Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy

Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Staropolski piernik 

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny.
W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia. 

Wystarczy trochę czasu i serca

By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.   

Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować: 

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 12 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 15 dag cukru brązowego
  • 20 dag miodu 
  • 3 dag suszonych śliwek
  • 2 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich

Składniki na polewę czekoladową:

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 dag masła

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać. 

Przygotowanie piernika:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski.
  3. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i przyprawą do piernika.
  4. Miękkie masło ucieramy z cukrem mikserem na gładką masę. 
  5. Dodajemy żółtka i nadal mieszamy. 
  6. Następnie dodajemy miód, mąkę wymieszaną z przyprawami  i ucieramy mikserem do połączenia się wszystkich składników, aż masa piernikowa będzie bardzo gęsta. 
  7. Dodajemy bakalie. 
  8. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
  9. Foremkę 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką przekładamy do niej ciasto.
  10. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
  11. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy je gorącą polewą czekoladową. 

Smacznego!

Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez użycia miksera. Gotowy w mniej niż godzinę
Flickr
Newsy
Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez miksera. Gotowy w mniej niż 60 minut
Poznajcie przepis na piernik „last minute”, który przyrządza się błyskawicznie. Ani się obejrzycie, a ciasto będzie gotowe do zjedzenia.

Czy da się zrobić piernik błyskawicznie, bez przechowywania go przez kilka tygodni przed świętami? Oczywiście! Nie jest to oczywiście typowy, tradycyjny piernik staropolski, ale możemy was zapewnić, że również jest bardzo smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Robi się go szybko z niewielu składników - później wystarczy wrzucić ciasto do pieca i gotowe. Całość nie powinna wam zająć dłużej, niż godzinę. Sprawdźcie, jak go zrobić.  Co dodać do piernika? Piernik nie może się oczywiście obyć bez korzennych przypraw. Można przygotować taką mieszankę samodzielnie lub wykorzystać gotową przyprawę do piernika, która już zawiera składniki niezbędne do tego, by ciasto miało piękny zapach i doskonały smak.  Piernik z poniższego przepisu można zjeść bez dodatków, ale polecamy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Z wierzchu polejcie go polewą czekoladową, ułóżcie orzechy i gotowe - tak pysznemu piernikowi nikt się nie oprze.  Przepis na piernik bez miksera Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 szklanki maślanki pół szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody  przyprawa do piernika  sól Podane wyżej składniki wystarczą na przygotowanie piernika w tortownicy o średnicy 24 centymetrów.  Przygotowanie: Podgrzejcie maślankę - powinna być w miarę ciepła.  Przesiejcie mąkę i wsypcie do dużej miski. Dodajcie szczyptę soli, dwie łyżki kakao, dwie płaskie łyżeczki sody oraz całe opakowanie przyprawy do piernika (około 40 g). Wymieszajcie.  W osobnej misce utrzyjcie jedno jajko z cukrem za pomocą widelca. Wlejcie olej, maślankę i jeszcze raz wymieszajcie.  Teraz wlejcie drugiej miski do tej, w której znajdują się suche składniki. Wymieszajcie łyżką, ale tylko do...

piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę
A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne. Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko. Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść. Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem Składniki 350 g mąki pszennej 5 jajek 150 g miodu 100 g miękkiego masła 100 ml ajerkoniaku 1 tabliczka czekolady  100 g cukru 60 g przyprawy do piernika 10 g proszku do pieczenia 10 g kakao 1 tabliczka czekolady  15 g skórki pomarańczowej lub bakalii Przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie ciasto do...

piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie. Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami. Jak go przygotować? Podpowiadamy. Potrzebne składniki: słoiczek powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Składniki na masę: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 35 dag truskawek - mogą być mrożone 2 żółtka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników. Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jak przygotować masę truskawkową? Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek. Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową. Źródło: Gotujmy.pl

Przepis na piernik dojrzewający 6 tygodni. Zróbcie go teraz żeby cieszyć się nim podczas Świąt
Adobe Stock
Newsy
Piernik dojrzewający wyjdzie genialnie, jeżeli dopilnujecie tej 1 rzeczy. Chodzi o przechowywanie ciasta
Jeśli na święta Bożego Narodzenia chcecie mieć cos wyjątkowego, zróbcie ten piernik. Nie tylko będzie zachwycał smakiem domowników. Może stać się wyjątkowym prezentem pod choinkę.

Czy wiecie, że piernik to jedno z najstarszych polskich ciast? Przygotowywany był na dworach królewskich, pieczony był też na wyjątkowe okazje, np. śluby. Był dawany w posagu szlacheckim pannom, a dojrzewać potrafił nawet kilka lat. Ciasta wg receptury, którą podajemy, nie musicie trzymać aż tak długo. Jeśli zabierzecie się za nie teraz, piernik będzie gotowy na najbliższe święta. Po co ciasto na piernik dojrzewa przed pieczeniem? Piernik dojrzewający to taki, który leżakuje przed pieczeniem. Czas leżakowania nie powinien być krótszy niż 2 tygodnie. Optymalny czas to 4-6 tygodni, choć ciasto może leżakować nawet dłużej, do 8 tygodni. Dzięki leżakowaniu zmienia się konsystencja i zachowanie ciasta po upieczeniu. Piernik będzie jednocześnie miękki, ale i  mięsisty. Także jego smak nabiera głębi. Piernik dojrzewający to ciasto o zupełnie niespotykanej jakości i smaku. Gdzie przechowywać ciasto na piernik dojrzewający? Kluczową sprawą w kwestii tego, czy piernik dojrzewający wyjdzie jak należy, czy też nie, jest jego przechowywanie. Najlepiej sprawdzi się do tego spiżarka, w której powinna panować stała temperatura w wysokości 5-10 stopni Celsjusza.   Rozwiązaniem jest także jedna z półek w lodówce - tutaj problemem dla niektórych może być jednak brak miejsca na duży garnek z piernikową masą.  Alternatywnym wyjściem z tej sprawy, będzie odstawienie piernika w zacienione miejsce na balkonie. W tym przypadku trzeba być jednak czujnym i pilnować słupków rtęci na termometrach. Temperatura w listopadzie może się bowiem znacząco wahać, nie tylko na dystansie dnia i nocy. Po czasie leżakowania piernik jest pieczony, przekładany powidłami, a na dzień przed podaniem, polany polewą czekoladową, przybrany orzechami i innymi bakaliami. Przepis na staropolski piernik dojrzewający Składniki:...