Faworki
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy

Nasz sprawdzony przepis na najprostsze faworki - wyjdą idealnie kruche i delikatne

Do tłustego czwartku jeszcze daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten znakomity przepis na proste faworki. Karnawał już trwa!

Zimowe bale, maskarady i imprezy, czyli karnawał właśnie się zaczęły. Zgodnie z tradycją karnawał ma swój początek 6 stycznia, a więc w święto Trzech Króli. Tak zwane zapusty skończą się dopiero wraz z nastaniem Wielkiego Postu, czyli w Środę Popielcową.

Do Popielca jeszcze daleko, więc to doskonała pora, by popuścić nieco wodze fantazji i zasmakować w tłustych karnawałowych przekąskach, takich jak faworki. Gdzieniegdzie nazywane także i chrustem ciasteczka nie są oczywiście dietetycznym, słodkim deserem.

Smak faworków po części tkwi w smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Tu nie ma więc miejsca na półśrodki – kilka razy do roku możemy zaszaleć w kuchni! Poniżej zdradzimy wam nasz sprawdzony przepis na bardzo proste faworki. Jeżeli zastosujecie się do naszych wskazówek, chrust wyjdzie kruchy i delikatny. Taki jak trzeba.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na faworki (mała porcja)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • Olej rzepakowy
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy wysypcie mąkę, dodajcie śmietanę, żółtka i gęstą śmietanę. Z tych składników należy uformować elastyczne ciasto.
  2. Starannie, przez kilka minut wyrabiajcie ciasto, składając je na pół i ubijając tłuczkiem. W ten sposób trzeba doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście.
  3. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką na ok. 1 godzinę.
  4. Po upływie godziny rozwałkujcie ciasto na dość cienkie placki i wykrawajcie prostokątne kształty.
  5. Prostokąty nacinajcie pośrodku nożem. Nacięcie będzie służyło do uformowania faworka. Charakterystyczny kształt uzyskacie przeciągając ciasto przez naciętą dziurę.
  6. Smażcie faworki na głęboki, bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do uzyskania pięknego, złotego koloru.
  7. Gotowe faworki posypujcie cukrem i podawajcie jeszcze na świeżo.

Źródło: gotujmy.pl

Na czym najlepiej smażyć faworki? Nasze babcie robiły to tylko na tym
AdobeStock
Newsy
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć faworki? Nasze babcie używały wyłącznie tego
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Część z was na pewno usmaży w tym dniu własne pączki lub faworki. Jak zrobić idealne faworki i jakiego użyć do tego tłuszczu?

Faworki, zwane również chrustem, to element obowiązkowy każdego tłustego czwartku. Oczywiście nie są one tak popularne jak pączki, ale bardzo często goszczą w tym dniu w wielu polskich domach. Przygotowanie faworków jest dosyć pracochłonne. Najpierw trzeba odpowiednio zagnieść ciasto, napowietrzyć je poprzez charakterystyczne ubijanie, później cienko je rozwałkować, pokroić na części, wyciąć z nich podłużne paski, uformować z nich odpowiedni kształt i w końcu usmażyć. Jakiego użyć tłuszczu, by nasze faworki były najlepsze w smaku? W tradycyjnych przepisach na faworki, używa się smalcu i właśnie tak najprawdopodobniej smażyły faworki wasze babcie. Smalec sprawia, że faworki mają odpowiednią konsystencję i są wspaniale kruche. Wiele osób smaży jednak faworki na tłuszczu roślinnym, czyli głównie na oleju rzepakowym. Jak smażyć faworki, żeby nie były tłuste? Dodanie do ciasta na faworki spirytusu, ograniczy w pewnym stopniu wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Warto też po wycięciu i uformowaniu faworków, jeszcze przed wrzuceniem ich do tłuszczu, trzymać je pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły. Przesuszone faworki mają to do siebie, że wchłaniają więcej tłuszczu podczas smażenia. Po usmażeniu faworków, połóżcie je na papierowym ręczniku, żeby wchłonął pozostałości tłuszczu. Na koniec, gdy faworki są już ostudzone, możecie posypać je cukrem pudrem. A oto przepis na tradycyjne faworki! Składniki: 20 dag mąki 3 żółtka szczypta soli ok. 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu/octu 0,5 kg smalcu (ewentualnie inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Wyróbcie starannie ciasto z podanych składników. Podzielcie je na kawałki i rozwałkujcie tak...

Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…
Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link  Na karnawał najlepsze faworki  Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie.  Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków . Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha.  Składniki: 6 żółtek 400 g mąki pszennej 12 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania Sposób przygotowania:...

Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta, wyjaśniamy co to daje
Adobe Stock
Newsy
Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta. Od niego zależy smak chrustu
Żeby napowietrzyć ciasto, możecie użyć kilku metod. W przypadku faworków dobrze sprawdzi się metoda fizyczna, która dodatkowo odstresuje napowietrzającego.

Faworki, czyli chruściki powinny być kruche, lekkie i rozpływające się w ustach. Po usmażeniu wyłówcie z oleju i odłóżcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć z nich resztki tłuszczu, a jak przestygną, oprószcie cukrem pudrem. Czy okażą się kruche i lekkie? To zależy od przygotowania ciasta. Ważnym etapem jego przygotowania jest napowietrzenie. Oto jak to zrobić. Napowietrzanie ciasta – metoda na zwiększenie objętości ciasta i…odstresowanie kucharza Napowietrzanie, to inaczej spulchnianie ciasta. W czasie spulchniania ciasto zwiększa swoją objętość, ponieważ wypełnia się pęcherzykami gazu, tu powietrza. Dzieje się tak dlatego, że gaz pod wpływem ciepła rozszerza się, zwiększa objętość i nabiera porowatej struktury. Faworki usmażone z dobrze napowietrzonego ciasta będą delikatne, puszyste, naszpikowane pęcherzykami z powietrzem. Istnieje kilka sposobów napowietrzana ciasta. Te najczęściej używane to metody chemiczne, czyli zwiększenie objętości poprzez dodanie do ciasta środków spulchniających jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona lub biologiczne, czyli dodanie do ciasta drożdży do zakwasu. Przygotowując faworki dobrze jest użyć jeszcze innej metody, czyli tej fizycznej, polegającej na wprowadzeniu pęcherzyków powietrza podczas przygotowania mąki i wyrabiania. Napowietrzanie mąki polega na przesianiu jej przez sito. Z kolei napowietrzanie podczas wyrabiania wymaga siły. Wyrabiajcie ciasto mocno jej ugniatając, ale nie unikajcie też tego dobrego sposobu, który poza napowietrzeniem mąki odstresuje także was. W celu napowietrzenia i odstresowania weźcie do ręki wałek i uderzajcie ciasto z różnych stron. Po kilku uderzeniem złóżcie ciasto na pół i dalej uderzajcie w nie wałkiem. Wystarczy wykonać kilka-kilkanaście uderzeń. Inne ważne etapy...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...