Uwaga! To danie uzależnia

Przepyszny, soczysty i kruchy schabowy, to podstawa niedzielnego obiadu. Aby ich smak był naprawdę wyrazisty, przed smażeniem koniecznie natrzyjcie kotlety świeżym czosnkiem.

Choć kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, każda pani domu przyrządza je nieco inaczej, szukając idealnych przypraw i składników, które nadadzą im wyjątkowo wyrazistego smaku. My polecamy, by przed smażeniem natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażone na bardzo dobrze rozgrzanym oleju będą smakować naprawdę wybornie. Nie zapomnijcie oczywiście o przyrządzeniu ulubionych dodatków – zasmażanych buraczków lub mizerii, a także tłuczonych lub pieczonych w piecu ziemniaczków. Palce lizać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wyraziste kotlety schabowe

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbków czosnku
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów bułki tartej
  • oleju kokosowego do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki
Zobacz także
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Przygotowanie:

  1. Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok.
  2. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim kotlety. Możecie również użyć czosnku granulowanego.
  3. Tak przygotowane mięso umieśćcie w dowolnym naczyniu, zalejcie mlekiem, doprawcie solą, pieprzem i papryką, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze.
  6. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą.
  7. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe.
  9. Smażcie je na średnim ogniu, ok. 4 minuty na każdej ze stron.
  10. Po zdjęciu z patelni odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

schab moczony w mleku i cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy
Zanurzcie w tym surowego schabowego i zostawcie na noc. Po usmażeniu oczaruje was swoim smakiem
Znany kucharz i autor bloga kulinarnego, Jakub Kuroń, postanowił zdradzić swój sekretny przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego. Okazuje się, że mięso, zanim zostanie wrzucone na tłuszcz, powinno długo moczyć się w miksturze przyrządzonej na bazie mleka. To sprawi, że schab stanie się niesamowicie delikatny i zdecydowanie bardziej aromatyczny.

Z kotletem schabowym jest trochę jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to lepiej, a innym gorzej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Okazuje się bowiem, że mięso , zanim zostanie poddane obróbce termicznej, powinno przez całą noc leżakować w marynacie z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Spróbujcie je przyrządzić według przepisu Jakuba Kuronia . Przepis na idealnego schabowego Składniki na schabowego 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku (najlepiej z kością) 500 ml mleka 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju do smażenia Przypraw: 1,5 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 liści laurowych i 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie idealnego schabowego Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 4 równe kotlety, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Grubość zależy od was samych, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i przełóżcie do dowolnej, średniej wielkości miski. Czosnek obierzcie, rozgniećcie przy pomocy noża (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę) i dodajcie do cebuli. W misce umieśćcie również mleko oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. W tak przygotowanej miksturze zanurzcie wasze kotlety schabowe i odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej...

Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste
Soczysty i kruchy schabowy, to podstawa obiadu w wielu polskich domach. Wystarczy zamoczyć je w miksturze z 2 składników i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim mięso musi być cienko rozbite, a także właściwie doprawione – solą i pieprzem. Należy również pamiętać, by smażyć je w wysokiej temperaturze. Na tym jednak nie koniec. Z kotletem schabowym jest trochę tak, jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to łatwiej, a innym niestety znacznie trudniej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Jeżeli chcecie mieć kruche i soczyste schabowe, to najlepiej moczyć mięso przez całą noc w specjalnej miksturze, którą przygotowuje się z dwóch składników - mleka i czosnku. Zerknijcie koniecznie do naszej receptury. Przepis na soczyste i kruche schabowe Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 250 ml mleka 2 ząbków czosnku 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej oleju kokosowego do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki.  W dowolnym naczyniu umieśćcie mięso wraz z czosnkiem warstwami (pomiędzy każdym kotletem powinno się znaleźć chociaż kilka plasterków czosnku). Całość zalejcie mlekiem, doprawcie solą i pieprzem, a następnie umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim...

kotlet schabowy w chrupkach kukurydzianych przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Oto najlepsza na świecie panierka do schabowych. Za każdym razem będą przyjemnie chrupiące
Kotlet schabowy, to podstawa niedzielnego obiadu. Spróbujcie przyrządzić go w panierce z płatków śniadaniowych. Dzięki niej mięso będzie smakować wyjątkowo dobrze.

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Bowiem potrawa od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowoczesnym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja.  Przyznacie jednak, że po latach nawet przepyszny schabowy może zacząć wychodzić uszami. Na szczęście mamy na to sposób. Dzięki panierce z płatków śniadaniowych w waszej kuchni w końcu powieje świeżością. Przepis na kotleta schabowego w płatkach śniadaniowych Będziecie potrzebować 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku  2 szklanek płatków kukurydzianych 1 jajka Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, curry, słodkiej papryki, ziół prowansalskich Przygotowanie Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, wystarczy, że rozbijecie je tłuczkiem. Tak przygotowane mięso oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem (dla lepszego efektu możecie włożyć je do miski, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc, pamiętajcie jednak, że zanim przystąpicie do następnego kroku, musicie je odsączyć). W głębokim talerzu rozkłóćcie jajko, a następnie zanurzcie w nim kotlety. Płatki kukurydziane umieśćcie w melakserze i rozdrobnijcie. Jeśli nie macie takiego sprzętu, wystarczy, że umieścicie je w misce i rozgnieciecie dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki. Możecie też użyć moździerza. Tak przygotowane płatki doprawcie curry, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie obtoczcie w nich mięso. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej...

kotlety schabowe
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety schabowe znowu wyszły twarde? Popełniacie 1 podstawowy błąd
Mimo że kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, podczas jego przyrządzania wiele pań domu wciąż napotyka problemy. Wbrew powszechnemu myśleniu przypalone, gumowate lub twarde mięso to nie tylko wina słabej jakości schabu.

Dobrej jakości mięso to podstawa udanego obiadu. Jeśli chcecie pysznie zjeść, nigdy nie powinniście oszczędzać na tego typu produktach. Wasz schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach i co najważniejsze, niefaszerowanej żadnymi antybiotykami, hormonami i szkodliwymi substancjami. Najlepiej więc kupować go bezpośrednio od sprawdzonych dostawców. Twarde mięso na schabowe Niestety, mimo dobrej jakości mięsa zdarza się, że kotlety schabowe wciąż wychodzą zbyt twarde. To efekt nieprawidłowej obróbki i przygotowania. Przyrządzanie schabowych powinniście bowiem rozpocząć od przykrycia plastrów folią spożywczą i rozbicia na grubość ok. 0,5 cm.  Często popełnianym przez Polaków błędem jest przyprawianie mięsa tysiącem różnych, zmielonych produktów, podczas gdy to potrzebuje tylko soli i pieprzu. Jeśli nie chcecie, by było twarde, koniecznie zaufajcie nam w tej kwestii. Podobnie w przypadku panierowania – pamiętajcie, by zawsze używać do tego mąki, jajek i bułki tartej. Z kolei smażyć najlepiej na smalcu. Przepis na szybkiego schabowego Składniki: 6 plastrów schabu 2 cebule 2 szklanki mleka 2 jajka Mąkę Bułkę tartą Smalec lub masło klarowane Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra, a następnie umieśćcie wraz z mięsem w szklanym naczyniu w kolejności – cebula, schab, cebula, schab. Całość zalejcie mlekiem i odstawcie najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso dokładnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane panierujcie w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie smalec lub masło klarowane, a następnie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania...