Napar z tej rośliny świetnie wspomaga pracę jelit, wątroby i trzustki. Pijcie go codziennie
Adobe Stock
Newsy

Napar z tej rośliny świetnie wspomaga pracę jelit, wątroby i trzustki. Pijcie go codziennie

Mimo iż roślina ta jest uznawana za chwast, warto poświęcić jej chwilę uwagi. Czym jest przytulia i dlaczego warto przygotować z niej napar?

Przytulia czepna to chwast o licznych walorach prozdrowotnych. Jest to ceniony środek moczopędny, często również stosowany w leczeniu problemów skórnych, takich jak łojotok, egzema i łuszczyca, a także jako ogólny środek detoksykujący.

Przytulia zbierana jest w maju i czerwcu, gdy zakwita. Może być stosowania zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Wykorzystywana jest zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie w leczeniu szerokiej gamy dolegliwości, m.in. jako okład na rany, owrzodzenia i wiele innych problemów skórnych oraz jako sposób na bezsenność.

Zobacz także
Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel

Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący. Lepiej uważajcie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Napar z tej rośliny świetnie wspomaga pracę jelit, wątroby i trzustki. Pijcie go codziennie
Pixabay

Dlaczego warto pić napar z przytulii?

Napar z przytulii ma wiele właściwości prozdrowotnych. Oto najważniejsze z nich:

  • stosuje się go w stanach wyczerpania organizmu i osłabienia
  • do leczenia ran, oparzeń i innych dolegliwości skórnych
  • wspomaga prawidłową pracę wątroby, trzustki, śledziony i dróg żółciowych
  • pomaga w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej
  • jest stosowany zewnętrznie do przemywania cery ze zmianami trądzikowymi, wypryskami i drobnymi ranami (przyspiesza ich gojenie)
  • ma działanie przeciwzakrzepowe
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego
  • ma właściwości przeciwzapalne
  • wspiera leczenie problemów oddechowych, takich jak kaszel, astma, grypa i przeziębienie
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • regeneruje
  • rozkurcza
  • działa moczopędnie
  • zapobiega biegunkom
  • wspomaga odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii
  • leczy wrzody
  • walczy z nadmierną potliwością
  • zwalcza łojotok
  • eliminuje łupież
  • pomaga na  bezsenność

Jak przygotować napar z przytulii?

Jeżeli chcecie przygotować napar z przytulii, zalejcie 1 łyżeczkę ziela szklanką wrzątku i zaparzajcie miksturę pod przykryciem przez 10-15 minut.

Napar pijcie po przestudzeniu nawet 3 razy dziennie.

Źródło: mamadu.pl

Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis
Adobe Stock
Newsy
Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie
Różnego rodzaju herbaty często stosowane są w celach leczniczych – głównie na złagodzenie dolegliwości trawiennych czy na objawy przeziębienia. Tego patentu jednak jeszcze nie znacie!

Herbata to napój, po który sięga się zarówno na co dzień, jak i w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów chorobowych. Jej różne odmiany mają wiele prozdrowotnych właściwości: Herbata zielona pobudza, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, Herbata czerwona wspomaga utratę kilogramów, reguluje ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie, Herbata biała zmniejsza poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ krwionośny, Herbaty ziołowe regulują pracę układu trawiennego, uspokajają i wspomagają sen. Niewiele osób jednak wie, jak wiele właściwości korzystnych dla zdrowia ma herbata z dodatkiem… oregano! Jakie zalety ma herbata z oregano? Tego typu napój to hit wśród fanów medycyny alternatywnej, którzy stale szukają naturalnych rozwiązań na popularne dolegliwości – bez konieczności stosowania tabletek czy syropów. Oregano to zioło, które działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz łagodząco. Doskonale poradzi sobie z częstymi infekcjami przeziębieniowymi, z objawami grypy czy zapaleniem zatok. Złagodzi także kaszel i ból gardła, a przy tym zniweluje podrażnienie i bolesny stan zapalny dróg oddechowych.  To jednak nie wszystko! Herbata z dodatkiem oregano polecana jest także w celu złagodzenia problemów z trawieniem takich jak wzdęcia, zgaga, ból żołądka czy wątroby oraz gazy. Można ją stosować również jako kojący tonik do przemywania podrażnionej czy lekko skaleczonej skóry. Jak przygotować herbatę z oregano? Ten gorący, leczniczy napar można przygotować w zaledwie kilka minut!  Ziele oregano w formie sypanej wystarczy zalać 500 ml wrzątku, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem.  Kiedy najlepiej pić napar z oregano? Jeśli chcemy złagodzić problemy...

Jemioła to nie tylko symbol świąt. Możecie też z niej zrobić napar o niezwykłych właściwościach
Pixabay
Newsy
Jemioła to nie tylko symbol świąt. Możecie też zrobić z niej zdrowotny napar na zaburzenia nerwowe
Jemioła nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami. Mało kto wie, że to także roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Przygotujcie z niej napar, a nie pożałujecie.

