Wielu z nas nie może się oprzeć zapachowi konwalii i gdy tylko pojawiają się one w parku lub w lesie, zrywa bukiet tych pięknych kwiatów i zabiera go do domu. Czy wiecie, że te wspaniale pachnące rośliny mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia? Kilka dni temu do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka (GCZD) w Katowicach trafiła 16-letnia dziewczyna, która przez przypadek wypiła wodę po konwaliach. Lekarze z trudem ją odratowali.

Toksyczne konwalie

Mimo iż wyglądają z pozoru niewinnie, konwalie tak naprawdę są bardzo toksyczne. Przekonała się o tym pewna nastolatka, która przez pomyłkę wypiła wodę ze szklanki, w której wcześniej stały konwalie. Dziewczyna trafiła w ciężkim stanie do szpitala.

Do naszego szpitala trafiła 16-letnia dziewczyna, która wypiła wodę ze szklanki, w której wcześniej stały właśnie konwalie. W efekcie doszło u niej do poważnych zaburzeń rytmu serca. Dziewczyna musiała pozostać przez kilka dni w szpitalu - poinformowała dr Barbara Kunsdorf-Bochnia kierująca oddziałem ratunkowym w GCZD.

Dlaczego konwalie są toksyczne?

Konwalie zawierają tzw. glikozydy nasercowe. To silnie trująca substancja, która może doprowadzić do problemów kardiologicznych, a także do dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Spożyta w dużej dawce może nawet doprowadzić do śmierci. Najczęściej ofiarami tego typu zatruć padają dzieci, które przez pomyłkę wypijają wodę po konwaliach.

Roślina konwalii zawiera ponad 30 glikozydów nasercowych. Wiele z nich hamuje aktywność pracy serca. Najczęściej dotyczy to dzieci i zwierząt domowych, ale toksyny mogą nawet powalić dorosłego mężczyznę – donoszą eksperci.

Tak naprawdę konwalie całe są toksyczne – od kwiatów, przez liście, aż po łodygi i korzenie. Chrońcie przed nimi swoje dzieci, siebie oraz zwierzęta.

Zobacz także:

Źródło: katowice.wyborcza.pl, dzieckoifigura.pl