Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat. 

Staropolski piernik 

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny.
W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia. 

Wystarczy trochę czasu i serca

By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.   

Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować: 

Składniki na ciasto:

Zobacz także:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 12 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 15 dag cukru brązowego
  • 20 dag miodu 
  • 3 dag suszonych śliwek
  • 2 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich

Składniki na polewę czekoladową:

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 dag masła

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać. 

Przygotowanie piernika:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski.
  3. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i przyprawą do piernika.
  4. Miękkie masło ucieramy z cukrem mikserem na gładką masę. 
  5. Dodajemy żółtka i nadal mieszamy. 
  6. Następnie dodajemy miód, mąkę wymieszaną z przyprawami  i ucieramy mikserem do połączenia się wszystkich składników, aż masa piernikowa będzie bardzo gęsta. 
  7. Dodajemy bakalie. 
  8. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
  9. Foremkę 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką przekładamy do niej ciasto.
  10. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
  11. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy je gorącą polewą czekoladową. 

Smacznego!