Na pewno kojarzycie tradycję całowania się pod jemiołą? Mało kto wie, że wywodzi się ona z pogańskiej, skandynawskiej legendy o Balderze, bogu pokoju, który został zabity strzałą wykonaną z jemioły. Zgodnie z tą legendą, Balder został przywrócony do życia na prośbę innych bogów i bogiń, a jemioła została oddana pod opiekę bogini miłości. Wówczas postanowiono, że każdy, kto przechodzi pod nią, powinien być obdarowany pocałunkiem, aby pokazać, że gałąź ta jest symbolem miłości. Jemioła ma także długą historię jako zioło o właściwościach leczniczych. Dlaczego warto przygotować z niej napar? Właściwości zdrowotne jemioły Słowo jemioła wywodzi się od celtyckiego słowa oznaczającego „wszelkie uzdrowienie”. Roślina ta od dawna była używana głównie w leczeniu zaburzeń nerwowych, takich jak lęk, depresja i bezsenność. Zazwyczaj przygotowywano z niej herbatę lub nalewkę. Niektórzy miażdżyli jagody i przygotowywali z niej maść na różne schorzenia skóry. Dlaczego warto pić napar z suszonego ziela jemioły?  Wzmacnia układ nerwowy. Jemioła znana jest ze swoich właściwości uspokajających. Obniża poziom kortyzolu, hormonu stresu, kojąc nerwy. To środek rozluźniający na sen. Chemiczne składniki tej rośliny wpływają na uwalnianie neuroprzekaźników, które uspokajają i koją układ nerwowy, co z kolei pozwoli na zdrowy i spokojny sen. Jemioła ma działanie, które może obniżać ciśnienie krwi. Roślina ta wspiera krążenie w obszarach, które zostały odcięte od odpowiedniego dopływu krwi przez napięcie. To działanie może pomóc w zapobieganiu chorobie wieńcowej i udarom. Jemioła może zarówno stymulować, jak i modulować układ odpornościowy. Działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie i...

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Niesamowite, co to daje
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Wzmocni smak i nada mu walorów zdrowotnych
Dodajcie do rosołu to zioło a nie pożałujecie. Nie tylko wzbogaci jego smak, ale też nada mu licznych walorów zdrowotnych.

Lubczyk, pietruszka oraz koperek  – to znane i popularne zioła, które często dodajemy do rosołu. Ale czy słyszeliście o tym, by dodawać do rosołu kozieradkę ? Czym jest kozieradka, jaki ma smak i jakie są jej największe właściwości? Czym jest kozieradka? Kozieradka to zioło o bogatych właściwościach prozdrowotnych, które od dawna jest stosowane w medycynie alternatywnej. Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość błonnika i minerałów, w tym żelaza i magnezu. Liczne badania naukowe potwierdziły, że roślina ta może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Kozieradka leczy też zgagę, ma działanie przeciwzapalne i pomaga kontrolować apetyt. Znana jest również z tego, że poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego. Badania sugerują, że kozieradka może również zwiększać produkcję mleka matki i tempo przyrostu masy ciała u noworodków. Sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i wielu innych schorzeń. Czy warto dodać kozieradkę do rosołu? Jeżeli wasz bulion ma zbyt słodki smak, np. gdy dodaliście do niego za dużo marchewek , z łatwością zrównoważycie jego smak dodając do niego odrobinę kozieradki. Kozieradka ma lekko gorzki smak, który z mig zniweluje zbyt słodki posmak waszej zupy. Oprócz tego ta przyprawa nada rosołowi głębi smaku, którą wielu usiłuje uzyskać poprzez niepotrzebne dodawanie przypraw typu Maggi czy kostek rosołowych. Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę w kuchni? Liście kozieradki mają bardzo bogate zastosowanie kulinarne, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej dodaje się je do mięs, sosów oraz różnych dań na...

Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 
Czy słyszeliście kiedyś o takiej przyprawie jak galgant? Włączcie ją do swojej diety, bo naprawdę warto.

Korzeń galgantu to pikantna przyprawa pochodząca z Azji Południowej. Jest blisko spokrewniony z imbirem i kurkumą i od wieków jest wykorzystywany w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Podobnie jak imbir i kurkuma, galgant można spożywać zarówno na świeżo, w postaci sproszkowanej, jak i po ugotowaniu. W sproszkowanej formie stał się popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni chińskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Galgant jest również stosowany w celu załagodzenia niektórych dolegliwości. Liczne badania potwierdziły, że pomaga leczyć infekcje, zmniejsza stany zapalne, poprawia męską płodność, a nawet pomaga w zwalczaniu różne rodzaje raka. Właściwości zdrowotne galgantu Dlaczego warto włączyć do diety galgant? Jego korzyści są nieocenione. Oto tylko część z nich: Korzeń galgantu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Galgant ma zdolność do poprawy pamięci. Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Badania na probówkach wykazały, że związek aktywny w korzeniu galgantu, znany jako galangina, może zabijać komórki rakowe lub zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się. Korzeń galgantu może zwiększyć męską płodność. Może zmniejszyć stan zapalny i ból. Olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia galgantu, mogą zwalczać szereg mikroorganizmów. Korzeń galgantu może zabijać szkodliwe bakterie, w tym E. coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella Typhi. Jak przygotować napar z galgantu? Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać moc tego korzenia, możecie przyrządzić z niego napar. Wystarczy zalać jedną łyżkę przyprawy wrzątkiem i zaparzać miksturę przez 30 minut. Taki napar...