Nacieram tym schabowe, potem panieruję i smażę. Pachnie nimi na całej klatce schodowej
AdobeStock
Newsy

Nacieram tym schabowe, potem panieruję i smażę. Pachnie nimi na całej klatce schodowej

Przepyszny, soczysty i kruchy schabowy, to podstawa niedzielnego obiadu. Aby ich smak był naprawdę wyrazisty, przed smażeniem koniecznie natrzyjcie kotlety świeżym czosnkiem.

Choć kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, każda pani domu przyrządza je nieco inaczej, szukając idealnych przypraw i składników, które nadadzą im wyjątkowo wyrazistego smaku. My polecamy, by przed smażeniem natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażone na bardzo dobrze rozgrzanym oleju będą smakować naprawdę wybornie. Nie zapomnijcie oczywiście o przyrządzeniu ulubionych dodatków – zasmażanych buraczków lub mizerii, a także tłuczonych lub pieczonych w piecu ziemniaczków. Palce lizać.

Przepis na wyraziste kotlety schabowe

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbków czosnku
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów bułki tartej
  • oleju kokosowego do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki
Zobacz także
Przez lata wmawiali nam, żeby nie smażyć schabowych na tym tłuszczu. A to najlepszy wybór ze wszystkich

Przez lata wmawiali nam, żeby nie smażyć schabowych na tym tłuszczu. A to najlepszy wybór ze wszystkich

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Przygotowanie:

  1. Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok.
  2. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim kotlety. Możecie również użyć czosnku granulowanego.
  3. Tak przygotowane mięso umieśćcie w dowolnym naczyniu, zalejcie mlekiem, doprawcie solą, pieprzem i papryką, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze.
  6. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą.
  7. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe.
  9. Smażcie je na średnim ogniu, ok. 4 minuty na każdej ze stron.
  10. Po zdjęciu z patelni odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA