Faworki
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy

Nasz sprawdzony przepis na najprostsze faworki - wyjdą idealnie kruche i delikatne

Do tłustego czwartku jeszcze daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten znakomity przepis na proste faworki. Karnawał już trwa!
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Zimowe bale, maskarady i imprezy, czyli karnawał właśnie się zaczęły. Zgodnie z tradycją karnawał ma swój początek 6 stycznia, a więc w święto Trzech Króli. Tak zwane zapusty skończą się dopiero wraz z nastaniem Wielkiego Postu, czyli w Środę Popielcową.

Do Popielca jeszcze daleko, więc to doskonała pora, by popuścić nieco wodze fantazji i zasmakować w tłustych karnawałowych przekąskach, takich jak faworki. Gdzieniegdzie nazywane także i chrustem ciasteczka nie są oczywiście dietetycznym, słodkim deserem.

Smak faworków po części tkwi w smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Tu nie ma więc miejsca na półśrodki – kilka razy do roku możemy zaszaleć w kuchni! Poniżej zdradzimy wam nasz sprawdzony przepis na bardzo proste faworki. Jeżeli zastosujecie się do naszych wskazówek, chrust wyjdzie kruchy i delikatny. Taki jak trzeba.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na faworki (mała porcja)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • Olej rzepakowy
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy wysypcie mąkę, dodajcie śmietanę, żółtka i gęstą śmietanę. Z tych składników należy uformować elastyczne ciasto.
  2. Starannie, przez kilka minut wyrabiajcie ciasto, składając je na pół i ubijając tłuczkiem. W ten sposób trzeba doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście.
  3. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką na ok. 1 godzinę.
  4. Po upływie godziny rozwałkujcie ciasto na dość cienkie placki i wykrawajcie prostokątne kształty.
  5. Prostokąty nacinajcie pośrodku nożem. Nacięcie będzie służyło do uformowania faworka. Charakterystyczny kształt uzyskacie przeciągając ciasto przez naciętą dziurę.
  6. Smażcie faworki na głęboki, bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do uzyskania pięknego, złotego koloru.
  7. Gotowe faworki posypujcie cukrem i podawajcie jeszcze na świeżo.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

Przeczytaj
Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!
Hubert Rój
listopad 25, 2020

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....

Przeczytaj
pączki z piekarnika
Alex_M/gotujmy.pl
Przepisy Nie wymagają tłuszczu ani smażenia. Podajemy przepis na fenomenalne pączki prosto z piekarnika!
Uwielbiacie pączki, ale odmawiacie ich sobie, ponieważ boicie się przytyć? Wypróbujcie ten przepis na "odchudzone" pączki z piekarnika!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Wszyscy uwielbiamy pączki! Jednak kto dba o swoją figurę, ten je te przysmaki tylko od święta. Choć są przepyszne, pączki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak jest sposób na „odchudzenie” ich – sprawdźcie jaki! Pączki zawdzięczają wysoką kaloryczność sposobowi przyrządzania – ciasto smaży się w głębokim tłuszczu. Właśnie dlatego pączki są takie smaczne, ponieważ tłuszcz niesie smak! Jednak jeżeli jesteście łasuchami i nie umiecie sobie ich odmówić, to nic straconego. Mamy dla was przepis na obłędne pączki z piekarnika i bez tłuszczu! Pączki z piekarnika – przepis Do przygotowania tych pysznych pączków potrzebujecie jedynie: Dwie szklanki mąki pszennej Pół kostki świeżych drożdży 100 g masła Pół szklanki cukru 1 jajo 4 żółtka Szklankę mleka Cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wymieszaj z drożdżami. Nie gotuj! Do miseczki wbij jajka, wsyp mąkę, cukier i dodaj masło. Wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj do nich mleko z drożdżami. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkuj je na blacie i za pomocą foremki lub zwykłej szklanki albo kubka wycinaj okrągłe pączki. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstaw blachę z uformowanymi pączkami i piecz przez 25 minut. Gdy pączki się upieką, poczekaj aż nieco ostygną i posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Przeczytaj