Faworki
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy

Nasz sprawdzony przepis na najprostsze faworki - wyjdą idealnie kruche i delikatne

Do tłustego czwartku jeszcze daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten znakomity przepis na proste faworki. Karnawał już trwa!

Zimowe bale, maskarady i imprezy, czyli karnawał właśnie się zaczęły. Zgodnie z tradycją karnawał ma swój początek 6 stycznia, a więc w święto Trzech Króli. Tak zwane zapusty skończą się dopiero wraz z nastaniem Wielkiego Postu, czyli w Środę Popielcową.

Do Popielca jeszcze daleko, więc to doskonała pora, by popuścić nieco wodze fantazji i zasmakować w tłustych karnawałowych przekąskach, takich jak faworki. Gdzieniegdzie nazywane także i chrustem ciasteczka nie są oczywiście dietetycznym, słodkim deserem.

Smak faworków po części tkwi w smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Tu nie ma więc miejsca na półśrodki – kilka razy do roku możemy zaszaleć w kuchni! Poniżej zdradzimy wam nasz sprawdzony przepis na bardzo proste faworki. Jeżeli zastosujecie się do naszych wskazówek, chrust wyjdzie kruchy i delikatny. Taki jak trzeba.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na faworki (mała porcja)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • Olej rzepakowy
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy wysypcie mąkę, dodajcie śmietanę, żółtka i gęstą śmietanę. Z tych składników należy uformować elastyczne ciasto.
  2. Starannie, przez kilka minut wyrabiajcie ciasto, składając je na pół i ubijając tłuczkiem. W ten sposób trzeba doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście.
  3. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką na ok. 1 godzinę.
  4. Po upływie godziny rozwałkujcie ciasto na dość cienkie placki i wykrawajcie prostokątne kształty.
  5. Prostokąty nacinajcie pośrodku nożem. Nacięcie będzie służyło do uformowania faworka. Charakterystyczny kształt uzyskacie przeciągając ciasto przez naciętą dziurę.
  6. Smażcie faworki na głęboki, bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do uzyskania pięknego, złotego koloru.
  7. Gotowe faworki posypujcie cukrem i podawajcie jeszcze na świeżo.

Źródło: gotujmy.pl

Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…
Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link  Na karnawał najlepsze faworki  Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie.  Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków . Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha.  Składniki: 6 żółtek 400 g mąki pszennej 12 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania Sposób przygotowania:...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...

gessler sklep
ONS, Ilonar2301/gotujmy.pl
Newsy
Ceny pączków u Magdy Gessler zwalają z nóg. Zapłacilibyście tyle za to małe co nieco?
Wszyscy kochają Tłusty Czwartek. Magda Gessler wprowadziła do swojej oferty w jednym ze swoich lokali karnawałowe smakołyki. Za te słodkości niestety trzeba będzie jednak słono zapłacić.

W Tłusty Czwartek każdy musi zjeść pączka.  Z tego też powodu Polacy z zapałem szukają miejsc, gdzie będą mogli kupić najsmaczniejsze pączki czy faworki. Wielu skusi się na słodkości, które oferuje jeden z lokali Magdy Gessler. Klienci na pewno zdziwią się ceną łakoci.  Tłusty Czwartek tuż tuż Jeden pączek to koszt 11 złotych. Oprócz bułek smażonych w głębokim tłuszczu, w sprzedaży można również dostać faworki, nazywane także chrustem. Tutaj cena za opakowanie 200 gramowe, wynosi 30 złotych.   Karnawał u Gessler U Fukiera , czyli jeden z lokali restauratorki i jedno z popularniejszych miejsc w Warszawie, wprowadził już w swojej ofercie słodycze karnawałowe. W sprzedaży pojawiły się faworki oraz pączki z różnymi nadzieniami m.in. z malinami, wiśniami, różą czy czekoladą. Jakość za odpowiednią cenę Za pyszne słodkości niestety będzie trzeba u Gessler słono zapłacić. Cena jak przyznała gwiazda, nie wzięła się znikąd. Restauratorka mówiła niejednokrotnie, że ceny sprzedawanych przez nią produktów, są jednoznaczne z ich jakością. W tej kwestii gwiazda przykłada ogromną uwagę. Ze względu na ten aspekt, można mieć pewność, że łakocie będą smakowite i warte swojej ceny. Rozmaitości w ofercie Oprócz tradycyjnych pączków, w ofercie można także znaleźć faworki, przez niektórych nazywane chrustem. Ten przysmak ma również swoją cenę, ale jak to mówią: za jakość się płaci. Z tego też względu gwiazda Kuchennych rewolucji  była niejednokrotnie krytykowana, iż produkty przez nią oferowane są droższe niż w innych cukierniach bądź restauracjach. Gessler niezmiennie na pytania o cenę odpowiada, że chodzi o wysoką jakość produktów,...

seo
AdobeStock
Newsy
Te faworki zrobicie ekspresowo dzięki temu przepisowi. Nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych, męskich rąk!
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! To jedno z ulubionych świąt Polaków. Każdy wówczas je swój ulubiony przysmak. Najchętniej wybierane są pączki, jednak są również zwolennicy kruchych faworków.

Tradycyjny wypiek pączków jest symbolem Tłustego Czwartku, ze względu na sposób obróbki, czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Dawniej przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, ludzie chcieli się przygotować do bardziej postnego jedzenia. Z tego powodu w ostatni czwartek przed czterdziestodniowym postem, jedli dużo i syto.  Faworek czy chrust? Nazwa tych słodkości jest stosowana wymiennie ze słowiańską jego formą, czyli chrustem. To polskie określenie metaforyczne. Porównuje delikatne ciasteczka do suchych gałązek. Natomiast „faworek” prawdopodobnie pochodzi od kokardek, którymi niegdyś przyozdabiano strój. W znacznej części Polski zdecydowanie częściej używa się tej drugiej formy. Ekspresowy deser Idealne karnawałowe ciasteczka są kruche, a także dobrze napowietrzone. Faworki tradycyjne są dość pracochłonne i potrzebują czasu. Poniższy przepis, nie wymaga podczas wyrabiania ciasta silnych męskich rąk! Ich wykonanie jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Poradzi sobie z nimi nawet kuchenny laik. Sprawdźcie! Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka miękkiego masła 3 żółtka 1 jajko 7 łyżek śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego olej  cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki połączcie, a następnie bardzo dokładnie wyróbcie na gładką i miękką masę. Stolnicę posypcie mąką, i rozwałkujcie na niej cienko przygotowane, zagniecione ciasto.  Nożem bądź specjalnym radełkiem do faworków, wykrawajcie długie prostokąty. Następnie natnijcie je podłużnie po środku. Przełóżcie jeden koniec wyciętego ciastka przez powstałą dziurkę. W większym garnku dobrze rozgrzejcie olej. Kiedy będzie w odpowiedniej temperaturze,...