
Choć kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, każda pani domu przyrządza je nieco inaczej, szukając idealnych przypraw i składników, które nadadzą im wyjątkowo wyrazistego smaku. My polecamy, by przed smażeniem natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc.
Panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażone na bardzo dobrze rozgrzanym oleju będą smakować naprawdę wybornie. Nie zapomnijcie oczywiście o przyrządzeniu ulubionych dodatków – zasmażanych buraczków lub mizerii, a także tłuczonych lub pieczonych w piecu ziemniaczków. Palce lizać.
Przepis na wyraziste kotlety schabowe
Będziecie potrzebować:
- 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku
- 250 ml mleka
- 2 ząbków czosnku
- 250 gramów mąki pszennej
- 150 gramów bułki tartej
- oleju kokosowego do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu, papryki
Przygotowanie:
- Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok.
- Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim kotlety. Możecie również użyć czosnku granulowanego.
- Tak przygotowane mięso umieśćcie w dowolnym naczyniu, zalejcie mlekiem, doprawcie solą, pieprzem i papryką, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze.
- W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą.
- W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety.
- Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe.
- Smażcie je na średnim ogniu, ok. 4 minuty na każdej ze stron.
- Po zdjęciu z patelni odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl