
W sezonie jesienno-zimowym, gdy temperatury na zewnątrz nieustannie się zmieniają, nietrudno o infekcję. Częste wychodzenie z ciepłego domu na mróz to duże wyzwanie dla naszej odporności i powód, dla którego zwykle zimą chorujemy częściej, niż latem.
W tym pełnym wyzwań czasie trzeba o siebie zadbać - ubierać się ciepło, a także zdrowo odżywiać, by wzmocnić organizm. Dla lepszej odporności warto stosować naturalne sposoby, które dadzą wam sił i „uzbroją” ciało przed chorobami. Sprawdźcie, jak przygotować wzmacniający napój z zaledwie kilku składników.
Przepis na napój na odporność
Składniki:
-
Szklanka miodu
-
kawałek korzenia imbiru
-
2 duże cytryny
-
2 ząbki czosnku
Miód powinien być oczywiście naturalny i jak najwyższej jakości. Możecie łatwo sprawdzić, czy wasz miód spełnia te wymagania - sprawdźcie nasz trik.
Przygotowanie:
-
Dokładnie umyjcie cytryny. Zamiast obrać je ze skóry, pokrójcie je w plastry, a następnie każdy z nich jeszcze na pół.
-
Obierzcie czosnek oraz imbir. Korzeń należy pokroić w plasterki, natomiast czosnek może pozostać w całości.
-
Połowę pokrojonych cytryn i imbiru włóżcie do słoika. Dodajcie cały czosnek i pół przygotowanej porcji miodu, czyli około 150 g.
-
Później wrzućcie resztę składników, dokładnie w tej samej kolejności i zalejcie na koniec miodem.
-
Zakręćcie mocno słoik i włóżcie do lodówki na 24 godziny. Zawartość słoika należy przemieszać około 3 razy przez ten czas - wystarczy, że nim potrząśniecie.
-
Po tym czasie syrop jest już gotowy.
Stosowanie:
Domowy syrop na odporność należy stosować codziennie po jednej łyżce w ramach profilaktyki, by wzmocnić organizm. Jeżeli już jesteście chorzy, zwiększcie dawkę do 3 łyżek dziennie. Dzieci oczywiście powinny spożywać proporcjonalnie mniejszą porcję syropu - jedna łyżeczka profilaktycznie i 3 łyżeczki podczas przeziębienia.
Syrop można jeść bezpośrednio ze słoika łyżką lub wymieszać go z ciepłą herbatą. Nie może być jednak gorąca! Wówczas miód traci swoje drogocenne właściwości.